начало
ВАС окончателно отхвърли жалба на бивша спецсъдийка, поискала преместване в Търговското отделение на СГС ВАС окончателно отхвърли жалба на бивша спецсъдийка, поискала преместване в Търговското отделение на СГС

ЗАЩО НЕ СЕ ЗАКРИВА СЛЕДСТВИЕТО

Дискусии на тема съдебната власт в България


Да се закрие ли следствието?

Да
60
51%
Не
57
49%
 
Общо гласове : 117

Мнениеот sledovatel_NSlS » 03 Авг 2007, 19:58

А имаше време когато нещата си бяха на мястото.....:)))
След девоенизацията ръководителите ни набиваха в главите . Вие сте магистрати, Вие сте магистрати....:))))) и се изказваха така до безкрайност...
Аз бях крайно резервиран към подобни изказвания и на едно събрание не изтраях, станах и казах - Аз съм офицер от МВР...поне до преди месец
Навлякох ди гнева на тоя или оня...ама така се чувствах, така се изказах.
Ще си позволя да опонирам на милата колежка КРУЕЛА....аз сравневам дознанието не с НСлС и ОСлС а с Единния следствен апарат при МВР до 1995 година - респ. НСлС след 1991 година....
Защото дознанието не може да се сравнява със следствието към момента - статута няма нищо общо. Отделен е въпроса кое е добро, кое е лошо колежке. Обективната истина изисква да посоча, че нашето възнаграждение е равно на Окръжни магистрати и е доста по - високо от това на дознателите. Също така обективността изисква да отчета че ние сме много по добре комплектовани със всичко от тях. От химикалките до климатиците...
Че към момента нямаме много работа също е вярно - освен старите боклуци които очистваме друго при мен не е идвало...
Но че се преразпределят дела от едни служби в други също е вярно...
Че за в бъдеще ще има връщане на състави и ще има доста работа е безспорно колеги.....но към момента е така.
Всичко е бъдеще все пак. Но нещата които изброих са рожба на държавна политика. Те не зависят от нас или от който и да било.
Просто неща добре или зле към момента са така...но аз вярвам в доброто бъдеще на разследващите органи в цялост... :D
sledovatel_NSlS
Младши потребител
 
Мнения: 31
Регистриран на: 16 Апр 2007, 11:26

Мнениеот sledovatel_NSlS » 11 Авг 2007, 22:27

Няма нищо за добавяне - всичко е казано вече. В такава държава сме се родили - тая попара ще сърбаме. Това е положението.
sledovatel_NSlS
Младши потребител
 
Мнения: 31
Регистриран на: 16 Апр 2007, 11:26

Мнениеот plamena26 » 12 Авг 2007, 10:46

Мястото на разследването не е в съдебната система.Това е най-голямата грешка заложена в конституцията.След като сте юристи вършете типичната работа за един юрист-яваване в съд!Адвокатската колегия е напълно отворена за хора с над 5 години юридически стаж.
Не си правете илюзиите че след като влезе в сила новия ЗСВ и няма конкурси някой административен ръководител ще вземе следовател в ОС или РС.С това изкривено обвинително мислене работа в съда нямате.За прокуратурата съм съгласна ,но до 4-5 години и тя ще бъде в изпълнителната власт където и е мястото.
Много лошо впечатление прави че някои колеги непрекъснато изтъкват ,колко лошо им било в началото и в каква мизерия работели.Все едно искате задължително и дознателите да минат през това ,защото вие сте се били мъчили ,да се мъчат и те.От къде на къде да става така?
Колегата с пишещата машина нека знае че в повечето РПУ-та много от дознателите са си занесли лични компютри.Ама вие сакън да не се минете с 300-400 лева няма да ги дадете...........блъскайте с писец и мастило тогава.
Извинявам се ако съм засегнала някои ,но 1 480 лева основна заплата за 2-3 дела месечно е направо ..............без коментар.
plamena26
Потребител
 
Мнения: 325
Регистриран на: 19 Ное 2006, 12:28
Местоположение: София

Мнениеот sledovatel_NSlS » 12 Авг 2007, 11:17

Пламенче, за някой неща си права, но не могат да се обвиняват следователите за провежданата държавна политика в областта на разследването. На коя структура къде й е мястото, също не се решава от нас. Аз лично никога не съм се оплаквал че съм бил в мизерия - това беше и си остава моята работа - и аз си я върша с любов. Това е положението. Който не му харесва да си намери друга работа. От натовареност или ненатовареност също не се оплаквам - приемам това което държавата отрежда за нас, персонално - за мен. Ако ми вземат компютъра ще работя на старата си машина, както съм го правил по - рано така ще го върша и сега. Ако заплатата ми се редуцира независимо нагоре или надолу също няма да напусна. Моята професия е моят свят. Не искам да ставам нито прокурор, нито съдия, нито какъвто и да било. Адвокат пък изобщо. Когато ставаха последните преназначавания свързани с редуцирането на щата на НСлС не съм се интересувал от свободни бройки никъде и за никъде не съм кандидатствал. Около мене вреше и кипеше. Виждах колеги с някакви молби, някакви разговори, един за там, друг за нататък....шепот по коридорите - някакви заговори, чак шефа на ОСлС се чудеше какво става. Това го приемам като излагане и чиста проба страхливост. Жал ми беше за тези колеги, а не крия те бяха с голям потенциал и като юристи и като личности. От една страна съжелявам че не са в нашата служба вече. Знам, че никой няма да покани следовател за съдия или прокурор, освен ако не стане с лични мотиви...и както винаги става. Но както вече казах не ме интересува. Че не ставам за съдия сам зная - спазвам си закона, не се "огъвам" лесно, не съм "продажник" - че и тежки тупалки мога да раздавам - да не са луди да ме вземат...за там трябват "специално подготвени" хахахахаха хора... :lol: :lol: :lol:
Къде е мястото на прокуратурата не се наемам да коментирам като теб - нито ми е работа нито някой ми иска мнението. Ще се въздържа да коментирам и мястото на следствието - от експерименти просто ни писна. Както на мене така и на колегите също. Друго не се сещам....към момента.
Приятен уйкенд на всички и много лични и професионални успехи на всички следователи от структурата на НСлС... :lol: :lol: :lol:
sledovatel_NSlS
Младши потребител
 
Мнения: 31
Регистриран на: 16 Апр 2007, 11:26

Мнениеот plamena26 » 12 Авг 2007, 11:43

Като добавка към предишния си пост и четейки този на коелгата ,много ми е интересно ,защо никой,ама никой от вас не иска и да чуе за адвокатската професия?Вярно е както казва предишния колега много молби и шушукането е имало с цел преназначение,но защо никой не направи опит да отиде в някоя от големите кантори?Това с обвинителното мислене е нещо като шега от моя страна :wink:.Едва ли е това и има юрист които си мисли,о аз съм с изкривено мислене и нямам място там.
Може би че са ориентирани към търговско право ли ,а вие сте се отдалечили от него,страх от несигурността(което също е съмнително,предвид компаниите които са на текущо правно обслужване там и плащат огромни суми)..........та интересно ми е да споделите,вярно че малко се изкривява темата.
plamena26
Потребител
 
Мнения: 325
Регистриран на: 19 Ное 2006, 12:28
Местоположение: София

Мнениеот sledovatel_NSlS » 12 Авг 2007, 12:56

С огромно удоволствие ще се включа отново Пламенче. Ти явно си по отскоро във форума. Ще споделя за мен неща които съм споделял по - рано, но ще се повторя с предварително извинение към някого когото бих отегчил. Аз съм в структурата на МВР от 1984 година, а в структурата на следствието от 1992 година. Тогава следствения апарат беше в МВР. Значи през недотам далечната 1998 година решиих да се пробвам в адвокатурата и аз. Подадох си молба до ВСС и бях освободен от длъжността следовател. Това стана месец май 1998 година. Реших се да стана адвокат под натиска на семейството, други колеги и т.н. Казвах си - да не би аз да съм най - глупавия, че да не мога да работя там? Та така...регистрирането в колегията беше сравнително бързо, приеха ме без проблеми. Не работех с никого започнах "самостоятелно плаване" както се казва. Но какво се получи - вадях неща за които не бях предполагал. Попаднах в "процесуално - житейски" вакуум. Престъпната галдия се страхуваше от мене - за тях аз бях "ченгето". За ченгетата бях "адвоката". За всички останали - някакъв "печелбар нещастен". Тоест за да съм по ясен ще го обясня така - за адвокатите бях ченге, за ченгетата - адвокат. Още на втория ден "адвокатстване" се пишманосах както се казва. Неудачите в адвокатурата доведоха до моето "капсулиране". Аз не можех да предавам бившите си колеги следователи. Не исках да "торпилирам" дела с рушвети и други измекярски начини. По този начин останах "извън играта". А който е извън играта не печели пари. Това ясно но как можех да го обясня на децата си? Гражданско право не ми се работеше, не е мой ресьор. Пък и "разтягането на локуми" не ми пасва. Мразя "двойно счетоводство". Не мога да вземам пари от двете страни а най - накрая да казвам на моята страна - ония платиха повече затова загубихме. През цялото време усещах върху мене си омразата на системата. Чувствата разбира се бяха взаимни. Като поемеш клиент веднага започват мръсните приказки - остави го тоя некадърник ела вземи мен. Такива "торпедни атаки", гадости, удари под пояса, в адвокатурата колкото щеш. А който владее парите, владее правото. То е ясно като бял ден. Така успях да "просъществувам" пет години. Участвах в един от конкурсите през 2003 година за следователи. Тогава назначаванията бяха конкурсни. За "моето" си място - за "моя" си кабинет. За прокурор и съдия не съм кандидатствал. Останалите кандидатстваха навсякъде - по мое мнение за никъде. Който разбира от всичко не разбира нищо. Останалото е ясно - за мен беше детска игра да смажа конкуренцията във ФЕЪР ПЛЕЙ двубой. Останалото е ясно - камъкът си тежи на мястото. Точка по темата. Останалото е удоволствието от професионалния път... :) :) :)
sledovatel_NSlS
Младши потребител
 
Мнения: 31
Регистриран на: 16 Апр 2007, 11:26

Мнениеот zidaromazach » 13 Авг 2007, 22:38

:shock:
zidaromazach
Потребител
 
Мнения: 146
Регистриран на: 18 Юли 2006, 13:44

Мнениеот sledovatel_NSlS » 14 Авг 2007, 02:47

Колежке Круела, в пълен синхрон с твоето изказване ще посоча че на конкурса където се явих който и да попитах казваше - адвокат съм. С очите си видях как много адвокати се явяват на конкурса за следователи. Не говоря за прокурорския и съдийския аз там както казах не съм ходил. Но наистина останах силно изненадан - адвокати които съм смятал за изключително напред с материала по всички показатели седяха редом с мен и се чудеха и се потяка как да решат казусите??? :lol: :lol: :lol:
Оказа се че едно са словестните еквилибристики в зала и "тъмен" подход, съвсем друго е да се явиш пред комисията от НСлС... :lol: :lol: :lol:
Оказа се че пред нашите хора "отработените чалъми, кичозността, адвокатската напереност" нямат нито правна нито фактическа стойност. Проверих ги после в нета. Всичките известни имена с двойки. Това ме накефи максимално, тъй като тия дами и господа не зачитат за нищо ВУЗ - а който съм завършил - АМВР. Не че ми пука на дъртия дали го зачитат или не - не ми пука разбира се, но въпрос на престиж беше да "фиксирим" шестиците и да ги затапя. Както и стана.
Така са нещата... :lol: :lol: :lol: от живота.
sledovatel_NSlS
Младши потребител
 
Мнения: 31
Регистриран на: 16 Апр 2007, 11:26

Мнениеот dizhel » 23 Авг 2007, 21:14

Като гледам анкетата борбата е безумно жестока :lol: 50:50. Все пак оставам на мнението да се закрие следствието, до една две години се приключват старите дела и после няма какво да се прави. Всичко останало е чесане на езиците в стил едно време беше така, а сега какво стана. Конституцията и без това се нуждае от известен ремонт с оглед промените в обществото ни от 1991г. А дали би следвало да има разследващи в този им вид както по НПК в момента е въпрос на друга дискусия :!:
dizhel
Потребител
 
Мнения: 177
Регистриран на: 21 Яну 2003, 02:02

Мнениеот sadia_sf » 25 Авг 2007, 16:53

dizhel написа:Като гледам анкетата борбата е безумно жестока :lol: 50:50. Все пак оставам на мнението да се закрие следствието, до една две години се приключват старите дела и после няма какво да се прави. Всичко останало е чесане на езиците в стил едно време беше така, а сега какво стана. Конституцията и без това се нуждае от известен ремонт с оглед промените в обществото ни от 1991г. А дали би следвало да има разследващи в този им вид както по НПК в момента е въпрос на друга дискусия :!:

Което едва ли мога да споделя- при безбройните "качествено" изработени дела от дознателите и безкрайно добрия им капацитет! Но за някой като че ли по- добре е да гледат винаги в чуждите паници.. В момента наказателното преследване е почти "умряло". Ясно е кой е разследващ. Ясно е на всички, че нещата така няма как да продължават.
Относно правомощията на следователите ще има яснота от есента. Всеобщо е мнението в колегията, че немалка част от текстовете ще им бъдат върнати
Успех на колегите следователи и прокурори!
sadia_sf
Младши потребител
 
Мнения: 15
Регистриран на: 12 Май 2006, 15:52

Мнениеот dizhel » 26 Авг 2007, 13:24

Е ако си говорим така, може да поговорим за честите "странни" решения на съда, а да не говорим за десетките хиляди непипнати стари следствени дела за тежки престъпления и т.н. А паничката на дознателите ми е интересно защо никой не ще да погледне, може би защото е празничка :P Дознателите имат интерес от връщането на текстове на следствието, но това не е добър вариант, защото разследващите магистрати имат доста лош почин на работа, свикнали са спешните действия да им ги върше някой друг, било помощник следовател, било дознател. Имам няколко познати бивши пом. следователи, които са ми разправяли за този " ефективен" почин на работа. Така де помощниците правят огледите, разпитват свидетелите, назначават повечето експертизи, а следователят накрая взема делото само да повдигне обвинение и разпита обвиняемия.Аз също съм посещавал десетки произшествия просто защото следователят отказва. Лично съм уведомявал следовател за кражба извършена от непълнолетни, а отговор съм получавал указания, какво да направя аз!!!!!?????? Кой всъщност е разследващия
dizhel
Потребител
 
Мнения: 177
Регистриран на: 21 Яну 2003, 02:02

Мнениеот sledovatel_NSlS » 27 Авг 2007, 17:36

Така беше колега да. Защото до неотдавна помощник - следователите бяха в следствието. Към всеки следовател имаше помощник - следовател и се работеше заедно. Така беше точно както казваш ти. Нека не изкривяваме нещата. По рано дежурните групи от МВР посещаваха леките произшествия и помощник - следователите /тогава служители на полицията/ в частност на Териториалните следствени поделения не "хвърчаха" насам или натам. Те просто работеха със следователя. Аз съм бил и помощник - следовател, знам как беше. И работехме здраво да ти кажа. Защото работехме активно и по тежки престъпления. Разбира се, прав си за това че ако има следовател който не си върши работата следва да бъде санкциониран. В това спор няма. Разликата идва оттам, че по - рано помощник - следователите бяха част от следствието, а сега се наричат дознатели и самите те не знаят на кой господ да се молят от натоварване и всякакви безумия. Но всичко оттук нататък е бъдеще все пак. Дано се развият нещата към по - добро. Повече от ясно е, че следствения апарат няма да остане без работа - лошото е, че нямаме потенциала който имахме преди преназначаванията и "т. нар. реформи".
Пък защо да не помислим и другия вариант - Дазнанието се влива с държавен акт в структурата на следствието - и ето един голям потенциал наистина идва при нас. И отново си стъпваме на краката здраво и поемаме цялата работа. Юристите дознатели стават следователи, тези които още учат или не са юристи ако има такива - стават помощник - следователи. И тая "хард" служба стоварва юмрука на закона в лицето на престъпния свят...:))))
Защо не??? :lol: :lol: :lol:
Може би ще кажете - ами елате Вие при нас. Не може да стане - защото ВАС Ви няма - нито структурно, нито с отделен бюджет, нито с професионални ръководители, нито с нищо....Все още ще прощавате но сте експериментална структура... :lol: :lol: :lol:
Моята идея не Ви ли харесва??? По този начин ще се оправи грешката с отделянето на дознанието от следствения апарат....помислете...
:D
sledovatel_NSlS
Младши потребител
 
Мнения: 31
Регистриран на: 16 Апр 2007, 11:26

Мнениеот policai » 27 Авг 2007, 21:57

sledovatel_NSlS написа:.......
Пък защо да не помислим и другия вариант - Дазнанието се влива с държавен акт в структурата на следствието - и ето един голям потенциал наистина идва при нас. И отново си стъпваме на краката здраво и поемаме цялата работа. Юристите дознатели стават следователи, тези които още учат или не са юристи ако има такива - стават помощник - следователи. И тая "хард" служба стоварва юмрука на закона в лицето на престъпния свят...:))))
Защо не??? :lol: :lol: :lol: .......


:D ...Имаше такава песен..."...ако до всяко добро същество застане поне още едно, тогава, тогава....", .......ЕХ, МЕЧТИ.... :oops: :wink:

...и така..., но поне за момента мечтите все още са безплатни..., пък след октомври може и тях да обложат..., нема лошо :wink: :twisted:
...полицай, наистина е призвание...
policai
Потребител
 
Мнения: 250
Регистриран на: 06 Фев 2006, 22:17

Мнениеот mitko6 » 27 Авг 2007, 23:45

Исках нещо да кажа, но то бе толкова остро, че ми се струваше твръде неприлично и за изстрадал следовател :wink: :D , не че не бе вярно. :D
Последна промяна mitko6 на 28 Авг 2007, 00:22, променена общо 1 път
mitko6
Потребител
 
Мнения: 514
Регистриран на: 26 Окт 2006, 23:57

Мнениеот mitko6 » 28 Авг 2007, 00:00

Исках нещо да кажа, но то бе толкова остро, че ми се струваше твръде неприлично и за изстрадал следовател , не че не бе вярно.
Последна промяна mitko6 на 28 Авг 2007, 00:23, променена общо 1 път
mitko6
Потребител
 
Мнения: 514
Регистриран на: 26 Окт 2006, 23:57

Мнениеот mitko6 » 28 Авг 2007, 00:13

Исках нещо да кажа, но то бе толкова остро, че ми се струваше твърде неприлично и за изстрадал следовател , не че не бе вярно.
mitko6
Потребител
 
Мнения: 514
Регистриран на: 26 Окт 2006, 23:57

Мнениеот dizhel » 28 Авг 2007, 12:50

Идеята е добра, гласувам за с двете ръце, следващата ми тема ще бъде защо не закрият дознанието :lol:
dizhel
Потребител
 
Мнения: 177
Регистриран на: 21 Яну 2003, 02:02

Мнениеот bluebarovka » 28 Авг 2007, 19:22

http://www.mediapool.bg/show/?storyid=131539&srcpos=2
Ето, за това не се закрива следствието!!! :D :? :idea: Въпреки всичко, тъжно нали?Но лично на мен тук ми се вижда чисто престъпление по служба, така че - да се самосезира компетентната СВОП, а не СРП!
Горното - предмет на друга тема! :wink:
Аватар
bluebarovka
Младши потребител
 
Мнения: 61
Регистриран на: 09 Авг 2002, 10:17

Мнениеот sledovatel_NSlS » 06 Сеп 2007, 16:47

:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
sledovatel_NSlS
Младши потребител
 
Мнения: 31
Регистриран на: 16 Апр 2007, 11:26

Да съживим темата в друга насока

Мнениеот plamena26 » 08 Сеп 2007, 11:25

Въпроса защо не се закрива следствието би следвало да бъде зададен по различен начин.Защо не се съкрати щата на следствието и да се увеличи този на съда и прокуратурата.Що се отнася до данните които изнасям,за възнграждението са изключително коректни,даже подценени.Таблицата със заплатите я имам черно на бяло.А за броя дела,това е приблизително средна цифра за страната.Някъде може да са повечко новите,където примерно отиват делата по чл.168 ал.1 и 2 ,извършени в чужбина(най-вече Турция).
След измененията в новия ЗСВ ще се види кой следовател иска да работи и кой му е угодно статуквото на млад пенсионер.Преминаването поне на ниво районна прокуратура мисля че ще е безпроблемно за всеки които пожелае.
Иначе по въпроса защо много бивши адвокати са на важни места в съдебната система,а други все още действащи са непрекъснато по конкурси може да се каже много.Едното очевадно обяснение е огромния брой адвокати,жестоките разходи които сапътстват практикуването на тази професия и несигурността.Аз не виждам как в София един адвокат ще има по-малко от 600-700лв разходи.След облагането вече с плосък данък още сериозни суми и се обезмисля целия ти труд.Тоест за да докараш една магистратска заплата на ниво окръжен съдия,като прибавим и парите за дрехи(2 заплати) и 13-та и 14-та заплата в края на годината,както и ако вземем предвид че вече съдиите от СГС и ОС-София ще са с ранг на апелативни съдии излиза че един адвокат трябва да докарва средномесечно около и дори над 5 000лв. :shock: Ами сигурна съм че това е по силите на не повече от 5-6% от адвокатите в София ,които и без това вече са около 6 000.
Разбира се семейното разпределение предполага единия да е магистрат ,а другия адвокат.Това май наистина е както беше казал един колега в друга тема,класика в жанра.Аз не съм срещнала една двойка адвокати или магистрати,но мъж съдия и жена адвокат-с лопата да ги ринеш,прокурори и адвокатки също :) .Но много се отклоних от темата .
plamena26
Потребител
 
Мнения: 325
Регистриран на: 19 Ное 2006, 12:28
Местоположение: София

ПредишнаСледваща

Назад към Съдебна власт


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 16 госта


cron