начало
Общината е осъдена да плати над 30 000 лева на адвокатка – счупила си крака до Съдебната палата Общината е осъдена да плати над 30 000 лева на адвокатка – счупила си крака до Съдебната палата

Новия ЗМВР

Дискусии и предложения по проекти за закони


Новия ЗМВР

Мнениеот dizhel » 25 Юни 2008, 18:24

Две категории служители на Министерството на вътрешните работи да имат разследващи функции, предвижда проектът, внесен от управляващото мнозинство, кито бяха вече подкрепени от комисията по вътрешна сигурност и обществен ред.

Предвижда се да бъде въведена фигурата на "разследващия полицай". Целта е разширяване кръга на разследващите органи за по- ефективно разследването в досъдебното производство. Предложението е съобразено и с препоръките на Европейската комисия.


ЧЕСТИТО НА ВСИЧКИ ДОЗНАТЕЛИ, ОТЪРВАХМЕ СЕ ОТ ТОЗИ ГАДЕН РУСИЗЪМ "ДОЗНАТЕЛ" И ОТ ДРУГИЯ МЕСЕЦ СМЕ РАЗСЛЕДВАЩИ ПОЛИЦАИ. С ТОВА ПРОБЛЕМИТЕ В РАЗСЛЕДВАНЕТО СЕ РЕШИХА НАПЪЛНО
dizhel
Потребител
 
Мнения: 177
Регистриран на: 21 Яну 2003, 02:02

Къде да намеря новия проект на ЗМВР

Мнениеот afroditapr » 25 Юни 2008, 19:50

Здравейте. Някой може ли да ми каже къде мога да прочета новият проект на ЗМВР. Благодаря Ви предварително! :)
afroditapr
Нов потребител
 
Мнения: 3
Регистриран на: 25 Юни 2008, 19:39

Мнениеот expertyt » 25 Юни 2008, 19:51

Споко! "Бързата работа- срам за майстора". Ще трябват промени и в НПК.
:D :D :D
expertyt
Потребител
 
Мнения: 133
Регистриран на: 13 Авг 2004, 22:27

Мнениеот maimundere » 25 Юни 2008, 20:15

има го на сайта на Народното събрание
http://www.parliament.bg/?page=app&lng= ... w&lid=2186
maimundere
Потребител
 
Мнения: 200
Регистриран на: 02 Окт 2006, 16:52

Мнениеот sympatiagata » 30 Юни 2008, 00:53

Този път нищо не очаквах и пак съм разочарована! Поне ще се даде право на ОР-тата завършили АМВР да разследват някои престъпления, надявам се! Чудя се обаче, дали това, че ще сме отделени в отделна дирекция ще ни направи по самостоятелни и дали въпреки това някой началник група няма да ме поучава как трябва се разследва. Сега ще чакаме правилника за прилагане на ЗМВР. Той е по-важен!

Относно "разследващия полицай"... май повече ми харесва "дознател". Защо ли?
sympatiagata
Младши потребител
 
Мнения: 19
Регистриран на: 01 Юли 2006, 23:51

Мнениеот Inspector_MBP » 30 Юни 2008, 20:33

sympatiagata написа:Този път нищо не очаквах и пак съм разочарована! Поне ще се даде право на ОР-тата завършили АМВР да разследват някои престъпления, надявам се! Чудя се обаче, дали това, че ще сме отделени в отделна дирекция ще ни направи по самостоятелни и дали въпреки това някой началник група няма да ме поучава как трябва се разследва. Сега ще чакаме правилника за прилагане на ЗМВР. Той е по-важен!

Относно "разследващия полицай"... май повече ми харесва "дознател". Защо ли?


Това последното е въпрос на лично предпочитание. Аз примерно получавам обрив от думата "дознател". :lol:

За идеята випускниците на АМВР да водят разследване, разбира се гласувам с две ръце. Нашите момчета и момичета са най-добре подготвените в тази област и е абсолютно прахосничество, знанията и уменята им да не се използват. Може да звучи нескромно, но е истина, а аз не съм почитател на лицемерната скромност.

Тъжото обаче е, че включването на "кадрите от Симеоново" в раследването, което беше предложено с такъв патос (от Юруков, ако не се лъжа), няма да промени нищо съществено. А за да бъдем точни - няма да промени АБСОЛЮТНО нищо. И това поради две причини:
1. Първо: Випускниците на този ВУЗ сме пренебрежимо малко, като брой. Песъчинка в бурята, капка в морето... Трудно ми е да намеря подходяща метафора колко незначително малко.
2. Второ: Казвал съм го и пак казвам - който и да сложиш да разследва при настоящата нормативна уредба, резултата ще бъде "надежда всяка оставете". :evil:

По останалата часто от готвените промени в ЗМВР.... ох... ами ще стисна зъби и ще си спестя коментара. Не защото нямам какво да кажа... :evil:
Qui parcit nocentibus, innocentes punit.
Който щади виновните, наказва невинните.
Аватар
Inspector_MBP
Потребител
 
Мнения: 419
Регистриран на: 30 Окт 2007, 13:49
Местоположение: Живее в Родината си.

Мнениеот Gabi1 » 01 Юли 2008, 00:22

Абе що ли ми се струва, че всичко ново е добре забравено старо.... :evil:
Gabi1
Потребител
 
Мнения: 765
Регистриран на: 08 Ное 2006, 13:54

Мнениеот dino6506 » 03 Юли 2008, 00:35

нека изчакаме - да дадем шанс на нормотворците и да ни изненадат със нещо читаво....надявам се силно , да успеят да се опазят от болезнената мания за контрол/власт/ , която винаги е затривала ефекта от добрите идеи.
имам предвид очевидни факти и тенденции от недалечното минало.Ясно е че който контролира МВР , контролира държавата - това от доста години са били - и са - оперативни кадри от оперативни служби , с "оперативно"мислене - няма лошо , до момента в който решат да контролират разследването.Това направи през 2000г.Богомил Бонев - ...МВР има ресурс....вероятно ....-поизринаха се втасали следствени дела - втасали си бяха и не беше само следствието виновно за втосването.Смисъла тогава обаче стана ясен сега - ами "контролирано"не се образуваха дела по престъпления свързани с реституцията и приватизацията , голямата корупция също "контролирано" не се разследва ....не искам да съм краен , но преяжднето с власт/контрол/ , създава условия за безконтролност и което е по лошо - за контрол на държаванта машина от конкретни лица с конкретни интереси и с конкретни лобита/често "сивички"/-ще ги нарека"неконтролирани контролиращи".Е дано не ме възприемете като "нелоялен" към МВР - за мен това е един от малкото - може би единствен стълб , крепящ държавността - е има си нужда от привеждане в съответствие с новите условия , и дано не се изпързалят управляаяващите , защото привидните - "контролирани" - успехи не могат да бъдат никога трайни , пъки вече май не се ценят.
нека изчакаме и внимателно да следим - най важните норми обикновенно са в ПЗР , и в ПП , и обикновенно ги пишат с малки буквички - е ако ни мислят за "късогледи" , и управляващите няма да стигнат много по далеч от предишните :evil: :? 8)
dino6506
Потребител
 
Мнения: 301
Регистриран на: 13 Ное 2007, 00:11

Мнениеот lexy21 » 03 Юли 2008, 00:50

Моите лични впечатления от гласувания на първо четене проект са, че всички промени "се уреждат с правилника за прилагане". Така всеки следващ министър ще си прекроява структурата, правомощията и каквото си иска без намесата на законодателния орган. Честито. Без да обиждам кадрите на АМВР, но смятам, че те трябва да се "изявават" в оперативната работа, не в разследването.
Аватар
lexy21
Активен потребител
 
Мнения: 2607
Регистриран на: 14 Фев 2008, 18:34

Мнениеот Inspector_MBP » 03 Юли 2008, 22:28

dino6506 написа:...кадри от оперативни служби , с "оперативно"мислене - няма лошо , до момента в който решат да контролират разследването.


lexy21 написа:...но смятам, че те трябва да се "изявават" в оперативната работа, не в разследването.


Докато продължаваме да гледаме на "оперативната работа" и на "разследването" като на контрапунктни или най-малкото като на взаимно изключващи се понятия, все на това дередже ще си стоим.

Ще правим "български ФБР-та", после български ЦРУ-та, КГБ-та... Ще измислим "раследващи" прокурори, "раследващи" съдии и защо не "разследващи" юрисконсулти... Ще си местим "раследването" в МВР, извън МВР, ще си назначим после още следователи в НСлС и след туй ще ги преназначим за прокурори, от немай къде, щото пак ще преместим "раследването" някъде, където и да е, важното е да го местим....
Между другото оперативните ще си вършат "оперативната работа", раследващите (които и да са те) ще си "разследват" от кабинетите, а като цяло, докато местим раследването, правосъдието ни ще си стои все там, където се намира и в момента - от благоприличие, няма да кажа на кое място на географията.

Оперативната работа и разследването съставляват една обща дейност, насочена към установяването на извърителя на престъпление, събиране на доказателствен материал и предаването му на съд.
Тази дейност е единна и неделима по своята същност. Безсмислено е едното да съществува, без другото. Те взаимно се допълват и осмислят. Когато едното се откъсне от другото, не може да има ефективно противодействие на престъпността. А когато това разкъсване се комбинира и с редица други абсурди в материалния и процесуалния закон.... ами става това, кото днес е реалност за всички нас.
Qui parcit nocentibus, innocentes punit.
Който щади виновните, наказва невинните.
Аватар
Inspector_MBP
Потребител
 
Мнения: 419
Регистриран на: 30 Окт 2007, 13:49
Местоположение: Живее в Родината си.

Мнениеот Star_doznatel » 04 Юли 2008, 08:31

Единна и неделима е по цял свят. И се върши от полицаи. И най-добрата подготовка за тази дейност имат завършилите АМВР. Включително и по НК и НПК. Часовете отделени по програма за НК и НПК в АМВР са повече от тези, отделени по програмите на който и да е юридически ВУЗ, за същото. Макар, че от последното lexy21 ще заключи: Ами като възприемат по-бавно, за това са им дали повече часове. А изглежда така разсъждават и онези малоумници в парламента. Като, че ли дознателят ще разрешава семейни, търговски и т. н. спорове. Друг е въпросът, че с факта на съществуването на тази длъжност, разследването като процес, се прекъсва. А то трябва да бъде непрекъснат процес, който да се върши от екип, група и т. н. – името е без значение. Такива групи има и завършилият АМВР или юриста трябва да е част от тази група и по точно - началник на тази група. Но по действащия НПК ..... това са .... Не знам. Ще караме, бутаме ... Кой колко може и колко намери за добре.
Star_doznatel
Потребител
 
Мнения: 195
Регистриран на: 06 Яну 2007, 15:09
Местоположение: Видин

Мнениеот ludi » 04 Юли 2008, 18:00

И с тези промени няма да я преборим........престъпността. Аз лично се отказах и преди няколко месеца приключих с т.н.разследване и с МВР. Късмет на тези ,който останаха въпреки ,че не съм оптимист. Иначе съм напълно съгласен с Инспектора и със Стария дознател,като не е нужно да си повтарям отново мнението. А колегата ,който твърди ,че само юристи могат да разследват го съжелявам искренно. Касае се най-вероятно за млад колега и затова му е простено. Ако беше минал през всички нива в системата на МВР нямаше да се изказва толкова сомоуверено и да слага на заден план дори завършилите АМВР.
ludi
Потребител
 
Мнения: 226
Регистриран на: 25 Сеп 2005, 18:45

Мнениеот lexy21 » 05 Юли 2008, 01:55

:D Нека не правим от въпроса спор кой е по - добър юристите или завършилите АМВР и да не се замеряме с дипломи и хорариум часове. Всеки да работи това, за което е учил и от което разбира. Докато се противопоставяте по образование, ще се противопоставяте и на оперативни и дознатели. Докато се противопоставяте на оперативни и дознатели, няма да работите ефективно в екип заедно. Разследването не е само НК и НПК. Не може да разследва икономически престъпления човек, който не знае какво е авал, например. Не знам защо се обиждате. Никой юрист не се бие в гърдите, че може да вербува агенти. Кому е нужна тази конфронтация???
Аватар
lexy21
Активен потребител
 
Мнения: 2607
Регистриран на: 14 Фев 2008, 18:34

Мнениеот RinTimTim » 06 Юли 2008, 15:38

И аз подкрепям изцяло казаното от Инспектора и Стария дознател.

Това е азбучната истина, докато тиквите, от които зависят нещата, не осъзнаят това елементарно нещо, ще продължим да си преливаме от пусто в празно с козметични промени от сорта на сега предлаганите, които може и да облекчат малко разследващите, но не са дори и капка в морето.
RinTimTim
Потребител
 
Мнения: 343
Регистриран на: 24 Авг 2006, 13:32

Мнениеот dino6506 » 07 Юли 2008, 11:33

дано не съм разбран неправилно - наистина разследване и оперативна работа са части на обща система за противодействие на престъпността , но всеки трябва да си знае точно функциите и да си поема отговорността.Естествено е "инспектори" и "стари дознатели" - очевидно с позиции в "системата",да си пазят статуквото - аз считам че всеки ясно и категорично трябва да си знае функциите и отговоронстите, и в момента в който реши да"контролира" , да "обединява дейности" - е следва да носи отговорност , а не КАКВАТО ОПАСНОСТ Е ВЕЧЕ РЕАЛИЗИРАНА , полицейски служители , без компетентност инай вече безОТГОВОРНОСТ по разследването ,да разпореждат и "изискват" - най вече за да бъде оправдано съществуването на раздутия щат , с фалшиви показатели от типа на "разкриваемост" и т.п.
ще изкажа и една еретична мисъл - много неща ще се установят , когато доклада на оперативния служител , започне да се приема като доказателствено средство - хем иимето ще е изписано тогоре , хем и отговорноста ще е съответна/иначе винаги ще има "....ние ги хващаме пък те ги пускат.." или други празнословия /КЛЮЧОВАТА ДУМА Е ОТГОВОРНОСТ!
е май ще се прекръстя на"Еретика" :lol: но пък нека има и различни/ама наистина/мнения :?
dino6506
Потребител
 
Мнения: 301
Регистриран на: 13 Ное 2007, 00:11

Мнениеот listi » 09 Юли 2008, 08:41

Всевишният когато е раздавал акъл с чирпака, не е ли минал през така наречената "АКАДЕМИЯ" на МВР ?
listi
Потребител
 
Мнения: 156
Регистриран на: 23 Апр 2008, 15:17

Мнениеот Gabi1 » 09 Юли 2008, 19:04

Ееее, това ми прилича на заяждане. :wink:
А едно време в Симеоново даваха и гражданска специалност "право", та завършилите 95г. станаха следователи, а по-миналата - някои от тях и прокурори. Та след като ги взимат без конкурс, явно оценяват подготовката. :lol:
Gabi1
Потребител
 
Мнения: 765
Регистриран на: 08 Ное 2006, 13:54

Мнениеот babyfoot » 10 Юли 2008, 12:25

Дайте малко по същество, ако обичате... Освен изменения и допълнения на зМВР, струва ми се, че трябва да има и изменения на НПК - чл.52. А това кога ще стане? Нали знаете "разследващи органи са следователите и дознателите..."Иначе какво ще стане - ЗВМР вменява в задължение и на други служители на МВР да разследват, пък според НПК, техните действия са невалидни...Пак ще настанат едни практики...
babyfoot
Потребител
 
Мнения: 136
Регистриран на: 28 Юни 2007, 16:10
Местоположение: некъде в...BG

Мнениеот sympatiagata » 13 Юли 2008, 01:15

Законотворците пак ще насосат нещо, пък после ние да му мислим как да ще го прилагаме.
Между другото, чувате ли нещо за заплатите? По нашия край са плъзнали едни слухове...щели да ги вдигат с 40 процента. Ако все пак това не стане скоро, май пенсията на баба ми ще е по-висока пенсия от моята дознателска заплата!
sympatiagata
Младши потребител
 
Мнения: 19
Регистриран на: 01 Юли 2006, 23:51

Мнениеот sympatiagata » 13 Юли 2008, 01:22

оооо, и как така ''разследващ полицай" след като ние нямаме никави полицейски функции?
Преди няколко дни старшата ни събра и попита какви промени искаме да има в ЗМВР и в НПК. Главният дознател искал да събере мненията ни и да ги изпрати в министерството- поредната измишльотина...вече започна да ми омръзва.
sympatiagata
Младши потребител
 
Мнения: 19
Регистриран на: 01 Юли 2006, 23:51

Следваща

Назад към Обсъждане на законопроекти


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 9 госта


cron