начало
Общината е осъдена да плати над 30 000 лева на адвокатка – счупила си крака до Съдебната палата Общината е осъдена да плати над 30 000 лева на адвокатка – счупила си крака до Съдебната палата

Назначенията в съдебната власт

Дискусии на тема съдебната власт в България


Назначенията в съдебната власт

Мнениеот Jeeves » 24 Сеп 2003, 11:55

По какви критерии, според вас, се правят назначенията в съдебната власт?
Jeeves
 

Re: Назначенията в съдебната власт

Мнениеот ААА » 24 Сеп 2003, 14:17

За първи път се включвам в форума. Следя го отдавна и мнението ми е, че в него присъстват много различни и противоречиви личности. Ако трябва да се спазват някакви обективни критерии при избора на магистрати, считам, че не на последно място трябва да се вземе предвид / освен теоретичната и практическа подготовка / и тяхното външно поведение. Един съдия например не трябва да показва по никакъв начин своето лично отношение към страните по делото, към тяхните твърдения, дори когато е очевадно, че се спекулира от страните или от техните защитници с доказателствата по делото или прилагането на закона. Съдията трябва да бъде парче псилолог и да преценява без външна реакция всички доводи на страните, поисканите и допуснати доказателства и накрая с решението си да ги облече в членове и алинеи. Комисиите за последните конкурси са съставени от висши магистрати, за които се предполага, че притежават интуицията да преценят кандидатите. Ако продължа да разсъждавам така идеалистично, изключвайки вероятността десетина, двадесет места от обявените да са предварително резервирани от богопомазани деца или роднини на членовете от комисията, би трябвало допуснатите до устен изпит да бъдата избрани по критерия - личностни качества. Предположението ми е , че за втория изпит ще бъдат допуснати много малък брой кандидати - невъзможно е да бъдат допуснати и половината от първоначално заявилите желанието си за участие тъй като в един момент конкурса ще се разводни и субективно. Жалкото е, че на писмения изпит може би ще отпаднат хора, които заслужават да се реализират в съдебната система. Казусите бяха така съставени, че както и да ги развиеш могат да бъдат верни или грешни. Единствено казуса за прокурори горе-долу можеше да се реши еднозначно.
Съжалявам, че отново засегнах темата за конкурсите. Истината според мен е, че обективен критериий за оценяване на кандидатите за магистрати няма и скоро не може да има. Има много безработни юристи, които не са чак дотам мотивирани да работят в съдебната система и биха били по-полезни в много други области на правото, но кандидатстват поради липса на друга по-подходяща работа. Прекалено много сме. Дори и всичко да е прозрачно, както се опитват да демонстрират с новия закон Закон за съдебната власт, пак ще има недоволни и пак ще има случайно попаднали / или не съвсем/. Въпреки всичко това не трябва да обезкуражава тези, които наистина го искат.
ААА
 

Re: Назначенията в съдебната власт

Мнениеот gega » 24 Сеп 2003, 16:36

И за най-незаинтересованите от развитието на съдебната власт граждани става ясно какви са критериите, като наблюдава какво става във ВСС (вкл. магистрати и министър на правосъдието), както и брожението в парламента при избора на нов Председател на ВАС. Като чуя по радиото новините за вакханалиите по избора на председател на ВАС и първото ми нещо е да го загася, защото иначе ще си го потрошя без време:)))))
gega
 


Назад към Съдебна власт


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 27 госта


cron