начало
Кадровиците не отстраниха от длъжност Константин Сулев, изслушаха прокурорите по делото срещу Нотариуса Кадровиците не отстраниха от длъжност Константин Сулев, изслушаха прокурорите по делото срещу Нотариуса

Обединяване на наказателни дела

Дискусии и казуси в областта на: Наказателно право, Наказателен процес, Криминалистика, Съдебни експертизи
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.


Re: Обединяване на наказателни дела

Мнениеот е.с. » 11 Мар 2005, 14:23

Съдебното решение е факт, но реторсията не налага абсолютно задължително и двамата участници в боя да подават тъжби. Чл. 130, ал. 3 се прилага при строго специфична хипотеза-има пострадал, който е станал обект на нападение-първо, след това е "отвърнал веднага на дееца със същата такава повреда"-второ, по-късно подава ч. тъжба-трето, първият деец става подсъдим-четвърто - това е конфигурация напълно достатъчна за прилагане на реторсия, т.е. освобождаване от нак. отговорност и на двамата. Не е необходимо и първият посегнал да подаде ч.тъжба, за да може да се приложи реторсия. Това дори би затруднило съд. следствие, защото означава, че някой лъже-в смисъл не може и двамата да са започнали първи или и двамата да са били в ролята на отвръщащи на първоначалното нападение. Ако първият удрящ подаде ч. тъжба, а пострадалият не желае да подава и при това не е отвръщал, и ако съдът все пак образува ндчх той ще го прекрати, след като изслуша свидетели и подсъдимия, поради липса на престъпление. Ако пострадалият реши да подава ч. тъжба, след прекратяване на първото дело и не са изтекли 6 м. той може да привлече като подсъдим първият удрящ и тогава най-вероятно ще се стигне до осъдителна присъда. Ако са изтекли 6м. остава чл. 45 ЗЗД като към молбата се прилагат мотивите по първото дело, в което е установено, че подсъдимият-пострадал не е удрял въобще, а той е бил ударен.
Цитираното решение касае също спец. случай. Чл. 148, ал. 1, т. 1 от НК касае обида нанесена публично, т.е. квалифициран случай, където реторсията е въобще неприложима, тя се прилага само по 146, ал. 1 НК. Съдът е обединил дела, по които взимно се отправят обвинения за престъпления, т.е най-вероятно става въпрос за отделни публични обиди, отделни деяния, нанесени публично и при които е невъзможно да се приложи реторсия. Случаят по 130, ал. 3 е специфичен, там има две деяния на две лица, които обаче са тясно свързани помежду си, едното е причина за другото и то ако второто е последвало "незабавно" и е "също такова", особена конструкция на НК, която напомня малко на чл. 26, малко на "необходимото съучастие"/примерно "подкуп"/, но по съществото си е особен случай на възможност за освобождаване от наказателна отговорност.
е.с.
 

Re: Обединяване на наказателни дела

Мнениеот ang_elika » 11 Мар 2005, 14:44

Чл 148 ал. 3 НПК В случаите на ал 1 точка 1 може да намери приложение ал. 2 на чл. 146 (реторсия)
ang_elika
Младши потребител
 
Мнения: 31
Регистриран на: 11 Фев 2005, 12:43

Re: Обединяване на наказателни дела

Мнениеот адресат » 11 Мар 2005, 15:11

Колежке, дай не спорим, а направи си едно искане с молбичка преди с.з. за обединяване на делата на основание чл.32 НПК и ако обичаш ни уведоми за решението на съдията. Ясно е , че се оформиха две противоположни становища. Не изключвам и противоречива съд. практика, но да видим какво ще се случи?
адресат
 

Re: Обединяване на наказателни дела

Мнениеот е.с. » 11 Мар 2005, 15:14

недоглеждане, но твърдението, че за прилагането на реторсия не е необходимо и двамата пострадали да подават ч. тъжби и не е необходимо и двамата да бъдат разпитани само като подсъдими "остава".
е.с.
 

Re: Обединяване на наказателни дела

Мнениеот адресат » 11 Мар 2005, 15:38

Има една подробност!! Ние не следва да теоритизираме нещата, а да отговорим конкретно на колежката- в този случай, според нас може ли да се обединят двете дела.
адресат
 

Предишна

Назад към Наказателно право


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 22 госта


cron