начало
Общината е осъдена да плати над 30 000 лева на адвокатка – счупила си крака до Съдебната палата Общината е осъдена да плати над 30 000 лева на адвокатка – счупила си крака до Съдебната палата

Коледна гавра със съдебната система !?

Дискусии на тема съдебната власт в България


Re: Няма ли да имаме реакция!?

Мнениеот zidaromazach » 23 Дек 2009, 23:34

karlson написа:Дерзайте, колеги (аз лично ще изкарам Коледа с 50 лева в джоба)
Да са живи и здрави Дянковците и дано им приседне...
Защото на корумпирания му е все едно, но някои от нас наистина разчитаха на тази заплата...
Честно да си призная, ако сега дойде някой и ми предложи подкуп няма да се замисля, защото ми паднаха всякакви морални задръжки...


Карлсоне, браво - същото щях да напиша и аз. Само че съм много по- богат от тебе- имам около 400 лева общо и за Коледа и Нова година. Е, не съм платил тока, вноските по кредит №1 и №2. Сега като се замисля май всъщност съм на минус.

Абе как един нормален счетоводител или финансист нямаме бе. Всичките бяха ...... кютюците. Себра- мебра... Алоо! Давай парите и това е бе!
Аз в гроба няма да ги отнеса- ще отидат изцяло за стимулиране на икономиката и търговията (част от тях конкретно във винопроизводството- набарал съм в едно селце супер вино по 2 лв литъра).
zidaromazach
Потребител
 
Мнения: 146
Регистриран на: 18 Юли 2006, 13:44

Re: Коледна гавра със съдебната система

Мнениеот donchev » 23 Дек 2009, 23:47

Много лесно ви падна гарда, колеги. Просто да се чуди човек с тая нежна душевност къде сте тръгнали сред хищниците в юридическата джунгла.
donchev
Потребител
 
Мнения: 202
Регистриран на: 05 Окт 2001, 10:00

Re: Коледна гавра със съдебната система

Мнениеот p_dyan » 24 Дек 2009, 00:08

Няма страшно, не надавайте вой (особено хора с по няколко мнения), но вероятно такова е положението на хазната (макар аз в началото на темата да предположих че тихичко ще бъде раздадено).
магистратите са най-уважаваната гилдия, няма унижение.
Дори може да се похвалят управниците, че удържат напъна за пари и отказаха на всички - Парламент, правителство, данъчни, доктори и много други, да не говорим че реалния сектор и фирмите са притиснати от криза и дългове. Е малко нахално щеше да бъде магистратите да се похвалят единствени с бонификации. А и без друго си имат куп привилегии които ги поставят редом с бога (например несменяемостта).
Очевидно голяма част от приходите идват като трансфер от държавния бюджет (затова и финансовия министър се е запънал), а собствените приходи са около 20-25% Бюджет 2010. A заплатите в съдебната система се повишиха през последните 3-4 години значително, както и трябва да бъде. Няма закъснения в плащането, няма намаление наполовина по усмотрение на шефа и други проблеми. Липсата на бонуси в една година е дребна работа, по важното е че ще има стабилен и растящ доход в следващите години.
p_dyan
Потребител
 
Мнения: 484
Регистриран на: 09 Мар 2008, 23:37

Re: Коледна гавра със съдебната система

Мнениеот terry_ezra » 24 Дек 2009, 00:19

Като става дума за 13-та, 14 и т.н заплата, какво толкова? Останали родните магистрати без коледни добавки?!? Това е болна тема, но кризата е за всички, нали така? И в този смисъл с какво магистратите са по-различни от хората, които работят в другите сфери ?
terry_ezra
Младши потребител
 
Мнения: 43
Регистриран на: 06 Сеп 2005, 18:34

Re: Коледна гавра със съдебната система

Мнениеот sunshine_75 » 24 Дек 2009, 00:26

Различни сме: работим непрекъснато, носим си тогите и в тоалетните, не можем да работим никаде другаде, не трябва да има нещо, което да може да ни изкуши: за да можем да решаваме проблемите на всички останали по знания и по съвест. А когато децата ни са гладни, не сме си платили данъците и кредитите, ставаме свирепи и придобиваме чисто човешки качества...
Този спор е не просто за липсата на екстра заплата, а затова, че с нас се подиграваха цял месец, насъскваха ни едни срещу други и накрая, в навечерието на празниците, се изплюха в лицата ни. Това е, по простичко казано.
sunshine_75
Потребител
 
Мнения: 821
Регистриран на: 13 Окт 2004, 09:36

Re: Коледна гавра със съдебната система

Мнениеот Гост » 24 Дек 2009, 02:35

donchev написа:Много лесно ви падна гарда, колеги. Просто да се чуди човек с тая нежна душевност къде сте тръгнали сред хищниците в юридическата джунгла.

:) Колега donchev, във всяка джунгла лъвовете са твърде малобройни, макар мнозина да се изживяват за оцеляващи на принципа на естествения подбор хищници, не сте ли съгласен :) А, и не забравяйте, че в последните години, чие оцеляване е по-трудно - в адвокатурата или в магистратурата, е доста спорен въпрос. :)
На мен лично нищо не ми е "паднало", не, че не живея с пари, но мразя подаяния, а с ремсисткото мълчание по темата така го усещах.
Покрай цялата изляла се помия обаче, никой не обясни на хората, че магистратите не са ощетили никого.Средствата от икономии- от незаети щатове и пр.( мога и по-конкретно за Жоржи Керелов, при необходимост :)), не могат и да се пренасочат за други цели.Но мен лично повече ме вълнуват други неща.Това,че бяхме медийно изографисани като лакоми тунеядци.Че в системата назря смут при възможността някои да получат, а други-не.Че хората се демотивират, когато ръководството им не застава зад тях.Липсата на открито, почтено и ясно отношение. Аман и все да сме виновни по дифолт...Но каква полза да се мисли ненужно мащабно :)
Е, сега напр., чета вестници и си мисля, че може и съвсем да ни освободят.Сал един ВИФ гледам, е напълно достатъчен за цялостен и категоричен анализ на доказателства, и обосновани изводи. :shock: И, дори не ми се мисли ненужно мащабно ...
Гост
 

Re: Коледна гавра със съдебната система

Мнениеот sarbijanac » 24 Дек 2009, 03:05

sunshine_75 написа:Различни сме: работим непрекъснато, носим си тогите и в тоалетните, не можем да работим никаде другаде, не трябва да има нещо, което да може да ни изкуши: за да можем да решаваме проблемите на всички останали по знания и по съвест. А когато децата ни са гладни, не сме си платили данъците и кредитите, ставаме свирепи и придобиваме чисто човешки качества...
Този спор е не просто за липсата на екстра заплата, а затова, че с нас се подиграваха цял месец, насъскваха ни едни срещу други и накрая, в навечерието на празниците, се изплюха в лицата ни. Това е, по простичко казано.



Уважаема колежке,защо гледате на проблема само от позицията на Вашата служба.ПРАВИЛНО - МНОГО ПРАВИЛНО !Като няма да има за едни,няма да има ши за други.Магистратите богопомазани ли сте,какви сте ?

Знаете ли колежке,че в касата на НБПП няма и пукната стотинка.И по тази причина всички вписани като мен колеги не могат да си получат символичните възнаграждения за загубеното време по служебни защити.Е хайде обяснете ми,нашето не е ли труд,та за НБПП да не може да се отдели нужната сума,а за магистратите както всяка година бонуси,стимулчета и т.н.

И пак повтарям - ПРАВИЛНО !КАТО НИКОЙ ПЪТ ДО СЕГА !
sarbijanac
Активен потребител
 
Мнения: 1359
Регистриран на: 29 Ное 2006, 17:47
Местоположение: Нови пазар

Re: Коледна гавра със съдебната система

Мнениеот listi » 24 Дек 2009, 08:15

О майко моя, Родино мила .... :shock:

След като осъдиха една бездомна женица в Благоеврад, че откраднала кебапче за 50 стотинки viewtopic.php?f=13&t=31443 , сега храбрите ни магистрати си искат коледните надбавки - 13, 14 и 15 месечни заплати . за преизпълнение на плана, моля ви се, как за какво ! :D

И откога месеците в годината станаха 15 ?

И въобще какви са тези конкурси, та да запълнят "системата" с толкова неграмотност и дебелоочие ? :roll:

А пък че този финансов министър, и неговият супер Батман, не са виждали правова държава даже и през крив макарон, е съвсем друга тема, но едва ли, мили другарчета, ние сме тези, които сме годни да я обсъждаме. Трябват други хора и други идеали, уви. :cry:
listi
Потребител
 
Мнения: 156
Регистриран на: 23 Апр 2008, 15:17

Re: Коледна гавра със съдебната система

Мнениеот karlson » 24 Дек 2009, 09:47

изтрито
Последна промяна karlson на 27 Дек 2009, 09:50, променена общо 1 път
karlson
Потребител
 
Мнения: 227
Регистриран на: 29 Юни 2007, 11:38

Re: Коледна гавра със съдебната система

Мнениеот listi » 24 Дек 2009, 10:35

karlson написа:Човече (не знам как по друг начин да те нарека),
заповядай - ела на моето място - с радост ти го отстъпвам - лично аз за миналата година съм решила 382 граждански и точно 249 наказателни дела - ела, заповядай, бъхти, пък на края на годината си отпусни душата... ако има с какво.
Защото магистатът и частност съдията трябва да има и социален статус (а не смачканата женица, която ще ходи на Женския пазар, за да си купи праз по-евтинко, в каквато съм се превърнала)
Защото такива жалки адвокатчета, които клечат в кабинета им да им давам консултации на приятелска основа карат новичките си коли и ще празнуват на някой курорт, нали, а аз ще си сърбам боба.
Наясно съм колко злобно и жалко изглежда това хленчене отстрани, но от три дни рева като магаре от яд - на себе си и на всички около мен.
Между другото не мога да не спомена, че в МП са раздали премии, макар и не по пълна заплата - та аз се чудех защо охраната ме гледа гузно вчера.

Къде бе, душичко, си ги решила тези 382 граждански и точно 249 наказателни дела и как, та да дойдем да видим ? И по колко месеца затвор си раздавала за откраднато кебапче ? :roll:
Проблемът ти е много лесен за решаване и не ти е в адвокатчетата: хвани си за приятел Гриша Ганчев като покойната съдийка Анелия Цветкова от Варна/само като съдийка е покойна, де, иначе да си е жива и здрава и все да дава :P / и той ще те спонсорира да си купиш празец за Коледа от най-първо качество. :D Поне докато си съдийка де, защото иначе после ще трябва да разчиташ само на лични данни .... :wink:
listi
Потребител
 
Мнения: 156
Регистриран на: 23 Апр 2008, 15:17

Re: Коледна гавра със съдебната система

Мнениеот listi » 24 Дек 2009, 10:54

huligan написа:
listi написа: .... :wink:


Здрасти, Керелов :D
Появи се все пак, макар и с другия си ник.
Не издържа душичката ти :mrgreen:

Абе какъв е този Керелов, та толкова ви стряска ? :roll: Спокойно, не съм Керелов, но само дано да не вземе и той да влезе в темата, че тогава май наистина ще стане весело. :D

И аз си пиша делата, даже и в събота и неделя доста често, и на мен не ми стигат парите, обаче заплати като нашите са свръхголеми за България. Та дори само на тях да останем ни е много, честно казано. Въобще предлагам да си натиснем парцалите и да чакаме следващата Коледа за надбавки.
listi
Потребител
 
Мнения: 156
Регистриран на: 23 Апр 2008, 15:17

Re: Коледна гавра със съдебната система

Мнениеот letlet » 24 Дек 2009, 11:53

Изобщо не сте различни, като ВСИЧКИ останали сте. Всички други в бюджетната сфера не получиха. Заплата за редови районен съдия в рамките на "хиляда и нещо" не е , ама никак не е малко, при положение например че това "хиляда и нещо" е 3 месечни мои заплати, аз също като много от вас имам семейство и деца, или моите деца по-малко от вашите заслужават коледни подаръци и други дребни радости?? Или казано по друг начин - вашите парични награди идват от МОИТЕ данъци, т.е какво излиза: моите деца ще останат без коледни подаръци и ще гладуват, защото аз плащам да папкат вашите и вие самите. От друга страна дори хипотетично да приемем , че по някакъв начин моето предприятие ми е платило 13 -заплата, това пак прави доста по-малко от вашата за декември и т.н и т.н
letlet
Нов потребител
 
Мнения: 8
Регистриран на: 04 Мар 2009, 00:21

Re: Коледна гавра със съдебната система

Мнениеот donchev » 24 Дек 2009, 12:29

Социалният статус на съдията от 5 години е на дъното и вие сами си го докарахте. Превърнахте една уважавана професия в синоним на корупция и клиентилизъм. Повечето непряко, с апатия и безгръбначност, но и това е осъдително.
donchev
Потребител
 
Мнения: 202
Регистриран на: 05 Окт 2001, 10:00

Re: Коледна гавра със съдебната система

Мнениеот sokrat » 24 Дек 2009, 13:04

Като чета коментарите на така наречените"магистрати" направо ги съжалявам горкичките.То бива наглост ,но вашата няма ограничения.Не стига ,че получавате на всеки три месеца ДМС,антикорупционни и не знам си още какви ,но пак не ви стигат.Но замисляли ли сте,че има и други юристи на бюджетна издръжка в сферата на правораздаването,които получават 4 пъти по-ниска годишна заплата от вашата.Говоря за годишна заплата,защото вие само от допълнителните пари,които ви раздават вземате по-голяма заплата от годишната ми такава.Много било тежко да се произнесеш по доказателства събирани от други.А много ли е леко да отидеш на едно ПТП и да видиш размазани 18 годишни деца?И после да се срещнеш с родителите им.Това е преживяване,което цял живот не можеш да забравиш.Или пък да правиш оглед на труп ,престоял една седмица.Миризмата е страхотна.Или пък да даваш дежурства по Нова година,Коледа или Великден.И не фиктивни дежурства като вашите, а денонощно да посещаваш произшествия.
sokrat
Младши потребител
 
Мнения: 89
Регистриран на: 22 Фев 2006, 20:32

Re: Коледна гавра със съдебната система

Мнениеот Djidzafka » 24 Дек 2009, 13:11

REVOLUTION написа:...
Извинявам се , ама малко спам.Djidzafka това е аватара на колежката poli_g.Тъй като тя отдавна го използва , редно е да си изберете друг!

Извинявам се и аз, но го намерих из нета и реших, че колежката се е отказала от него. Все пак трябваше малко наблюдателност :wink:
този и този не се ли различават поне малко :wink:
Дано към сегащния няма претенции :mrgreen:

А сега по темата:
Едни думи на Тато са много впечатляващи
" - Как ще решиш проблема? Може да решава, този, който има пари, бе! Щом нямаш пари, какво ще решиш, ти бе!? Ти нямаш право да решаваш!

- А ти ще отидеш да взимаш решения? Ти нямаш пари, как ще се измъкнеш след това? Как?"


До преди десетина години съдебната власт все още беше с най-висок рейтинг измежду властите. Това категорично не се харесва на другите власти - факт.
И съдебната система бе подложена на нескончаеми реформи, реформи ....
Уж структурни, ама нееее ...
Незабелязано за самото ВСС й измъкнаха най-голямата част от приходите - първо имотния регистър, а след това и търговския. Те заедно осигуряваха над 90% от приходите на съдебната власт. Влез на сайта на АВ и погледни само броя на вписванията в имотния и търговския регистър и ги умножи по минималната такса - ум да ти зайде.... :shock: Но и за служителите от АВ нито лев ДМС - по една гола заплата за последните 2 месеца ....
Да цитирам ли пак другаря Жиивков :?:
Да за съдебната охрана има коледни и не само - и служебни автомобили им раздава предколедно и по цял ден киризят пред мониторите на видеонаблюдението - кой кога къде е щъкал и съдебната палата - всичко е пред очите им, че и се записва ...
Сега и електронни ключове за тук и за там - изобщо съдиите пък и съдебните служители и прокурорите са подложени на тотално наблюдение и всичко се записва. Е поне в кабинетите ни няма все още камери ....

Тези 24 млн някой замислял ли се е ако се депозират в търговска банка при сегашните нива на лихвите по дипозитите, по мои груби сметки, могат да додесат по над 5000 кинта на ден :roll:
Ще ми се оправдава ВВС-то, че икономисали и бля бля - аве няма ли кой да ги светне тия, че бюджетни средства не се икономисват, защото ще ти ги вземат - щом са могли да изкарат без тия 24 млн значи могат и без тях - тъй де ...
стига толкова че май дълго стана
и мен ме е яд, чак не мога да си подредя мислите - вместо да икономисват за 13 и 14 да бяха увеличили основните с по стотина двеста лева - долу горе същите пари щяха да стигнат
Аватар
Djidzafka
Потребител
 
Мнения: 183
Регистриран на: 15 Авг 2008, 22:44
Местоположение: Жюлюница Ню Жърси

Re: Коледна гавра със съдебната система

Мнениеот blossom1 » 24 Дек 2009, 13:34

извинявай Сократ, явно нас са ни пропуснали при раздаването на тримесечни ДМС и "антикорупционни"/е това животно аз лично за 12 години не знам какво е/. Моля подай информация каде ги радават, че да си потърся правата. :D
А сериозно по темата - не измествайте въпроса към получаването на премии. Става въпрос за едни пари, които са от бюджета на съдебната власт и които една друга власт й открадна. Как е било предвидено да се разходват е в компетенността на ВСС.
blossom1
Младши потребител
 
Мнения: 65
Регистриран на: 02 Окт 2008, 12:35

Re: Коледна гавра със съдебната система

Мнениеот Melly » 24 Дек 2009, 13:41

Колеги, магистрати,
Не си проваляйте празниците, моля ви.
В никакъв случай не омаловажавам труда ви, предвид натовареността от дела на повечето от вас. Несправедливо бе ВСС да гласува решение за допълнителни заплати, без да има в наличност по сметките си "живи пари". Съгласна съм, че направените през годината икономии са ваши.
Но, мисля, че тези средства могат да бъдат пренасочени за откиване на нови работни места. Не е нормално в рамките на една година някои от вас да произнесат от порядъка на 500-600 съдебни актове. Неминуемо, в голяма степен тази натовареност се отазява върху качеството им.

Некрасиво би било да гледаме в канчето на другия. Не бих се съгласила спрямо вас да се прилага еталон "на всеки по равно", дори и в обстановка на икономическа криза. В цял свят интелектуалният труд е "в пъти" по-заплатен от всеки друг труд. В тази връзка не приемам казаното по-горе, че видите ли, вашите заплати тежат на данакоплатците. Да, така е, но магистратите са различни лица и им дължим уважение. НО, като общество сме в очакване да получим от вас адекватна престация - съдебен акт, произнесен по вътрешно убеждение на база доказателствен мтериал, и в рамките на закона в качеството си на магистрати, без да правите компромис със съвестта си като хора.

Весели празници!
"Понякога седя и си мисля...а понякога просто си седя."
http://vbox7.com/play:68f9c028
Аватар
Melly
Старши потребител
 
Мнения: 8003
Регистриран на: 18 Окт 2007, 23:13
Местоположение: гр. София

Re: Коледна гавра със съдебната система

Мнениеот dyadoblago » 24 Дек 2009, 13:49

Изображение

те не ни управляват, те ни владеят :-)
immerse your soul in love
Аватар
dyadoblago
Нов потребител
 
Мнения: 7
Регистриран на: 24 Дек 2009, 13:48

Re: Коледна гавра със съдебната система

Мнениеот p_dyan » 24 Дек 2009, 15:07

Melly написа:Не е нормално в рамките на една година някои от вас да произнесат от порядъка на 500-600 съдебни актове.

някои от тези актове са много кратки и лесни и няма какво да мислиш по тях. Например в Соф.районен съд, който се води най-натоварения има хиляди дела по заповедното пр-во. Ами какво му мислиш на този акт. Отиват 2 месеца като сложим бавенето на деловодителки и съдебни секретарки. Има и едно отчитане на бройки, та няма край.
p_dyan
Потребител
 
Мнения: 484
Регистриран на: 09 Мар 2008, 23:37

Re: Коледна гавра със съдебната система

Мнениеот Гост. » 24 Дек 2009, 15:41

blossom1 написа:Става въпрос за едни пари, които са от бюджета на съдебната власт и които една друга власт й открадна. Как е било предвидено да се разходват е в компетенността на ВСС.

Съгласна!

За втори и последен път се включвам по темата ( от самото начало е ясно, че си е магистратска и повечето нямаме място тук!), но не мога да подмина "дребната злоба на роба"... 8) Чудя ви се- какви хора сте, за Бога?!?

Колеги!- поне тези дето се вясвате из съдебните зали- не виждате ли натовареността на съдебните състави? М?
Не че ще ви изненадам, но ще разкажа нещо, което мен лично ме потресе- по две дела предходната седмица, съдията по делото извади от личният си джоб пари, за да плати пътни разноски на ... :shock: обвиняем( чисто от човешка гл. т.), а по другото дело- на свидетел, заради тъпи неуредици със счетоводство.

Двама от съдиите при нас пътуват от 50км. До скоро си плащаха сами пътните разноски, а амортизация на МПС и консумативи- тишина? А времето, което са откраднали от семействата си?! А натовареността, докато им се изравнят делата с тези на останалите?!? А стреса, на който са подложени- по 15-20 и повече дела на ден?!?( и не говоря само за такива с елементарен предмет).
Вие можете ли да се явите на толкова и да сте адекватни, мислещи, осторожни?

Били по заповедното( е, нямаше как да не го отчетем- ние сме незрящи)- я си помисли колко е твоя хонорар по тях?

И още нещо- кога ще се научите, че не може да вмените вина на всички, заради единици?!

Чета ви и ми става тъжно... за тази тъжна страна, с тъжни хора( за изчекнатото управление и дума не отварям). И пак се сещам за дребната злоба на роба. 8)

Оставете магистратите да си изложат проблемите, да са гневни ( той, магистратът- и той е Човек!)- няма нужда да редим думи във всяка тема.
Гост.
Старши потребител
 
Мнения: 9438
Регистриран на: 25 Яну 2013, 17:33

ПредишнаСледваща

Назад към Съдебна власт


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 13 госта


cron