начало
Общината е осъдена да плати над 30 000 лева на адвокатка – счупила си крака до Съдебната палата Общината е осъдена да плати над 30 000 лева на адвокатка – счупила си крака до Съдебната палата

Мога ли да водя граждански процес?

Поставяне и решаване на правни казуси
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.


Мога ли да водя граждански процес?

Мнениеот Любомирова » 27 Фев 2002, 01:47

Студентка съм ІVкурс ,юридически факултет към НБУ,мога ли да водя граждански процес,бързо производство?
Любомирова
 

RE: Мога ли да водя граждански процес?

Мнениеот Любомиров » 27 Фев 2002, 11:10

Да, от свои име или от име на родителите.
Любомиров
 

RE: Мога ли да водя граждански процес?

Мнениеот Анастасия Терзиева » 27 Фев 2002, 12:58

Според чл.20(1) Представители по пълномощие могат да бъдат:а)адвокатите б) родителите, децата и съпругът. Тъй като още сте студентка имате право да представлявате само лицата по точка б). Когато получите адвокатска карта ще можете да представлявате всеки, който би ви упълномощил. Ако Вие сте носител на правата и/или задълженията, за които искате да водите процес, няма пречка да се явявате лично, дори и да не учите право.
Анастасия Терзиева
 

RE: Мога ли да водя граждански процес?

Мнениеот Любомирова » 27 Фев 2002, 13:57

А по т.в от същия член?
Любомирова
 

RE: RE: Мога ли да водя граждански процес?

Мнениеот Любомиров » 27 Фев 2002, 15:46

Юридичско образование се придобива след полагане на 3 държавни изпита - тогава се получава образователно-квалификационната степен "магистър по право". Дотогава, уважаема Любомирова, по образование Вие сте още среднист/студент по право.
Любомиров
 

RE: Мога ли да водя граждански процес?

Мнениеот Любомирова » 27 Фев 2002, 17:14

Доколкото съм запозната юридическо лице-не е лице ,което има магистърска степен и е държал изпити,а което е регистрирано като такова по законите на РБ.
Любомирова
 

RE: Мога ли да водя граждански процес?

Мнениеот Mb}|{bT » 27 Фев 2002, 20:57

Любомирова, не зная какво Ви се върти в главата, но колкото и да не Ви се иска и практиката на съдилищата е единодушна - не можете, освен в случаите посочени от колегите...
Mb}|{bT
 

RE: Мога ли да водя граждански процес?

Мнениеот Mb}|{bT » 27 Фев 2002, 21:02

Р.S. А и като гледам какви въпроси задавате, Ви съветвам да си наемете адвокат, който да защитава интересите Ви... Ако не сте забелязали условията които закона поставя за започване на бързо производство по никакъв начин не са свързани с образованието на ищеца или защитника му... Между дугото - трудно е да срещнете по ясен текст в ГПК.
Mb}|{bT
 

RE: RE: Мога ли да водя граждански процес?

Мнениеот Любомирова » 27 Фев 2002, 21:40

Дойдохме ме си на думата-след като"за започване на бързо производство по никакъв начин не са свързани с образуванието на ищеца или ЗАЩИТНИКА му"преспокойно мога да водя граждански процес по чл.126а.
Любомирова
 

RE: Мога ли да водя граждански процес?

Мнениеот Mb}|{bT » 27 Фев 2002, 21:49

Да, можете, но не и ако вие се опитате да представлявате някой извън кръга на упоменатите вече случаи. Ако ищецът не сте Вие, родителите Ви, децата Ви или съпругът Ви това е невъзможно да водите какъвто и да е процес...що не вземете да влезете в чата на Лекс, та да се изясним?
Mb}|{bT
 

RE: RE: RE: Мога ли да водя граждански процес?

Мнениеот Любомиров » 28 Фев 2002, 10:02

Любомирова, адаш, моля те, стига се излага - това с юридическото лице ми звучи вече като виц. Има един учебник, който ще трябва да прочетеш догодина, ако искаш някога да можеш да защитаваш някого освен родителите и/или съпруга си в съд - авторът се казва Живко Сталев. Разгърни го и попрочети - ще намериш някои отговори и още повече въпроси по проблемите, които те вълнуват. Все пак ще ти бъде доста полезен. Дотогава е опасно да припарваш до правораздавателни органи. Това пък с бързите производства изобщо, ама изобщо не го разбрах.
Любомиров
 

RE: RE: Мога ли да водя граждански процес?

Мнениеот Любомирова » 28 Фев 2002, 12:50

Цитирам:чл.20/ГПК/Представители на страните по пълномощие могат да бъдат:а/ и б/го научих в/юристконсултите или други служители с юридическо образование при учрежденията,предприятията,кооперациите и други обществени организации и ЮРИДИЧЕСКИ ЛИЦА;"Някой би ли ми разтълкувал подчертаната част от точката ,защото явно съм крайно тъпа и не знам за какво става на въпрос?
Любомирова
 

RE: RE: RE: Мога ли да водя граждански процес?

Мнениеот Иванов » 28 Фев 2002, 16:05

Колежке,по-спокойно.Ако служител в отдел"ТРЗ" в дадена фирма има юридическо образование и е в трудовоправни отношения с тази фирма - може да се явява пред съд.Ако чистачката е с юридическо образование - и тя може да се явява пред съд, ако градинарят в тази фирма е с юридическо образование ....
Иванов
 

RE: RE: RE: RE: Мога ли да водя граждански процес?

Мнениеот Любомирова » 28 Фев 2002, 16:54

Да разбирам ли ,че "юридическо лице "е лице,което работи във фирма/юридическо лице/трябва да има юридическо образование за да бъде наречено -юридическо лице по смисъла на ГПК?
Любомирова
 


RE: RE: RE: RE: RE: Мога ли да водя граждански процес?

Мнениеот Любомиров » 28 Фев 2002, 20:55

Моля, спри!!! Не е хубаво да се гъбаркаш така с цял форум - а ние си мислехме, че наистина питаш, за да знаеш :-(
Любомиров
 

RE: RE: RE: RE: RE: RE: Мога ли да водя граждански процес?

Мнениеот Христо Дочев » 28 Фев 2002, 21:18

Незнам какво да кажа... По съм склонен да вярвам, че колегата Любомирова (или поне човекът, който се представя под това име) си прави опити за някакви шеги... Просто не мога вярвам, че един студент би правил такива тълкувания, още повече, че става дума за 4-ти курс. Както и да е. Дано това да е последната публикация в тази тема от Форума. PS: Също така, в подкрепа на гореспоменатото е и това, че всеки, завършил 1-ви курс, знае правописа на 'юрисконсулт'.
Христо Дочев
 

RE: Мога ли да водя граждански процес?

Мнениеот Mb}I{bT » 28 Фев 2002, 21:55

Любомировааааа....на теб не са ти ясни основи понятия от общата част на гражданското право, ние тука сме седнали да ти говорим за граждански процес... Понятието ЮРИДИЧЕСКО ЛИЦЕ скъпичка е общо за частното право. То е правно организационна форма /обособено имущество, според други теории/ и т.н., което е признато от закона за СУБЕКТ НА ПРАВОТО... много колеги биха се изсмели на подобно елементарно определение, но смятам, че по-сложно би те объркало... ЮЛ е например ООД или ЕООД, но не и Гражданското дружество или пък ЕТ... Толкова от мен А, и вземи си купи един учебник по Гражданско Право - обща част / на Мара Секса например/ и не го пускай докато е минеш поне материята за субектите на правото, моля те!
Mb}I{bT
 

RE: RE: Мога ли да водя граждански процес?

Мнениеот Любомирова » 28 Фев 2002, 23:20

Точно ,защото ми е пределно ясно определението за ЮЛ,Ви попитах дали мога да водя граждански процес,тъй-като в цитирания по-горе чл.20ал1т.в наред с завършилите юридическо образование е вмъкнато ЮЛ,аз го тълкувам съвсем правилно,но явно Вие не желаете да вникнете в това ,което пиша ,явно трябва да съм по -обстоятелствена,ако във въпроса си не бях написала ,че съм студентка може би нямаше да стане това объркване,но ако бях посочила,че съм ЮЛ ,какво пак ли бихте ме убеждавали ,че не мога да водя ГП по пълномощие/не че смятам да го правя/ Освен това аз нямам никаква вина ,че по-голямата част от българското законодателство не отговаря на реалността и колкото да не искате да признаете всяко ЮЛ ,може да води по пълномощие ГП и по между другото след вси`ко про`етено не смятам ,`е само аз трябва да `ета гр.право -обща `аст.Просто исках да Ви обърна внимание на прословутата то`ка ,Вие какво си помислихте,че съм се втурнала да водя граждански дела ли?И вместо да ме изкарвате неграмотна ,по-добре си пазете интересите.
Любомирова
 

RE: RE: RE: Мога ли да водя граждански процес?

Мнениеот Любомирова » 01 Мар 2002, 00:31

Да довърша:Като юристи трябва да Ви е известна ниската правна култура на българина ,представяте ли си какво ще стане ако някой неграмотен паричко ,реши да искара още някой лев и че е изключително интилигентен и смени обявата си от-Регистрирам фирми на -водя граждански процес,затова предлагам да популязирате списъка на адвокатите в адвокатската колегия ,този списък наистина се намира трудно.Всеки знае ,че в България е пренаселено от адвокати,че да се наместват още самозванци и още нещо като студентка не претендирам,че зная всичко,напротив,но има някои нередностти в българското законодателство,не зная в практиката на кого носят полза,но все още съм идеалист и смятам,че правното съсловие трябва да поиска някои промени за да се отсранят множеството колизии,с които се сблъсквате не само Вие ,но и обикновения българин.
Любомирова
 

Следваща

Назад към Взаимопомощ


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 33 госта


cron