начало
Съдия от ВАС става зам.-министър на правосъдието Съдия от ВАС става зам.-министър на правосъдието

чл.323, ал.3 от НК

Дискусии и казуси в областта на: Наказателно право, Наказателен процес, Криминалистика, Съдебни експертизи
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.


чл.323, ал.3 от НК

Мнениеот shveda » 02 Дек 2004, 21:05

Колеги, моля, за помощ! Нищо не намерих по въпроса. Това предупреждение от надл. държ. орган задължително ли е и ако да, то до кой момент. Ако това предупреждение не е направено, а направо е образувано дознание и впоследствие НОХД, съществено процесуално нарушение ли е? Аз считам, че така е нарушено правото на защита на подсъдимия. А вие?
shveda
Потребител
 
Мнения: 513
Регистриран на: 04 Юли 2004, 18:44

Re: чл.323, ал.3 от НК

Мнениеот green_core_а » 02 Дек 2004, 22:17

Предупреждението трябва да е направено от надлежен орган т.е. областен от тзакона да отправя такива предупреждения (кварталния полицейски инспектор по закона за МВР например). Предупреждението трябва да е направено в предвидената от закона форма - писмен протокол подписан от предупредения и предупреждаващия орган. Предупреждението трябва да е направено преди предупредения отново да е извършил това за което е предупреден да не извършва. Ако не е предупреден, това не е процесуално нарушение за образуването на НОХД, а е предмет по същество. В случая на ал. 3 - ако е възстановил щетите преди да е предупреден, не виждам пречка да не бъде наказан. Не може да се приеме, че предупреждението в точно отзи случай е елемент от фактическия състав.
green_core_а
 

Re: чл.323, ал.3 от НК

Мнениеот prossec » 04 Дек 2004, 13:01

в никакъв случай не е процесуално нарушение. предупреждението (напр. по чл. 63, ал. 2 от ЗМВР) не е елемент от състава, нито има отношение към възникването на отговорността. има значение, само ако е направено такова предупреждение и фактическото положение е възстановено.
prossec
 

Re: чл.323, ал.3 от НК

Мнениеот LakeG » 04 Дек 2004, 13:13

Съгласна съм с колегите.Няма пречки за образуване на наказателна производство
LakeG
 

Re: чл.323, ал.3 от НК

Мнениеот ippon » 04 Дек 2004, 20:51

Шведе,това е случая където има езин свидетел близък на "потърпевшия? тогава
позови се на принципа : Testis unus,testis nulus !
ippon
Потребител
 
Мнения: 165
Регистриран на: 28 Авг 2004, 20:54

Re: чл.323, ал.3 от НК

Мнениеот vdimitrova » 06 Дек 2004, 02:32

Ал.3 на чл.323 НК дава възможност да не бъде наказан, а не да бъде освободен от наказателна отговорност подсъдим /уличен/, ако същия възстанови положението, което е съществувало, преди самоуправните му действия. В практиката се приема, че това трябва да стане до приключване на съдебното следствие, дали по почин на подсъдимия /уличения/, дали след надлежно разясняване на тази привилегия. Процесуално нарушение би имало, ако се възстанови предишното положение, след като наказателното производство не бъде прекратено.
vdimitrova
Нов потребител
 
Мнения: 4
Регистриран на: 14 Ное 2004, 00:45


Назад към Наказателно право


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 28 госта


cron