начало
Общината е осъдена да плати над 30 000 лева на адвокатка – счупила си крака до Съдебната палата Общината е осъдена да плати над 30 000 лева на адвокатка – счупила си крака до Съдебната палата

За съдебната власт - GeorgiKERELOV

Дискусии на тема съдебната власт в България


Re: Съдебната власт прецака Храбрия архитект с 10 000 лева

Мнениеот georgiev_sfbg » 24 Ное 2009, 16:54

plamen_penev написа:Тази история мен много ме озадачава! :shock:
Не са ли белязаните пари напълно възстановими "технически средства", които разследващите използват като необходим инструмент за да разкрият едно престъпление? Дори не е нужно да са истински, за разлика от пистолетите на полицаите! И ако държавата не се чувства задължена да разкрива престъпления, а вменява на потенциалната жертва да си осигури "техническите средства", а защо не и да си ги бележи с подръчни материали, то защо тази държава е осигурила част от тези "технически средства", а не е приключила случая "поради невъзможност на жертвата да ги осигури" или нещо такова?
Въпрос към знаещите: кого Законът задължава да осигури белязаните пари? Има ли изобщо законов текст по този въпрос? :roll:

bla-bla-bla ...bla-bla-bla ...

"GeorgiKERELOV" ("plamen_penev"), си знае работата! - Човекът, си е журналист.
...Но Вие колеги, утре, да не си прочетете мненията от форума - под формата на интервю или на информация - "получена" от "доверен" или "достоверен източник" - в някой "жълт" вестник! :wink:
...Принципът на действие, е елементарен - пускаш "мухата" и чакаш отговори на въпросите си - ...и статийката е готова!

п.п./ ...Само се учудвам на колегите, които се надпреварват да му "пишат" статиите, да участват в журналистически "разследвания" и да дават "интервюта" - под формата на мнение във форума. ...Но явно, на повечето от тях, им се отдава журналистиката, за разлика от правото! ( ...в такъв случай, са объркали и сайта, и професията си!) :mrgreen:

...А някой взима и кинти - от цялата работа! :wink:
ЗСВ-Съдиите, съдебните заседатели, прокурорите и следователите нямат право да изразяват предварително становище по възложените им дела, както и становище по дела,които не са им възложени. Съдия, прокурор и следовател няма право да дава правни консултации.
georgiev_sfbg
Активен потребител
 
Мнения: 1147
Регистриран на: 13 Окт 2009, 07:26

Незачитане на съдебната власт било престъпление по служба ?

Мнениеот GeorgiKERELOV » 24 Ное 2009, 19:08

Вече си мислех, че съм обходил всички чудесии на българското "правосъдие", и затова се канех да приключвам участието си в този безплоден форум, но не би. :cry:

Ето сега научавам следното:

Прокуратурата повдигна обвинение на председателя на Комисията за регулиране на съобщенията (КРС) Веселин Божков по "универсалния" текст от Наказателния кодекс за престъпление по служба.

Божков ще отговоря пред съда, защото не е изпълнил служебните си задължения, като е пренебрегнал решение на Върховния административен съд (ВАС) за издаване на лиценз на радио К2. По този начин той е нанесъл материална вреда на медията. Преди около два месеца бе назначена експертиза, която да установи какви са загубите на радиото от това, че близо година не е могло да работи.

Наблюдаващият прокурор трябва да прецени дали да поиска от съда отстраняването на Божков от длъжност, за да не попречи на следствието.

За престъпление по служба се предвижда затвор до 8 години, а ако Божков бъде признат за виновен, може да бъде осъден да плати и щетите на радиото.

Директорът на радио К2 Илиана Беновска заяви неколкократно публично, че шефът на КРС й е поискал рушвет от 300 000 евро, "за да реши проблема". Това твърдение се проверява, но по него обвинения не са повдигани.

Пред БТА Веселин Божков заяви, че всички, предприети от него като председател на

Комисията за регулиране на съобщенията, действия били законни, съгласувани с правната дирекция на комисията и с други компетентни органи.

Според Божков той е обвинен за решение на КРС от 2007 година, взето от предишен председател и състав на комисията. Той е информирал с писма премиера и главния прокурор за предприетите от него действия.

"Вярвам, че държавата ще ме защити, защото съм действал в интерес на обществото. Срещу мен се води активно мероприятие, с цел да бъда злепоставен", каза Божков.

Председателят на КРС твърди, че е атакуван, защото е засегнал групови корпоративни интереси, от които някои губят по 150 - 200 млн. лева годишно. Освен това той каза, че при опит да му бъде предложен подкуп е сезирал за случая ДАНС и МВР.

http://www.mediapool.bg/show/?storyid=158960&srcpos=2

Хайде мъдрите ни прокурори, ако могат, да ни обяснят къде тук е зайчето, и въобще как принудително се изпълняват решенията на ВАС и каква е правната им сила (ако изобщо имат такава, както личи от този пример). :roll:
GeorgiKERELOV
Активен потребител
 
Мнения: 1180
Регистриран на: 07 Фев 2007, 21:19
Местоположение: georgikerelov@yahoo.com

Re: Незачитане на съдебната власт било престъпление по служба ?

Мнениеот GeorgiKERELOV » 24 Ное 2009, 19:36

Давам и един жокер:
:D
Чл. 296. НК (Изм. - ДВ, бр. 92 от 2002 г.) (1) (Доп. - ДВ, бр. 27 от 2009 г.) Който попречи или осуети по какъвто и да е начин изпълнението на съдебно решение или не изпълни заповед за защита срещу домашното насилие, се наказва с лишаване от свобода до три години или глоба до пет хиляди лева.
GeorgiKERELOV
Активен потребител
 
Мнения: 1180
Регистриран на: 07 Фев 2007, 21:19
Местоположение: georgikerelov@yahoo.com

Re: Незачитане на съдебната власт било престъпление по служба ?

Мнениеот ivan_lawyer » 24 Ное 2009, 19:54

Съдебното решение се изпълнява чрез съдебен изпълнител.

За да бъде изпълняемо, то трябва да е поне конститутивно - нежели осъдително.

Съдебните решения имат диспозитиви - ако са установителни те премахват една правна несигурност, ако са осъдителни, те премахват едно вече интензирало нарушение и така нататъка.

Ако е имала осъдителен диспозитив Илиана Беновска е трябвало да се обърне към съдебен изпълнител.

Щом няма такъв, не съществува и престъпление, но пък наистина може и да е осъществено нещо.
ivan_lawyer
Старши потребител
 
Мнения: 5212
Регистриран на: 25 Мар 2008, 17:46

Re: Обърнаха прокуратурата на цирк

Мнениеот Star_doznatel » 25 Ное 2009, 07:56

georgiev_sfbg : „ .....Но явно, на повечето от тях, им се отдава журналистиката, за разлика от правото! ( ...в такъв случай, са объркали и сайта, и професията си!) .....”
- Да ..... Някои са объркали сайта ... Че и професията...

- „Мхм. Ще чакаме да се роди бг Хорейшио....”
- Не, няма да чакаме. След като те има теб и колегите ти и още около 1800 дознатели – просто ще се наместите в структурата на полицията е ще ръководите полицейските екипи /групи/ - Началник група „Домови кражби”, ... „Убийства”, ... „Измами”, ... „Документни престъпления” ... Възможно, нали. Но не ти изнася. Изнася ти статуквото. ..... Или просто те плаши вероятността такава промяна да се извърши по сценария от предишната промяна, когато помощник следователите останаха на улицата? Щото в бг обикновено така вършим нещата.
Star_doznatel
Потребител
 
Мнения: 195
Регистриран на: 06 Яну 2007, 15:09
Местоположение: Видин

Re: Незачитане на съдебната власт било престъпление по служба ?

Мнениеот hidden » 25 Ное 2009, 09:17

ivan_lawyer написа:За да бъде изпълняемо, то трябва да е поне конститутивно - нежели осъдително.

Може ли да посочите пример за изпълняемо конститутивно съдебно решение? Не се сещам в момента за такова.
Това е просто форум. Приемете горенаписаното като лично мнение, което не обвързва никого.
Аватар
hidden
Активен потребител
 
Мнения: 1238
Регистриран на: 02 Юли 2009, 23:08

Re: Незачитане на съдебната власт било престъпление по служба ?

Мнениеот GeorgiKERELOV » 25 Ное 2009, 10:12

ivan_lawyer написа:Щом няма такъв, не съществува и престъпление, но пък наистина може и да е осъществено нещо.

Нищо не е осъществено. Радиото се оплаква, че му искали пари, но то не дало. Значи няма и подкуп. :P
GeorgiKERELOV
Активен потребител
 
Мнения: 1180
Регистриран на: 07 Фев 2007, 21:19
Местоположение: georgikerelov@yahoo.com

Re: Незачитане на съдебната власт било престъпление по служба ?

Мнениеот plamen_penev » 25 Ное 2009, 12:46

И аз, физикът, много се чудих на тези прокурори! На края предположих хипотетично, че или изпълняват поръчка срещу някой много хитър престъпник, когото не могат да обвинят за нещо друго или вероятно просто симулират дейност и хвърлят прах в очите на общестото и "глупавия" ЕС...
Защото адвокатите на обвинения по 282 от НК едва ли не знаят, че ВАС действа в процедура по АПК, а не по НПК. Със сигурност са попрочели и чл. 304 от АПК и със сигурност знаят, че председателят на ВАС е този, който налага глоба от 200 до 2000 лв. за неизпълнение на съдебен акт, вкл. решение по АД... При това АПК не предвижда председателят на съда да следи за изпълнение на всички СР и следователно е ясно, че е работа на всеки пострадал да си следи сам и да сезира съда, когато ответникът му се самопоставя над съда. Друг начин просто няма. Когато някой "висш имперски чиновник" не си изпълни задълженията по СР в процедура по АПК (имам само 2 лични случая!), просто пиша сигнал до председателя на съда и процедурата си тръгва. Съвсем законно!
Дори си мисля, че и претендираните щети няма да си получат именно по причина, че като страна в АД не са направили необходимото по АПК за да принудят чиновника да си изпълни решението... но това разбира се е спорно. ЧНД! Това предстои - не прокурорски развихряния...
Ама ще видим де! Все пак прокурорите са учили право, а аз ...физика... :roll:
plamen_penev
Активен потребител
 
Мнения: 1388
Регистриран на: 13 Май 2007, 17:01
Местоположение: Пловдив

Re: Незачитане на съдебната власт било престъпление по служба ?

Мнениеот 1968 » 25 Ное 2009, 14:13

Има един специален текст, който би бил приложим в казуса - чл.282а от НК, само с резерва, че не познаваме фактологията.Друг е въпроса, че Велчев и цялата СГП се връзват на ума на ченгетата и политиците.Половината дела, които са на досъдебна или съдебна фаза, са "кауза пердута" още от досъдебното и това го знаят много добре /предполагам :D /, само, че отговарят на "обществени очаквания". :D
1968
Потребител
 
Мнения: 571
Регистриран на: 21 Окт 2005, 15:02

Re: Краси предлага пост в съдебната система срещу 200000 Евро

Мнениеот GeorgiKERELOV » 25 Ное 2009, 17:25

Имената на Румен Петков, Корнелия Нинова и Кирил Добрев фигурират в телефонния указател на плевенския бизнесмен Красимир Георгиев, известен като Красьо Черния. Това съобщи в парламента лидерът на „Атака" Волен Сидеров.

В указателя на Георгиев има най-много имена на представители на ДПС. Телефоните, записани под името на Касим Дал или на хора от неговото обкръжение, са общо 10. След него се нареждат имената на Несрин Узун, Петя Раева, Людмил Георгиев, Корман Исмаилов, Лютви Местан.

„Следващата по големина партийна група е тази на НДСВ. Лично бившия министър на финансите Милен Велчев е в указателя на Красимир Георгиев, както и брат му Георги Велчев. Също така зам.-министрите по тяхно време - Димитър Ивановски, Красимир Катев, Гато ал Джебури, Любка Качакова. В този списък също присъства и телефона на бившата председателка на НС Камелия Касабова. Мога да спомена и други НДСВ кадри като Калин Рогачев и Теодора Дренска", заяви от трибуната в НС Сидеров.

„Групата на БСП е представена с депутати, близки на Георги Първанов. Това са на първо място Румен Петков, Бойко Радоев, който в момента е съветник на Първанов, Стоян Проданов, бивш депутат от БСП. За него се говори, че в момента формира партията на Първанов. И бивши депутати от БСП като Радослав Илиевски и Корнелия Нинова", изброи още лидерът на „Атака".

Корнелия Нинова и Корман Исмаилов отрекоха да имат връзка с Красьо Черничкия.
http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=439950

И сега какво, уволнение на всички ли ? А парите кой ще връща ? :P
GeorgiKERELOV
Активен потребител
 
Мнения: 1180
Регистриран на: 07 Фев 2007, 21:19
Местоположение: georgikerelov@yahoo.com

Re: Обърнаха прокуратурата на цирк

Мнениеот georgiev_sfbg » 25 Ное 2009, 20:22

Star_doznatel написа:След като те има теб и колегите ти и още около 1800 дознатели – просто ще се наместите в структурата на полицията е ще ръководите полицейските екипи /групи/ - Началник група „Домови кражби”, ... „Убийства”, ... „Измами”, ... „Документни престъпления” ... Възможно, нали. Но не ти изнася. Изнася ти статуквото. ..... Или просто те плаши вероятността такава промяна да се извърши по сценария от предишната промяна, когато помощник следователите останаха на улицата? Щото в бг обикновено така вършим нещата.

...Само едно уточнение, ако може разбира се :wink: - Не работя в структурата на МВР, а и нямам никакви подобни намерения! :mrgreen:
ЗСВ-Съдиите, съдебните заседатели, прокурорите и следователите нямат право да изразяват предварително становище по възложените им дела, както и становище по дела,които не са им възложени. Съдия, прокурор и следовател няма право да дава правни консултации.
georgiev_sfbg
Активен потребител
 
Мнения: 1147
Регистриран на: 13 Окт 2009, 07:26

Re: Обърнаха прокуратурата на цирк

Мнениеот GeorgiKERELOV » 25 Ное 2009, 20:38

georgiev_sfbg написа:...Само едно уточнение, ако може разбира се :wink: - Не работя в структурата на МВР, а и нямам никакви подобни намерения! :mrgreen:

Приятелю Георгиев, освен тук на форума да пускаш спамове, друго май не работиш, не само в МВР. И като пускаш спамове, то поне да бяха на някое по-сносно ниво. :cry: Но карай да е весело. :D

А че си си ченге, това и да искаш, не можеш да го скриеш ! :P
GeorgiKERELOV
Активен потребител
 
Мнения: 1180
Регистриран на: 07 Фев 2007, 21:19
Местоположение: georgikerelov@yahoo.com

Re: Обърнаха прокуратурата на цирк

Мнениеот GeorgiKERELOV » 25 Ное 2009, 20:46

1968 написа:Докато на "запад" /макар и не навсякъде/, материали по дело се докладват на прокурора, само ако извършителят е разкрит и са събрани достатъчно доказателства.....

Драги 1968, много ми е интересно освен чрез тоблеронето, борото и уискито от доволни или прецакани клиенти, какъв друг допир си имал до този твой "запад" ? :roll:

А, може би пропуснах най-важното - вносните дъвки за балончета, които по едно време бяха най-търсените в корекома и ги връщаха вместо ресто. :D
GeorgiKERELOV
Активен потребител
 
Мнения: 1180
Регистриран на: 07 Фев 2007, 21:19
Местоположение: georgikerelov@yahoo.com

Re: Обърнаха прокуратурата на цирк

Мнениеот 1968 » 26 Ное 2009, 10:19

А, моля, моля... :D шоколад не ям, уиски не пия - само българска ракийка и вино, пуша само ЕВА.....направо ме обиждаш с посочените от теб "западни" стоки, на който "запад" съм върл противник, по всички направления :lol: Не само допир, много добре съм запознат.В този условен "запад" няма прокурор, който да държи за ръчичката разследващия и да му върши работата, както е сега.Там няма такъв тежък и формален процес, няма досъдебно роизводство в нашия смисъл.Знаеш ли, как в Германия прокурора решава материали, изпратени му от полицията - с бланков акт.Попълва каренцата в компютърната бланка - няма фактическа обстановка, няма правни изводи.Просто окончателно решение.
1968
Потребител
 
Мнения: 571
Регистриран на: 21 Окт 2005, 15:02

Re: Обърнаха прокуратурата на цирк

Мнениеот GeorgiKERELOV » 26 Ное 2009, 10:44

1968 написа:А, моля, моля... :D шоколад не ям, уиски не пия - само българска ракийка и вино, пуша само ЕВА.....направо ме обиждаш с посочените от теб "западни" стоки, на който "запад" съм върл противник, по всички направления :lol: Не само допир, много добре съм запознат.В този условен "запад" няма прокурор, който да държи за ръчичката разследващия и да му върши работата, както е сега.Там няма такъв тежък и формален процес, няма досъдебно роизводство в нашия смисъл.Знаеш ли, как в Германия прокурора решава материали, изпратени му от полицията - с бланков акт.Попълва каренцата в компютърната бланка - няма фактическа обстановка, няма правни изводи.Просто окончателно решение.

Така и предполагах, че си видял "запада" през крив макарон по време на екскурзионно летуване. 8) Нали ако полицията в твоята Германия (от времето на третия райх) вършеше работата на прокурорите, щяха да ги съкратят, горките. :cry: Там в твоя "запад" думата "данъкоплатец" има значение, което ти дори и не подозираш. Та като този "данъкоплатец" го ожилят с големи данъци за плащане на заплатата на ненужни прокурори, и после не му останат пари да си купи тоблероне, боро и уиски, става много весело по улиците. :D А като веселбата по улиците приключи, тогава тя се пренася в изборните урни. :P А на изборите сред печелившите не чакай да видиш най-голямата тиква, която после я произвеждат в канцлер, вместо да я направят клиент на прокуратурата. Такива филми само в Булгаристан ги има. :D
GeorgiKERELOV
Активен потребител
 
Мнения: 1180
Регистриран на: 07 Фев 2007, 21:19
Местоположение: georgikerelov@yahoo.com

Re: Обърнаха прокуратурата на цирк

Мнениеот plamen_penev » 26 Ное 2009, 11:06

1968 запита:
Знаеш ли, как в Германия прокурора решава материали, изпратени му от полицията - с бланков акт.Попълва каренцата в компютърната бланка - няма фактическа обстановка, няма правни изводи.Просто окончателно решение.

Бих казал: "мечтите на един прокурор"... няма фактическа обстановка, няма мотиви, няма правни изводи! Пееш и живееш... с "бланки" на гърба на данъкоплатците :lol:
plamen_penev
Активен потребител
 
Мнения: 1388
Регистриран на: 13 Май 2007, 17:01
Местоположение: Пловдив

Re: Обърнаха прокуратурата на цирк

Мнениеот 1968 » 26 Ное 2009, 11:14

Пак четете евангелието, като дявола. :D , но това е поради липса на аргументи, разбирам ви.Дадох кратък пример, за да разберете за какво наказателно порзиводство става дума в другите страни, но нямам намерени лекции да Ви изнасям и да Ви ограмотявам, няма смисъл.Всеки да си гледа "занаята", защото това е дефицитна стока в наше време :D Ако живеехте там, сигурно щяхте да пропищите всички провинции :D
1968
Потребител
 
Мнения: 571
Регистриран на: 21 Окт 2005, 15:02

Re: Обърнаха прокуратурата на цирк

Мнениеот GeorgiKERELOV » 26 Ное 2009, 11:23

1968 написа:Пак четете евангелието, като дявола. :D , но това е поради липса на аргументи, разбирам ви.Дадох кратък пример, за да разберете за какво наказателно порзиводство става дума в другите страни, но нямам намерени лекции да Ви изнасям и да Ви ограмотявам, няма смисъл.Всеки да си гледа "занаята", защото това е дефицитна стока в наше време :D


Приятелю 1968, от такива като теб, които не си работят по "занаята", онези, които си работят по "занаята", не могат да си го работят. Чат ли си ? Ама няма метла и вече 20 години бунището го задръстват та супер-Бойко и да иска, не може да го изчисти. Той не че иска, де, но такава е думата. :P

Относно бунищата, чу се че сега щели да съдят България в Люксембург заради затлаченото сметище в Суходол, обаче бат Бойко и дума не дума. Като беше толкова успешен кмет на София, защо сега ще ни съдят в Европата заради него и пак ние да му даваме гербовите знаци да си прави гербчета ? :roll:
GeorgiKERELOV
Активен потребител
 
Мнения: 1180
Регистриран на: 07 Фев 2007, 21:19
Местоположение: georgikerelov@yahoo.com

Re: Обърнаха прокуратурата на цирк

Мнениеот georgiev_sfbg » 26 Ное 2009, 11:27

GeorgiKERELOV написа:Хайде форумците да кажат, при милиони затлачени преписки, защо се разиграва от прокуратурата сегашният цирк с ДАНС. :roll:
...

bla-bla-bla ...bla-bla-bla ...

"GeorgiKERELOV" ("plamen_penev"), си знае работата! - Човекът, си е журналист.
...Но Вие колеги, утре, да не си прочетете мненията от форума - под формата на интервю или на информация - "получена" от "доверен" или "достоверен източник" - в някой "жълт" вестник! :wink:
...Принципът на действие, е елементарен - пускаш "мухата" и чакаш отговори на въпросите си - ...и статийката е готова!

п.п./ ...Само се учудвам на колегите, които се надпреварват да му "пишат" статиите, да участват в журналистически "разследвания" и да дават "интервюта" - под формата на мнение във форума. ...Но явно, на повечето от тях, им се отдава журналистиката, за разлика от правото! ( ...в такъв случай, са объркали и сайта, и професията си!) :mrgreen:

...А някой взима и кинти - от цялата работа! :wink:


..."оспамихте" му статийката на човека, ...ей! :mrgreen:
Изображение
Последна промяна consultant на 26 Ное 2009, 11:29, променена общо 1 път
Причина: хайде и тука едно катинарче !!!
ЗСВ-Съдиите, съдебните заседатели, прокурорите и следователите нямат право да изразяват предварително становище по възложените им дела, както и становище по дела,които не са им възложени. Съдия, прокурор и следовател няма право да дава правни консултации.
georgiev_sfbg
Активен потребител
 
Мнения: 1147
Регистриран на: 13 Окт 2009, 07:26

Re: Краси предлага пост в съдебната система срещу 200000 Евро

Мнениеот GeorgiKERELOV » 26 Ное 2009, 13:38

Сапунената опера "Краси" продължава за радост на всички:

Прокуратурата потвърди, че Корнелия Нинова не е имала контакти с Красьо :P
http://dnesplus.bg/Politics.aspx?d=303639
Последна промяна GeorgiKERELOV на 26 Ное 2009, 14:24, променена общо 1 път
GeorgiKERELOV
Активен потребител
 
Мнения: 1180
Регистриран на: 07 Фев 2007, 21:19
Местоположение: georgikerelov@yahoo.com

ПредишнаСледваща

Назад към Съдебна власт


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 17 госта


cron