начало
Общината е осъдена да плати над 30 000 лева на адвокатка – счупила си крака до Съдебната палата Общината е осъдена да плати над 30 000 лева на адвокатка – счупила си крака до Съдебната палата

съвет

Дискусии и казуси в областта на: Наказателно право, Наказателен процес, Криминалистика, Съдебни експертизи
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.


съвет

Мнениеот михи » 23 Ное 2004, 10:16

Имам следният проблем: пиян шофьор ми удари микробуса VW, в следствие на което щетите са тотални, а пътниците са съответно с натъртен крак и счупено ребро. Алкохолът е 2.2 по проба на местопроишествието. Не знам какво е правил този шофьор ( явно връзкар), но се е оправил в прокуратурата и оттам делото е внесено в съда, като държавата ще заведе само административно дело срещу шофьора за алкохола. Като попитах няма ли да заведат дело за имуществени вреди и нанасяне на средна телесна повреда ми отговориха, че реброто не било средна телесна повреда, а пък за моя бус да си водя гражданско дело. Само че аз разпитах и разбрах, че при едно гражданско дело трябва да доказвам, че дори е имало катастрофа, буса дори не могса да го продам на части, защото е доказателство и т. н. Аз пари за нов бус нямам и ми се искаше поне да разпродам този и с великата сума от 3 000 лв. на която ми оцениха буса застрахователите ( пазарната му стойност е около 9 000 лв.) да купя нов, макар и по- стар. аз с това си вадя хляба!
Как мога да протестирам срещу решението на прокуратурата. Аз знам, че той е дал подкуп на един от прокурорите! Какво мога да направя? Имам ли някакъв шанс ако заведа гражданско дело? А имам ли шанс и как може да стане, ако заведа дело срещу прокуратурата?
Моля за бърз отговор, защото ме размотаваха доста време и май ми изтичат някакви двунесечни срокове.
михи
 

Re: съвет

Мнениеот d » 23 Ное 2004, 11:09

Съгласно чл.78а от НК, за да се освободи от наказателна отговорност с налагане на административно наказание шофьорът трябва да е възстановил причинените от престъплението имуществени щети, затова и в това производство не се допуска граждански иск. Ако щетите не са възстановени, следователно липсва съществена предпоставка за прилагането на чл.78а.Можете да обжалвате постановлението на прокурора пред по-горестоящ прокурор или ако съдът е насрочил делото да обжалвате определението на съда за насрочване на делото пред по-горен съд
d
 

Re: съвет

Мнениеот doznatel » 23 Ное 2004, 11:37

Едно кчупено ребро не е средна телесна повреда. Леката се преследва по частен път. Срещу прокуратурата недей. Може би жалба за причинени значителни материални щети по чл.343 от НК може да свърши някаква работа. При този случей трябва експертиза да останови щетите. Не си спомням от каква сума нагоре са значителни. Мисляче беше над 1500 лева.
doznatel
Нов потребител
 
Мнения: 9
Регистриран на: 19 Ное 2004, 18:52

Re: съвет

Мнениеот михи » 23 Ное 2004, 12:01

Току що разбрах, че застрахователите не искат да ми платят от неговата гражданска отговорност защото бил с алкохол в кръвта и гражданската не важи. възможно ли е това? каква е тази наша държава? Той е пиян, причинява ми щети и ми пречи да си вадя хляба, а аз не мога да направя нищо!!!
Моля дайте някаква идеч какво да правя!
михи
 

Re: съвет

Мнениеот адида » 23 Ное 2004, 13:46

Съгласно чл.81 от Закона за застраховането Застрахователят не се освобождава от задълженията си по договора за застраховка "Гражданска отговорност",ако щетите са причинени от лице управляващо МПС при забраната по чл.5 ал.2 т.3 от Закона за движение по пътищата (т.е.имащо алкохол в кръвта над 0,5 промила)Следователно застрахователят е длъжен да Ви плати ,а след като Ви плати има право на Регресен иск срешу виновното лице.
адида
 

Re: съвет

Мнениеот михи » 23 Ное 2004, 14:09

кАКЪВ Е СРОКЪТ НА ПЛАЩАНЕ НА ЗАСТРАХОВАТЕЛНАТА ПРЕМИЯ?
михи
 

Re: съвет

Мнениеот aдида » 23 Ное 2004, 14:35

Каква заст.премия вие трябва да получите застрахователно обезщетение
aдида
 

Re: съвет

Мнениеот aдида » 23 Ное 2004, 14:39

Правата Ви по застраховка Гражданска отговорност се погасяват с петгодишна давност
aдида
 


Назад към Наказателно право


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 26 госта


cron