начало
Кадровиците не отстраниха от длъжност Константин Сулев, изслушаха прокурорите по делото срещу Нотариуса Кадровиците не отстраниха от длъжност Константин Сулев, изслушаха прокурорите по делото срещу Нотариуса

Отговорност на МОЛ

Дискусии и казуси в областта на: Наказателно право, Наказателен процес, Криминалистика, Съдебни експертизи
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.


Отговорност на МОЛ

Мнениеот pis » 15 Фев 2005, 23:49

Колеги, имам следния въпрос:
Каква ще бъде отговорността на управителя на склад, който е материално отговорно лице в случай, че бъде извършена кражба от склада, като за кражбата се води дознание срещу неизвестен извършител?
pis
Нов потребител
 
Мнения: 9
Регистриран на: 18 Ное 2004, 00:49

Re: Отговорност на МОЛ

Мнениеот Ivan Mihalev » 16 Фев 2005, 00:10

Съдебната ще е никаква, освен ако дознанието не установи съучастието му, например престъпно нехайство (оставил ключовете за склада на вратата).
Ivan Mihalev
 

Re: Отговорност на МОЛ

Мнениеот pis » 16 Фев 2005, 00:30

Не е ли възможно самото МОЛ да е присвоило вещите от склада и например да е инсцинирало кражба? Защо отговорността да отпада от него, след като извършителя на престъплението не е разкрит?
pis
Нов потребител
 
Мнения: 9
Регистриран на: 18 Ное 2004, 00:49

Re: Отговорност на МОЛ

Мнениеот Ivan Mihalev » 16 Фев 2005, 00:32

невинен до доказване на противното - тия римляни са големи гяволи;)))
Ivan Mihalev
 

Re: Отговорност на МОЛ

Мнениеот pis » 16 Фев 2005, 00:49

Но в случая МОЛ трябва да докаже, че не е причинило липсата или че не я е причинило виновно за да се освободи от пълната имуществена отговорност. Ако се води дознание срещу неизвестен извършител - какво се доказва с това?
pis
Нов потребител
 
Мнения: 9
Регистриран на: 18 Ное 2004, 00:49

Re: Отговорност на МОЛ

Мнениеот Ivan Mihalev » 16 Фев 2005, 01:08

дознание срещу неизвестен извършител означава, че се работи по различни версии, като поне една от тях е, че замесено и МОЛ. По принцип правото приема, че МОЛ е невинно (както и всеки един заподозрян), докато не се докаже по изричен начин, че то има вина (дори и непредумишлена). Ако дознанието не завърши с конкретно прокурорско обвинение срещу МОЛ, то си остава с чисто съдебно досие. Ако се стигне до някакво обвинение, е по-добре човек да има много добър адвокат, защото както ми се струва, вие сте собственик и имате проблем с МОЛ. Ако мол си намери по-добър адвокат от вашия, като нищо ще докажат, че вие сте виновен, защото сте го наели без проучване и сте го подтикнали с вашите действия или бездействия да извърши престъплението или дори, че едва ли не вие сте му сложили в ръцете откраднатото. Най-добре за вас ще е ако се съмнявате в него, да му предложите да напусне по взаимно съгласие и ако се установи вината му да го съдите. Не забравяйте, че има вариант МОЛ да е наистина невинно.
Ivan Mihalev
 


Назад към Наказателно право


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 37 госта


cron