начало
ВАС окончателно отхвърли жалба на бивша спецсъдийка, поискала преместване в Търговското отделение на СГС ВАС окончателно отхвърли жалба на бивша спецсъдийка, поискала преместване в Търговското отделение на СГС

ВКС за трети път върна делото за фонтана на "Славейков"

Дискусии на тема съдебната власт в България


ВКС за трети път върна делото за фонтана на "Славейков"

Мнениеот listi » 27 Мар 2010, 08:33

ВКС за трети път върна делото за фонтана на "Славейков"

http://www.segabg.com/online/new/articl ... id=0000401

Ама как така за трети път, пък после им дават бонуси поголовно ? Някой знае ли ?

Даже са окачили решението си :D http://www.vks.bg/vks_p10_56.htm

И колко пъти още ще се връща делото, докато се случи на добри съдийки /съдиите не ги броим, защото явно в тях е проблемът и те са изчезващ вид :D / ?
Последна промяна listi на 27 Мар 2010, 20:27, променена общо 1 път
listi
Потребител
 
Мнения: 156
Регистриран на: 23 Апр 2008, 15:17

Re: ВКС за трети път върна делото за фонтана на "Славейков"

Мнениеот Pink_Floyd » 27 Мар 2010, 11:48

Правомощия на касационната инстанция при постановяване на решение
Чл. 354. (1) След разглеждане на подадената жалба и протест касационната инстанция може да:

1. остави в сила присъдата или решението;


2. отмени присъдата или решението и да прекрати или спре наказателното производство в предвидените от закона случаи, а в случая по чл. 24, ал. 1, т. 1 - да оправдае подсъдимия;


3. измени присъдата или решението;


4. отмени присъдата или решението изцяло или отчасти и да върне делото за ново разглеждане.


(2) Касационната инстанция изменя присъдата, когато се налага да се:


1. намали наказанието;


2. приложи закон за еднакво или по-леко наказуемо престъпление;


3. приложи чл. 64, ал. 1 или чл. 66 от Наказателния кодекс;


4. приложи закон за по-тежко наказуемо престъпление, което не изисква увеличаване на наказанието, ако е имало обвинение за това престъпление в първата инстанция;


5. уважи или отхвърли гражданският иск, когато е нарушен законът, или да се увеличи или намали присъденото обезщетение за неимуществени вреди или да се прекрати производството по гражданския иск.


(3) Касационната инстанция отменя присъдата изцяло или отчасти и връща делото за ново разглеждане, когато се налага да се:


1. увеличи наказанието;


2. отстранят допуснати съществени процесуални нарушения;


3. отстранят нарушения на материалния закон, допуснати при постановяване на оправдателната присъда.

Задължителни указания на касационната инстанция и условия, при които може да се утежни положението на подсъдимия
Чл. 355. (1) При новото разглеждане на делото указанията на касационната инстанция са задължителни относно:

1. стадия, от който трябва да започне новото разглеждане на делото;


2. прилагането на закона, освен в случаите, когато се установят други фактически положения;


3. отстраняване на допуснатите съществени нарушения на процесуални правила.


(2) Съдът, на който делото е върнато за ново разглеждане, може да наложи по-тежко наказание или да приложи закон за по-тежко наказуемо престъпление, когато присъдата е била отменена по протест на прокурора, жалба на частния тъжител или на частния обвинител поради искане за утежняване положението на подсъдимия.


(3) Съдът, на когото делото е върнато за ново разглеждане, може да осъди оправдания подсъдим, ако присъдата е била отменена по протест на прокурора, жалба на частния тъжител или на частния обвинител поради искане за осъждане.


Мисля, че законът дава отговор на Вашите въпроси. В наказателния процес касационната инстанция не притежава правомощие да отмени оправдателна присъда и да постанови осъдителна, след като веднъж оправдателната присъда е била отменена и делото върнато за разглеждане на въззива. Поради тази причина може да се достигне до неколкократно "подаване на топката". Ако прочетете решението, което снощи и аз сторих, ще разберете защо от състава е използван толкова категоричен тон.
Дали пък ще дочакаме "моралистите" да извършат едно етично дело - да поднесат извинение, когато в редки случаи грешат. Не е трудно, започва се от малките неща!
Pink_Floyd
Потребител
 
Мнения: 238
Регистриран на: 09 Яну 2008, 09:58

Re: ВКС за трети път върна делото за фонтана на "Славейков"

Мнениеот ivan_lawyer » 27 Мар 2010, 13:35

След като няма наредба, която да задължава хидросъоръженията да са изолирани, не виждам причина да се иска осъждане.

Държавата е нехайна към здравето на гражданите, пък в редките все пак случаи на увреждания се пременява цялата в бяло и почват да хвърчат едни коли с лампи, едни прокуратури да разследват, едни пространни интервюта.

Живеем в матриалната база от 70-те години. Всяко нещо си има живот. Не е само до фонтана на "Славейков", който е ново съоръжение, сигурно. Аз съм сигурен, че причината за дефекта е някоя Пи Ар кампания на Ст. Софиянски, на някоя фондация. Но също така си спомням, че от шоуто на Боби Турбото, правиха скечове с плавници и маски и шнорхели във фонтана, пък нищо не им е станало. Може пък те да са разместили нещо. Няма такава инсталация, която хем да се къпеш в нея със шнорхел, хем да издържа на плавници, хем да свети.

Вината си е на пострадалия - как ще те убие ток, ако не си до кръста във водата. Изобщо - дори в баните и мокрите помещения електричеството се поставя над вратата, далеч от душа и т.н. Късо съединение от конденза не е възможно, поради простатата причина, че между клемите на фасунгата има два пръста въздух и инжинерите и техниците знаят от лабораторни изпитания, че няма дори и 1 % шанс да стане късо, да не говорим за поразяване от ток на къпещият се. Който при всички положения няма какво да опипва крушката по време на къпане. Има едни пълзящи токове, които са опасни, но те се разреждат. Изобщо електрото е опасна работа. Ти отвори работещ телевизор, пък след това ходи без глава. Мен ме е ловял многократно ток - но като дете и то за кратко. Принципът, още по трудово обучение е - "жица се лови с опакото на ръката, не се захваща с пръсти, защото мускулите се свиват от тока и не може да се отворят".

Изобщо - анархия. Ето онзи ден едно дете ще остане инвалид - без ръка, защото си играело с контакта. Не се оставя дете без надзор. То ако можеше така, нямаше да се възпитаваме по 12-12 години, че и повече. Контактите в домовете се заземяват със специалист, техник, който да свърже нулата към третата клема на контакта. Самата нула трябва да отива в земята, има си изисквания поне за 3 метра дълбочина. Изобщо сложна работа.
ivan_lawyer
Старши потребител
 
Мнения: 5212
Регистриран на: 25 Мар 2008, 17:46

Re: ВКС за трети път върна делото за фонтана на "Славейков"

Мнениеот listi » 29 Мар 2010, 13:31

Pink_Floyd, можете ли да ми кажете, щом три пъти го връщат делото, дали долните съдии всичките са взели премии и бонусчета за 2009, 2008 и т.н. години ?
listi
Потребител
 
Мнения: 156
Регистриран на: 23 Апр 2008, 15:17

Re: ВКС за трети път върна делото за фонтана на "Славейков"

Мнениеот Pink_Floyd » 30 Мар 2010, 09:49

Уважаеми listi,
Нямам ни най-малка представа, щом го връщат три пъти делото, нито горните, нито долните съдии дали са взели всичките премии и бонусчета за 2009, 2008 и т.н. години!

Питам се обаче какви бонусчета получават немските, френските, финладските, латвийските, турските, албанските... съдии ? И дали няма отменени и върнати техни актове от по-горната инстанция.
Ако считате, че не е допустимо да се разиграва този "пинг-понг" по наказателните инстанции, моля Ви, обърнете се към Народното събрание. Можете да предложите съответния опит от Немския, Френския, Финладския, Латвийския, Турския, Албанския... наказателно-процесуални кодекси.
Всъщност, не успях да разбера защо укорявате върховните съдии, които са постановили "закаченото" на страницата на ВКС решение?
Първо правило при изграждането на определена теза, включително и в съдебен акт, е да се изложат фактите и след това да се направят съответните изводи. Поради тази причина очаквам да очертаете съответните факти и да започнем да ги обсъждаме. За да достигнем до открояващия се извод, че някой от ВКС не си е свършил добре работата, за да си заслужи Вашата ирония.

П. С. Също имам критики към начина на организиране на съдебната система, липсата на мисъл за нейното оптимизиране, управленската немощ на ВСС, недостатъчно прецизираните процесуални закони, но с постоянното охулване не се постига желаният от обществето ефект. Изложете Вашата концепция, но тя трябва да е технократска, а не емоционална. В противен случай се превръща в литературно четиво.
Тогава можем да обсъждаме тези проблеми.

Ако само с недоволство се решаваха те, Западната цивилизация нямаше да е това, което е в момена. Освен недоволство трябват и разумни идеи, които с умение да бъдат отстоявани и налагани от подготвени хора, на които не им липсва нито волята, нито смелостта за битка.
Pink_Floyd
Потребител
 
Мнения: 238
Регистриран на: 09 Яну 2008, 09:58

Re: ВКС за трети път върна делото за фонтана на "Славейков"

Мнениеот listi » 30 Мар 2010, 13:15

Скъпи Pink_Floyd,

Само тръгнах от постановката, че не е хич нормално, ама хич хич, едно прасе да се коли на 4 пъти. Когато Иван Славков прави свинско погребение и не успеят от първи път да заколят прасето му, знаете ли какво става ? :D

А тук по наказателните дела се коли не прасе, а живи хора - има подсъдими, има пострадали и т.н. И ако съдебната грешка ще се изправя по пет пъти от върховните съдийки, и то почти по всяко дело, то виждате ли хаоса, който се е заформил от години? Ако долните съдии не разбират, да ги махнат. Ако горните съдии не разбират, да ги пратят посланици в Казахстан и другаде в Средна Азия - местата свободни. Но да си цъкат подобен тенис на маса на гърба на населението, направо е безумие. Хайде, понеже обичате да се човъркате по такива дела, направете тук един хубав разбор на настоящето, но да бъде и с имена, моля. :P
listi
Потребител
 
Мнения: 156
Регистриран на: 23 Апр 2008, 15:17


Назад към Съдебна власт


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 20 госта


cron