начало

За първи път властта заговори за директно подпомагане на самонаетите, но не на всички За първи път властта заговори за директно подпомагане на самонаетите, но не на всички

Порочна практика на съдиите при присъждане на хоно

Дискусии на тема съдебната власт в България


Порочна практика на съдиите при присъждане на хоно

Мнениеот rmartinova » 22 Дек 2001, 22:19

Съществува порочна практика на съдиите при определяне на адвокатските възнаграждения. Когато адвокатът и клиентът са уговорили разсрочено плащане на възнаграждението и срокът за последното плащане изтича след постановяване на решението, съдиите присъждат само тази сума, която е реално платена. Не се отчита факта, че клиентът е поел едно парично задължение, което се включва в пасива на неговото имущество и представлява вреда, която осъдена страна не възстановява след приключване на делото, тъй като липсва осъдителен диспозитив в решението. Това е в противоречие с общия принцип изведен от чл. 45 от ЗЗД, че всеки дължи да възстанови вредите, които виновно е причинил. Разноските, направени по едно дело са също вреда, причинена загубилата страна, тъй като тя с поведените си е предизвикала намесата на държавен орган за разрешаването на правен спор. В много случаи реално платеното възнаграждение е под определения минимум в Наредбата на ВАС, като по този начин се създава двоинствена практика в едни случаи съдът да прилага тази наредба, а в други случаи да твърди, че тя не е задължителна за съда при присъждане на възнаграждението. Тази практика принуждава адвокатите да пишат в договорите за правна помощ, че са получили изцяло уговореното възнаграждение, въпреки че дори в самата бланка е предвидена възможност за разсрочена плащане. Това води до невъзможнодст на адвоката да се ползва от процедурата, предвидена в Закона за адвокатурата за издаване на изпълнителен лист въз основа на договора за правна помощ, така и до това, че върху несъбрани суми се дължат данаци. Мисля, че това е сериозен проблем, който трябва да бъде решен не само чрез противоречиво тълкуване на закона, но със създаването на уредба на договорите за правна помощ и свързаните с изпълнението им проблеми.
rmartinova
Младши потребител
 
Мнения: 27
Регистриран на: 18 Окт 2001, 19:55

RE: Порочна практика на съдиите при присъждане на хоно

Мнениеот адвокат » 04 Яну 2002, 19:05

Пишете анекс към договора, с който определяйте каква част от възнаграждението кога се дължи, а в бланката да е цялата сума.
адвокат
 


Назад към Съдебна власт


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 0 госта


cron