начало
ВАС окончателно отхвърли жалба на бивша спецсъдийка, поискала преместване в Търговското отделение на СГС ВАС окончателно отхвърли жалба на бивша спецсъдийка, поискала преместване в Търговското отделение на СГС

Мургина-аут!!

Дискусии на тема съдебната власт в България


Re: Мургина-аут!!

Мнениеот kalahan2008 » 17 Фев 2009, 10:07

Източването на ДДС не е от вчера. В схемата са намесени много институции, вкл. и Прокуратурата. Няма осъден за подобни измами собственик на дружество-ДДС фантом.
Имаше например един укаринец, С.Б., който имаше 20-на регистрирани ЕООД-та на свое име, всичките бяха с над милион лева задължения (едното беше поне 20 милиона), сумарно ЕООД-та му дължаха към 100 милиона лева ДДС. Изп. дела бяха "кухи", т.е. несъбираеми, разпеределени при различни публ. изпълнители. Тъй като според критериите за констатиране на несъбираемост на публ. задължения по чл. 225, ал. 1, т. 4 ДОПК, следваше да се подават сигнали до прокуратурата по чл. 218б НК (текстовете за данъчните измами ги вкараха в НК едва в края на 2006-та), случайно или не всички пр.пр. на въпросния украинец отиваха все при един и същи прокурор в СРП - К.К., и той винаги отказваше да се образува следствие. Мотивите му бяха, че чл. 218б НК препраща към текстовете за несъстоятелността в ТЗ, а там публ. задължения не били посочени като основание за обявяване в несъстоятелност (а всъщност е точно обратното). Оттук нататък публ. изпълнител следваше да прецени дали да жали отказа на прокурора или не. По-амбициозните като мен го правеха, но мнозина не си правеха труда. Жалбите срещу тези откази на прокурора ВИНАГИ се уважаваха от СГП и се връщаха на СРП със задължителни указания. Случайно или не, пр.пр. пак отиваше при същия прокурор, той пак отказваше, пак трябваше да се жали и след като СГП за втори път нареди на СРП да образува следствие, чак тогава преписката отиваше при друг прокурор. Оттам пък при дознателите от икономическа полиция на 4-то РПУ. Все млади и неопитни в данъчните измами. По моето изп. дело имаше писмо от гранична полиция, че въпросният украинец е напуснал страната още 2002 г., а ДРА беше от ... 2003 г. Но това дознателите го научиха от мен :shock: (и в АДВ, и в 4-то РПУ всички са чували за въпросния украинец).
Това е само пример за какви колосални измами става дума. Именно във връзка с тази инструкция за критериите за несъбираемост, издадена именно от Ст. Михайлов през 2004 г., имаше натиск подобни дела да се работят с приоритет и да се прекратяват поради несъбираемост, съотв. да отиват в архив, т.е. в забвение. Най-странното беше, че ДМС-то за публ. изпълнители зависеше много повече от броя и размера на прекратените поради несъбираемост дела, отколкото във връзка със събраните суми. И после защо събираемостта на АДВ била ниска - ами кога да събираш дребните суми (до 5000 лв.), като те притискат да доказваш, че не можеш да събереш колосалните суми.
В АДВ има несъбираеми вземания (90% от които са за ДДС и митнически измами) за близо 10 милиарда лева. Сумата звучи страскащо, но е факт.
Тъй като си правех труда да се зачитам в ДРА-тата (някои по около 100 страници), ми правеше впечатление колко често дори когато фирмите-длъжници са различни, по веригата преди тях много често участваха познати други фирми-фантоми. Или в много от случаите един човек имаше по 10-на ЕООД-та с подобни колосални задължения (имаше един, който беше довел до фалита и на 1-2 банки). Всичко това според мен се прави от незапомнени времена, особен ръст на такива измами имаше 2001-2005 г. С идването на Мургина нещата много се затегнаха, много трудно се възстановява данъчен кредит, но очевидно това е заменено с "толериране" на определени фирми.
Адвокат: (INFJ)
https://www.16personalities.com/infj-personality
kalahan2008
Активен потребител
 
Мнения: 4168
Регистриран на: 12 Фев 2008, 10:53

Re: Мургина-аут!!

Мнениеот portokal » 17 Фев 2009, 10:54

Тъй като си правех труда да се зачитам в ДРА-тата (някои по около 100 страници), ми правеше впечатление колко често дори когато фирмите-длъжници са различни, по веригата преди тях много често участваха познати други фирми-фантоми.

Мдаммм. Или пък ООД-та с вече "познати" съдружници физически лица (настоящи или бивши).
Citrus sinensis от семейство Седефчеви
Аватар
portokal
Старши потребител
 
Мнения: 5497
Регистриран на: 13 Яну 2005, 20:36

Re: Мургина-аут!!

Мнениеот plamen_penev » 17 Фев 2009, 11:00

Както казах и по-горе, Мургина е само зъбно колелце в машината за грабеж. Питам се колко трябва да работи този народ та да забогатее, след като непрекъснато го крадат? И то яко!
Прочее, аз също мисля, че в основата на всичките ни проблеми стои съдебната система и най-вече - прокуратурата. Какво може да се очаква от прокурор, който използва познанията си за да търси и намира причини не да бъде осъден престъпника и така да не бъде спряно престъплението като тенденция? Тук не става дума за законосъобразността!
Лошото на нашата прокуратура обаче виждам в друго: там има хора във всички инстанции, които се опитват да си вършат работата и така създават в потърпевшите илюзиата, че нещо може да се постигне по законен начин. По-късно, обаче, се намесва "факторът" и работата така и не стига до съда... И заинтересованата страна си остава само с многомесечното разтърчане... и горчивия вкус в устата от несбъднатите надежди...
Мургина ще изчезне някъде по посолствата ни по света... На нейно място ще бъде поставно друго лице... И какво от това?
plamen_penev
Активен потребител
 
Мнения: 1388
Регистриран на: 13 Май 2007, 17:01
Местоположение: Пловдив

Re: Мургина-аут!!

Мнениеот LakeG » 17 Фев 2009, 21:58

Да...Някои поне се опитват, а някои и успяват да си вършат работата. Някои други пък упорито [i]се опитват [/i] да коментират теми, които далеч не са им ясни и са доста встрани от работата им. Разбира се, че всеки има право на мнение, но как мислите - кои са по-вредни за останалите :roll: :wink:
LakeG
Потребител
 
Мнения: 103
Регистриран на: 12 Сеп 2006, 20:15

Re: Мургина-аут!!

Мнениеот ivan_lawyer » 19 Фев 2009, 21:01

Не става въпрос за колосални грабежи, впрочем.
Няма такава цифра - половин милиард ДДС.
Това са смешките на опозицията. По-скоро на опозициите.
Няма друга държава, където сам-сами управляващите да се заловят в кражба, пък било и то в края на мандата им.
Има и елемент на некадърност.
Мургина е трябвало да действа по-настъпателно към ДДС-арите.
Хем да им взема рушветите, хем даим обяснява, че Сенатът я притиска.
Бе, то малко акъл - малка глупост.
Много акъл - голяма глупост.
ivan_lawyer
Старши потребител
 
Мнения: 5212
Регистриран на: 25 Мар 2008, 17:46

Re: Мургина-аут!!

Мнениеот GeorgiKERELOV » 15 Май 2009, 18:52

Мургина си получи обвиненията срещу мярка за неотклонение "подписка"

http://mediapool.bg/show/?storyid=152191&srcpos=5

Мисля, че ние не можем да вземем отношение по същността на обвиненията - почиват ли на нещо или не. Обаче тази мярка за неотклонение е направо смешна, като се има предвид, че се говори за прибиране на ДДС в милиарди лева - значи за едно присвоено кебапче вкарват в затвора, а за съмнения за усвоени милиарди искат само автограф. :D

По интересното се оказа обаче друго - наблюдаващата прокурорка от Софийска градста прокуратура. Работата й като районен прокурор е била обект на много лоша оценка при направена ревизия в Софийска районна прокуратура през 2006 г., която можете да прочетете на сайта на Върховната прокуратура тук http://www.prb.bg/php/documents/655.doc (става въпрос за затриване на наказателни производства при събрани достатъчно доказателства за предаване на обвинените лица на съд). Да няма някаква грешка в доклада от тази ревизия ? :P

Това обаче не й е попречило междувременно да бъде повишена от прокурор в софийска районна прокуратура в прокурор в софийска градска прокуратура, както и да й се възлага сега най-важното дело в държавата за потънали милиарди левове ДДС. Чудно как стават тези магии ? :roll:
GeorgiKERELOV
Активен потребител
 
Мнения: 1180
Регистриран на: 07 Фев 2007, 21:19
Местоположение: georgikerelov@yahoo.com

Re: Мургина-аут!!

Мнениеот miriam » 15 Май 2009, 22:54

каквито са и обвиненията -такава е и мярката за неотклонение
каквато и е мярката-такава ще и е и присъдата, ако въобще
ей го , за ставийски познах 100% присъдата в деня на случката -сега мезя с уиски , щото на когото му куца прогнозата плаща сметката:)
Мургина се внася за да е внесена , а не за да я докаже някой
избори идват
miriam
Потребител
 
Мнения: 577
Регистриран на: 30 Апр 2007, 08:17

Re: Мургина-аут!!

Мнениеот ivan_lawyer » 15 Май 2009, 23:55

Интересно, ако всеки шеф на данъчните задължително го вкарват в обвинителната машина за пуканки, след колко шефове на данъчното, се пита в задачката, ще престанат обикновените данъчни да се надяват на повишение?

Изобщо не съм против уволненията и ревизиите, както и срещу обвиненията - тук няма какво да се лъжем, ако Мургина е играла "партийно", много ясно, че е за затвора и т.н.

Но аз се питам, ако и тези обвинения паднат, как ще се поддържа системата на данъчните - откъм човешкия ресурс. Човек живее за едното повишение и това го стимулира по-добре от всяка заплата.

Дайте ми на мен една паница чорба и креслото на шефа или поета го беше казал по-добре - "Дайте на чиновника мъничко власт и той ще ви покаже, че я заслужава".

Сега, моите уважения към прокуратурата и яйцевидния череп на Главпрокурора, демек, Еркюл Поаро си имаме ние, с лекия тик да си почуква върху масата писалката откъм върха и обратно.

Но не се ли действа хаотично?

Или това е така жадуваното разделение на властите - пред стройните редици на мафията и обикновените крадци, строени за бой и кървави вендети, в редиците на врага - тоест дэржавата, едни знамена се вдигат, свалят, едни жупани се издигат, посичат.

Интересна е демокрацията, дано да има интерес на историците към нашата епоха, ще ми бъде интересно и на мен, като анализ.
ivan_lawyer
Старши потребител
 
Мнения: 5212
Регистриран на: 25 Мар 2008, 17:46

Re: Мургина-аут!!

Мнениеот miriam » 16 Май 2009, 00:02

ако и тези обвинения паднат, как ще се поддържа системата на данъчните - откъм човешкия ресурс. Човек живее за едното повишение и това го стимулира по-добре от всяка заплата.


пак се шегуваш;
разбира се, че не живеят за повишение , а за да си запазят статуквото;
всяко ниво може да тормози и рекетира стотици единици
нека капе постоянно и полека , а не наведнъж и пороя- коня- уряката :mrgreen:
miriam
Потребител
 
Мнения: 577
Регистриран на: 30 Апр 2007, 08:17

Re: Мургина-аут!!

Мнениеот doc03 » 16 Май 2009, 23:56

GeorgiKERELOV написа:А изрезките по вестниците пишат за много големи далавери. И ако потъне Мургина, още много хора ще трябва да потънат с нея. Което хич не ми се вижда възможно да стане. :D


Не ! Далаверите не са много големи. Те са грандиозни!

Служителите на ДАНС са все пак държавни служители. За всяка разработка се иска разрешение. Различна е длъжността на разрешаващия.

А как се разработва случайно ?
Това си е провокиращ въпрос!
Ами разработваш някого за грабежи, и забърсваш втори, който иска от грабежлията да отвлече еди-кой си. Не разработваш втория, но той ти се набутва. Е, какво ще правиш - ще го неглижираш, защото работиш само по чл.198, така ли?
ПРЕД НАЙ-ВАЖНИТЕ ПЪТИЩА НЯМА УКАЗАТЕЛНИ ТАБЕЛИ ...
http://vbox7.com/play:7d23a9b5&r=emb :D

Простичко е: http://gramatika-bg.com/pravopis/koga-pishem-pi6em-i-i-koga-j.html
Аватар
doc03
Активен потребител
 
Мнения: 2306
Регистриран на: 16 Апр 2009, 22:24

Re: Мургина-аут!!

Мнениеот GeorgiKERELOV » 09 Ное 2009, 09:46

Защо заспа темата, REVOLUTION, от 16 май няма никакво движение по нея ? Какво става с Мургина, Доган и сие, бат Бойко ще ги вкарва ли в затвора ? :roll:
GeorgiKERELOV
Активен потребител
 
Мнения: 1180
Регистриран на: 07 Фев 2007, 21:19
Местоположение: georgikerelov@yahoo.com

Re: Мургина-аут!!

Мнениеот GeorgiKERELOV » 11 Ное 2009, 11:04

ГЕРБ подкрепя исканията за импийчмънт на Първанов
11 Ноември 2009

http://mediapool.bg/show/?storyid=158452&srcpos=1

Премиерът и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов обяви от Брюксел, че неговата партия ще подкрепи исканията на ”Атака” и ДСБ за започване на процедура по предсрочно прекратяване на мандата на президента Георги Първанов.

"Как ГЕРБ да не подкрепи нашите партньори в парламента, нали утре ще искаме от тях да ни подкрепят бюджета? Ще ги подкрепим защото те искат - иначе аз не бих предизвикал такава криза, но те са ми по-важни от президента Първанов," заяви Борисов.

Нещо нашият приятел REVOLUTION не я бута темата. Та какво ли има да я бута. :P Те направо я бутнаха. :cry:

Когато 40 процента маймуни си избират циркаджия, не само, че ще му играят после в цирка, а даже ще му скачат и ще му пеят от откат до закат . :D Поне докато падат кокосовите орехи от палмата, защото после на гладен търбух ще е по-сложничко.... :P
GeorgiKERELOV
Активен потребител
 
Мнения: 1180
Регистриран на: 07 Фев 2007, 21:19
Местоположение: georgikerelov@yahoo.com

Re: Мургина-аут!!

Мнениеот REVOLUTION » 11 Ное 2009, 11:55

Какво да я бутам , като ни вест , ни кост.Вместо какво става с Мургина , ни хвърлят прах в очите да ни размиват , за измамници в тоги разхождащи се в Съдебната палата.
REVOLUTION
Активен потребител
 
Мнения: 4455
Регистриран на: 25 Сеп 2007, 11:26
Местоположение: гр.Пловдив

Re: Мургина-аут!!

Мнениеот GeorgiKERELOV » 11 Ное 2009, 21:19

Борисов си смени позицията
Импийчмънтът на Първанов се сведе до натиск за извинение
Ултиматум към президента да отзове посланиците
http://mediapool.bg/show/?storyid=158452&srcpos=4

Вечерта едно, сутринта друго. :P

Дали бабичките у Банкя за един ден поне научиха от бат Бойко да произнасят тази трудна дума: пичменте ли беше, импичменте ли беше ? :roll:
GeorgiKERELOV
Активен потребител
 
Мнения: 1180
Регистриран на: 07 Фев 2007, 21:19
Местоположение: georgikerelov@yahoo.com

Предишна

Назад към Съдебна власт


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 10 госта


cron