начало
Общината е осъдена да плати над 30 000 лева на адвокатка – счупила си крака до Съдебната палата Общината е осъдена да плати над 30 000 лева на адвокатка – счупила си крака до Съдебната палата

promenite w ZSW

Дискусии на тема съдебната власт в България


promenite w ZSW

Мнениеот денни » 24 Мар 2003, 16:59

Колеги имате ли представа дали наистина ще се намали изискуемия стаж за следователи от 5 г., както е досега. Позната ми каза, че е предвидено в законопроекта на МС и е вкл'чено към мотивите, но не успях да го намеря. Ако е налице такава промяна кажете къде да я търся
денни
 

Re: promenite w ZSW

Мнениеот 333 » 24 Мар 2003, 17:17

Влезте в сайта на народното събрание и оттам в сектор законопроекти.
333
 

Re: promenite w ZSW

Мнениеот remo » 25 Мар 2003, 03:26

Уважаеми/а денни,

Изискването за 5год. юридически стаж за назначаването на следовател, пряко кореспондира с изискването в проекто-закона за адвокатурата, за 2год. юридически стаж на кандидата за адвокат, както и с други влезли в сила или проекто-изменения в същият дух.
Ако погледнете от този ъгъл, се вижда, че това си е чисто държавна политика и при това налагана последователно. В крайна сметка много зависи от това, доколко разумни ще бъдат новите поправки в ЗСВ предложени от ВСС, но и тогава не е сигурно, че това изискване ще отпадне.
Идеята е простичка, но ефикасна - блокира се назначаването на новозавършили юристи, като в същото време няма почти никакви желаещи от страна на тези с необходимият стаж. В същото време текучеството в следствието продължава, а вакантните места стоят незаети. Увеличава се натовареността на следователите, което допълнително ги демотивира. Пита се - кой печели от такава ситуация?!? Това е ярък пример, как интересите на гражданите стават курбан на политиците и междуособните ежби в съдебната система! :-(
Запитвали ли сте се някога - след като всички говорят,че следствието е главната причина за батака в съдебната система - защо просто не го ликвидират - в края на краищата става на въпрос за около 1000 служители. Да си останат полиция и прокуратура да си водят разследванията и толкова! Просто и ефикасно!
remo
 

Re: promenite w ZSW

Мнениеот diansh » 27 Мар 2003, 09:52

Най-смешното е, че ако на практика започне прилагането на изискването за 5-годишния следователски стаж, на същия този печен следовател ще му бъдат давани указания от прокурор, който няма такъв стаж - прокурорът е току-що дипломирал се юрист, назначен на основание на конкурс и предстоящо му 1-год. обучение в новоизмисленият институт за магистрати. Та, излиза така, че младият и още неориентиран прокурор дава указания на вече врелия и кипял следовател по предварителното производство. Хахахах! Господата висши магистрати просто предизвикват смях у хората с чувство за хумор! :))))))))))))
diansh
Младши потребител
 
Мнения: 30
Регистриран на: 20 Ное 2002, 15:48

Re: promenite w ZSW

Мнениеот hebigatsu » 27 Мар 2003, 15:06

Тези парадокси по отношение на изискванията за заемане на длъжности в съдебната система вече взеха да стават обичайни, а нормалното нормативно регулиране на системата за съжаление е изключение. Така, че колеги - запасете се обилно с "ЧУВСТВО ЗА ХУМОР" защото поредното издание на отдел "ХУМОР, САТИРА И ЗАБАВА" на нашите законотворци ще пуска ново издание.
hebigatsu
Активен потребител
 
Мнения: 1008
Регистриран на: 19 Окт 2001, 19:42

Re: promenite w ZSW

Мнениеот денни » 27 Мар 2003, 17:53

Усилено се говори, че въпросното изискване ще отпадне, макар да не е залегнало в проекта за изменение на ЗСВ, т.е. МС не пипа чл. 127 от ЗСВ, но може накарая да намалят годините.
денни
 

Re: promenite w ZSW

Мнениеот Кларк Кент » 30 Мар 2003, 20:56

За съжаление на някои от нас им свършва чувството за хумор. Други вече "умряха" от смях.
Няма нищо лошо в изискването новоназначеният магистрат да има стаж, но тези изисквания трябва да са еднакви за всички магистрати. Наистина, като даваш на някой власт е хубаво преди това този човек да е доказал качествата си /на юрист, разбира се/, а не да ги доказва евентуално след назначаването си направо след изкарване на теоретико-практическият изпит, а не дай боже и след като направи 3 години на длъжността, която заема, т.е. след като стане несменяем.
Сегашната уредба в ЗСВ е пълна порнография, с извинение...Чудно ми е какви са мотивите за това, кандидата за следовател да е поне с 5 години стаж, а да няма такова изискване за прокурор или съдия.И кой ще е онзи нормален добър юрист, който след 5 год. юридически стаж ще търси реализация в следствието!? Предполага се, че ако един юрист е достатъчно добър, за 5 години ще се е реализирал добре някъде и ако тепървя ще ходи в следствието, то ще е по-скоро резултат от болни амбиции и неосъществени детски мечти. Другите с изискуемият стаж, които не са намерили реализация, очевидно няма да са особенно качествени юристи. Пита се тогава, нима държавата иска да назначава неуспешни и нереализирали се другаде юристи, като следователи?
Кларк Кент
 

teoretiko-prakti4en izpit - KOGA shte ima?

Мнениеот MILSTO » 30 Мар 2003, 23:43

Kolegi,
tova za iziskuemiya staj za sledovateli, sydii i prokurori naistina si e 4ista pornografiya i dori ne si zaslujava da se komentira...
Az oba4e iskam da postavya na obsyjdane edin drug vypros - stava duma za provejdaneto na teoretiko-prakti4niya izpit.
Vyprosyt mi po-skoro e dokoga shte 4akame 240 lunguri (pardon deputati) da postignat KONSENSUS po nalejashtite, spored ministyra, promeni v sydebnata sistema, za da se deblokira obsyjdaneto na noviya zakon za izmenenie i dopylnenie na zakona za sydebnata vlast, s koito se promenyat otmenenite ot Konstitucionniya syd tekstove na ZSV. Kakto znaete, ili moje bi ne, otmyanata na tekstove ot KS zasegna i chl. 163 ot zakona kasaesht pridobivaneto na yuridicheska pravosposobnost sled yavyavane na teoretiko-praktichen izpit.

Az pitam - DOKOGA CHTE CHAKAME DA SE UREDI OT NARODNOTO SYBRANIE TAZI MATERIYA - DOKATO ZAVYRSHILITE STAJA SI STANEM NAD 1000-2000 DUSHI?

Az pitam - ZASHTO TRYABVA DA SME ZALOJNICI NA POLITICHESKITE NEDOUMICI NA UPRAVLYAVASHTI I DEPUTATI?

Az pitam - TRYABVA LI DA STOIM BEZUCHASTNI I DA CHAKAME BLAGOVOLENIETO NA TEZI ILI ONEZI I DA NE MOJEM DA PRAKTIKUVAME PROFESIYATA, ZA KOYATO SME SI SKYSVALI ZADNICITE, UCHEIKI PREZ POSLEDNITE 6 GODINI?

Moje i da mi e kraen i nepriemliv ezika na izrazyavane, za koeto se izvinyavam predvaritelno, no za smetka na tova dyrja na tona mu i opravdanoto vyzmushtenie...
MILSTO
 

Re: promenite w ZSW

Мнениеот 666666 » 31 Мар 2003, 16:15

Нито е предвидено в законопроекта, нито се говори за него в мотивите към него.
Законопректа мина на първо четене на 20.02.2003 год.
666666
Младши потребител
 
Мнения: 93
Регистриран на: 05 Фев 2003, 16:49

Re: promenite w ZSW

Мнениеот 666666 » 31 Мар 2003, 16:33

Много ми е любопитно къде може да докаже качествата си един юрист, преди да е назначен в съдебната система??? Ако е работил като юристконсулт или адвокат, кой ще го е атестирал, че е качествен? Нали за това се назначават първо за младши съдии или младши прокурори, за да придобият опит.
666666
Младши потребител
 
Мнения: 93
Регистриран на: 05 Фев 2003, 16:49

Re: promenite w ZSW

Мнениеот 666666 » 31 Мар 2003, 16:45

Моля за извинение, като казах, че е гледан на първо четене, имах предвид Законопроекта за изменение и допълнение на НПК.
666666
Младши потребител
 
Мнения: 93
Регистриран на: 05 Фев 2003, 16:49

Re: promenite w ZSW

Мнениеот Silent » 22 Апр 2003, 10:55

Какво високомерие! Колега Кент, наистина ли смятате, че за професията следовател не са необходими талант, знания и опит? От кого според Вас ,зависи качеството на досъдебното производство и евентуалния изход на делото в съдебната фаза. За разлика от прокурора и съдията, следователят не само трябва да е отличен юрист, но да има солидни знания в областта на, криминалистиката, техниката на разследване, изграждане на версии и проверката им. Необходими са му психологически умения не само за да проведе разпит на свидетели и подсъдими, но и да се ориентира в тяхната достоверност. Никой съдия и прокурор не може да на направи нещо от дело, което е смачкано и опропастено от немарлив или просто некадърен следовател.
"Реализацията" на юриста, както се изразявате Вие, в днешни дни няма нищо общо с неговите качества. Познавам доста посредствени юристи заемащи високи постове в системата. Наистина са прекалени тези 5 години стаж. По- скоро следва да се въведат някакви степени при следователите, в зависимост от стажа и показаните умения и знания, от които да зависи правната сложност на делата, които ще разследват.
Silent
 


Назад към Съдебна власт


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 23 госта


cron