начало
Трима депутати с писма „иди ми, дойди ми“ до Конституционния съд Трима депутати с писма „иди ми, дойди ми“ до Конституционния съд

патентен и корпоративен данък

Дискусии и казуси в областта на данъчното право
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.


патентен и корпоративен данък

Мнениеот Иван » 27 Юли 2004, 17:38

Към колегите, работещи с данъци.
Уважаеми колеги, бихте ли ми казали ако търговец, който има оборот над 50 000 лева извършва дейност, определена по чл.31 и 32 ЗОДФЛ, ще заплаща ли за тази дейност патентен данък отделно от корпоративния?
Как се тълкува от данъчната администрация чл.30 ЗОДФЛ-този оборот от 50 000лв само за една дейност ли се отнася, или за всички извършване от търговеца дейности?
Питам, защото според чл.2 ал.4 ЗКПО ЮЛ и неперсон.дружества заплащат патентен данък за дейностите, които са патентни, а за останалите заплащат корпоративен данък. Нищо не се казва за едноличните търговци. Те са по режима на ЗОДФЛ, но ако имат оборот над 50 хил.лв, се облагат с корп.данък. Ако такъв ЕТ развива няколко дейности, една или няколко от които, или всички, са патентни, но общия оборот е над 50 хил.лв, какъв данък ще плаща-за всяка дейност, или общо завсички корпоративен?

Ще съм ви много благодарен за съдействието.
Не мързелувам, ровя от няколко дни в статии, съдебни решения, и т.н. но нали знаете като не работите в дадена сфера какво е. Нещо не намирам това което ме интересува.
Отново благодаря предварително на отзовалите се!
Иван
 

Re: патентен и корпоративен данък

Мнениеот донна2 » 27 Юли 2004, 17:47

защо не се обърнеш към форума на дир бг по счетоводство ,счетоводителите ще ти обяснят най-точно
донна2
 

Re: патентен и корпоративен данък

Мнениеот bgjurist » 28 Юли 2004, 16:22

Колеги, щом оборотът е над 50000 лв., следва в определен срок да се подаде декларация и фирмата следва да започне да плаща и ДДС. Удобството при ДДС-то е, че има възможност за данъчен кредит. Мястото във форума е малко, но ако Ви интересува повече подробности и сте в София, обадете се да обясня по-подробно.
bgjurist
Потребител
 
Мнения: 966
Регистриран на: 11 Сеп 2002, 14:11

Re: патентен и корпоративен данък

Мнениеот Иван » 28 Юли 2004, 16:33

Как да се добера до форума на dir.bg?
Иван
 

Re: патентен и корпоративен данък

Мнениеот bgjurist » 28 Юли 2004, 16:41

Колега, много трудно. Пишете ми на e-maila какъм точно Ви е казусът и ще се постарая да Ви помогна. Скоро ще имам ходене до Пазарджик и вероятно ще отскоча до Пловдив; ако сте там, можем да го обсъдим. Поздрави!
bgjurist
Потребител
 
Мнения: 966
Регистриран на: 11 Сеп 2002, 14:11

Re: патентен и корпоративен данък

Мнениеот лунатик » 28 Юли 2004, 17:21

Препратка от линк от lаw.dir.bg към Diligentia Jure: /материала е старичък/ :

Ако ЕТ извършва само дейност или дейности, подлежащи на облагане с окончателен годишен (патентен) данък, то той подлежи на данъчно облагане само по реда на ЗОДФЛ, който изрично и изчерпателно определя кои дейности подлежат на облагане с патентен данък и какъв е редът за това. Ако ЕТ извършва освен подлежаща на облагане с патентен данък и друга търговска дейност - то всичките му доходи, включително и тези от дейност, за която закона предвижда облагане с патент, ще се облагат по общия ред - ЗКПО.единствено ако дейността, подлежаща на облагане с окончателен годишен данък е извършване на таксиметрови превози и превози по допълнителни автобусни линии, независимо от годишния оборот за предходната година,както и осъществяването на друга дейност - заплащат патентен данък за нея, а за всички останали дейности се облагат по общия ред, т. е. данъчната основа за другите дейности се определя по правилата на ЗКПО, а само данъчното облагане се извършва по реда на ЗОДФЛ.
11-08-2001 Жасмина Костова / Diligentia Jure
лунатик
 


Re: патентен и корпоративен данък

Мнениеот Иван » 28 Юли 2004, 18:05

Благодаря на отзовалите се.
В общи линии съм дал казуса. По-конкретно той е следния:
Х иска да открие фитнесцентър. Той е ЕТ. Развива дейности, които не са патентни. Има годишен оборот над 50 000лв. Ако открие фитнесцентъра, дейността на който по принцип се облага с патентен данък, ще плаща ли такъв данък, или ще бъде по реда на ЗКПО?

Казуса се свежда до отговора на въпроса: чл.30 ЗОДФЛ как се дълкува-оборот на дейността над 50 000лв, или оборот на всички извършвани дейности над 50 000лв, независимо от това дали някоя от тях се облага по реда на ЗОДФЛ?
Иван
 

Re: патентен и корпоративен данък

Мнениеот Мира » 28 Юли 2004, 18:56

От всички дейности.
Т. 55 от § 1 на допълнителните разпоредби на ЗОДФЛ.
Мира
 


Назад към Данъчно право


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 10 госта


cron