начало
Кадровиците не отстраниха от длъжност Константин Сулев, изслушаха прокурорите по делото срещу Нотариуса Кадровиците не отстраниха от длъжност Константин Сулев, изслушаха прокурорите по делото срещу Нотариуса

Едно доста обективно мнение за работата на съда

Дискусии на тема съдебната власт в България


Re: Едно доста обективно мнение за работата на съда

Мнениеот kostadin.iordanov » 16 Окт 2009, 15:28

Във връзка с големия брой на делата, не виждам как е възможно някога да започнат да намаляват докато съдебната власт осъществява правораздаване и работи изключително по волята на политическото представителство. Просто 'на чужд гръб и сто тояги са малко', както е известно, и политиците винаги ще си решават проблемите за сметка на другите по веригата на пирамидата, която си учредиха през 1991 г. Виждате какво става например с мълчаливия отказ, който е направо скандален с оглед на практиката в развитите демокрации -- продължава(т)
kostadin.iordanov
Потребител
 
Мнения: 646
Регистриран на: 20 Яну 2007, 14:59

Re: Едно доста обективно мнение за работата на съда

Мнениеот kostadin.iordanov » 16 Окт 2009, 17:59

mi_lena написа:... Т.е. предложили са база въз основа на която могат да се развият конструктивни спорове и предложения.
До гуша ми е дошло от общи приказки ...


Защо, спорът и предложенията за отделянето на съдебната власт в България от волята на политическата на Вас не Ви изглеждат конструктивни, така ли
kostadin.iordanov
Потребител
 
Мнения: 646
Регистриран на: 20 Яну 2007, 14:59

Re: Едно доста обективно мнение за работата на съда

Мнениеот karlson » 16 Окт 2009, 19:04

Анализът е добър като цяло.
Но сочи само някои аспекти на проблемите.
За съжаление и тримата от авторите не са влизали (или рядко са влизали - визирам адв. Нотев) в по-малките съдилища и те някакси изпадат от общата картина.
Вече започнах да се дразня от това, че идеите за съдебна реформа се свеждат до организационните проблеми на софийските съдилища.
Както и от оправданието за натовареност за лошо свършена работа - ами като е натоварено, защо всички драпат за София (извинявам се за тона ала форумските лаици)

Например сега се въвежда система за случайно разпределение на вещите лица, която на практика е неприложима за 90 % от районните съдилища.
Не ми се навлиза в подробости за това зак лично се МОЛЯ някое вещо лице да поеме изготвянето на експертиза...
karlson
Потребител
 
Мнения: 227
Регистриран на: 29 Юни 2007, 11:38

Re: Едно доста обективно мнение за работата на съда

Мнениеот hidden » 17 Окт 2009, 19:06

По /1/ мисля, че проблемът се корени в Конституцията, която дава неограничена възможност на всеки да търси защита. Другата причина е недоверието у хората спрямо съдебната система, които не вярват в справедливостта на съдебните решения и търсят справедливост в по-горните инстанции.
Мисля, че този проблем може да се реши отчасти чрез увеличаване на съдебните такси, особено за обжалване пред по-горните инстанции. В САЩ малцина имат възможност да обжалват пред по-горните инстанции, защото същото струва над $ 2000. В България таксата за жалба до административен съд е 10 лева, а за жалба до ВАС - 5 лева. В гражданското производство повечето такси са пропорционални, но все пак според мен по-логично е таксите в по-долните инстанции да са по-ниски, а в по-горните да са по-високи.
Това ще облекчи по-горните инстанции и ще даде възможност същината на процеса да се концентрира в първата инстанция. Което от своя страна ще доведе до по-бързо влизане в сила на съдебните решения.
Проблем представлява претовареността на съдилищата единствено в по-големите градове, особено в София. СРС, АССГ и СГС изнемогват. Същевременно в по-малките градове съдиите имат значително по-малко дела и скучаят. Затова според мен следва да се направят структурни промени в съдебната власт, включително и пренасочване на съдии от по-малките градове към по-големите, стига да желаят, разбира се. Не знам по какви принципи се определят бройките на вакантните места за съдилищата, но ми прави впечатление, че винаги напливът към големите градове е голям, а бройките-малко. Въпрос на воля на ВСС е да се промени тази ситуация. Съмнявам се обаче, че ВСС има воля за подобни промени, защото това би довело до навлизане в системата на амбициозни и компетентни хора с висок морал, които ще гледат дела с висок икономически и обществен интерес, и е възможно да се постигне справедливост. А според мен липсва воля у ВСС и на системата като цяло за постигане на тази така желана от обществото цел, защото това никак няма да се хареса на икономически силните субекти в обществото, които в действителност диктуват какво се случва в икономиката, политиката и законодателството на страната. А това са главно кръговете от престъпния сектор, сивата икономика и т.н.
Корупцията има много измерения, същината й невинаги се изразява в размяна на пари, много често става дума за взаимни услуги, връзки, приятелски контакти и др. Това също е корупция и аз лично много се радвам, че през 2003г. като основание за освобождаване на магистратите от длъжност бе въведен и като критерий уронване престижа на съдебната власт. За съжаление този критерий твърде рядко се прилага, защото всички социологически проучвания сочат, че престижът на съдебната власт е силно накърнен, а виновни все няма.
Така или иначе, аз лично не виждам светлина в тунела в обозримо бъдеще, защото е нужна промяна в нагласите на хората в и извън съдебната власт, а това е много трудно постижимо.
Това е просто форум. Приемете горенаписаното като лично мнение, което не обвързва никого.
Аватар
hidden
Активен потребител
 
Мнения: 1238
Регистриран на: 02 Юли 2009, 23:08

Re: Едно доста обективно мнение за работата на съда

Мнениеот plamen_penev » 18 Окт 2009, 12:39

Признавам, дълго се колебах да влеза в тема на човек, който не уважава чуждото мнение... Но се реших! Ще понеса обидите, които ми предстои да получа...
kostadin.iordanov каза:
Във връзка с големия брой на делата, не виждам как е възможно някога да започнат да намаляват докато съдебната власт осъществява правораздаване и работи изключително по волята на политическото представителство.

Смятам казаното за абсолютно точно! Колкото и да местим двата лева от левия джоб в десния и обратно, те няма да станат 3 лева...
karlson каза:
Вече започнах да се дразня от това, че идеите за съдебна реформа се свеждат до организационните проблеми на софийските съдилища.

И мен ме дразни това... но то е свързано пак с опита на съдебната върхушка, която е без съмнение политизирана, да имитира "реформа", вместо да я прави наистина.
hidden каза:
Другата причина (за многото дела във върховните съдилища, б.м.) е недоверието у хората спрямо съдебната система, които не вярват в справедливостта на съдебните решения и търсят справедливост в по-горните инстанции.

Абсолютно съм съгласен с това и ще добавя, че това недоверие не е априорно, а е изградено с усилията на множество съдии от цялата страна и в продължение на години. Останалото, с цялото ми уважение към мнението ви hidden, няма да коментирам защото не искам пак да ме нападат необосновано за личното ми мнение разни ... ъъъъъ... от форума, като например poli_g... :roll:
plamen_penev
Активен потребител
 
Мнения: 1388
Регистриран на: 13 Май 2007, 17:01
Местоположение: Пловдив

Re: Едно доста обективно мнение за работата на съда

Мнениеот gudio » 18 Окт 2009, 12:59

Герджиков, Нотев и Тодоров написа:
...
Крайно време е да се разбере, че подкупи ще се вземат докато един съдия взема доста по-малко от средното възнаграждение на адвокат :shock: или нотариус :wink: със същия стаж.
.....

Предложените мерки не са изчерпателни, но са относително лесно изпълними :shock: . Поне да се започне отнякъде.


Ами, да, крайно време е да се разбере, че полицаите няма да престанат да взимат подкупи, докато доходите им не станат като тези на нарко-босовете :!:
Депутатите ще престанат да "клиентелстват" и лобират, докато не започнат да печелят колкото В. Божков и Хр. Ковачки, взети заедно или направо - колкото Бил Гейтс :!:
Всички общински служители - с доходи като на строителен предприемач в разгара на имотния балон :!:
А за съдиите - "ДМС" определено на база "материалния интерес" на гледаното дело... Така, де - защо държавата взима пропорционални такси върху интереса, а не "отделя" от тях за магистратите :roll: :?:
Χαῖρε, Ανδρέςκω, ὁ Κύριος μετὰ σοῦ !
http://www.youtube.com/watch?v=hJMUewVpB5Y
Аватар
gudio
Активен потребител
 
Мнения: 3128
Регистриран на: 01 Мар 2006, 19:39

Re: Едно доста обективно мнение за работата на съда

Мнениеот plamen_penev » 18 Окт 2009, 13:16

Малееее gudio, стискам очи за да не гледам "валяците", които сега ще минат върху вас! :|
plamen_penev
Активен потребител
 
Мнения: 1388
Регистриран на: 13 Май 2007, 17:01
Местоположение: Пловдив

Re: Едно доста обективно мнение за работата на съда

Мнениеот nikiboy » 18 Окт 2009, 14:19

plamen_penev написа:Малееее gudio, стискам очи за да не гледам "валяците", които сега ще минат върху вас! :|


Но пък погледнато от друга страна е твърде прав.
А някой запознат ли е, колко действително взема един съдия на година? Говорим за чисти пари.... защото хич не са за жалене.
Пък и защо е станал съдия, като може да е адвокат и да печели "уж" в пъти повече :lol:
nikiboy
Потребител
 
Мнения: 983
Регистриран на: 31 Авг 2006, 08:05

Re: Едно доста обективно мнение за работата на съда

Мнениеот chadel » 18 Окт 2009, 14:32

kostadin.iordanov написа:Във връзка с големия брой на делата, не виждам как е възможно някога да започнат да намаляват докато съдебната власт осъществява правораздаване и работи изключително по волята на политическото представителство.


Ей тва беше едно абсолютно безсмислено, нелогично, а и невярно изказване. Все пак репутацията на форумен трол трябва да се поддържа.
chadel
Потребител
 
Мнения: 649
Регистриран на: 12 Апр 2006, 20:10

Re: Едно доста обективно мнение за работата на съда

Мнениеот karlson » 18 Окт 2009, 14:36

Добре де, защо пак обърнахте темата за парите... кой колко взема - аз тук не съм чула някой да се оплаква от заплащането..
И колко взимат съдиите (в интерес на истината тези, които вършат най-много работа - първоинстанционните съдилища взимат точно три пъти по-малко от върховните, без да се смята класа за прослужено време)
karlson
Потребител
 
Мнения: 227
Регистриран на: 29 Юни 2007, 11:38

Re: Едно доста обективно мнение за работата на съда

Мнениеот plamen_penev » 18 Окт 2009, 14:52

Айдеее! chadel откри канонадата :lol:
Прочее, nikiboy, казваш:
Но пък погледнато от друга страна е твърде прав.

Не само че е прав, но го е казал по един изключително изящен и точен начин. Лично аз, ако и обикновено да не го харесвам gudio, не мога с ръка на сърцето да не кажа, че съм възхитен от кратката му и точена аргументация. Не можем да борим корупцията с ... големи заплати. Поне практиката отдавна показа, че не става така. Тя лакомията е ... като Вселената :lol:
plamen_penev
Активен потребител
 
Мнения: 1388
Регистриран на: 13 Май 2007, 17:01
Местоположение: Пловдив

Re: Едно доста обективно мнение за работата на съда

Мнениеот hidden » 18 Окт 2009, 15:54

Претоварена била съдебната система...ами да назначат нови съдии или да прехвърлят от други съдилища с по-малка натовареност...Не е нормално една частна жалба срещу разпределение на ЧСИ да е на доклад 10 месеца - такива жалби следва да се решават в рамките на 1-2 месеца максимум, защото лихвите се трупат, а парите на кредитора стоят по сметка на ЧСИ. Не е нормално едно делбено производство да се решава 5 г. само в първата инстанция...Докато приключи производството, половината съделители са починали, пак забавяне за издирване и конституиране на наследниците и т.н....
Съгласно практиката на Съда в Страсбург едно производство от първата до последната инстанция трябва да се решава в разумни срокове, като за отправен критерий се приема срокът за всички инстанции да е максимум около 5 години.
Това е просто форум. Приемете горенаписаното като лично мнение, което не обвързва никого.
Аватар
hidden
Активен потребител
 
Мнения: 1238
Регистриран на: 02 Юли 2009, 23:08

Re: Едно доста обективно мнение за работата на съда

Мнениеот gudio » 19 Окт 2009, 09:19

8) Адвокати като Явор Нотев и Иван Тодоров със сигурност печелят повече от съдия във ВАС или ВКС, та от тяхната камбанария така ще да изглеждат "лесно изпълнимите мерки" :wink: - да въведем по-високи такси, да ограничим по този начин достъпа до правосъдие и така щели да намалеят делата :lol:, пък щели да дойдат повече пари за заплати... Да увеличим праговете на обжалваемия интерес, абе - направо да няма обжалване, за какво ни е ? От години наблюдавам този сбъркан модел, за съжаление на никой не му увря акъла - трябват пари, да, много пари - но за материална база - сгради, зали, с климатици, вентилация, асансьори, нормални условия, компютри, като не стигат и са много делата - значи още сгради и още по-големи сгради, повече зали, по-големи деловодства, повече хора на работа, електронни досиета на делата, справките и актовете - в интеренет и така. Доходите на заетите в системата никъде по света не са по-високи от тези на разните местни "топ-адвокати" или големи бизнесмени, за крупните престъпници да не говорим - корупционен натиск и изкушения има и ще има навсякъде и с никакви огромни доходи не можеш да го парираш - все ще се намери някой с повече пари да се опита да ти предложи. В челните места сме били по брой дела - ами, такава ни е и "народопсихологията" и средата - повече недобросъвестност, повече неизпълнени договори, незачитане на чужди права, доста престъпност, по-малка склонност към доброволно уреждане на конфликти, ама дайте сега да ги ограничим тия дела и да ги пуснем хората да се трепят и самоуправно да си решават проблемите :?: :shock: .
Χαῖρε, Ανδρέςκω, ὁ Κύριος μετὰ σοῦ !
http://www.youtube.com/watch?v=hJMUewVpB5Y
Аватар
gudio
Активен потребител
 
Мнения: 3128
Регистриран на: 01 Мар 2006, 19:39

Re: Едно доста обективно мнение за работата на съда

Мнениеот REVOLUTION » 19 Окт 2009, 10:07

gudio написа:8) Адвокати като Явор Нотев и Иван Тодоров със сигурност печелят повече от съдия във ВАС или ВКС, та от тяхната камбанария така ще да изглеждат "лесно изпълнимите мерки" :wink: - да въведем по-високи такси, да ограничим по този начин достъпа до правосъдие и така щели да намалеят делата :lol:, пък щели да дойдат повече пари за заплати... Да увеличим праговете на обжалваемия интерес, абе - направо да няма обжалване, за какво ни е ? От години наблюдавам този сбъркан модел, за съжаление на никой не му увря акъла - трябват пари, да, много пари - но за материална база - сгради, зали, с климатици, вентилация, асансьори, нормални условия, компютри, като не стигат и са много делата - значи още сгради и още по-големи сгради, повече зали, по-големи деловодства, повече хора на работа, електронни досиета на делата, справките и актовете - в интеренет и така. Доходите на заетите в системата никъде по света не са по-високи от тези на разните местни "топ-адвокати" или големи бизнесмени, за крупните престъпници да не говорим - корупционен натиск и изкушения има и ще има навсякъде и с никакви огромни доходи не можеш да го парираш - все ще се намери някой с повече пари да се опита да ти предложи. В челните места сме били по брой дела - ами, такава ни е и "народопсихологията" и средата - повече недобросъвестност, повече неизпълнени договори, незачитане на чужди права, доста престъпност, по-малка склонност към доброволно уреждане на конфликти, ама дайте сега да ги ограничим тия дела и да ги пуснем хората да се трепят и самоуправно да си решават проблемите :?: :shock: .


Абсолютно съм съгласен.Честно казано съм oзадачен от поредните псевдопредложения.Сега пък хората били виновни , че много се съдели , ами направо да направят забрана като за раждаемостта в Китай-по едно дело на година , а за всяко следващо санкции....Бива , бива , ама чак толкова не бива.Да дигали таксите за обжалване на актове на администрацията , това си е наглост.Да окрупнявали съдилищата , пак нищо разумно не виждам.То останаха градове без болници , сега да закрием там съдилищата , следваща стъпка може би окрупняване на полицията и направо всеки да запаше по един пищов и да почва Дивия запад-2.ГПК бил некадърен и не постигал ефекта си , ами дайте да ограничим правото на хората до съд , вместо да го поправим.Изобщо от цялата статия лъха едно консервативно виждане-Много е натоварен съда , да се ограничи достъпа на хората до него.Въпроса за доходите пък е направо абсурден , не много добите адвокати с 15 г. стаж правели по 10-15 хиляди на месец.Хахахахахахахахахха. :D
REVOLUTION
Активен потребител
 
Мнения: 4455
Регистриран на: 25 Сеп 2007, 11:26
Местоположение: гр.Пловдив

Re: Едно доста обективно мнение за работата на съда

Мнениеот gudio » 19 Окт 2009, 11:45

Iustitia nihil expectat praemii - отдавна са го казали "ромеите", написали сме си го и ние в Съдебната палата в София, ама няма кой да го чете. Става дума за важна държавна дейност, от която не може да се очаква самоиздръжка с високи такси и "малко работа за много пари" :evil: Там трябва да се наливат пари, а не да се очакват приходи и да се търси "намаляване на обема на работа", защото ефектът от едно добро правосъдие многократно ще надхвърли "връзването на бюджета" на държавата. :evil:
Χαῖρε, Ανδρέςκω, ὁ Κύριος μετὰ σοῦ !
http://www.youtube.com/watch?v=hJMUewVpB5Y
Аватар
gudio
Активен потребител
 
Мнения: 3128
Регистриран на: 01 Мар 2006, 19:39

Re: Едно доста обективно мнение за работата на съда

Мнениеот vassilev » 19 Окт 2009, 14:35

Делата са много, защото правораздаването е евтино.
Често занимание превърнато за част от клиентите в аткрация и начин за борба със скуката. Пък и не само за тях...
vassilev
Активен потребител
 
Мнения: 1380
Регистриран на: 18 Яну 2002, 14:47

Re: Едно доста обективно мнение за работата на съда

Мнениеот kostadin.iordanov » 19 Окт 2009, 14:57

В България липсва необходимия съдебен авторитет. А дали изобщо е възможно да се формира такъв институционален авторитет, докато институцията е поставена в подчинение на инициативата на друга държавна институция, преценете сами

Естествено че лицата непрекъснато ще обжалват, когато постоянно опитват да им пробутват несправедливост. Естествено и че прекомерното увеличаване на съдебните такси с цел да се ограничи достъпа до правосъдие, само допълнително би задълбочило проблема в България, а няма да го реши
kostadin.iordanov
Потребител
 
Мнения: 646
Регистриран на: 20 Яну 2007, 14:59

Re: Едно доста обективно мнение за работата на съда

Мнениеот gudio » 19 Окт 2009, 18:00

mi_lena написа: Gudio, изненадана съм, че погледът ти се закачи единствено върху абзаца с възнаграждението и таксите. Означава ли това, че си забравил какво означава да обичаш работата си, независимо от заплатата?

REVOLUTION, това, че българинът се съди "до дупка", като извънсъдебното уреждане на спора (между адвокатите на двете страни) му се струва неприемливо, вероятно няма да оспориш.


:oops: Наистина се хванах първо за това, ама винаги много съм се дразнел от още витаещия в нечии съзнания мит за богато печелещите адвокати и прочие :x което може да е вярно само не за някакъв малък процент от адвокатите, а по-скоро за един "numerus clausus списък", ама много-много "short-list", започващ с ... :wink: авторите на статията и ненадхвърлящ ~ 100 кантори :!: В статията има и много по-шокиращи идеи - напр. :) да си послужим с любимия полицейски термин - за "ре-подбор" на всички магистрати :!: Това впрочем го предложи и Бай Гъдю преди 3-4 години в този форум, но на майтап (ако настоявате, ще си изровя мнението и ще пусна линк) :lol: , ама в тази статия го предлагат сериозно :!:
А че българинът се съди до дупка, това в края на краищата е по-добре, отколкото да прибягва до саморазправи или пък да се съди за щяло и нещяло като в САЩ - напр. защото се опарил от горещо кафе в McDonald`s, или защото на волана на къмпинг-буса му пишело "авто-пилот", той го натиснал и отишъл отзад да си прави кафе :lol: (затова сега му викат вече "круиз-контрол", а не "авто-пилот" :lol: ).
Χαῖρε, Ανδρέςκω, ὁ Κύριος μετὰ σοῦ !
http://www.youtube.com/watch?v=hJMUewVpB5Y
Аватар
gudio
Активен потребител
 
Мнения: 3128
Регистриран на: 01 Мар 2006, 19:39

Re: Едно доста обективно мнение за работата на съда

Мнениеот plamen_penev » 19 Окт 2009, 20:24

gudio каза:
... Става дума за важна държавна дейност, от която не може да се очаква самоиздръжка с високи такси и "малко работа за много пари"

Абсолютно! Винаги съм твърдял, че в ПРАВОВАТА ДЪРЖАВА съдът и държавата са тъждествени понятия. Няма съд - няма държава! И обратното е вярно. При това не ми се вижда да е толкова трудно за проумяване...
mi_lena се изненада:
Gudio, изненадана съм, че погледът ти се закачи единствено върху абзаца с възнаграждението и таксите.

Значи виждате само текста, в който се споменава думата "пари", почитаема mi_lena! gudio казва много повече, но явно вие не го виждате!
kostadin.iordanov каза:
Естествено и че прекомерното увеличаване на съдебните такси с цел да се ограничи достъпа до правосъдие, само допълнително би задълбочило проблема в България, а няма да го реши

Абсолютно! И това не ми се вижда толкова трудно за разбиране... Ама пуста лакомия, мързел и празноглавие...
plamen_penev
Активен потребител
 
Мнения: 1388
Регистриран на: 13 Май 2007, 17:01
Местоположение: Пловдив

Re: Едно доста обективно мнение за работата на съда

Мнениеот REVOLUTION » 19 Окт 2009, 21:46

Не съм съгласен , че българина се съди за спорта и за шоу , поне при мен , човек без наистина реален проблем не е дошъл и не мога да не спомена , отлагал докрай делото и с доста неприятни чувства , че ще трябва да има съдебно производство.Губил съм не малко клиенти , който като им спомена ,че трябва да завеждаме дело , откровенно се отказват с мотива , че "няма смисъл" да харчат още пари за дела и ще преглътнат загубата си.Колкото до споразуменията , наистина рядко се сключват , но затова имаме вина и ние(имам предвид и съда и адвокатите) , който не обясняваме подробно плюсовете на споразумението.Освен това много често , отлагайки докрай съдебно производство , минавайки през безкрайни безплодни опити да уредят доброволно спора , хората са се настроили емоционално много зле срещу противната страна и държат за пълно осъждане , за да докажат че са прави , тъй като в неизбежните отстъпки , които се правят при спогодбата , виждат слабост и признаване ,че не са дотам коректни.Спред мен мерките който трябва да се предприемат са в усъвършенстването на процесуалните закони , в частност в административното правосъдие подкрепям идеите за прехвърляне на дела на Адм.съдилища , а не според мен безумнно пред ВАС като 1 инстанция , както е досега.Подобряване на инфраструктурния капацитет на съдилищата.Кадруването на съдебните кадри е безумно и така нататък.Наистина темата е интересна , дискусията за подобряването на правосъдието е ползотворна , но съм твърдо против , вината да се прехвърля върху гражданите , че много се съдели , заради спорта и да им вдигнем таксите и да им ограничим достъпа до съд , като окрупняваме съдилища , та да караме хората от Ивайловград да ходят в Хасково на съд.Това не мога да приема.
REVOLUTION
Активен потребител
 
Мнения: 4455
Регистриран на: 25 Сеп 2007, 11:26
Местоположение: гр.Пловдив

Следваща

Назад към Съдебна власт


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: Google [Bot] и 17 госта


cron