начало
ВАС окончателно отхвърли жалба на бивша спецсъдийка, поискала преместване в Търговското отделение на СГС ВАС окончателно отхвърли жалба на бивша спецсъдийка, поискала преместване в Търговското отделение на СГС

на вниманието на колегите

Дискусии на тема съдебната власт в България


на вниманието на колегите

Мнениеот йончев » 05 Яну 2005, 18:42

Скъпи колеги незнам дали ви се е случвало да ви остане без движение молба за издаване на удостоверение че търговец не е в производство по несъстоятелност - е на мен ми се случи.
СЪС ЗАПОВЕД НА ЗАМ.ПРЕДСЕД. НА ТЪРГОВСКО ОТДЕЛЕНИЕ №1333/30.12.2004г са въведени изисквания към молбата да бъде прилагано удостоверение за актуално състояние (старо изискване), адвокатско пълномощно !!!
В МОЛБАТА ТРЯБВА ДА БЪДЕ ПОСОЧЕНО ПРЕД КОЙ ОРГАН ЩЕ ПОСЛУЖИ И ПО СИЛАТА НА КОЙ НОРМАТИВЕН АКТ СЕ ИСКА ИЗДАВАНЕТО НА УДОСТОВЕРЕНИЕТО

ИМАЙТЕ ПРЕДВИД ТЕЗИ БОЛНИ ИЗИСКВАНИЯ!!!
йончев
 

Re: на вниманието на колегите

Мнениеот gega » 05 Яну 2005, 18:45

А аз си мислех, че търговският регистър е публичен и всеки може да получи информация зо подлежащите на вписване обстоятелства без да доказва правен интерес!!!!1
gega
 

Re: на вниманието на колегите

Мнениеот йончев » 05 Яну 2005, 18:48

е, явно не е така.....май сме учили глупости
йончев
 

Re: на вниманието на колегите

Мнениеот valena_ » 05 Яну 2005, 19:36

Ние май повече от нещата, които сме ги учили нямат приложение. И за съжаление сме изпуснали много важни такива!
valena_
Младши потребител
 
Мнения: 19
Регистриран на: 13 Дек 2004, 13:30

Re: на вниманието на колегите

Мнениеот Galina Nikolova » 05 Яну 2005, 19:46

Колега, в кой прекрасен съд е тази случка ?
Galina Nikolova
 

Re: на вниманието на колегите

Мнениеот миа » 06 Яну 2005, 10:52

За кой съд става въпрос?Тъкмо се бях запътила да подавам подобна молба, но май ще изчакам отговора ви
миа
 

Re: на вниманието на колегите

Мнениеот baicho » 06 Яну 2005, 11:01

за СГС става въпрос....
baicho
 

Re: на вниманието на колегите

Мнениеот boba » 06 Яну 2005, 11:14

То, къде другаде могат да стават най-големите простотии!!!
boba
 

Re: на вниманието на колегите

Мнениеот йончев » 06 Яну 2005, 11:37

МИЛИЯТ МИ СОФИЙСКИ ГРАДСКИ СЪД
йончев
 

Re: на вниманието на колегите

Мнениеот kazuist » 06 Яну 2005, 12:22

Пак старата песен - каквото и да ти говорят, знай, че става дума за пари.
Като впишат в него пред кой да послужи, ясно е че със заверено копие трудно ще можеш да минеш и на друго място. Ще трябва да се бръкнеш отново и така - до края на света.
kazuist
 

Re: на вниманието на колегите

Мнениеот zvezda » 06 Яну 2005, 12:57

Тази заповед може ли някъде да я прочетем? Само за тези удостоверения ли се иска и адв. пълномощно? Да не се окаже, че и при удостоверение за актуално състояние и липса на производство по ликвидация стоят така нещата.
zvezda
Потребител
 
Мнения: 388
Регистриран на: 14 Мар 2004, 19:48
Местоположение: София

Re: на вниманието на колегите

Мнениеот donna » 06 Яну 2005, 13:13

Преди доста време имаше тема в която колеги споделяха какви са "изискванията" на съдилищата в различните съдебни райони във връзка с регистрацията ако не се лъжа на търговски дружества , предлагам да пуснем една тема/а защо не и в тази / в която да споделим ,кой съд какви изисквания има не само при регистрация на дружества а и въобще така за сведение ,а и за да не изпадаме в неудобни ситуации.
donna
Старши потребител
 
Мнения: 5350
Регистриран на: 10 Яну 2003, 19:58
Местоположение: Свищов

Re: на вниманието на колегите

Мнениеот Гери » 06 Яну 2005, 13:15

А в СГС нищо вече не ме изненадва :)
След като ми забиха Б.Д с "посочете дали искате регистрация по ТЗ или по ЗЛЗ" след като ЗЛЗ изрично препраща към ТЗ :)
Гери
 

Re: на вниманието на колегите

Мнениеот йончев » 06 Яну 2005, 13:31

пуснал съм и актуално състояние, но още нищо не се е върнало в архива, току виж и там поискали
йончев
 

Re: на вниманието на колегите

Мнениеот boba » 06 Яну 2005, 14:41

От некадърността и мързела не може нищо да ни спаси. Последният път в СГС пуснах молба /и всички необходими документи плюс квитанциите за държавна такса и обнародване в Д.В./ за вписване на прокурист на дружество. Каква беше изненадата, когато проверих делото и върху молбата беше поставена резолюция "без движение, да се внесат държавните такси", когато оригиналните бележки бяха "зашити" в делото! На молбата ми до клиента да пуснем нова молба, в която да обясним очевидното и да не ни бавят, той, обаче, отказа, хвърли ми още пари и каза - плащай и вземай решението. И съдията, и клиента - .............!
boba
 

Re: на вниманието на колегите

Мнениеот Anastassia.Terzieva » 06 Яну 2005, 15:02

По едно време се чу, че в СГС не регистрират ООД в което всички съдружици са управители, но аз имам регистрирани две такива ООД-та и то след като прочетох за въпросната практика. Pеших все пак след като лично моето мнение е че няма пречки да ги пусна както искат хората.- Минаха без проблем.
От друга страна ми се случи и - друго много интересно в СРС пуснах една частна жалба в последния момент - без копие за ответника, без такса - и когато след два работни дни отидох да ги занеса няма да повярвате какво уставових - резолюция , но не БД а жалбата в срок ,да се изпрати препис на ответника по делото.Освен това съдията наредил на деловодителката да направи копие, което вече пътуваше към ответника, пратено в деня след подаването на жалбата и нито дума за таксата. И аз от чисто любопитство кога ще се сетят не приложих бележката за таксата.
Някой има ли обяснение за това, при положение че виждам съдията за първи, път делото е НЧХД.
Аватар
Anastassia.Terzieva
Потребител
 
Мнения: 319
Регистриран на: 27 Фев 2002, 16:31
Местоположение: София

Re: на вниманието на колегите

Мнениеот Николай » 06 Яну 2005, 15:19

Колеги до ви разкажа за един случай в Пазарджишки ОС. На гости ми бише един приятел от този град и докато си приказвахме ме подготвих документи за регистрация на ЕТ и защото бях чувал, че там трябва и сам да си напишеш съдебното решение и да го дадеш с документите по регистрация сканирах едно решение на СГС и му попълних всички изискуеми от закона данни. Казах му да го даде ако го поискат, още на регистратурата му го поискали и казали, че явно си е хванал адвокат от София и той не познава местната практика и естествено той веднага го дал. След няколко дни ми се обади, че имало резолюция на някакъв много умен местен съдия, който му написал че съдебното решение не отговаря на текс от ГПК. Без да се интересувам от повече подробности го изпратих при местен колега и всичко се оправи. Затова не критикувайте съда в СФ има и по зле. Ще ви помоля, ако някой намери текст от законодателството на "правовата" ни държава за изискването съдебните решения да не се пишат от съда моля да ми го изпрати.
Николай
 

Re: на вниманието на колегите

Мнениеот Anastassia.Terzieva » 06 Яну 2005, 15:37

Не се сещам за такъв текст - все едно някъде изрично да забранят на адвокатите да вършат работата на съдиите ?!?!
Но за да ти го оставят без движение те трябва да се мотивират и да ти дадат срок за отстраняване на причината да го оставят БД и ако се мотивират с това че не си приложгил проект за решение (което ми е трудно да си представя) -жалиш защото пък никъде не пише че трябва да се приложи а ако изобщо не го мотивират, пак жалиш че си приложил всички изискуеми по закон документи и неоснователно е оставено без движение, освен това няма отразени мотивите за това действие на съда.
И регистрацията ще стане след около сто години, клиента ще е недоволен и това ще е пирова победа. Това е моето скромно мнение по въпроса. Тук в София не искат да си пишем и решенията, но ако знам че това ще ги улесни и ще ми гарантира че ще си получа решението по-бързо бих им ги писала, защото това е в интерес на клиента,въпреки че не считам че е правилно те да го изискват.
Аватар
Anastassia.Terzieva
Потребител
 
Мнения: 319
Регистриран на: 27 Фев 2002, 16:31
Местоположение: София

Re: на вниманието на колегите

Мнениеот Mi-Lena » 06 Яну 2005, 15:50

Извинете, че се намесвам, ама в охранителното производство чл.100 ГПК не се прилага. Вижте чл.434 ГПК. Указанията в регистърното производство (т.нар.: "без движение") всъщност са по чл.427 ГПК. Т.е. няма срок за отстраняване на недостатъците. Ако не ви е редовна молбата (или съдът счете, че е нередовна, макар и неправилно), би трябвало направо да постанови отказ. Но... На съда не му се пише отказ, на адвокатите не им се разправя т.к. клиентите бързат, на трети адвокати така им е по-удобно и пр. Омагьосан кръг.
Mi-Lena
 

Re: на вниманието на колегите

Мнениеот Anastassia.Terzieva » 06 Яну 2005, 17:31

Съгласна съм, права си и се извинявам на колегата за недоглеждането, и аз лично благодаря че се намеси, досега не съм имала проблем с никоя регистрация на ТД, и не съм задълбавала в този проблем.
Аватар
Anastassia.Terzieva
Потребител
 
Мнения: 319
Регистриран на: 27 Фев 2002, 16:31
Местоположение: София

Следваща

Назад към Съдебна власт


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 19 госта


cron