начало
Общината е осъдена да плати над 30 000 лева на адвокатка – счупила си крака до Съдебната палата Общината е осъдена да плати над 30 000 лева на адвокатка – счупила си крака до Съдебната палата

Обезщетение за гледане на дете

Дискусии и казуси в областта на данъчното право
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.


Обезщетение за гледане на дете

Мнениеот maika-advokat » 29 Апр 2004, 13:22

Уважаеми, колеги,
От 2002 г. съм в отпуск за отглеждане на малко дете. Платеният отпуск е до средата на 2004 г. До настоящия момент получавам обезщетение за гледане на малко дете в размер 120 лв. (за 2004 г.). През 2003 г. имам сключен консултански договор за последните 5 месеца от 2003 г., но не съм пускала договор и пълномощно от кочан. Сега при подаване на данъчните декларации съм декларирала този договор и съответно дължа изравняване на социалните и здравните осигуровки. През цялото това време, както и сега, продължавам да отглеждам сама детето си.
Но, когато отидох в адвокатската колегия да попитам за довнасянето на осигуровките, те ми отговориха, че не съм имала право да извършвам такава консултантска дейност и в този случай дължа връщане на "майчинството", както и трябва да си доплатя осигуровки. Разбира се, те не са компетентния орган, а НОИ.
Но просто останах шокирана. Ако има някой, който е по-наясно с материята - моля, да ми помогне.
Благодаря
maika-advokat
 

Re: Обезщетение за гледане на дете

Мнениеот donna » 29 Апр 2004, 13:42

по лично мое мнение :
вие сте били осигурена за всички рискове , отам получавате и две години майчинство , по време на майчинството скл. граждански договор ами не пречи , какво от това , аналогичен е случая когато лицето работи по трудово праоотношение , по време на майчинство работи по граждански договор , никакъв проблем само дето подава декларация
donna
Старши потребител
 
Мнения: 5350
Регистриран на: 10 Яну 2003, 19:58
Местоположение: Свищов

Re: Обезщетение за гледане на дете

Мнениеот maika-advokat » 29 Апр 2004, 14:03

Точно това ме шокира. Защото аз най-съвестно декларирах всичко, както и дължимите изравнителни осигурителни вноски, които знаете не са никак малко и човек винаги го боли, когато ги плаща. А в един момент .... се получава, че не само трябва да довнасям, но и да връщам пари. Та, нали затова съм се осигурявала преди осигурителното събитие (майчинството), за да имам някакъв гарантиран доход.
Ами, ако получавам наем от недвижим имот - пак ли ще трябва да върщам майчинството, защото имам друг доход.
Просто недоумявам. А пък, че и служителите в адвокатските колегии се правят на всезнаещи - това е отделно.
maika-advokat
 

Re: Обезщетение за гледане на дете

Мнениеот ели » 29 Апр 2004, 22:43

Не мисля, че нещо трябва да връщате.Аз също съм все още по майчинство и до където съм запозната с материята, ако майката започне работа преди да е изтекло майчинството, освен трудовото си възнаграждение получава и 1/2 от обезщетението - това е при тр. договор, не съм много сигурна при свободната практика как стои въпроса, но е абсурд да се връща нещо. Чувала съм да се връща, но ако се установи при проверка, че няма внесени осигуровки.
ели
 

Re: Обезщетение за гледане на дете

Мнениеот dalia » 30 Апр 2004, 16:03

Абсолютно съм съгласна с Дона и Ели.
Ами, ако например майката получава доходи от отдаване под наем на недвижим имот или продажба на жилище, което не е основно - какво правиме тогава. Пак ли връщаме полученото обезщетение за отглеждане на малко дете. Нали това пак са доходи.
dalia
 

Re: Обезщетение за гледане на дете

Мнениеот 8873 » 30 Апр 2004, 16:03

И според мен нищо не трябва да се връща. В крайна сметка консултантският договор е граждански, а не трудов. Няма ограничение за тях. Още повече че сте се осигурявали за вскички осигурителни рискове в минал период. Именно поради това сега получавате майчинство. Нещо повече - ако има основание за връщане на майчинството, то разпореждането трябва да излиза от НОИ. Те са компетентни по тези въпроси и тяхното разпореждане е важното в случая.
8873
 

Хммм,

Мнениеот zvezda » 02 Май 2004, 15:41

аз съм на друго мнение - въпроса не е в доходите, а в това, че се започва дейност. Аз също съм в майчинство и ми се наложи от втората година да го прекъсна и да уведомя НОИ за това - чрез декларация. Получавам 1/2 от майчинството и се осигурявам за дейността си на общо основание (голямо прецакване, ама някой ако вижда друг начин - да го посочи). Та, не е трябвало да подавате декларация само заради консултантската услуга - след като не сте пускала договор от кочан... Ако получателя на услугата не е декларирал разхода по вашата услуга и не ви е посочил в справката за гражданските договори по чл.57 ЗОДФЛ - мисля че сама сте се прецакала...
zvezda
Потребител
 
Мнения: 388
Регистриран на: 14 Мар 2004, 19:48
Местоположение: София

Re: Всъщност

Мнениеот zvezda » 02 Май 2004, 16:03

Виж сега, понеже ще те подпукат да връщаш наистина - опитай да говориш с някой отвътре, най-добре си намери връзка в НОИ. Добре е, да подадеш декларация със задна дата, че прекъсваш майчинство и започваш работа (точно преди датата на консултантския договор). Подай и следваща декларация (с дата след консултантския договор), че прекъсваш дейността си, т.е. майчинството би трябвало да продължи да тече. Така ще се наложи да връщаш само за месеците, в които тече дейността ти, т.е. консултантския договор. Иначе - много повече. Не знам дали ти помагам, но непременно обсъди въпроса с някой от НОИ и го помоли за съдействие да бъде разрешен. Щото аз си контактувах със ревизори на НОИ по повод изплащане на майчински и трябва да ти кажа, че се имат за голяма власт..То не бяха заплашителни писма (намесват МВР и т.н.) , то не бяха телефонни подканвания да се явя... Не им се шашкай обаче, предварително намери разрешение, за да бъдеш готова за адекватна реакция... Успех!
zvezda
Потребител
 
Мнения: 388
Регистриран на: 14 Мар 2004, 19:48
Местоположение: София

Re: Хммм,

Мнениеот maika-advokat » 09 Май 2004, 15:59

Звезда,а бихте ли ми посочили нормативните основания на това ваше твърдение "да уведомя НОИ за това - чрез декларация. Получавам 1/2 от майчинството и се осигурявам за дейността си на общо основание ". Не, че ни Ви вярвам. Просто поради тази причина пиша във форума - защото не съм наясно.
А моят договор за консултантска услуга е деклариран от другата страна. Няма накъде да мърдам - не съм се прецакала сама.
maika-advokat
 

Re: Обезщетение за гледане на дете

Мнениеот maika-advokat » 10 Май 2004, 12:27

На всички, които се включиха във форума - благодаря!
Намерих отговора на въпроса в Писмо изх.№91-01-75/28.03.2003 на НОИ, където пише: "осигурената майка/осиновителка/ след изтичане на срока, за който се изплаща обезщетение при бременност и раждане продължи да упражнява трудова дейност като самоосигуряваща се. В този случай на майката се изплаща парично обезщетение в размер 50 на сто от обезщетението по чл. 53, ал. 1 от КЗОО, като за същия период дължи осигурителни вноски по съответния ред за ДОО и за здравно осигуряване."
maika-advokat
 


Назад към Данъчно право


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 15 госта


cron