начало
Общината е осъдена да плати над 30 000 лева на адвокатка – счупила си крака до Съдебната палата Общината е осъдена да плати над 30 000 лева на адвокатка – счупила си крака до Съдебната палата

Прокурорската закрила над полицейските убийства : Докога ?

Дискусии на тема съдебната власт в България


Re: Прокурорската закрила над полицейските убийства : Докога ?

Мнениеот ivan_lawyer » 31 Мар 2009, 21:42

За мен убийците са двете момчета, но - в името на справедливостта не е редно да бъдат осъдени на базата на леки, фини улики - трябва да има съдийско убеждение, неопровергано от доказателствата и тезите на прокурора.

Много пъти низовите елементи - адвокати, полицаи дават едни простонародни заключения, едни популярни мнения, но все пак.

И аз съм топил в действия, противоречащи на доброто поведение, но - имайки предвид функцията ми - съм на страната на клиента си.

Например повечето специалисти - полицаи, разследващи и дознатели - виждайки специфичната обстановка на престъплението - кръв, следи от насилие и т.н., неправда и т.н., считат за престъпно поведението на престъпника.

Но престъпника не е сам - всеки един престъпник носи лична отговорност, но зад всяко едно престъпление седи обществото - като зрител, като съучастник дори.

И тъй нататък.
ivan_lawyer
Старши потребител
 
Мнения: 5212
Регистриран на: 25 Мар 2008, 17:46

Re: Прокурорската закрила над полицейските убийства : Докога ?

Мнениеот popo45 » 01 Апр 2009, 01:37

Това е от прословутата статия.

Никой не им е преподавал и не им е казвал, че когато тръгнат да арестуват наркозависим, той може да им умре в ръцете само заради стегнатите белезници. И това не е вина на тези осем полицаи, участвали в акцията, а на цялото силово ведомство.


Много тънък елемент да се прехвърли личната вина на ВЕДОМСТВОТО. Красота.
popo45
Потребител
 
Мнения: 118
Регистриран на: 31 Яну 2009, 22:29

Re: Прокурорската закрила над полицейските убийства : Докога ?

Мнениеот popo45 » 01 Апр 2009, 02:21

относно Пламен Куцаров и основателните съмнения че той е участвал в отвличания, рекет и други подобни престъпления.
Та всенародната радост - един бандит по-малко.
Та как мислите тези полицаи които са го убили по-малко хора ли отвличат и по-малко хора ли рекитират?
Отвличанията се извършват от полицаи/бивши или действащи/както и рекета, сводничеството, трафика на хора и наркотици и т.н.

Преди години мои туристи на морето ме помолиха за малко "материал" да се поотпуснат. Попитах един ............. от Несебър за който всички знаеха че се друса, той звънна един телефон и след малко при него дойде един полицай размениха си нещо и оня си тръгна. Моят човек ми го даде и това е.

Причината не е само в голямото желание да се правят пари а в това че само те разполагат с нужните знания и умения да извършват УСПЕШНО подобни дейности.

Та няма случайни работи, знаеме си ги. Представям си комичната ситуация в която се намират честните полицаи, да блъскат за 500-600 лева докато по пробивните им колеги яко се гушат. Още по-комична е ситуацията на пласьорите на "стока" които не са полицаи, на практика те конкурират бизнеса на полицията.....нищо чудно че тоя са го удушили с качулка, лесно се е отървал.

Аз не коментирам вестниците, защото не чета вестници но пък вярвам на очите си.

Та това за тези от този свят. За другите - да ходят в съда да доказват че земята е кръгла и морето е мокро.
popo45
Потребител
 
Мнения: 118
Регистриран на: 31 Яну 2009, 22:29

Re: Прокурорската закрила над полицейските убийства : Докога ?

Мнениеот ivan_lawyer » 01 Апр 2009, 07:18

Все пак не бива да има осъдени полицаи - защото това е последната защита на хората - но също и последната защита на престъпниците.

Имам работещи хладни и ако трябва - огнестрелни оръжия.

Жесток съм - поне така се надявам, смел и т.н.

Както казваха полицаите на един клиент - ти го удари с брадвата - пък ние ще те оправдаем. Ставаше въпрос за крупно икономическо престъпление.
ivan_lawyer
Старши потребител
 
Мнения: 5212
Регистриран на: 25 Мар 2008, 17:46

Re: Прокурорската закрила над полицейските убийства : Докога ?

Мнениеот plamen_penev » 01 Апр 2009, 08:46

popo45 каза:
Много тънък елемент да се прехвърли личната вина на ВЕДОМСТВОТО. Красота.

Така е popo45, точно казано! Но нима личната вина на разпасалия се полицай не е пряка функция на вината на ведомството? Ако имаше ред и порядък във ведомството, на онези с качулката и през ум нямаше да им мине да убиват задържание. Ако, казвам, шефовете на полицая доставчик си бяха на мястото, тотози субект не само нямаше да е във ведомството... Преди време мой познат поиска да бъде наказан полицейски служител "за уронване престижа на полицията" чрез проява на неграмотност в област, в която по длъжностна характеристика е компетентен да се произнася. Има съдебно решение по казуса! Няма да описвам "пледоарията" на шефа му... В мен тя предизвика повече смях, от колкото тъжен размисъл...
Прочее, мисля, че войната между полицията и прокуратурата вече започна. Вчера прокурор Кокинов "даде първия истрел" пред медиите... Дано да не е и последния... И дано да е от полза за обществото, защото това вече не се трае!
plamen_penev
Активен потребител
 
Мнения: 1388
Регистриран на: 13 Май 2007, 17:01
Местоположение: Пловдив

Re: Прокурорската закрила над полицейските убийства : Докога ?

Мнениеот marek972 » 01 Апр 2009, 19:08

тя войната не е спирала, ама ...
не знам не им ли увряха главите, че при 1800 прокурори, 1600 дознатели са чудовищно малко ...
marek972
Потребител
 
Мнения: 535
Регистриран на: 07 Апр 2008, 13:34

Re: Прокурорската закрила над полицейските убийства : Докога ?

Мнениеот sokrat » 18 Апр 2009, 08:19

Като чета коментарите доста хора си избиват комплексите чрез полицаите.Били престъпници,корумпирани и всякакви други гадове.Възможно е да има и такива,но те са нищожен процент.Сигурно няма корумпирани съдии и прокурори И никога не е имало адвокати,които да корумпират съдиите и прокурорите.Чудя да се смея ли,да плача ли.Много ми е интересно при провеждане на психотест колко от съдиите и прокурорите биха го издържали.Аз познавам няколко човека,които със сигурност не биха го издържали.Колкото до коментара на един от форумните адвокати,че заради деянията на престъпниците вина носело цялото общество-го отдавам на изпитото количество алкохол.
sokrat
Младши потребител
 
Мнения: 89
Регистриран на: 22 Фев 2006, 20:32

Re: Прокурорската закрила над полицейските убийства : Докога ?

Мнениеот GeorgiKERELOV » 18 Апр 2009, 10:55

Минчо Спасов (НДСВ) по повод зачестилите случаи на отвличания на бизнесмени в страната:"Навсякъде в Европа се случва бивши служители на службите да се присъединяват към организираната престъпност. В България обаче тези изключения сякаш започват да се превръщат в принцип", каза Спасов.

Експерти и бивши ръководители на правоохранителните органи също изтъкват като голям проблем липсата на лоялност на напусналите системата служители, които веднага след излизането си от нея започват да работят извън закона.

Други причини за безрезултатните разследвания на множеството отвличания са течът на информация от МВР и прокуратурата, ниските заплати и отсъствието на адекватно наказателно законодателство.

"Ескалацията на този тип престъпления показва слабостта на държавата. За мен въпросът е не е толкова в закона, който санкционира, колкото липсата на ресурс тези престъпници да бъдат заловени и изправени на съд"
http://mediapool.bg/show/?storyid=151420&srcpos=1

Аз пък се питам, дали тези "наши хора" докато са били още в "системата" не са си работили "извън закона", както продължават да го правят техните "осведомители-партньори" сега ? А дали и самата "система" от години не си работи "извън закона", каквато беше традицията при "развития", а защо не и "развинтения", социализъм ? :D
GeorgiKERELOV
Активен потребител
 
Мнения: 1180
Регистриран на: 07 Фев 2007, 21:19
Местоположение: georgikerelov@yahoo.com

Re: Прокурорската закрила над полицейските убийства : Докога ?

Мнениеот sokrat » 19 Апр 2009, 00:10

Г-н Керелов явно полицаите са ви трън в очите.Очевидно за вас българските полицаи са смесица между Ал Капоне и Андрей Чикатило.Според вас единствената причина поради която са станали полицаи е да се корумпират и да издевателстват над гражданите.Но как бихте си отговорили на въпроса-защо 10000 човека излязоха на протест заради ниските си заплати.Нали ако са корумпирани тези 10000 човека ще си траят,защото имат достатъчно пари получени от подкуп.И интерЕсно ме е дали познавате в детайли ежедневната работа на полицаите.Аз съм разследващ полицаи и ще ви дам няколко примера от моята практика.Няколко пъти се е случвало да ходя на оглед на труп,който е поне на една седмица.Повярвайте ми миризмата просто не се поддава на описание,особено през лятото.Много пъти съм посещавал ПТП с загинали младежи и деца.Повярвайте ми -това е възможно най-гадното нещо на света.А срещата с родителите ти съкращава живота с няколко години.Полицая трябва да е 24 часа на разположение и няма значение дали и празник или не.но тези работи вас не ви интересуват г-н адвокат.А пък адвокатите когато дойдете при разследващите лъсвате в цялата си хубост.Най са ми смешни тези палячовци,които казват на обвиняемия че били издействали изменение на обвинението.И като почнат да паридират пред обвиняемите ,а всъщност всичко е една поза.Театъра е загубил доста артисти които са се влели в редиците на българските адвокати.Така че неуважаеми г-не ако имате някакви сведения за корумпирани полицаи ваш дълг като гражданин и юрист е да сезирате съответните органи.Ако не го правите значи прикривате и поощрявате тези хора.


Лично моето мнение ,че за корумпираните има видния пример на Китай ,където на стадиона ги изпращат при Създателя да ги съди.
sokrat
Младши потребител
 
Мнения: 89
Регистриран на: 22 Фев 2006, 20:32

Re: Прокурорската закрила над полицейските убийства : Докога ?

Мнениеот GeorgiKERELOV » 19 Апр 2009, 20:51

Драги sokrat, нямам нищо против полицаите, а само срещу престъпниците между тях. Мисля си, че сте новобранец, та затова още не сте видял някои неща. Замислете се само колко от босовете на организираната престъпност са бивши барети и как те са попадали в МВР. Ако това е било възможно по тяхно време, защо да не е възможно и сега ? Поразровете се малко и по случая Топлофикация, когато прокурорът Кокинов търсеше четири сейфа, които бяха изпразвани 3-4 дни преди полицията да ги отвори. Поразровете се малко и по случая с изчезването на веществени доказателства от СДВР, без това да е станало с насилствено проникване в помещенията, където са били "под охрана и отбрана" - разбира се, вече повече от година "се работи по случая", но все още резултат няма :P . А за ежеседмичните публични убийства по улиците от няколко години насам, които все си остават неразкрити, нещо ще кажете ли ? :D
GeorgiKERELOV
Активен потребител
 
Мнения: 1180
Регистриран на: 07 Фев 2007, 21:19
Местоположение: georgikerelov@yahoo.com

Re: Прокурорската закрила над полицейските убийства : Докога ?

Мнениеот sokrat » 20 Апр 2009, 08:39

Ако смятате че 6 години могат да се считат за новобранство добре.Никой не отрича че има корупция в полицията,но тя не е по-висока от другите държавни ведомства.И намаляването й трябва да бъде един от основните приоритети на всеки министър.Но пак казвам тези служители са нищожен процент,а поставянето под един общ знаменател на всички работещи в полицията е просто неуважение към труда на тези хора.Не случайно толкова хора излязоха на протест-та ако бяха корумпирани биха ли рискували да си загубят далаверата .Не случайно във всяко управление има показани телефони,на които гражданите да се обаждат в случай на корупция.Друг е въпроса,че вие като адвокат много добре знаете,че при всяко дело почти винаги има недоволна страна.и много често си обясняват решението,което не е в тяхна полза с корумпираност на органа,който разрешава случая.Но аз лично поздравих няколко мои колеги които заведоха дела за клевета и ги спечелиха.Ако трябва да си служа с конкретни примери за тези 6 години никой не си е позволил да ми въздейства по определено дело.А и не съм чул на някой колега да му е въздействано.Друг е въпроса че често съм виждал меко казано странни прокурорски указания и приключване на дела ,които противоречат на събраните доказателства,но това е извън моята компетенция.Що се отнасяда колегите адвокати и при тях болшинството са прекрасни професионалисти,както има и много негодни за тази работа.А на други пък морала не съотвества на професията,която упражняват.
sokrat
Младши потребител
 
Мнения: 89
Регистриран на: 22 Фев 2006, 20:32

Re: Прокурорската закрила над полицейските убийства : Докога ?

Мнениеот plamen_penev » 20 Апр 2009, 15:34

Не разбрах сега становището ви sokrat? Има ли или няма спред вас корупция в полицията. За това, че има и почтени полицаи никой не спори! За това, че сред вас има хора, които по едни летни дрешки се изправят срещу калачниците на бандитите също сме чували. Но това, че има полицаи - рушветчии и убийци е просто доказан факт! И не само в Страсбургския съд...
Ще си позволя да коментирам и вашият текст:
Не случайно във всяко управление има показани телефони,на които гражданите да се обаждат в случай на корупция.

И аз мисля, че не е случайно! Но по различна от вас причина! Просто корупцията е достигнала такова смразяващо ниво, че първото нещо, на което се натъква човек, влизайки в кое да е РПУ не са правата на пострадали и задържани, а телефоннен номер на който да се обадиш, ако ТУК ти поискат рушвет... и можеш да го докажеш, разбира се... :roll:
Ако сте почтен полицай - помагайте да се преборим с лошите! Но умната, че знам един случай тук в Пловдив... младо полицайче докладва за корупционни действия на свой началник... мамма мия! Едвам отърва затвора момчето!
plamen_penev
Активен потребител
 
Мнения: 1388
Регистриран на: 13 Май 2007, 17:01
Местоположение: Пловдив

Re: Прокурорската закрила над полицейските убийства : Докога ?

Мнениеот sokrat » 21 Апр 2009, 19:30

Има ли корупция в полицията?Има ли в съда?Има ли в прокуратурата?Има ли в здравеопазването?Има ли в земеделието,общините,министерствата и тем подобни?Естествено че има.Пак казвам лично моето мнение е че примера на Китай за справяне с корупцията би бил много ефективен у нас.Друг е въпроса ,че за близките 50 години това е една утопия.Но се възмущавам,когато хора които си нямат и понятие от полицейската работа започват да говорят,че в България полицаите бил корумпирани.аз ви казвам от 6 години работя и не съм видял или чул за случай на корупция.Ако искате ми вярвайте,ваш си проблем.Но пък съм бил свидетел на успешно спечелени дела от колеги,набедени в корупция.Сигурно са корумпирали и съдиите да се произнесат в тяхна полза.и много интересно как ще се корумпира даден полицай при едно наказателно дело,като всички негови действия подлежат на контрол от прокурора.Значи трябва и прокурора да го корумпират или да е абсолютен идиот,като и в двата случая не говори добре за него.И вие много добре го знаете това.Независимо дали делото е на фаза преписка или досъдебно производство прокурора осъществява контрол и дава указания.И тогава остава корупцията осъществявана от полицаите на улицата,включително катаджиите.там си признавам не мога да взема отношение.Но като съдя по себе си-от 16 години имам книжка-т.е СУМПС.И естествено съм правил нарушения,но никога не съм дал и една стотинка подкуп на някого.Писали са ми актове и фишове и съм си плащал глобите.Ако всички бяха като мен повярвайте ми нямаше да има и един корумпиран катаджия.Но всичко е въпрос на манталит и възпитание.Не случайно при измамите напоследък измамниците казват на пострадалите,че техен близък е причинил смърт при катастрофа на дете.И иска пари да потулеи работата.И измамените плащат като изобщо не ги интересува че е загинало дете.те са склонни да платят само и само да отърват близкия си,независимо от вината му.Е докато има такова отношение към корупцията как искате да се изкорени?
sokrat
Младши потребител
 
Мнения: 89
Регистриран на: 22 Фев 2006, 20:32

Предишна

Назад към Съдебна власт


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 18 госта


cron