начало
Кадровиците не отстраниха от длъжност Константин Сулев, изслушаха прокурорите по делото срещу Нотариуса Кадровиците не отстраниха от длъжност Константин Сулев, изслушаха прокурорите по делото срещу Нотариуса

отвод на повереник в наказателното производство

Дискусии и казуси в областта на: Наказателно право, Наказателен процес, Криминалистика, Съдебни експертизи
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.


отвод на повереник в наказателното производство

Мнениеот ели » 01 Дек 2001, 21:50

Бих искала да знам на какви основания може да бъде отстранен повереник на пострадалия?Може ли да заради това че се намира в конфликт с обвиняемия?Например че е имало сбиване между тях и предходен процес между обвиняемият и повереника?Благодаря.
ели
 

RE: отвод на повереник в наказателното производство

Мнениеот remo » 04 Дек 2001, 03:13

Уважаема Ели, В разпоредбите на чл.76ал.3 НПК изрично е записано,че "Разпоредбите на чл.чл.67,68 и 69 се прилагат съответно и за повереника." Става на въпрос за хипотезите касаещи защитника в предварителното производство. Разпоредбите на чл.67ал.3 императивно изброяват случаите в които отвода на повереника е задължителен. Обстоятелството, че между повереника на пострадалия и обвиняемия/подсъдимия/ е съществувал конфликт/пък бил той и оформен като някакъв вид процес,страни по който са били сегашния повереник и сегашния обвиняем/ само по себе си не е повод да се иска отвод на повереника. В т.4 на ал.3 е записано, че не може да бъде защитник "който е участвувал в производството в друго процесуално качество;" Този текс би следвало по аналогия да се приложи и досежно повереника. Но тук става на въпрос за един и същи процес, а не за отделен процес между повереник и обвиняем. Считам, че наличието на конфликт между повреника и обвиняемия, НЕ МОЖЕ да служи като основание за отвеждане на повереника от производството.
remo
 

RE: RE: отвод на повереник в наказателното производство

Мнениеот ели » 11 Дек 2001, 23:22

remo благодаря ви за отговора
ели
 


Назад към Наказателно право


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 28 госта


cron