начало
Производство за конфликт на интереси срещу прокурор – прекратил преписка срещу АЕЦ, където работи съпругата му Производство за конфликт на интереси срещу прокурор – прекратил преписка срещу АЕЦ, където работи съпругата му

Предстоящите промени в НК и НПК

Дискусии и предложения по проекти за закони


"За" или "против" прокуратурата да може да преобразува дознания без изчерпателно изброени в закона основания!

за
17
34%
против
33
66%
 
Общо гласове : 50

Мнениеот sunshine_75 » 01 Яну 2008, 13:45

Аз пък днес съм дежурна. Честитих Новата 2008-ма на дознателите си (тук по КАТ си имаме отделен). Те са страхотни, работим нормално. И заедно. И всичко е наред помежду ни. Слава Богу, моите дознатели мислят и работят. И знаят, че съм до тях - когато и за каквото и да става въпрос.
Дано разберете какво удоволствие, спокойствие и сигурност е екипната работа. И как когато папката дойде на бюрото ти, ти трябват 2 асторономически часа да си приключиш производството, когато знаеш какво има на всеки лист от него. Желая Ви го от сърце.
Честита Нова 2008-ма, дознатели! Рано или късно ще разберат всички, че Вие сте ръцете, очите и ушите на нас, прокурорите. А ако не държиш на сетивата си, си обречен на провал.
sunshine_75
Потребител
 
Мнения: 821
Регистриран на: 13 Окт 2004, 09:36

Мнениеот Gabi1 » 07 Яну 2008, 00:49

Дано да срещна прокурори, които мислят като теб, на живо, а не само по форумите.... :wink: Това бих си пожелала за новата година.... :lol:
Gabi1
Потребител
 
Мнения: 765
Регистриран на: 08 Ное 2006, 13:54

Мнениеот Gabi1 » 07 Яну 2008, 00:51

Дано да срещна прокурори, които мислят като теб, на живо, а не само по форумите.... :wink: Това бих си пожелала за новата година.... :lol:
Gabi1
Потребител
 
Мнения: 765
Регистриран на: 08 Ное 2006, 13:54

КЪМ: sunshine_75

Мнениеот INVESTIGATOR_OSLS » 07 Яну 2008, 18:17

Досега никой не е изразявал съмнение към Вашата месторабота, но аз ще си позволя да го направя. Вие не сте прокурор!!! По - скоро под фалшива маска, прикрита под името на една институция, изказването Ви цели да нанесе ретроактивен удар върху СЛЕДОВАТЕЛИТЕ във форума!!!
Ще обясня по просто: На, вижте уважаеми посетители във форума, колко са доволни прокурорите от дознателите и колко са пренебрегнати следователите.....:)))))
И то толкова доволни, че и самите прокурори започнаха да правят "ЗАРЯ", в ДОЗНАТЕЛСКА ЧЕСТ!!!!
И кой е........очи.....уши и прочее.....ние сме го установили много отдавна. Това са евтини номера, които не могат да хванат почва дори и пред самите дознатели, които от евтино самолюбие пък едва ли ще го признаят!!! Във форума всеки може да се представи за какъвто иска, но аз съм длъжен да поднеса истината такава каквато е....напишете си истинската месторабота и я манифестирайте както подобава!!!! :lol: :lol: :lol:
INVESTIGATOR_OSLS
Младши потребител
 
Мнения: 65
Регистриран на: 11 Ное 2007, 22:20

Мнениеот ludi » 07 Яну 2008, 19:38

Не знам дали колежката е прокурор или не /това въобще не ме интересува/. Не горя от желание да бъда собственост на някой прокурор/особенно ме подразни израза "моите дознатели"/.Факт е обаче ,че в прокуратурата не искат и да чуят за следователите. Оплакват се от тях дори и бившите такива. Аз лично имам мнение за тази институция и съм го заявявал многократно във форума. Нищо против колегите следователи като личности, но раследване откъснато от МВР и най-вече от оперативните служби не може да съществува. Не ,че дознанието е цъфнало , но това е друга тема. Дразнещо е и огромното сомочувствие на следователите. Аз лично ако бях на тяхно място щях да си трая- толкова години вече получават заплата, а не полагат почти никакъв труд. Странно ,но колкото повече бездействат толкова по - компетентни стават от дознателите/сякаш ние вече осма година трева пасем/.
ludi
Потребител
 
Мнения: 227
Регистриран на: 25 Сеп 2005, 18:45

Мнениеот sunshine_75 » 07 Яну 2008, 20:30

Боже, какъв ужас съм създала - без да искам при това...
Не съм искала да засягам следователите - повярвайте, храня положително отношение към повечето, които останаха в Следствието, самата аз съм се учила на разследване от следовател, заедно с него, на пишещата машина, по огледи, при разпити. Явно някой е по-тънкочувствителен. Може би поради малкия ми професионален опит, аз фактически не съм работила със следователи в качеството ми на прокурор - никога не съм твърдяла противното. В малкото досъдебни производства, възобновени от мен, не можах да "участвам" - само присъствах някъде. Когато идваше време за нещото, наречено "доклад", звънях предварително по телефона, питах удобно ли е, кога бихме могли да прегледаме делото... После отивах в уговорения час. С всичките ми налични такт, толерантност, уважение заедно достигахме до полагането на моя подпис върху постановлението за привличане. Доклад преди предявяване...ъъъъ, простете, няма да коментирам този момент, т.е липсата му.
А дознателите са си мои - точно толкова, колкото и аз съм тяхна. Май вече съм писала тук - не се срамувам и притеснявам да съм при тях, на стола, на който стоят разпитваните от тях. С абсолютна увереност съм, че ние наистина работим заедно. И най-високата оценка, за израз на нашата екипна работа, я получавам от тях в ежедневието си.
Моля да бъда извинена, ако съм засегнала емоционално, професионално или по какъвто и да е начин колега - следовател, дознател или прокурор. Ако съм имала цел в писането тук, то е била заедно да си гледаме НАШАТА работа, а не да се самоизяждаме с явно удоволствие. И да, писала съм, че съм леко притеснена от евентуални предстоящи законови промени, касаещи правомощия - така е: със следователите аз лично работя "с ръкавици", напрегната съм, защото към момента почти не го правя и чисто човешки тази територия ми е неизвестна като отношения.
Желая лека вечер на всички.
sunshine_75
Потребител
 
Мнения: 821
Регистриран на: 13 Окт 2004, 09:36

Мнениеот zidaromazach » 08 Яну 2008, 21:46

"За" или "против" прокуратурата да може да преобразува дознания без изчерпателно изброени в закона основания!

Какъв въпрос- може ли, не може ли прокуратурата нещо във фазата на досъдебното производство???

Прокурора е шефа на процеса, той носи отговорността за този процес на плещите си. Така че може и то всичко!!! Защо изобщо се пита?

Обаче в какво да ги преобразува- думата дознание нещо я няма в действащия НПК? Да сменя разследващия орган- може и да може... Може би трябва да се въведе санкция от по-висшестоящ прокурор, за да се озаптват небивалици от регионален характер. Който ги решава тези неща трябва да е запознат детайлно с бълбукащите процесуални мехурчета из различните места в страната.
zidaromazach
Потребител
 
Мнения: 146
Регистриран на: 18 Юли 2006, 13:44

Мнениеот stroitel » 08 Яну 2008, 23:12

ludi написа:....раследване откъснато от МВР и най-вече от оперативните служби не може да съществува.


И аз така мисля.
Разследва се долу,на улицата,между хората.

...той носи отговорността за този процес на плещите си


:shock: :shock:

Отговорност, плещи, носене :D :D :D
stroitel
Потребител
 
Мнения: 191
Регистриран на: 09 Ное 2007, 17:54
Местоположение: София

Мнениеот zidaromazach » 13 Яну 2008, 13:05

А, колега строител, радвам се, че се засичаме и тук, а не само по обектите! Поздрави!

Писах аз само ей така без, много да му мисля... Т`ва е хм, ХИПЕРБОЛА, литературна фигура

"Хиперболата в литературата е вид троп или стилистична фигура, която представлява силно преувеличаване на образи, предмети и действия с цел авторът да изведе на преден план съществените им особености и да изрази емоционалното си отношение към тях."
zidaromazach
Потребител
 
Мнения: 146
Регистриран на: 18 Юли 2006, 13:44

Мнениеот stroitel » 13 Яну 2008, 19:36

Здравейте колега zidaromazach,

Съжалявам, не съм ви разбрал мисълта. :(

Поздрави!
stroitel
Потребител
 
Мнения: 191
Регистриран на: 09 Ное 2007, 17:54
Местоположение: София

Мнениеот Star_doznatel » 26 Мар 2008, 20:01

И понеже днес съм тръгнал да се повтарям – да се почеша на още едно място – НПК-то. Разбира се, че има нужди от промени в НПК, но не от преливане от пусто в празно. А ПРОМЕНИ! - Досъдебните производства могат да минат в общ раздел – разследване. Сроковете – абсолютно излишни, освен давностните, които ограничават възможността за наказателно преследване. Събирането на доказателства – първо - по субект – всички би трябвало да могат да събират информация, която съдът да прецени като каква ще я ползва и второ - по време – да се събират до изтичане на давностния срок за преследване на съответното престъпление. Великите глупости – цитирам: “Действия по разследването, извършени извън сроковете по ал. 1 - 3, не пораждат правни последици, а събраните доказателства не могат да се ползват пред съда при постановяване на присъдата.” и “За образуване на досъдебно производство не са нужни данни, от които могат да се направят изводи относно лицата, извършили престъплението, или относно правната му квалификация”, могат да се ползват единствено като доказателства срещу предложилите ги, в едно наказателно производство за престъпления против държавата и българското правосъдие. /Разбира се точно такива текстове в НК няма, но връзката между ефективността на съдебната система и състоянието на икономиката е очевидна. Та ... може нещо да се спретне./ Вторият текст много стар, връстник на кодифицирането на наказателната материя, бих го определил като туморно образование, доброкачествено, което тридесет години, макар и да пречеше, можеше да се търпи. Днес определено е злокачествено и може да доведе до летален изход наказателното правоприлагане. Това, че в новия НПК този текст остана е илюстрация на административния капацитет на екипа разработил „новия” НПК. /Да обяснявам ли защо в кавички?/ Благодарение на него се образуват наказателни производства срещу незнамкойси за незнамквоси и те са толкова, колкото са и заявените престъпления. Няма държава в света, която да води толкова наказателни производства, колкото са и извършените престъпления. /Защо ли ...?/
Е, да - отварят се едни дупки, през които могат до изпаднат дознателите и следователите. И може да изпаднат на улицата. Тук е майсторлъка, административния капацитет. Да изпаднат, но не на улицата, а на подходящите места. Защото и следователите с повече от 10 години опит в разследването и дознателите с по-малко от пет години стаж, вече имат необходимият опит, знания, желание и т. н. за работа в тази област./13876/
Star_doznatel
Потребител
 
Мнения: 195
Регистриран на: 06 Яну 2007, 15:09
Местоположение: Видин

Мнениеот Aidin » 26 Мар 2008, 20:27

Глас в пустиня!!!!!
Колко много говорехме, писахме отоворени писма, докладни до главния дознател на СДП(който нали се сешташ къде може да си ги е заврял), искахме и да пишем до министъра (но шефовете ги хфана шубето), на нещо като събрание на СДП и Министъра, същия даже не пожела да ни изслуша (нищо, че уж срещата била за проблемите в дознанието).........
какво повече да говориме и да коментираме...........................всичико е толкоз просто и логично - хората по високите етажи на властта НЯМАТ ИНТЕРЕС ОТ РАБОТЕЩА РАЗСЛЕДВАЩА, ПРАВОСЪДНА И НАКАЗАТЕЛНА СИСТЕМА - доказан в последните две и повече години факт!!!!!!!!!!!!!!

Така че на нас не ни остава нищо друго освен да си търсиме друга работа. Успех!!!
Aidin
Младши потребител
 
Мнения: 29
Регистриран на: 14 Окт 2006, 23:02

Мнениеот Star_doznatel » 14 Сеп 2008, 09:00

Куче се явява като свидетел по дело
Животното започнало да лае ожесточено при вида на подсъдимия
Куче с прякор Скуби е първото животно в света, явило се като свидетел в разследване на убийство, предаде БТА. Смята се, че кучето е било със своята 59-годишна стопанка по времето, когато тя е намерена обесена в апартамента й в Париж.
Според полицаите става въпрос за самоубийство, но близките на жената са поискали разследване на убийство. При предварителното изслушване Скуби е бил отведен до подсъдимата скамейка от ветеринар, за да видят заседателите как той ще реагира на подсъдимия.
Свидетели твърдят, че кучето е започнало да лае "бясно". Целта е била да се провери дали има достатъчно основания да започне разследване на убийство.
Предстои съдия Тома Касюто, който е похвалил Скуби "за примерното поведение и неоценима помощ", да вземе решение.
Говорител на Съдебната палата е потвърдил, че това е първият случай във Франция, при който куче се явява като свидетел в криминално разследване. Според него "почти сигурно е", че случаят е първият по рода си и в света.
http://www.dnevnik.bg/show/?storyid=549542
............................................................................

Една банална информация. Но...... Ако се преведе на български, адапртиран към действащия НПК - то нещата стават интересни за хората твърдящи, че се интересуват, даже и работят, по адаптирането на нашето наказанелно законодателство към европейскто. /А бе ... едва ли ще им стане интересно, но поне на мен така ми се иска/
От тази „банална” статия става ясно, че за да „започне разследване”, е необходима санкция на съда. Преведено на адаптиран, по нашия НПК, български език, то това означава, че за да започне досъдебно производство, е необходима санкция на съда. Не просто жалба на Х срещу У, по която след проверка, в 99 % от случаите, следва санкциа на прокуратурата, указваща отпочване на досъдебно производство, А понякога и без проверка.
Става ясно, че за да започне такова „разследване” ,на български – досъдебно производство, трябва има „подсъдим” - на български – лице, за което има достатъчно данни - ”достатъчно основания”, че е извършил някакво престъпление. След оценка на така събратната информация, съдията следва „да вземе решение” дали да разреши разследване срещу У /”подсъдим”/ или да се продължи със събирането на информация. Предполагам – до събиране на достатъчно данни за съпричастността на някого към дадено деяние или до изтичане на давонстниа срок за преследване на това деяние. Съпричастност като извършител.
Не е чудно, защо французина не може да разбере нашето производство срещу неизвестен извършител, а и срещу „известен” /да обяснявам ли защо в кавички?/, както и ролята на водещия това производство - тази междинна фигура, която в различни периоди е била следовател, дознател, а сега е разследващ полицай.
Предвид прочетеното и имайки предвид неохотата, с която съдиите по света дават съгласие за такива разследвания, то си правя и извода, че американсктото правило – човек не се пипа доката не се усмърди, важи и във Франция. Освен това – тук е и отговра на въпроса – защо повечето дела по света завършват с осъдителни присъди?
И се питам - кога ще ти стигнем.... Ще ли ги стигнем въобще ...../23537/
Star_doznatel
Потребител
 
Мнения: 195
Регистриран на: 06 Яну 2007, 15:09
Местоположение: Видин

Re: Предстоящите промени в НК и НПК

Мнениеот Star_doznatel » 09 Ное 2008, 20:43

Същото го казах преди повече от година тук: viewtopic.php?f=13&t=21476 , но да повторя с по други думи.
В обсъждания в момента проект има лъч светлина – в дъното прозира полицейскто производство. От дебатите по проекта, обаче е видно, че прозира, защото ”така искат от Брюксел” – т. е. аргументи различен от този не се посочват. Това е показателно за капацитета на хората, които предлагат и тези промени. Твърдят, че познават чужди законодателства, които били регламентирали полицейското разследване, но така и не разбрах, какво точно им пречи да попрепишат малко от тези закони. Нямали сме били съдии следователи. А дали ли са си труда да проучат какво по същество върши този съдия-следовател. Може би води предсъдебно производство?!!!!
Как стоят нещата по света: I. – Жалба /сигнал, информация/ за извършено престъпление. Съответно резюлирана за някой началник на полицейска група или полицейски участък. Съответният началник – с висше юриическо образование или симеоновско. /Т. е. дознателите и следователите могат да се наместят тук. Ако желаят, защото от разговори с млади колеги съм останал с впечатление, че не биха приели./ II. – Разследване – това включва всички действия извършени по събиране на доказателства - огледи, разпознавания, очни ставки, експерименти, експертизи, разпити, СРС /с разрешение на съдия/ и т. н. Съответно протоколирани и приложени по жалбата. Извършени от полицаи под контрола и ръководството на началниците си, които пък при събиране на данни оценени от тях като достатъчни за привличане на лицето Х в качеството на обвиняем за извършено престъплени по чл.У от НК, докладват тези материали в прокуратурата. /Да подчертая – първо –имаме извършител, желателно - с известно местонахождение, и второ - имаме и състав, а не като при нас – производство за всяко нещо и в огромната си част – производство срещу незнамкойси за извършено незнамквоси/. Следва определяне на прокурор, който да работи по случая и същият се запознава с материалите. /До тук пресата, телевизията и т. н. ги няма. Въобще информация за хода на разследването имат само разследващите и съответно носят отговорност, ако изтече към медиите./ Ако прокурора прецени, че така събраната информация е достатъчна за повдигане на обвинение за извършено престъпление по чл. У, разпорежда лицето Х да се доведе и в съдебно заседание се запознава съдия с материалите. Тук се иска срещу това лице да започне наказатено производство. Иска се и налагане на мярка ограничаваща правата на ицето. /Тук е момента, в който медиите ако искат може и да се появят/ От приемането, на така събраните материали, от съдията за достатъчни и съответно от налагането на огранчителни мерки на Х, /разбирай всичко друго, но не и „подписка”/ започва третият етап. От този момент започват да текат и сроковете. Т. е. – срокове за разследването – няма. /Освен давностният/. III. Производство - то включва запознаване на защитата с така събраните материали, отправяне на искания от страна на защитата за събиране на нови. Изпълнението на тези искания /от полицаите работили по случая или от други/ – по преценка на прокурора. И техническа работа по подготовка на процеса. Срок – разумен. В рамките на този срок, преди изтичането му, се насрочва съдебното заседание. Т. е. – определеният прокурор и полицаите работили по случая, продължават работата по него до влизането му в съда. IV. Процес – съдебно следствие или както искате го наречете. Тук разлики с настоящата наша организация – няма. Освен наличието на съдебни заседатели. Срок – разумен.
........
При тази организация, май трудно ще се разболее адвоката, а и на прокурора няма да му се налага при всички обстоятелства да слага резолюция – ДА, нещо от което се страхува Ралчев. Ще слага само тогава, когато смята, че необходимите доказателтва, за повдигане на обвинение поне по един текст, са събрани. /26425/
Star_doznatel
Потребител
 
Мнения: 195
Регистриран на: 06 Яну 2007, 15:09
Местоположение: Видин

Re: Предстоящите промени в НК и НПК

Мнениеот expertyt » 13 Ное 2008, 22:31

"Ако не сме го преписали при съставянето на НПК преди повече от 60 години от тогавашните братя....."
Де да беше преди 60 годи. Вижте ЗУП(закон за углавното производство) от 1894 г. има го в АПИС. И двата закона верятно по тези времена са писани под диктовка или лошо прреписани от големите братя.
Стар-млад дознател. Ти говориш, но твоя глас като че ли отеква в празна стая.
Ако съм те разбрал добре, говориш за радикална промяна в разследването. На думи е много лесно, но толкова лесно ли се променая мисленето на хората???
expertyt
Потребител
 
Мнения: 133
Регистриран на: 13 Авг 2004, 22:27

Re: Предстоящите промени в НК и НПК

Мнениеот Star_doznatel » 14 Ное 2008, 07:28

Знам, че е трудно. Но все пак, по-лесно е като се формулира проблема. А проблемът е "Неизвестният извършител". Решението е - регистративен режим на сигналите за престъпления. Проблемът е "Полицейското производство". Решението - промени в НПК в насока валидизиране действията на полицията. И като виждам, че написаното за 5 дена е отваряно 300 пъти, като не чувам приказки за нов АНК и т. н. – си мисля, че може би греша като казвам, че участието ми тук е на принципа „квася морето”.
Star_doznatel
Потребител
 
Мнения: 195
Регистриран на: 06 Яну 2007, 15:09
Местоположение: Видин

Re: Предстоящите промени в НК и НПК

Мнениеот expertyt » 15 Ное 2008, 21:31

че може би греша като казвам, че участието ми тук е на принципа „квася морето”.

Не грешиш приятелю. Един ден ще се осъществи част от това, за което си мечтаеш и го искаш, но няма да е точно в такъв вид, какъвто си го представял.Подкрепям те. :) :) :)
expertyt
Потребител
 
Мнения: 133
Регистриран на: 13 Авг 2004, 22:27

Re: Предстоящите промени в НК и НПК

Мнениеот Star_doznatel » 15 Ное 2008, 22:51

Бих се почувствал удовлетворен, само ако нещата се случат във вид максимално близък до този, който предагам. Знам, че е трудно и, че ще се случи с малки стъпки, но пиша именно за да направя тези стъпки по-бързи. За подкрепата - Благодаря!
Star_doznatel
Потребител
 
Мнения: 195
Регистриран на: 06 Яну 2007, 15:09
Местоположение: Видин

Re: Предстоящите промени в НК и НПК

Мнениеот vatel_73123 » 26 Ное 2008, 02:24

Не разбирам защо е този спор, разследващ полицай/дознател/ и следовател, всеки тук изразява единствено лична позиция продиктувана от "сбъднати мечти". Простичко е към момента никой от тях няма оперативна самостоятелност/ според мен за съжаление/ тъй като именно разследващия има пряк контакт и лични възприятия с действителността, другото са папки и пожълтели листове сътворени именно от тях. А единствената разлика между тях е съвсем тривиална, едните започват от нищото, а на другите е имало кой да предаде опит. А "скъпоплатените безработни", съвсем не по желание са станали такива. Дознателите пък започват сами с насадена неприязън към следователите, което пак не е по желание. И всичко това води да едно неефективно, тромаво и формализирано разследване в една и без това формална ситема
vatel_73123
Нов потребител
 
Мнения: 2
Регистриран на: 21 Ное 2008, 01:46

Re: Предстоящите промени в НК и НПК

Мнениеот marek972 » 16 Дек 2008, 00:33

за съжаление след второто четене се оказва, че сериозни промени май няма да има

http://parliament.bg/?page=ns&lng=bg&ns ... &SMonth=12
marek972
Потребител
 
Мнения: 535
Регистриран на: 07 Апр 2008, 13:34

Предишна

Назад към Обсъждане на законопроекти


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 11 госта


cron