начало
Кадровиците не отстраниха от длъжност Константин Сулев, изслушаха прокурорите по делото срещу Нотариуса Кадровиците не отстраниха от длъжност Константин Сулев, изслушаха прокурорите по делото срещу Нотариуса

За съдебната власт - GeorgiKERELOV

Дискусии на тема съдебната власт в България


Re: Обърнаха прокуратурата на цирк

Мнениеот plamen_penev » 18 Ное 2009, 16:29

karlson каза:
Пр. пр. е обективна даденост ...

Ето! Тази дефиниция на "пр.пр." ми хареса! Напомня ми термина "висш имперски чиновник" от времето на тоталитарната държава. Сеща ме и за Божиите закони... Даденост! ...... му на НПК! :lol:
system каза:
Посочете, моля, норма, която да забранява на прокурора да извършва предварителна проверка преди образуване на наказателно производство.

Тук ме хванахте натясно system ... Не мога да посоча правна норма, която да забранява на прокурора да извършва предварителна проверка... Не мога да посоча и правна норма, която да му забранява да си бърка в носа, например... не съм срещал и текст, който да му забранява да се явява в с.з. с 1.5 промила алкохол в кръвта (нали помните случая?) ... разгромихте ме! :roll:
1968 каза:
Не обичам паразитите, каквито се явяват доста от горепосочените лица

За това говоря! Аз знам (сиреч мога да цитирам имена), че има и свястни хора с призвание в тази прокуратура. Има всякакви! И затова се нервя като срещам тук бясен отпор и поголовна защита на ВСИЧКИ прокурори... Да не ставам сега Мара Подробната... :(
Последна промяна plamen_penev на 18 Ное 2009, 17:35, променена общо 2 пъти
plamen_penev
Активен потребител
 
Мнения: 1388
Регистриран на: 13 Май 2007, 17:01
Местоположение: Пловдив

Re: Обърнаха прокуратурата на цирк

Мнениеот Pink_Floyd » 18 Ное 2009, 17:30

1968 написа:Не разбра ли, че такива "забутани" преписки не съществуват.Бъркаш ги с хилядите спрени дела срещу НИ от 30 години насам.

Простете, намесвам се в тема, по която твърде малко разбирам. Но ми прави впечатление, че се "излагаме пред чужденците" - има стотици наказателни производства, които се прекратяват поради изтекла абсолютна давност, тъй като деянието е извършено преди 30 години - попадна ми такъв случай - 1979 г.?! И сега го прекратяваме, пък и изпращаме постановлението за прекратяване на френски, английски, немски... гражданин (пострадалия) - че могъл да го обжалва. Това е позор и никой няма право да ми обяснява "формализма на закона". Позор!!! Не, това не ми било позор, т. е. "забутани" преписки, а хиляди дела, спрени, срещу НИ!!!
Pink_Floyd
Потребител
 
Мнения: 238
Регистриран на: 09 Яну 2008, 09:58

Re: Обърнаха прокуратурата на цирк

Мнениеот Pink_Floyd » 18 Ное 2009, 17:38

По-добре, след 30 години, като прекратим НП, да не изпращаме препис на пострадалите, че неговите наследници, най-вероятно те да получат този препис, ще предявят иск за обезщетение срещу държавата - за оскверняване паметта на техния близък. "Излагаме се пред чужденците, 1968!".
Pink_Floyd
Потребител
 
Мнения: 238
Регистриран на: 09 Яну 2008, 09:58

Re: Обърнаха прокуратурата на цирк

Мнениеот 1968 » 18 Ное 2009, 18:14

Е, какво според теб може да се направи с едно дело, по което извършителя не е разкрит, било е спряно, изтекла е давността и НПК ти казва да го прекратиш и да изпратиш препис на пострадалия.Пък може да направим като в другите държави - там никой никого не уведомява за каквото и да било.Материалите по делото си остават в полицията в кашона за вечни времена.Така, че не виждам с какво се излагаме, след като спазваме процесуалния Закон.
1968
Потребител
 
Мнения: 571
Регистриран на: 21 Окт 2005, 15:02

Re: Обърнаха прокуратурата на цирк

Мнениеот Pink_Floyd » 18 Ное 2009, 18:50

1968 написа:Пък може да направим като в другите държави - там никой никого не уведомява за каквото и да било.Така, че не виждам с какво се излагаме, след като спазваме процесуалния Закон.

Да, така е! Не го уведомяват, защото имат здрав разум. И това не е упрек към Вас, а към институцията. Според Вас не е ли твръде позорно да "известяваш" някого след 30 години, респ. неговите наследници, че извършителят не е разкрит. Да го бяха направили на 5-та, 7,50-та, 10-та... година. Да, тогава разбирам - разумно би било, извършвали сме "оперативни", процесуално-следствени действия, обаче свръх усилията ни не сме установили извършителя на това престъпно деяние и производството следва да бъде прекратено. Никой няма да го възприеме като "излагация", нито за обида..., но след... 30 години, тридесет години, двадесет години, петнадесет години - за престъпление, което се наказва с наказание лишаване от свобода до три години, е повече от ирационално да прекратяваш каквото и да е било. Просто, биологията изпреварва правото. Освен, ако не трябва да се "позачистят" висящите производства. Ни най-малко искам да упреквам настоящите районни прокурори, те прилагат закона и берат срама на своите "праводатели". Но само се опитайте да разберете какви чувства на възмущение ще предизвика подобно постановление за прекратяване у един пострадал преди 30-години или негов наследник! Поставете се на негово място и само за миг си помислете, че Република България е нарицателно име за "нищоправене" и "корупция" - не казвам дали това е обективно мнение, а наложило се схвашане сред цивилизования свят (явно сме дали достатъчно поводи за това!), какво би си помисли този човек. Аз ако съм на негово място, само бих казал: Никога кракът ми да стъпва повече на това място. И толкоз. И ще бъде прав, защото една от най-уважаваните държавни институции, стожерът на законност в една държава, "Щитът и мечът" на ... да го кажем - на правото (защото по комунистичаско на друго се казваше, че е "щит и меч"), не е могла не само в законоустановените срокове да разкрие "деятеля" на това престъпно деяние, но и с цялото си безхаберие да го прекрати след цели 30 години, след като абсолютната давност е едва 5 или 7,5 години. Но ще се радвам ако ме убедите в противното с разумни доводи. Само ще ви "пейстна" старата редакция на чл. 251 НК, можете и да не ми казвате каква е абсолютната давност.

Чл. 251. (Обн. - ДВ, бр. 26 от 1968 г.) За кражба на чужда движима вещ, която не е обществена собственост, наказанието е лишаване от свобода до три години.

Апропо, някои от Вашите схващания ми допадат и съзнавам, че е трудно да защитаваш престижа на една институция, която през годините е доказала своя позор. И за мен тази задача е непосилна, само че за друг вид институция - макар че полагам достатъчно усилия да променям лошата слава за нея. Дано поне някой да оцени усилията ни!
Pink_Floyd
Потребител
 
Мнения: 238
Регистриран на: 09 Яну 2008, 09:58

Re: Краси предлага пост в съдебната система срещу 200000 Евро

Мнениеот GeorgiKERELOV » 19 Ное 2009, 02:29

Трима от ДПС и един от БСП в "политическия" списък
Държавата оплетена в мрежата "Красьо"
Един телефон събира зам.-министри, депутати, магистрати, висши полицаи, кметове и бизнесмени
http://mediapool.bg/show/?storyid=158746&srcpos=1
GeorgiKERELOV
Активен потребител
 
Мнения: 1180
Регистриран на: 07 Фев 2007, 21:19
Местоположение: georgikerelov@yahoo.com

Re: Обърнаха прокуратурата на цирк

Мнениеот GeorgiKERELOV » 19 Ное 2009, 02:32

Кабинетът ще се похвали пред ЕС и САЩ с дела срещу министри от тройната коалиция
Румяна Желева: За сто дни прокуратурата си е свършила работата
http://mediapool.bg/show/?storyid=158730&srcpos=9

:D :D :(
GeorgiKERELOV
Активен потребител
 
Мнения: 1180
Регистриран на: 07 Фев 2007, 21:19
Местоположение: georgikerelov@yahoo.com

Re: Краси предлага пост в съдебната система срещу 200000 Евро

Мнениеот georgiev_sfbg » 19 Ное 2009, 08:47

...bla-bla-bla ... bla-bla-bla ...
ЗСВ-Съдиите, съдебните заседатели, прокурорите и следователите нямат право да изразяват предварително становище по възложените им дела, както и становище по дела,които не са им възложени. Съдия, прокурор и следовател няма право да дава правни консултации.
georgiev_sfbg
Активен потребител
 
Мнения: 1147
Регистриран на: 13 Окт 2009, 07:26

Re: Под носа на "съдебната" власт: сцена от всекидневието

Мнениеот kostadin.iordanov » 19 Ное 2009, 08:59

ЗА ДЕФИЦИТА НА ДЪРЖАВНОСТ И КУХИЯ ПРАВОВ РЕД

Анализ на главния прокурор Борис Велчев за “добрите” закони срещу корупцията

На пръв поглед законодателството ни изглежда добро. Непрекъснато се приемат закони, те често се променят ...

Хубави са ни законите, но няма кой да ги прилага. Подобна теза е много удобна. На пръв поглед тя може да изглежда и вярна в представите на голяма част от обществото. Тази заблуда обаче може да продължи само докато не се вгледаме в детайлите. ...

Например, че правовият ред в определени сфери е кух и на практика е едно организирано безредие, в което правилата нямат стойност и отговорността винаги е размита. ...

18.11.09
http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=284365
kostadin.iordanov
Потребител
 
Мнения: 646
Регистриран на: 20 Яну 2007, 14:59

Re: Краси предлага пост в съдебната система срещу 200000 Евро

Мнениеот plamen_penev » 19 Ное 2009, 10:08

Първанов бил повторил:
... повтори, че публичното обявяване на Красимир Георгиев от страна на члена на ВСС Иван Колев през юни т.г. е попречило на разследването.

Питам се дали изобщо щеше да има разследване, ако Иван Колев не беше се изокал публично... :roll:
Но най се чудя, как това момче Красьо още не са го водили на "детектора на лъжата"... Да е жив и здрав де!
plamen_penev
Активен потребител
 
Мнения: 1388
Регистриран на: 13 Май 2007, 17:01
Местоположение: Пловдив

Re: Обърнаха прокуратурата на цирк

Мнениеот plamen_penev » 19 Ное 2009, 10:19

Pink_Floyd каза:
Дано поне някой да оцени усилията ни!

Никое добро дело, Pink_Floyd, не е останало ненаказано... :lol:
Не чакайте благодарност! Просто направете това, което е по силите ви и което смятате за правилно! Другото е Божа работа.
plamen_penev
Активен потребител
 
Мнения: 1388
Регистриран на: 13 Май 2007, 17:01
Местоположение: Пловдив

Re: Обърнаха прокуратурата на цирк

Мнениеот 1968 » 19 Ное 2009, 10:23

Pink_Floyd, от житейска гледна точка си напълно прав.Каква е процедурата - когато извършителя на престъплението не е установен от разследващите и МВР и ДП се спре, то се изпраща на органите на МВР за продължаване установяването на автора на деянието.Оперативния го слага в една голяма стая /шкаф или нещо друго голямо :D /, където се съхраняват спредните ДП в управлението и то си остава там за мноооооого дълго време/не за всички дела, разбира се става дума, по доста от тях се провеждат оперативни мероприятия/.Прокурора в това време работи по висящите ДП срещу известен извършител.След N на брой години, прокурора поразрови наблюдателните по спрените дела и вижда, че давността изтекла.Изисква го и го прекратява.Докато на "запад" /макар и не навсякъде/, материали по дело се докладват на прокурора, само ако извършителят е разкрит и са събрани достатъчно доказателства.В противен случай папките си стоят в полицията, докато някой, някога разкрие извършителя.До тях няма достъп никой, освен полицията и прокурора.В този случай просто няма какво да се спира или прекратява, тъй като за прокуратурата такова производство не съществува.Това е само една "малка" разлика в прозцедурите по разследването, но тя спестява изключително много труд и време на прокуратурата.
1968
Потребител
 
Мнения: 571
Регистриран на: 21 Окт 2005, 15:02

Re: Под носа на "съдебната" власт: сцена от всекидневието

Мнениеот plamen_penev » 19 Ное 2009, 13:00

Май е модно по върховете да се говори за "дефицити". :lol:
Ей ви още един - Пенчев: http://www.vesti.bg/?tid=40&oid=2580611
Но ако не започнем да наричаме нещата със собствените им имена, а прикриваме според мен съзнателно създаваната бъркотия с витиевати кухи фрази - няма дори да започнем да се оправяме!
plamen_penev
Активен потребител
 
Мнения: 1388
Регистриран на: 13 Май 2007, 17:01
Местоположение: Пловдив

Re: Краси предлага пост в съдебната система срещу 200000 Евро

Мнениеот GeorgiKERELOV » 20 Ное 2009, 20:21

Магистратите ползвали Красьо като телефон за битови услуги :P
Шефът на Софийския градски съд засечен с три разговора
http://mediapool.bg/show/?storyid=158772
GeorgiKERELOV
Активен потребител
 
Мнения: 1180
Регистриран на: 07 Фев 2007, 21:19
Местоположение: georgikerelov@yahoo.com

Re: Краси предлага пост в съдебната система срещу 200000 Евро

Мнениеот plamen_penev » 20 Ное 2009, 20:52

Хора без лично достойнство... съдят другите... Като малките деца са... :roll:
plamen_penev
Активен потребител
 
Мнения: 1388
Регистриран на: 13 Май 2007, 17:01
Местоположение: Пловдив

Re: Краси предлага пост в съдебната система срещу 200000 Евро

Мнениеот speed_reflex » 21 Ное 2009, 00:34

най- малкото тия хора,засечените.....нямат моралното право да са магистрати в съдебната ни система...
морал,достойнство ,честност..... :shock:
speed_reflex
Младши потребител
 
Мнения: 41
Регистриран на: 07 Ное 2009, 21:36

Re: Обърнаха прокуратурата на цирк

Мнениеот Star_doznatel » 21 Ное 2009, 09:56

1968 , всичко, което си написал е точно така, но изкушението да добавя още една „малка” разлика е голямо и ще го направя: Да „..... Оперативния го слага в една голяма стая /шкаф или нещо друго голямо /, където се съхраняват спрените ДП в управлението и то си остава там за мноооооого дълго време/не за всички дела, разбира се става дума, по доста от тях се провеждат оперативни мероприятия/....” , но "малката" разлика тук е, че каквото и да направи, то е с процесуална стойност и, когато вследствие на тези стойностни действия, които не са нищо друго, а елементи от процеса на разследването, се съберат достатъчно данни на базата, на които се стигне до заключение, че „Х” е извършител на престъпление по чл. „У” от НК, материалите се докладват на прокурора за да се вкарат в съда, а не за да се върнат отново в полицията и да се препишат от дознателя. От където се явява и другата „малка” разлика – там такова животно нема. Нема и следовател. Следователят, съответно – дознателят и оператвиният /или просто полицаят/ са синоними.
„Малките” разлики май станаха две, но тъй като една без друга са невъзможни – то аз ги броя за една.
Не изчетох, цялата тема и ако съм повторил нечие мнение - съжалявам. Просто изкушението .... А и силно се съмнавям, че съм го направил, защото тези "малки" разлики се забелязват от около десетина човека от форума. А извън форума - сигурно от по-малко.
Star_doznatel
Потребител
 
Мнения: 195
Регистриран на: 06 Яну 2007, 15:09
Местоположение: Видин

Re: Краси предлага пост в съдебната система срещу 200000 Евро

Мнениеот melanie » 22 Ное 2009, 17:27

Аз имам един въпрос - как може въпросът с дисциплинарната отговорност на засечените в контакти с Красимир Георгиев магистрати да бъде решаван от хората, за които има съмнения, че са събирали "такса" в конкурсите за административни ръководители, за да лобират да се гласува за този или онзи? Що за абсурд е това? Факт е, че се говори за лобиране срещу искане и предлагане на парични суми. При това положение за всеки един член на ВСС ще остане съмнението, че е част от въпросното лоби на Красимир Георгиев! Как тогава тези хора ще решават кой да бъде наказан и кой - не, при положение, че законосъобразното изпълнение на служебните задължения от самите тях е поставено под съмнение? Подобен абсурд може да се случи само в нашата бедна държава! ВСС е компрометиран и вместо да се чудят как да "решават проблема Красьо" е време да подават оставките и да се махат! Дейността на кадровия орган според мен трябва да бъде замразена до въвеждане на законови промени относно състава и избора на членове на всс, както и промяна в механизвма на функциониране на този орган и едва тогава да се провеждат конкурси и всякакви там кадрови действия!
melanie
Младши потребител
 
Мнения: 39
Регистриран на: 12 Юни 2002, 21:20

Re: Краси предлага пост в съдебната система срещу 200000 Евро

Мнениеот georgiev_sfbg » 22 Ное 2009, 19:42

...bla-bla-bla ...bla-bla-bla ...
ЗСВ-Съдиите, съдебните заседатели, прокурорите и следователите нямат право да изразяват предварително становище по възложените им дела, както и становище по дела,които не са им възложени. Съдия, прокурор и следовател няма право да дава правни консултации.
georgiev_sfbg
Активен потребител
 
Мнения: 1147
Регистриран на: 13 Окт 2009, 07:26

Re: Обърнаха прокуратурата на цирк

Мнениеот 1968 » 23 Ное 2009, 10:18

Да, затова написах "малка" в кавички.Там има разследваща криминална полиция и нищо друго.
1968
Потребител
 
Мнения: 571
Регистриран на: 21 Окт 2005, 15:02

ПредишнаСледваща

Назад към Съдебна власт


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 13 госта


cron