начало
Общината е осъдена да плати над 30 000 лева на адвокатка – счупила си крака до Съдебната палата Общината е осъдена да плати над 30 000 лева на адвокатка – счупила си крака до Съдебната палата

свидетел по Н.Д.

Дискусии и казуси в областта на: Наказателно право, Наказателен процес, Криминалистика, Съдебни експертизи
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.


свидетел по Н.Д.

Мнениеот glk » 31 Май 2004, 10:12

Уважаеми, господа юристи ,имам призовка да се явя като свидетел по дело-наказателно от общ характер.Не съм добре със здравето имам диабет с доста високи стойности и др.болести и едно явяване на делото ,още повече че то е заведено срещу мой роднина , би ми се отразило много лошо върху здравето.Изпитвала съм го вече.Питам -мога ли да упълномощя някои да се яви вместо мен и да говори от мое име , макар че моите показания са много важни за това дело аз чувствам че не бих могла да издържа.Моля Ви посъветвайте ме!
glk
 

Re: свидетел по Н.Д.

Мнениеот net » 01 Юни 2004, 19:54

Vigte 4l.94 i 95, al.2 ot NPK. Ako njamate teksta utre 6te vi gi napi6a. Sega njamam pove4e wreme.
net
 

Re: свидетел по Н.Д.

Мнениеот miss pravo » 01 Юни 2004, 21:01

gospojo, ako poradi invalidnost ili bolest ne mojete da prisystvate v syda, shte vi razpitat kato svidetel, tam kydeto se namirate- 4len 95, al.2 NPK.....
miss pravo
 

Re: свидетел по Н.Д.

Мнениеот net » 02 Юни 2004, 21:22

Ако сте родственик на обвиняемия - съпруг, възходящ, низходящ, брат, сестра можете да откажете да свидетелствате - чл.95 НПК.
Друга възможност - чл.95, ал.2 : "Свидетел, който не може да се яви поради болест или инвалидност, може да бъде разпитан там, където се намира". Пуснете една молба до съда / добре е да я придружите с медицински документ - например епикриза/ и да поискате да Ви разпитат да речем у дома Ви.
Не забравяйте обаче и чл.95, ал.3 : "Свидетел, който не се яви на определеното място и време да даде показания, се наказва с глоба до сто лева и се довежда принудително за разпит. Ако в седемдневен срок от съобщението за наложената глоба свидетелят посочи уважителни причини за неявяването си, глобата и принудителното довеждане се отменят".
net
 

Re: свидетел по Н.Д.

Мнениеот glk » 03 Юни 2004, 14:33

Сърдечно благодаря за съветите!Желая успех на всички!
glk
 

Re: свидетел по Н.Д.

Мнениеот richter » 04 Юни 2004, 13:04

Общо взето - няма спасение.
richter
Младши потребител
 
Мнения: 13
Регистриран на: 03 Юни 2004, 15:29

Re: свидетел по Н.Д.

Мнениеот АЗ » 12 Юни 2004, 17:14

За съжаление не може да упълномощите друг да говори от Ваше име. Ако сте призована като свидетел от следовател /дознател/ има някаква възможност да бъдете разпитана у дома Ви. Но съда са тежкари: ако не се явите ще изпратят полицаи да Ви заведат, независимо че могат да Ви разпитат на място. В общи линии може да пуснете молба, придружена със съответните мед.документи, удостоверяващи Вашето здр.състояние. Ако призовката Ви е от следовател /дознател/ Ви съветвам да дадете показания пред съдия. Това ще спести по-нататъшното Ви разкарване, включително и когато делото стигне до съда.
АЗ
 


Назад към Наказателно право


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 38 госта


cron