начало

Започва подаването на документи в конкурса за ДСИ Започва подаването на документи в конкурса за ДСИ

Следователски казус!!!

Дискусии и казуси в областта на: Наказателно право, Наказателен процес, Криминалистика, Съдебни експертизи
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.


Следователски казус!!!

Мнениеот plamen1 » 26 Яну 2005, 10:15

Колеги, следният казус е пред мен: Непълнолетно лице /16 год. момиче/, извърши убийство. Същата е невменяема /олигофрения - средна към тежка степен/. Съда й наложи мярка за неотклонение "Задържане под стража". Настанена беше в ДПБ клон Ловеч за едномесечно освидетелствуване, като след изтичане на този срок е върната отново в ареста. Но следствието не е приключено /чл. 115 НК/. Въпросът ми е: Къде следва да стои лицето и кой трябва да го настани /прокурор или съд/, при положение, че е в качеството на обвиняем /поне до прекратяването на делото/, а така също обстоятелството, че е непълнолетна? В арестите ли, или в психиатрично заведение следва да изчака процедурата на Районна прокуратура за настаняването й на принудително лечение, с оглед на общественоопасния характер на деянието от обективна страна? Прокурора от Окръжна дава становище, че няма правомощие да я настани никъде.
plamen1
Младши потребител
 
Мнения: 80
Регистриран на: 02 Яну 2005, 22:10

Re: Следователски казус!!!

Мнениеот Juan Angel Ballesteros » 28 Яну 2005, 06:14

Прокурорът да вземе да пита онзи прокурор, който настани жената, която погуби собственото си дете преди няколко години и на която адвокат и беше Рени Цанова.
Juan Angel Ballesteros
 

Re: Следователски казус!!!

Мнениеот Be you » 28 Яну 2005, 06:53

Вижте чл.378, ал. 4 от НПК - настанява се в подходящо помещение отделно от непълнолетните. Преценката доколко помещението е "подходящо" вече дава свобода на мисълта и на всички страни в нак.процес-прокурор, обвиняем, експерти, в тази доседебна фаза при обжалване и съдът може да обоснове своя теза.
Be you
 

Re: Следователски казус!!!

Мнениеот mima » 28 Яну 2005, 12:48

След като има взета мярка "задръжане под стража" докато не бъде изменена или отменена по съответния ред ще стои в ареста - къде другаде, в отделна килия т.к. освен , че е непълнолетна е и жена. Освен ако има друга непълнолетна жена в този момент в ареста. Като приключи разследването по сл.дело ако не й се измени мярката за неотклонение ще бъде приведена в затвора.
Съдът настанява за принудително лечение по предложение на съответния прокурор. Не виждам процесуална пречка това да се направи докато трае разследването още, при условие, че няма да се вършат спрямо нея следствени действия, но паралелно трябва да й се промени и мярката за неотклонение.
mima
 

Re: Следователски казус!!!

Мнениеот tzvety » 31 Яну 2005, 14:53

мярка за неотклонение "Задърйане под стража" се обжалва пред съответният съд, който до три дни е длъйен да я разгледа и да се произнесе с определение.
В молбата си до съда можете да посочите точно тези обстоятелства, че не е пълнолетна, че страда от олигофрения - ще приложите медизинска експертиза към молбата си и считам, че най-малкото съда ще я премести в лечебно заведение, но не би трябвало при тези условия да остава в ареста - това е абсолютно недопустимо!

Успех
tzvety
Нов потребител
 
Мнения: 7
Регистриран на: 16 Окт 2002, 16:08


Назад към Наказателно право


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 5 госта


cron