начало

От понеделник приемат документи за външния конкурс в районните прокуратури От понеделник приемат документи за външния конкурс в районните прокуратури

Специализирани наказателни съдилища - за и против.

Дискусии на тема съдебната власт в България


Специализирани наказателни съдилища - за и против

ЗА
14
22%
Против
49
78%
 
Общо гласове : 63

Re: Специализирани наказателни съдилища - за и против.

Мнениеот fani_i » 15 Окт 2010, 08:56

ivoivanov написа:твърдо ЗА!!!.....сегашните съдилища непрекъснато доказват че са неефективни...фактите всички ги виждате по новините.....колкото до досъдебното производство,което според някои е проблема....не съм чул до сега някой съдия да е доволен от събраните доказателства....може би е необходимо престъплението да се извърши в СЪДЕБНАТА ЗАЛА за да бъдат ДОСТАТЪЧНИ доказателствата.....макар че и в това вече се съмнявам..... :D


Господин Иванов, не ви знам професията, но силно се надявам да не е юридическа.
1.От новините може да се добие представа за нечия политика, намерения и внушения, но не и за фактите. Фактите са в кориците на делата.
2. Това, че Вие не сте чул досега (пише се слято) някой съдия да е доволен от събраните доказателства, не означава нищо друго, освен че не сте прочел и една осъдителна присъда, с каквито изобилства публикуваната съдебна практика (Направете си труда да отворите коя да е правно-информационна система). Или очаквате присъдите да се четат по новините, за да чуете :?: :shock:
fani_i
Потребител
 
Мнения: 562
Регистриран на: 11 Яну 2009, 09:52

Re: Специализирани наказателни съдилища - за и против.

Мнениеот Bai_Ganjo » 15 Окт 2010, 10:44

По-скоро специализирани отделения към съществуващите съдилища , че то иначе трябват сгради, секретарки, счетоводители и т.н..
Bai_Ganjo
Потребител
 
Мнения: 172
Регистриран на: 21 Ное 2007, 17:43

Re: Специализирани наказателни съдилища - за и против.

Мнениеот kpavlova » 15 Окт 2010, 11:14

Ще избегна напълно политическите въпроси, слава богу, не съм политик и никога няма да бъда.
Също така искам да избегна и конституционния въпрос- извънредност или редовност, специалност или специализираност, особеност и т.н.
Надявам се идеята не е за саморазправа с политически опоненти, защото животът е шарен, пластовете се разместват и е все едно да режеш клона на който седиш...Не може да са мислили по този начин, не трябва да са мислили така.А и винаги си избирам да вярвам в добрите намерения, в благородните подбуди :oops: .
Трибунал или не, каква е нуждата ?
Като обикновена човечка, с юридическо образование и стаж, който все още не е пречка да си признавам възрастта, не можах да си отговоря на въпроса – защо.
Според мотивите на законопроекта :
1
.”Същевременно престъпленията, извършвани от организирани престъпни групи, се характеризират с изключително висока степен на обществена опасност и имат негативни последици за обществото, за българската държава и нейния имидж в Европейския съюз”

Няма престъпност с положителни последици.
За поправяне на юроимиджа, много скъп пи ар?
При над 90 процента осъдителни присъди, този съд трябва да е с по –висок КПД – явно 100 процента осъждаемост ? Или греша ?
2.”
Специализираният наказателен съд ще е компетентен да разглежда делата като първа инстанция, образувани за престъпления против Републиката, квалифицираните състави на отвличане и противозаконно лишаване от свобода, задържането като заложник, трафик на хора, квалифицираните състави на изпиране на пари (по чл. 253, ал. 3 и 5 НК), образуването, ръководенето и участието в организирана престъпна група, както и за престъпления, извършени по поръчение на или в изпълнение на решение на организирана престъпна група.

До тука добре, специалността е предметна.Не бива да се забравя обаче, че не съдът определя подсъдността, а обвинителното твърдение.Кой контролира обвинителното твърдение?
Оттук насетне, с оглед на персоната, вече има известен конституционен проблем, съд с оглед на лицето не може да има.
На специализирания наказателен съд ще са подсъдни и делата за длъжностно присвояване, измама, безстопанственост, съзнателно сключване на неизгодна сделка, изпиране на пари, престъпленията чл. 254а и 254б НК, престъпления по служба по чл. 282-283а НК и подкуп, когато са извършени от лица с имунитет, членове на Висшия съдебен съвет и на Инспектората към него, ръководители на органите на съдебната власт и техните заместници, съдии, прокурори, следователи, лица по чл. 19, ал. 2, т. 2 – 4, ал. 3 и ал. 4 от Закона за администрацията, както и заместник–министрите и главните секретари на министерствата.

Подобно норма не е новост за наказателния процес, тъй като и действащата разпоредба на чл. 35, ал. 3 НПК предвижда, че на Софийски градски съд са подсъдни като първа инстанция делата срещу лица с имунитет и членове на Министерския съвет.

Тогава защо ни е – СГС и САС не се справят добре, не се справят бързо, не искаме съдии от СГС и САС, не искаме всички съдии от СГС и САС, не искаме всякакви съдии ?
Какви съдии искаме точно ?Защо ? Ако са "най-добрите" кои са най-добрите - най-осъждащите, най-ефективните / като срочност на произнасяне и гледане на делата /, с най-голям брой потвърдени нагоре актове....Простите дела не заслужават ли добри съдии?
3.
При така определената материална подсъдност на специализирания наказателен съд очакванията са той да разглежда около 250 – 300 дела годишно. Тази прогноза се прави на базата броя дела, влизащи в компетентността на специализирания наказателен съд, разгледани от Софийски градски съд. За 2008 г. техният брой е 270, а за 2009 г. – 228.

Правим си съд за 200 – 300 дела годишно.
А можем ли да си го платим ?Или цената е без значение?
4.
Втора инстанция за делата, разгледани като първа инстанция от специализирания наказателен съд, ще бъде апелативния специализиран наказателен съд, а касационна инстанция - ВКС.
Това означава, че специализираните съдилища са част от съдебната система в страната ....

Друга мисъл минава ли на някого през ума ,простете?
5.Към специализираните съдилища ще бъдат създадени съответните прокуратури. Към специализираната прокуратура към специализирания наказателен съд ще съществува следствен отдел. Разследващи органи по делата, подсъдни на специализираните съдилища, ще бъдат следователите от този следствен отдел и разследващи полицаи, определени със заповед на министъра на вътрешните работи.

С това няма проблем, мисля да е правилно - специализацията трябва да бъде в разследването, много тясна и то, но да си остане там, не в съдебна фаза.В тази насока трябва да се работи.
6.
Специализираните съдилища ще прилагат същите процесуални правила, както и общите съдилища. Въведени са някои особени правила, които обаче не променят същността на процедурата, не се отклоняват от основните принципи на наказателния процес, не ограничават правата на гражданите. Особените правила се изразяват в това, че: 1) по делата, подсъдни на специализираните съдилища, няма да участват частен обвинител и граждански ищец. Това не е ново решение за нашия наказателен процес. Тези субекти не участват и при бързото и незабавното производство, а частен обвинител не участва по делата срещу непълнолетни
/ ..сравнението тука е невероятно, не мога да се въздържа.При непълнолетните няма ЧО не за да се осигури бързина, а за да се улесни защитата на непълнолетния в негова полза е – да не се изправя срещу главен и акцесорен обвинител.И тука ли са ни такива съображенията?Или колкото по-малко граждани, толкова по -добре?И как да им се ограничават правата на гражданите пострадали, като те изобщо не участват в този процес.Гледам, че е описано, за ГИ- така или иначе можело да не се допусне и в общите съдилища.Така е.Но ЧО участва не заради "имуществен интерес", а за да си удовлетвори простата човешка нужда от възмездие- той е обвинител, а не ищец.
Апропо, има системи с институционализирано вън от общото правораздаване за непълнолетните, така щото правата им да бъдат гарантирани, и сблъсъкът им със същинската съдебна машина да се омекоти, да има друга форма.На нас не ни е проблем "детската" престъпност или не ни е достатъчно голям проблем ?
Съдилища по търговски спорове, както и съдилища по трудови спорове, които да правораздават бързо, трябват ли ни ? Щом сме подхванали темата за специализацията.
И като нищо не е нещо ново, защо ни е цял съд, за да приложим нещо старо ?
7
.Предвиждат се кратки срокове за вземане на решение и постановяване на процесуални актове – прокурорът упражнява правомощията си след приключване на разследването в 15-дневен срок. Такъв е и срокът в който съдията докладчик трябва да упражни правомощията си и съдът да постанови присъдата или решението си заедно с мотивите като първа или въззивна инстанция;

Има дела с невъзможен да бъде изследван за такъв срок обем.
8.
ще бъде даден приоритет на призоваването на участниците в процеса пред специализираните съдилища спрямо призоваването им пред други органи; 4) при неявяване без уважителни причини на свидетел или вещо лице, те ще се водят принудително за следващия заседателен ден, определен от съда;

Тука липсва норма за принудително довеждане на адвокати? Или те ще са с МН ? :D И за разболяването нещо не се казва. :D
.......................
9. (
7) След изслушване на последната дума на подсъдимия съдът се оттегля на тайно съвещание и в срок не по-дълъг от 15 дни обявява присъдата ведно с мотивите си.

Присъдата в 15 дневен срок.Не , не може така, присъдата се произнася веднага.веднага се хвърля зарчето, не се мисли виновен или невинен 15 дни, нито се чака да разбереш виновен или невинен 15 дни.

9.Очакваният резултат от създаването на специализираните органи е осъществяване на качествено правораздаване по най-тежките дела в разумни срокове при пълно съблюдаване на принципите на наказателния процес и правата на гражданите. По този начин в най-пълна степен ще бъдат защитени интересите както на участниците в конкретното наказателно производство, така и на цялото общество и на българската държава

Това е очакването за функционирането на всякое съдилище под слънцето.Или в специализираните сроковете ще са още по-разумни, а правата още по –права.

Къде му е финансовата част на проекта?Някой от вносителите влизал ли е скоро в сградата на СРС, в зали на СРС, без седящи и стоящи места за всички желаещи да се докоснат до така достъпната социалнослаба справедливост, навряна в невъзможни за работа условия.... а в кабинети на съдии в СРС, интимно е някак си, едно голямо семейство ...Изобщо скоро някой виждал ли е отблизо условията за правораздаването на простосмъртните, чиито въпроси не представляват обществен интерес.Архивата на СРС е в тоалетната, или обратното беше :) .

В резюме, всички искани неща могат да ги вършат специализирани отделения на наличните нормални :) съдилища, щом думичката "спец." трябва да фигурира в разни доклади на всяка цена.
И как ще влезе в сила от първи януари ?

На тези въпроси не си отговорих :oops:
Последна промяна kpavlova на 15 Окт 2010, 16:10, променена общо 2 пъти
kpavlova
Активен потребител
 
Мнения: 1474
Регистриран на: 07 Фев 2006, 23:29

Re: Специализирани наказателни съдилища - за и против.

Мнениеот todorb2000 » 15 Окт 2010, 12:07

До kpavlova,
Не съм юрист по образование, а инженер и политолог. Имаме едно статукво, което е следното/съдя от средствата за масова информация/: първо, от една страна имаме зле организирана съдебна власт с определен щат, а от друга обществено недоволство за ширещата се престъпност, като отварям скоба, че всичко е относително.
За да е такова положението, съдя от това, че нямаме ефективно разделение на властите в държавата, като всяка власт се е окопала сама за себе си и не се ръководи от конституцията и не се опитва, да регулира по законен път другата власт.
От друга гражданите не проявяват ефективно недоволство чрез инструментите на конституцията, а само се осланят на внушенията от средствата за масова информация.
Проблемът е по-дълбок, и той е в манталитета на административния ръководител, който винаги е удобна фигура за някой отгоре.
Проблемът е в административната политика.
По-добре трибунал, отколкото специализиран съд, защото този специализиран съд ще е устроен за политически неудобните лица.
Какво им пречи на съдиите, да осъждат ефективно? Нищо не им пречи. Пречи им собствената им съвест и нарушението на конституцията.
Защо в Наказателния кодекс няма отделна глава "Съдебни престъпления"?
За мен проблема не е в съда, а е в съдията, в прокурора и в следователя.


Къде са обхванати с наказателна отговорност съдиите, прокурорите и следователите, както лицата по глава Глава тринадесета ВОЕННИ ПРЕСТЪПЛЕНИЯ от Наказателния кодекс???
Ако някой знае, да посочи състава.
Наказателния кодекс не създава саморегулация спрямо държавноотговорните лица: съдиите, прокурорите, следователите, военнослужещите и служителите от МВР. И други лица, които полагат клетва при изпълнение на професионалните си задължения.

Глава тринадесета
ВОЕННИ ПРЕСТЪПЛЕНИЯ
Чл. 371. (Изм. - ДВ, бр. 28 от 1982 г., бр. 75 от 2006 г.) За престъпления по тази глава носят отговорност:
а) военнослужещите по Закона за отбраната и въоръжените сили на Република България;
б) генерали, офицери и лица от сержантския и редовия състав от други министерства и ведомства;
в) (изм. - ДВ, бр. 27 от 2009 г.) държавните служители в структурните звена на Министерството на вътрешните работи;
г) резервистите при участие в учебно-мобилизационни мероприятия или при изпълнение на активна служба в постоянния резерв;
д) неупоменатите в този член лица за съучастие в престъпления по тази глава.
/колко удобна алинея за съдиите, прокурорите, следователите/
Гражданите са длъжни да спазват и изпълняват Конституцията и законите. Те са длъжни да зачитат правата и законните интереси на другите/чл.58 от Конституцията/
http://www.youtube.com/watch?v=BP7WGKWPZKg
Емил Димитров-Ако си дал…не си живял на празно!
todorb2000
Потребител
 
Мнения: 636
Регистриран на: 09 Яну 2009, 13:46
Местоположение: гр.Хасково

Re: Специализирани наказателни съдилища - за и против.

Мнениеот marek972 » 15 Окт 2010, 17:57

todorb2000 написа:До kpavlova,
Не съм юрист по образование, а инженер и политолог. Защо в Наказателния кодекс няма отделна глава "Съдебни престъпления"?
За мен проблема не е в съда, а е в съдията, в прокурора и в следователя
Къде са обхванати с наказателна отговорност съдиите, прокурорите и следователите, както лицата по глава Глава тринадесета ВОЕННИ ПРЕСТЪПЛЕНИЯ от Наказателния кодекс???
Ако някой знае, да посочи състава.


Убеден съм, г-н инженер и политолог (каквото и да означава това), че може и да намерите така търсената от Вас глава в кодекса, особеното ако отгърнете на чл.286 и следващите ...
И моля Ви, поне за в бъдеще не давайте крайни оценки за неща, от които нямате ни най-малка представа, в противен случай ще се наложи да "нахълтаме" в някой форум за двигатели с вътрешно горене или в политоложки такъв ( каквото и да означава това), например, и ще стане една ...
marek972
Потребител
 
Мнения: 533
Регистриран на: 07 Апр 2008, 13:34

Re: Специализирани наказателни съдилища - за и против.

Мнениеот teogeo » 15 Окт 2010, 18:53

marek972 написа:
todorb2000 написа:До kpavlova,
Не съм юрист по образование, а инженер и политолог. Защо в Наказателния кодекс няма отделна глава "Съдебни престъпления"?
За мен проблема не е в съда, а е в съдията, в прокурора и в следователя
Къде са обхванати с наказателна отговорност съдиите, прокурорите и следователите, както лицата по глава Глава тринадесета ВОЕННИ ПРЕСТЪПЛЕНИЯ от Наказателния кодекс???
Ако някой знае, да посочи състава.


Убеден съм, г-н инженер и политолог (каквото и да означава това), че може и да намерите така търсената от Вас глава в кодекса, особеното ако отгърнете на чл.286 и следващите ...
И моля Ви, поне за в бъдеще не давайте крайни оценки за неща, от които нямате ни най-малка представа, в противен случай ще се наложи да "нахълтаме" в някой форум за двигатели с вътрешно горене или в политоложки такъв ( каквото и да означава това), например, и ще стане една ...


Че то полицаите редовно го правят. Ако ги слушаш - специалисти са по компютри, по оръжия, по коли, по всякакви строително-ремонтни работи, КОИТО ИЗВЪРШВАТ БЕЗ НУЖНАТА ПРАВОСПОСОБНОСТ, БЕЗ ДОГОВОР и прочие нарушения!!!!
Аватар
teogeo
Активен потребител
 
Мнения: 1545
Регистриран на: 15 Юли 2009, 22:28

Re: Специализирани наказателни съдилища - за и против.

Мнениеот teogeo » 15 Окт 2010, 19:12

И аз (ако може) до kpavlova:

* Големият брой осъдителни присъди се дължи на т.нар. "споразумения", поне по мое лично мнение. При наличната възможност за "споразумения", с която масово се злоупотребява от прокурорите, не смятам, че големият брой осъдителни присъди са меродавност за ефективността на НАШАТА правосъдна система.

* Сещам се за правосъдната система на Либия, където полк. Кадафи и Ахмед Ал-Сидие (върховният прокурор на Джамахирията) бяха си наумили, че адвокатите са съвсем едно ненужно звено в правораздаването, което само възпрепятства и забавя същото. Защо му е на обвиняемия адвокат? Има си съдия, който да отсъди!
Добре че идеята им не просъществува повече от година, защото станаха за смях. Само дето напоследък се чудя дали нашите ВИФ-аджии няма да почерпят опит от полковника и да забранят адвокатите в тези специализирани съдилища.

* Сегрегацията на съдебния процес може да продължи с пълна сила. Утре ще изникнат отделни съдилища, където ще се гледат само дела по ПТП, измама, телесни повреди и т.н.

Като цяло - съгласен съм, че идеята за тези специализирани съдилища е пълна ЛУДОСТ. Да не дава Господ да се върнем в есента на 1944та година, когато скорострелно-произведени съдии и следователи организират т.нар. публични комунистически съдилища ("народен съд", "народни кренвирши"). Някой чел ли е за екзалтираните тълпи, за силните прожектори?

http://www.mediapool.bg/show/?storyid=135842

Засрамете се, вие, които поддържате идеята за специализирани съдилища!
Аватар
teogeo
Активен потребител
 
Мнения: 1545
Регистриран на: 15 Юли 2009, 22:28

Re: Специализирани наказателни съдилища - за и против.

Мнениеот todorb2000 » 15 Окт 2010, 19:28

marek972 написа:
todorb2000 написа:До kpavlova,
Не съм юрист по образование, а инженер и политолог. Защо в Наказателния кодекс няма отделна глава "Съдебни престъпления"?
За мен проблема не е в съда, а е в съдията, в прокурора и в следователя
Къде са обхванати с наказателна отговорност съдиите, прокурорите и следователите, както лицата по глава Глава тринадесета ВОЕННИ ПРЕСТЪПЛЕНИЯ от Наказателния кодекс???
Ако някой знае, да посочи състава.


Убеден съм, г-н инженер и политолог (каквото и да означава това), че може и да намерите така търсената от Вас глава в кодекса, особеното ако отгърнете на чл.286 и следващите ...
И моля Ви, поне за в бъдеще не давайте крайни оценки за неща, от които нямате ни най-малка представа, в противен случай ще се наложи да "нахълтаме" в някой форум за двигатели с вътрешно горене или в политоложки такъв ( каквото и да означава това), например, и ще стане една ...

До marek972,
Да, познавам тази глава от НК. Във форума не нахълтвам, а участвам. Изразявам право си на мнение, като участник в дискусията. Изразих професионалната си принадлежност, за да оправдая някои неточности, но не и спестявам правото си на мнение. Форумът е поле за изява по отношение на правото и за правото и всеки е свободен да си изразява мнението.
Като препрочетох отново тази глава, се натъкнах на това, че законодателят използва няколко наименования на субекти, като длъжностно лице, съдия, орган на власт и пр.. Но във всичките редакции на текстовете по тази глава не забелязах като пряк извършител на престъпление срещу правосъдието, да е съдия, прокурор или следовател.
Имам следния текст:
Чл. 295. (Изм. - ДВ, бр. 50 от 1995 г.) Орган на властта, който с цел да избави другиго от наказание или да забави изпълнението на наказанието пропусне да изпълни влязла в сила присъда, ако по служба е бил длъжен да направи потребното за привеждане на присъдата в изпълнение, се наказва с лишаване от свобода до шест години, като съдът може да го лиши от правото по чл. 37, ал. 1, точка 6 , или с пробация./действащ текст/

А такива текстове в НК не съществуват
Съдия, прокурор или следовател, който с цел да избави другиго от наказание или да забави изпълнението на наказанието пропусне да изпълни влязла в сила присъда, ако по служба е бил длъжен да направи потребното за привеждане на присъдата в изпълнение, се наказва с лишаване от свобода до шест години, като съдът може да го лиши от правото по чл. 37, ал. 1, точка 6 , или с пробация./несъществуващ текст, в целия наказателен кодекс, който използвах за пример, и в който като подлог в изречението, не съм забелязал да се употребява съдия, прокурор или следовател, като пряк извършител на престъпление. Това имах предвид за несъществуващата глава "Съдебни престъпления"/
Гражданите са длъжни да спазват и изпълняват Конституцията и законите. Те са длъжни да зачитат правата и законните интереси на другите/чл.58 от Конституцията/
http://www.youtube.com/watch?v=BP7WGKWPZKg
Емил Димитров-Ако си дал…не си живял на празно!
todorb2000
Потребител
 
Мнения: 636
Регистриран на: 09 Яну 2009, 13:46
Местоположение: гр.Хасково

Re: Специализирани наказателни съдилища - за и против.

Мнениеот marek972 » 15 Окт 2010, 20:15

Съдия, прокурор или следовател, който с цел да избави другиго от наказание или да забави изпълнението на наказанието пропусне да изпълни влязла в сила присъда, ако по служба е бил длъжен да направи потребното за привеждане на присъдата в изпълнение, се наказва с лишаване от свобода до шест години, като съдът може да го лиши от правото по чл. 37, ал. 1, точка 6 , или с пробация.

Как точно един съдия или прокурор би ПРОПУСНАЛ да изпълни влязла в сила присъда според ВАС ???

между другото прочетете чл.93, ал.1, т.2 ...пък може и да ви се изясни малко работатата ...
Последна промяна marek972 на 15 Окт 2010, 20:21, променена общо 1 път
marek972
Потребител
 
Мнения: 533
Регистриран на: 07 Апр 2008, 13:34

Re: Специализирани наказателни съдилища - за и против.

Мнениеот todorb2000 » 15 Окт 2010, 20:21

teogeo написа:И аз (ако може) до kpavlova:

* Големият брой осъдителни присъди се дължи на т.нар. "споразумения", поне по мое лично мнение. При наличната възможност за "споразумения", с която масово се злоупотребява от прокурорите, не смятам, че големият брой осъдителни присъди са меродавност за ефективността на НАШАТА правосъдна система.

* Сещам се за правосъдната система на Либия, където полк. Кадафи и Ахмед Ал-Сидие (върховният прокурор на Джамахирията) бяха си наумили, че адвокатите са съвсем едно ненужно звено в правораздаването, което само възпрепятства и забавя същото. Защо му е на обвиняемия адвокат? Има си съдия, който да отсъди!
Добре че идеята им не просъществува повече от година, защото станаха за смях. Само дето напоследък се чудя дали нашите ВИФ-аджии няма да почерпят опит от полковника и да забранят адвокатите в тези специализирани съдилища.

* Сегрегацията на съдебния процес може да продължи с пълна сила. Утре ще изникнат отделни съдилища, където ще се гледат само дела по ПТП, измама, телесни повреди и т.н.

Като цяло - съгласен съм, че идеята за тези специализирани съдилища е пълна ЛУДОСТ. Да не дава Господ да се върнем в есента на 1944та година, когато скорострелно-произведени съдии и следователи организират т.нар. публични комунистически съдилища ("народен съд", "народни кренвирши"). Някой чел ли е за екзалтираните тълпи, за силните прожектори?

http://www.mediapool.bg/show/?storyid=135842

Засрамете се, вие, които поддържате идеята за специализирани съдилища!


Подкрепям Ви, съгласен с много неща с Вас :)
Гражданите са длъжни да спазват и изпълняват Конституцията и законите. Те са длъжни да зачитат правата и законните интереси на другите/чл.58 от Конституцията/
http://www.youtube.com/watch?v=BP7WGKWPZKg
Емил Димитров-Ако си дал…не си живял на празно!
todorb2000
Потребител
 
Мнения: 636
Регистриран на: 09 Яну 2009, 13:46
Местоположение: гр.Хасково

Re: Специализирани наказателни съдилища - за и против.

Мнениеот todorb2000 » 15 Окт 2010, 20:26

marek972 написа:Съдия, прокурор или следовател, който с цел да избави другиго от наказание или да забави изпълнението на наказанието пропусне да изпълни влязла в сила присъда, ако по служба е бил длъжен да направи потребното за привеждане на присъдата в изпълнение, се наказва с лишаване от свобода до шест години, като съдът може да го лиши от правото по чл. 37, ал. 1, точка 6 , или с пробация.

Как точно един съдия или прокурор би ПРОПУСНАЛ да изпълни влязла в сила присъда според ВАС ???

между другото прочетете чл.93, ал.1, т.2 ...пък може и да ви се изясни малко работатата ...


Уважаеми marek972,
Текстът е произволен. Същият е безсмислен, дотолкова, което е свързано с наказателен смисъл. Исках да подчертая, че като подлог в изречението няма да намерите субекти на престъплението в НК като съдии, прокурори или следователи.
Гражданите са длъжни да спазват и изпълняват Конституцията и законите. Те са длъжни да зачитат правата и законните интереси на другите/чл.58 от Конституцията/
http://www.youtube.com/watch?v=BP7WGKWPZKg
Емил Димитров-Ако си дал…не си живял на празно!
todorb2000
Потребител
 
Мнения: 636
Регистриран на: 09 Яну 2009, 13:46
Местоположение: гр.Хасково

Re: Специализирани наказателни съдилища - за и против.

Мнениеот marek972 » 15 Окт 2010, 22:32

todorb2000 написа:
marek972 написа:Съдия, прокурор или следовател, който с цел да избави другиго от наказание или да забави изпълнението на наказанието пропусне да изпълни влязла в сила присъда, ако по служба е бил длъжен да направи потребното за привеждане на присъдата в изпълнение, се наказва с лишаване от свобода до шест години, като съдът може да го лиши от правото по чл. 37, ал. 1, точка 6 , или с пробация.

Как точно един съдия или прокурор би ПРОПУСНАЛ да изпълни влязла в сила присъда според ВАС ???

между другото прочетете чл.93, ал.1, т.2 ...пък може и да ви се изясни малко работатата ...


Уважаеми marek972,
Текстът е произволен. Същият е безсмислен, дотолкова, което е свързано с наказателен смисъл. Исках да подчертая, че като подлог в изречението няма да намерите субекти на престъплението в НК като съдии, прокурори или следователи.е, добре, ето ви ги субектите надявам се, че сега ще спите спокойно:к

Чл. 294. (1) (Изм. - ДВ, бр. 62 от 1997 г.) Който спомогне на лице, извършило престъпление, да избегне или да бъде осуетено спрямо него наказателно преследване или да остане ненаказано, без да се е споразумял с това лице, преди да е извършило самото престъпление, се наказва за лично укривателство с лишаване от свобода до пет години, но не с по-тежко наказание от предвиденото за укривания.

(2) Ако това е извършено с цел за имотна облага, наказанието е лишаване от свобода до пет години, но не по-тежко от предвиденото за укривания.

(3) Горните разпоредби не се прилагат спрямо съпрузите, низходящите, възходящите, братята и сестрите на укриваното лице и техните съпрузи.

(4) (Нова - ДВ, бр. 62 от 1997 г., изм. - ДВ, бр. 27 от 2009 г.) Ако деецът е съдия, прокурор, следовател или полицейски орган, разследващ полицай, наказанието е лишаване от свобода от две до осем години.

Чл. 302. За подкуп, извършен:

1. (доп. - ДВ, бр. 92 от 2002 г., доп. - ДВ, бр. 26 от 2010 г.) от лице, което заема отговорно служебно положение, включително съдия, съдебен заседател, прокурор или следовател, или от полицейски орган, или от разследващ полицай;

2. чрез изнудване посредством злоупотреба със служебното положение;

3. (изм. - ДВ, бр. 28 от 1982 г., в сила от 01.07.1982 г.) повторно и

4. в големи размери, наказанието е:

а) (доп. - ДВ, бр. 89 от 1986 г., изм. - ДВ, бр. 51 от 2000 г., доп. - ДВ, бр. 92 от 2002 г., изм. - ДВ, бр. 75 от 2006 г., в сила от 13.10.2006 г.) в случаите на чл. 301, ал. 1 и 2 - лишаване от свобода от три до десет години, глоба до двадесет хиляди лева и лишаване от права по чл. 37, ал. 1, точки 6 и 7;

б) (изм. - ДВ, бр. 89 от 1986 г., доп. - ДВ, бр. 92 от 2002 г., изм. - ДВ, бр. 75 от 2006 г., в сила от 13.10.2006 г.) в случаите на чл. 301, ал. 3 - лишаване от свобода от три до петнадесет години, глоба до двадесет и пет хиляди лева и конфискация до една втора от имуществото на виновния, като съдът постановява и лишаване от право по чл. 37, ал. 1, точки 6 и 7.


...и много, много други, които и сам може да си ги намерите ...
marek972
Потребител
 
Мнения: 533
Регистриран на: 07 Апр 2008, 13:34

Re: Специализирани наказателни съдилища - за и против.

Мнениеот todorb2000 » 15 Окт 2010, 23:23

До marek972,
Да, прав сте за посочените случаи. Няма спор за това, което сте го написали.

Имах предвид престъпления, подобни на тези от Военни престъпления.
Глава тринадесета
ВОЕННИ ПРЕСТЪПЛЕНИЯ
Чл. 371. (Изм. - ДВ, бр. 28 от 1982 г., бр. 75 от 2006 г.) За престъпления по тази глава носят отговорност:
а) военнослужещите по Закона за отбраната и въоръжените сили на Република България;
б) генерали, офицери и лица от сержантския и редовия състав от други министерства и ведомства;
в) (изм. - ДВ, бр. 27 от 2009 г.) държавните служители в структурните звена на Министерството на вътрешните работи;
г) резервистите при участие в учебно-мобилизационни мероприятия или при изпълнение на активна служба в постоянния резерв;
д) неупоменатите в този член лица за съучастие в престъпления по тази глава.

Т.е разглеждам съдията не като обект на престъплението, а като субект на престъплението в контекста на неизпълнение на задължение по чл.117 от Конституцията и на чл.5 от ГПК.
Гражданите са длъжни да спазват и изпълняват Конституцията и законите. Те са длъжни да зачитат правата и законните интереси на другите/чл.58 от Конституцията/
http://www.youtube.com/watch?v=BP7WGKWPZKg
Емил Димитров-Ако си дал…не си живял на празно!
todorb2000
Потребител
 
Мнения: 636
Регистриран на: 09 Яну 2009, 13:46
Местоположение: гр.Хасково

Re: Специализирани наказателни съдилища - за и против.

Мнениеот kostadin_yordanov » 17 Окт 2010, 09:06

Венецианската комисия: Дайте още информация за спецсъда

... председателят на комисията Томас Маркерт
...
Не става въпрос за някакво задължение на българските власти, а просто за нужда от повече информация за нашите докладчици. Идеята е да излезем с мнение през декември. ...

+ аудио

16 октомври 2010
http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=603132
kostadin_yordanov
Потребител
 
Мнения: 676
Регистриран на: 03 Дек 2009, 10:08

Re: Специализирани наказателни съдилища - за и против.

Мнениеот todorb2000 » 19 Окт 2010, 13:53

Какъвто и съд да се създаде, важни са съдиите и ако не спазват клетвата, която са положили, ефект и от този съд няма да има. Ще има още повече бюрокрация.
Защо все се оглеждаме в задграничните централи и центрове на власт за одобрение????
Всеки съдия при първоначално встъпване в длъжност полага следната клетва: "Заклевам се в името на народа да прилагам точно Конституцията и законите на Република България, да изпълнявам задълженията си по съвест и вътрешно убеждение, да бъда безпристрастен, обективен и справедлив, да допринасям за издигане престижа на професията, да пазя тайната на съвещанието, като винаги помня, че за всичко отговарям пред закона. Заклех се!".

Считам, че съдържанието на престъпните състави на една глава Съдебни престъпления в НК, трябва да са елементите на клетвата на съдиите и нищо повече.
И всичко ще си дойде на мястото.
Клетвата трябва да респектира, уважаеми юристи.
Няма я личната отговорност на съдията. Убеден съм, и ако има, тя е в съвестта малка част от тях. Простете, ако бъркам.
Аз не усещам законността в тая държава, драги участници-юристи.
Гражданите са длъжни да спазват и изпълняват Конституцията и законите. Те са длъжни да зачитат правата и законните интереси на другите/чл.58 от Конституцията/
http://www.youtube.com/watch?v=BP7WGKWPZKg
Емил Димитров-Ако си дал…не си живял на празно!
todorb2000
Потребител
 
Мнения: 636
Регистриран на: 09 Яну 2009, 13:46
Местоположение: гр.Хасково

Re: Специализирани наказателни съдилища - за и против.

Мнениеот ivoivanov » 19 Окт 2010, 21:57

marek972 написа:Съдия, прокурор или следовател, който с цел да избави другиго от наказание или да забави изпълнението на наказанието пропусне да изпълни влязла в сила присъда, ако по служба е бил длъжен да направи потребното за привеждане на присъдата в изпълнение, се наказва с лишаване от свобода до шест години, като съдът може да го лиши от правото по чл. 37, ал. 1, точка 6 , или с пробация.

Как точно един съдия или прокурор би ПРОПУСНАЛ да изпълни влязла в сила присъда според ВАС ???

между другото прочетете чл.93, ал.1, т.2 ...пък може и да ви се изясни малко работатата ...
ivoivanov
Нов потребител
 
Мнения: 2
Регистриран на: 14 Окт 2010, 22:29

Re: Специализирани наказателни съдилища - за и против.

Мнениеот todorb2000 » 19 Окт 2010, 23:55

ivoivanov написа:
marek972 написа:Съдия, прокурор или следовател, който с цел да избави другиго от наказание или да забави изпълнението на наказанието пропусне да изпълни влязла в сила присъда, ако по служба е бил длъжен да направи потребното за привеждане на присъдата в изпълнение, се наказва с лишаване от свобода до шест години, като съдът може да го лиши от правото по чл. 37, ал. 1, точка 6 , или с пробация.

Как точно един съдия или прокурор би ПРОПУСНАЛ да изпълни влязла в сила присъда според ВАС ???

между другото прочетете чл.93, ал.1, т.2 ...пък може и да ви се изясни малко работатата ...

Това е така, но????
Имаме служител, който е с властнически функции, и е длъжен да гарантира правосъдието в една държава, и за което е полагал клетва. Това имам предвид, както престъпленията в глава "Военни престъпления", защото и военнослужещите са лица положили военна клетва и носят съдебна отговорност за това.
Гражданите са длъжни да спазват и изпълняват Конституцията и законите. Те са длъжни да зачитат правата и законните интереси на другите/чл.58 от Конституцията/
http://www.youtube.com/watch?v=BP7WGKWPZKg
Емил Димитров-Ако си дал…не си живял на празно!
todorb2000
Потребител
 
Мнения: 636
Регистриран на: 09 Яну 2009, 13:46
Местоположение: гр.Хасково

Re: Специализирани наказателни съдилища - за и против.

Мнениеот todorb2000 » 20 Окт 2010, 10:24

Хайде де....защо специализирани съдилища??? Нека отделна колегия към ВКС и въпроса се решава.
Гражданите са длъжни да спазват и изпълняват Конституцията и законите. Те са длъжни да зачитат правата и законните интереси на другите/чл.58 от Конституцията/
http://www.youtube.com/watch?v=BP7WGKWPZKg
Емил Димитров-Ако си дал…не си живял на празно!
todorb2000
Потребител
 
Мнения: 636
Регистриран на: 09 Яну 2009, 13:46
Местоположение: гр.Хасково

Re: Специализирани наказателни съдилища - за и против.

Мнениеот zangelova » 26 Окт 2010, 10:25

Така, гласувах "за", но с някои резерви:
1. специализиран по материя съд- да, например- тежки престъпления, организирана престъпна група и др.- подобно на административните съдилища. Не е противоконституционно.
2. специализиран съд по лица- НЕ, защото ми се струва ненормално там да отидат делата срещу магистрати, министри и подобни лица с публични функции. Те следва да се съдят от народа, точно като всички други, с оглед на което е процедурата по сваляне на имунитета, респективно- разрешение за водене на производство.
В противен случай този съд го чака съдбата на следователите, след като им орязаха правомощията и дефакто тази институция не работи /слава Богу , предвид делата, които те разследват/.
zangelova
Младши потребител
 
Мнения: 39
Регистриран на: 18 Дек 2003, 16:54

Re: Специализирани наказателни съдилища - за и против.

Мнениеот todorb2000 » 26 Окт 2010, 11:44

zangelova написа:Така, гласувах "за", но с някои резерви:
1. специализиран по материя съд- да, например- тежки престъпления, организирана престъпна група и др.- подобно на административните съдилища. Не е противоконституционно.
2. специализиран съд по лица- НЕ, защото ми се струва ненормално там да отидат делата срещу магистрати, министри и подобни лица с публични функции. Те следва да се съдят от народа, точно като всички други, с оглед на което е процедурата по сваляне на имунитета, респективно- разрешение за водене на производство.
В противен случай този съд го чака съдбата на следователите, след като им орязаха правомощията и дефакто тази институция не работи /слава Богу , предвид делата, които те разследват/.

Подкрепям Ви, но нека да е колегия към ВКС, а не отделен съд.
Гражданите са длъжни да спазват и изпълняват Конституцията и законите. Те са длъжни да зачитат правата и законните интереси на другите/чл.58 от Конституцията/
http://www.youtube.com/watch?v=BP7WGKWPZKg
Емил Димитров-Ако си дал…не си живял на празно!
todorb2000
Потребител
 
Мнения: 636
Регистриран на: 09 Яну 2009, 13:46
Местоположение: гр.Хасково

ПредишнаСледваща

Назад към Съдебна власт


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 3 госта


cron