начало
Общината е осъдена да плати над 30 000 лева на адвокатка – счупила си крака до Съдебната палата Общината е осъдена да плати над 30 000 лева на адвокатка – счупила си крака до Съдебната палата

детски добавки

Дискусии и казуси в областта на данъчното право
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.


детски добавки

Мнениеот родител » 01 Юли 2004, 10:27

Моля някой да обясни има ли възможност да се получат детски добавки за минал период от време?НОИ не изплати дет.добавки за м.декември 2003г.,защото прехвърли това си задължение към РУСО.Следват мъките по събиране на необходимите документи за новото кандидатсване за дет.добавки и неколкократно връщане от служителите в съответното Русо за доокомлектоване на документацията без да дадат входящ номер и писмено указание за изискванията си.В следващото посещение /ако попаднеш на друг обслужващ-той от своя страна има други изисквания/,и така няколко месеца след непрекъснато предоставяне на актуална документация за съответния месец се оказва,че си загубил това си право,защото нямаш подадени документи за съответния период.Забележките по нередностите бяха:1.Датите на служебните бележки от училищата на двамата ученика са от различни месеци.2.Вслуж.бел.да се посочи да послужи на.../името на родителя/,а не да послужи пред РУСО.3.В служ .бел. за дохода да се добави думата "брутен"преди дохода.4.Защо не носите лична карта на съпруга?5.Позвънете му да дойде/другият родител/ да положи подпис на молбата -декларация!6...7...8...
родител
 

Re: детски добавки

Мнениеот Вера » 01 Юли 2004, 11:50

От декмври 2003г. изплащането на месечни помощи по чл. 7 от Закона за семейни помощи за деца се прехвърли към тириториалните поделения на Агенцията за социално подпомагане - съответните Дирекции "Социално подпомагане" по постоянен адрес на родителите. За декември 2003г. щяхте да си получите помощта, ако в срока на действие на тогавашната молба-декларация, който е 6 мес. бяхте подали нова молба-декларация със записани данни от старата, що се касае за брутния доход на семейството. Проблемът е дошъл от това, че работодателят Ви е изплащал семейни помощи без документите Ви да са изрядни. При получаването им от Дирекцията са задължени да преценят правилно ли са отпуснати помощите. Така - за стар период, касаещ тази година няма да получите, ако нямате подадена молба-декларация, и между другото не е чак толкова сложна процедурата, стотици хиляди майки получават по този начин семейни помощ, може би трябва да слушате, като Ви обясняват.
След подаване на молбата, помощ се отпуска за 6 мес., след изтичането им трябва да я подновите, като представите актуални документи - като брутен доход на семейството от предходните шест месеца, удостоверение, че децата са записани и редовно са посещавали училище в предходните шест месеца, молба-декларацията се подписва и от двама Ви, а при подаването изискването е да се представи пред служителя, лична карта за справка.
Успех
Вера
 

Re: детски добавки

Мнениеот родител » 01 Юли 2004, 14:06

Благодаря за изчерпателният отговор,но по-конкретно .
1.За неизплащането на дет.доб.за м. декември от НОИ сме информирани от банката в която се извършват и плащанията на осигуровките.Това става след
10.01.2004.МОТИВИРАН ОТКАЗ ЗА ПЛАЩАНЕТО НЯМА!!
2.Молба-декларация със съответния набор удостоверения са предоставени в съответното РУСО в срока до края на януари,но не са приети поради посочените по-горе забележки,няма вход.номер ,не е даден 14 дневен срок за отстраняване на нередностите за които научаваме впоследствие т. е. върнати сме без да е записано никъде.На 01.02.2004г.Вече си загубил право за декември и януари и започваш отначало цялата процедура.
ДЪРЖ.СЛУЖИТЕЛ НЕ ТРЯБВАШЕ ЛИ ДА ПРИЕМЕ МОЛБАТА И ДА ПОСОЧИ ПИСМЕНО ЗАБЕЛЕЖКИТЕ СИ?
3.МОЖЕ ЛИ ДА СЕ ПРЕДОСТАВЯ ЗА СПРАВКА ЧУЖД ЛИЧЕН ДОКУМЕНТ?
4.Много майки са успели да подадат документите си едва след третия или четвъртия път ,което означава няколкодневно изчакване на опашки,и много от тях имат пропуснати месеци по сходни причини.
родител
 

Re: детски добавки

Мнениеот ........ » 02 Юли 2004, 03:33

много жалко - закон за семейните помощи за деца -смях в залата на луди направиха народа , служителя би трябвало да сложи входящ номер ,би следвало да укаже какво да се представи допълнително .......я държавата си спести някой лев

правилник за прилагане на закона за семейните помощи за деца

Чл. 4. (1) Ръководителят на общинската служба за социално подпомагане се произнася в 14-дневен срок от подаване на молба-декларацията с решение по образец съгласно приложение № 1.

(2) Решението по ал. 1 се издава в два екземпляра, единият от които се връчва на лицето срещу подпис.



Чл. 5. (1) В случаите, когато е приета молба-декларация с нередовни или липсващи документи, на лицето се дава 14-дневен срок за отстраняване на неизправностите.

(2) Когато в срока по ал. 1 лицето не отстрани неизправностите, ръководителят на общинската служба за социално подпомагане отказва исканата помощ, за което лицето се уведомява писмено.

и тъй като сте пропуснали всякакви срокове за обжалване ,а
решението с което се отказва отпускането на СП за деца може да бъде обжалвано в 14-дневен срок пред съда по реда на Закона за административното производство единственото което може да се направи е напишете едно писмо на Министъра на труда и социалната политика ,да видим какво той ще предприеме и дали ще има наказани чиновници



















тво.
........
 

Re: детски добавки

Мнениеот донна2 » 02 Юли 2004, 03:59

съжелявам за името без да искам съм натиснала точки ,аз съм донна ,поста не е анонимен
донна2
 

Re: детски добавки

Мнениеот родител » 02 Юли 2004, 20:12

Донна2,много БЛАГОДАРЯ!
Отново доказа ,че си много добър юрист.Благодарение на насоката която ми даде прочетох и двата закона /ЗСПД и за държ служител/.С извадка от тях /цитирах я на по-високо ниво/и целият набор от документи /добре че съм ги запазила/със старите дати ,успях да се сдобия с вход.номер.Сега ще очаквам решението в 14-дневен срок./За информация на любопитните :Майката е осигурявана без прекъсване,образование-висше/не юридическо/,деца- 3бр.,доход-отговарящ на изискванията./
Жалко за родителите,които се отказаха да търсят правата си!Роптаят и пресмятат унижението си в изгубени ...бр.лева.За принципи -не им остава време.Ако някои друг се заеме да ги защити-тогава го подкрепят.Робско мислене има този народ,но никога не е късно!
Ако Ви интересува по-нататък ще Ви информирам.Борбата продължава!
родител
 

Re: детски добавки

Мнениеот донна 2 » 02 Юли 2004, 21:06

на мен ще ми е интересно ,особенно това дали някой заспал служител се е стреснал и е свършил нещо полезно за ближния
донна 2
 


Назад към Данъчно право


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 22 госта


cron