начало
Общината е осъдена да плати над 30 000 лева на адвокатка – счупила си крака до Съдебната палата Общината е осъдена да плати над 30 000 лева на адвокатка – счупила си крака до Съдебната палата

Какви са магистратските заплати?

Дискусии на тема съдебната власт в България


Re: Какви са магистратските заплати?

Мнениеот AD » 13 Ное 2003, 14:33

На мнение съм, че в България няма особено голямо значение къде си завършил. Още преди да се ориентира някой към правото, ако има зад гърба си осигурена работа / било в адвокатска кантора, било в голяма фирма и др. / въобще няма да го интересуват разни конкурси и надпревари. Най-важното е като завършиш да има кой да те поразходи по съдилищата, да ти предаде тънкостите на занаята, търпеливо да те изчака да влезеш в час. Практиката е най - важното, но за съжаление в нашата юридическа гилдия не се предава занаят просто от симпатия. Магистратските професии са апетитни поради относителната сигурност, че веднъж влезеш ли в тези редици ще излезеш само по собствено желание, или ако направиш някоя невероятна издънка, уважението което получават магистратите / поне привидното / е в най-висока степен. Адвокатите не могат да се похвалят с такова, отношението към тях е нарицателно. А крайна сметка един адвокат може, при добро стечение на обстоятелствата / да попадне в подходяща среда и някой да му подаде ръка поне като начало / може да изкарва много повече пари и да се похвали с далеч по-интересна работа от правна гладна точка.
AD
Младши потребител
 
Мнения: 23
Регистриран на: 22 Яну 2004, 13:16

Re: Какви са магистратските заплати?

Мнениеот Joe taxito » 13 Ное 2003, 23:55

Марина, съгласен съм с теб донякъде и то пак в средностатистически смисъл. Дали адвокатът е завърщил Харвард или някъде из Оклахома е един много важен фактор, но има още доста важни фактори - какъв успех е имал, какво име си е съзадал, какъв шанс е имал в определен момент да гепи дадена позиция, какви връзки има (за съжаление така е за адвокати май по целия свят). Може да е безработен и просто защото като е завършил Харвард си мисли че трябва да му дадат 200К на година, пък пазарната му цена се оказва по-ниска.
А .. гледам в постинга ти, такова нещо като "гарантирана работа" няма никъде в реалния свят - като елемент на "американската мечта" - да, среща се - ако си решила да си помечтаем.
Joe taxito
 

Re: Какви са магистратските заплати?

Мнениеот заплата » 14 Ное 2003, 00:16

Е какво, завидяхте на високия размер - 582 лв. за младши и 770 лв. за районни съдии. Много са нали! Даже трябва да се намалят май, а ? Е това вече сигурно ще Ви покърти, но има и по 2% отгоре за всяка година прослужено време и вноските за ДОО и здравно осигуряване са за сметка на бюджета изцяло ! Така заплатата става невъзможно висока, а каква работа вършат - никаква! По цял ден си клатят краката и се чудят как да си харчат парите........ което е много нахално, направо непоносимо възмутително!
Хайде дерзайте!
заплата
 

Re: Какви са магистратските заплати?

Мнениеот gega » 14 Ное 2003, 09:27

Уважаема „Заплата” не е проблема в примилегиите сами по сабе си и в заплатата, която получават магистратите. Естествено, че не можеш да очакваш при умствена дейност да стоиш по 8 часа на ден зад бюрото! Но същественото, възмутителното, както би се изразила ти, е, че се държите като богопомазани, макар и не дотам всезнаещи, нетърпящи чуждо мнение, обиждащи се, че обществото ви иска „сметка” за проявяваната често-често безхаберност със съдбите на гражданите. Зная, че имате много дела, но във всеки един казус са вплетени съдби на живи разумни същества. Помислете ако вие чакахте правосъдие, а получавахте срущи никак ниските държавни такси бездушие, неграмотност, заядливост, повърхностно изследване на правнорелевантните факти, установени от съда, които са от значение з аправилонот орешаване на повдигнатия пред него материално-правен спор. С една дума - невъзможност да се субсумират правилно проявените ЮФ под диспозицията на съответната правна норма. А това май се наричаше правоприлагане:))))) Но за съжаление, малцина се замислят за това. Но какво да очакваш от провинциални районни магистрати, които са завършили във Варна, Благоевград, Бургас и т. н. Да се надяваме, че скоро ще ги завее бурния „европейски” вятър. Та затова обществото е настроено против магистратурата, а не че им е завидяло на не лошите заплатки. Обществото би ви понесло с тези заплати, дори и със значително по-високи, ако си решавахте в срок делата и то качествено. Тогава производството нямаше да трае 2-3 години, а не повече от 1 година и 2,3 месеца. И не се оправдавайте с шиканирането на процеса, защото къде се е чуло и видяло да съществува съдебна ваканция по около 2 месеца. Какво ще кажете г-жа „Заплата”, ако отидете на лекар и в болницата със студен и безразличен твърд тон Ви известят, че има лекарска, болнична ваканция. Или пък полицията Ви каже, че не работи, щото си почива 2 месеца в годината( не че не си почива постоянно). Отговорете си на тези въпроси и тогава задавайте риторични. Не сме полуидиоти, за да не можем да си представим тежката и отговорна ппрофесия на магистрата. Само че от всяка върба свирка не става.
gega
 

Re: gega

Мнениеот 1234 » 14 Ное 2003, 09:54

Ти пак продължаваш да дрънкаш глупости. Въпросът за съдебната ваканция е уреден в чл. 191 ЗСВ, поради което ако трабва да се сърдиш на някого, а ти си недоволен от всичко и от всекиго, то това трябва да бъде на законодателят, а не на представителите на съдебната власт.

Предлагам ти да си припомниш темата от ОТП за структурата на правната норма, тъй като си в тотална грешка относно това какво съдържа хипотезата (хипотезиса) на ПН и какво нейната диспозиция :)))))))))))))) и тогава ще разбереш ЮФ към коя част от нея се субсумират. Но, по-добре недей, така или иначе вече е късно за теб :)))))))))))))), пък и нали си завършил СУ. Срам, срам и пак срам от такива юристи като теб.
1234
 

Re: Какви са магистратските заплати?

Мнениеот Joe taxito » 14 Ное 2003, 13:17

Изказването на gega много ми харесва, а в това на 1234 единствената рационална идея е че обществото трябва да обърне внимание на законодателят да поправи несъответствията в чл. 191 ЗСВ. Ако това не стане, както казва gega, като се присъединим в Европа, разни юристи с тъпи псевдоними и мислене като 1234 или ще трябва да си променят мисленето си или да почват да копаят лозя с дипломите си на юристи, което намирам за малко жестоко но съвсем правилно.
Joe taxito
 

Re: Какви са магистратските заплати?

Мнениеот :-) » 14 Ное 2003, 13:23

"...обществото да обърне внимание на законодателя да поправи несъответствията в чл. 191 ЗСВ."

Ха-ха ("опитвайки се да имитира Ж. Ганчев")
По-романтично, но и по-глупаво от това не може да се каже - звучи точно като в книжле по Общо учение за държавата и правото или нещо подобно от времето на Монтескьо.
:-)
:-)
 

Re: gega

Мнениеот 1234 » 14 Ное 2003, 20:25

За да те улесня ще ти посоча и литература по този въпрос - стр. 175 от ОТП на Димитър Радев. Не, че в тази област няма какво друго да се прочете, но посочения автор е "най-смилаем", а за теб това е необходимо )))))))))0

Просто не мога да повярвам, че завършил юрист не знае, че ЮФ са посочени в хипотезата на ПН, а диспозицията съдържа правните последици при осъществяване на тези ЮФ - конкретното поведение, което адресатите на същата следва да предприемат - действие или бездействие.

Сигурно и на устния изпит си изтърсил някоя подобна глупост, която показва незнание на фундаментални положения, поради което и са те отцепили така здраво. На твое място нямаше да се появя в този форум, а безценната диплома от СУ (впрочем колко имаш по ОТП) по-добре си я сложи в рамка и си я гледай като картина. С годините тя ще ти става все по-скъпа, но все по-евтина, както картина на бездарен художник от Кристал.

)))))))))))))))))))))))0
1234
 

Re: gega

Мнениеот gega » 14 Ное 2003, 23:38

Уважаеми Псувателю, не се излагай. Но да разясня някои елементарни неща от обща теория на правото. знаеш, аз съм ларж и не се скъпя да те обучавам. Макар че няма никъв позитивен ответ от теб. Но нейсе! Надявам се, че поназнайваш, че правната норма е общо правило за поведение, което спазване е гарантирано от държавата чрез своите органи. Та, това общо правило за поведение за да се породи се изисква да е проявен предвидената предпоставка (ЮФ в хипотезиса на пр. норма)V А самото ОБЩО ПРАВИЛО де се намира, любими Псувателю - в диспозицията. Общото правило са последиците, правата и задълженията, които поражда проявения ЮФ. И сега да си отговориш на въпроса - за да се приложи правната норма, проявените ЮФ трябва да се субдсумират, подложат под ДИСПОЗИЦИЯТА. Ако беше чел проф. Венелин Ганев, проф. Витали Таджер, акад. Любен Василев, щеше да разбереш какво се нарича правно явление, правен феномен - това е правната норма, която се разгръща своята нормативна задължителна сила, материализира се чрез правоотношението, което се поражда от ЮФV А съдържанието на правоотношението се състои от права и задължения на страните по тази двустранна връзка. Това е проявата на абстрактното правило на правната норма в конкретния казус. С една дума, като поставиш хипотезиса пред диспозицията, ще разбереш, че поставяш ЮФ пред правата и задълженията. по-простичко не можах да ти го обясня. Та затова се нарича правоприлагането подвеждане на проявените в действителността ЮФ под диспозицията на правната норма. Има още да учиш - а и преди да се запътиш в прованса (Пазарджишкия ОС), трябва да минеш през още няколко изпитания. Денят Х идва - 21.11.2003 г. Ами ако петчленният състав не реши делото в твоя полза, какво ще чиним ний зимъска? Най-добре послушай Такси-драйвера и започни да се занимаваш със зеленчукопроизводство или лозарство. Там може би повече те бива. А пък и на къра ще има да си ги редиш хубави псувни след стада от овчици. Сам виждаш, че никой не те долюбва във форума. Комай това ти бе единственото убежище, но и тук остана самотен в своя примитивен, оскърбителен, мрачен псуващ свят. Има два свята и твоя е излишен:))))) Не си дорасъл (не само физически) да ми държиш такъв тон, Псувателю любими. Моят съвет е - не ставай съдия, дори и да преминеш през ВАС, а дори и през навия състав на ВСС (ако не вземат в тази вакханалия преди да им изтече мандата да те назначат), защото „европейският” вятър първо такива бездарни, безтворчески магистрати ще отвее. Не си мисли, че този път ще те подмине!
gega
 

Re: gega

Мнениеот PI4 » 15 Ное 2003, 01:48

u-u-u na toia muhlio gega,kak ne go e sram tupanar4eto sled tolkova izlagacia pak da se poiavi,i pak se izloji,az kato vi vikah 4e e mrudnal ama ne slu6ate eiOt ludnicata e izbegal,urist ne e tova su6testvo ne se podvejdaite,kakvi gi ple6ti samo ,i decata 6a mu se smeiat
PI4
 

Re: gega

Мнениеот 1234 » 15 Ное 2003, 12:08

Преди всичко, уважаеми Напсуван (от доста хора във форума), нещо си в грешка относно моята личност. Цитирай ми нещо написано с ника 1234, макар че и други освен мен го използват, в което да си бил напсуван. Няма да можеш, не се мъчи да търсиш.

Що се отнася до изложената от теб теза, че ЮФ се субсумират под диспозицията на правната норма, а не под нейния хипотезис (хипотеза), то повтарям ти не се излагай, а бързо тичай да върнеш дипломата си в СУ (не ми отговири колко имаш по ОТП - и не лъжи, написаното от теб показва ясно - посредствен резултат). Хубаво е, че си посочил имената на имените юристи, писали в областта на ОТП и ГП-обща част. И тук пак си сбъркал. Типично за теб, вместо да признаеш фундаменатлната си грешка, си преписал учебника на В. Ганев (в два тома), в частта му за правното явление. Трябва да ти кажа, че рано си се захванал да четеш юридическа литература на толкова високо академично ниво. Именно затова ти препоръчах да погледнеш ОТП на Д. Радев, но ти пак си се надценил. Що се отнася до Таджер и Василев, цитирай ми нещо тяхно, което да се доближава до твоята юридическа изцепка.

За последен път се занимавам с твоето невежество, като ти обяснявам за правоприлагането.
ЮФ се съдържат в хипотезата на ПН, а в нейната диспозиция се съдържат правните последици, които настъпват при осъществяването на първите. Това означава, че правоприложителят следва да установи дали осъществения в действителността факт (договор, непозволено увреждане, престъпление, административен акт) има характеристиките на описан в ПН такъв, и след като намери, че това е така в съответствие с диспозицията да посочи на адресата/адресатите на ПН какво поведение следва да предприемат - конкретното действие или бездействие.

Хайде стига ти толкова, всички разбраха колко струваш, пък и няма да те обучавам безкрайно - висшето образование в България вече не е безплатно., така че ако искаш да продължа, ще тррябва да си плащаш :-))))))))))))))))))))))))))
1234
 

Re: gega

Мнениеот gega » 15 Ное 2003, 12:40

Радвам се, че най-сетне си разбрал, че когато се установят проявените в действителността ЮФ, съдържащи се в хипотезиса на ПН, ще приложиш правилото за поведение, което се съдържа в диспозицията. Еврика! Та това е правоприлагането или в случая подвеждане на проявените ЮФ, намиращи се в хипотезиса, под Общото правило за поведение (правата и задълженията, правните последици), уредени в диспозицията. Питай, не се срамувай, ще ти отговарям. Все пак съдия си тръгнал да ставаш, трябва малко д а те пообразовам, че какви ще ги сторваш инак. А за теб наистина книжнината на проф. В. Ганев е твърде високо четиво. Ако бе чел неговото Учение за правото, не би твърдял, че съм го преписал в предходното изказване. Аз просто се опитах да го пресъздам на по-достъпен език за теб. Но явно не е достигнало да твоето съзнание. Тук не мога вече да ти помогна - никога не съм слизал на такова ниско равнище, не че не искам заради теб, ама органически не ми е присъщо:))))))
З асъжаление не мога да ти цитирам проф. В. Таджер, защото учебника от 73 г. не е при мен. Но след няколко дни ще направя и тази добрина за теб. А, можеш и ти да си го прочетеш, но не вярвам да си признаеш заблудата! А че знаеш, каква е структурата на прваната норма, е голям успех! А също и къде са уредени ЮФ - хипотезиса, и правилото за поведение - в диспозицията. Ако ми кажеш и къде е уредена санкцията за неизпълнение на предписаното правило за поведение, ще докажеш колко си умен и колко труд си хвърлял цели пет години да изучиш тез елементарни неща:)))))))))
gega
 

Re: Какви са магистратските заплати?

Мнениеот Dr.Hristov » 15 Ное 2003, 22:19

Вижте сега,има си конкурси за назначаване на магистрати.Явявате се,спечелвате мястото и започвате да лапате.От начало найма да е много,но с годините ще се научите.Това заплатата е само за ежедневните харчове.Перите за добрия живот-колите,жените,имотите идват от рушветите.Винаги е било така и така ще бъде.пак добре,че има някаква възможност да станеш магистрат,ако си добър,способен и амбициозен,а не по наследство.....
Който и да е на мое място ще лапа.Сега се живее,тези тъпотии за чест и добро име са измишлйотини на комунистите да държат раята в подчиnеnие.
Мене ако питате изобщo ne трябва да ни има и всеки да се оправя както може.Така поне ще трябва да се борите само с тези които ви пречат и притесняват в някъкав аспект.Сега освен с тях трябва да се борите и с правосъдната система.Ама щом ни цените и ни плащате нjaкакви заплатки-добре,няма да се откажем.Навремето кадията не е получавал заплата,а е плащал на султана за мястото си.Ама това е било тогава.Сега палщаш еднократно и после само лапаш,лапаш колкото можеш.Знаеш,че не могат да те махнат,защото "Гарван гарвану око не вади" и така до живот.Това е колегi.Не завиждajtе,ами си стягайте .... и учете,защото нали знаете какво правят отличниците?!
Dr.Hristov
 

:))))))))))))))

Мнениеот Dark Knight » 16 Ное 2003, 09:54

Naburzo poprehvurlih dostata subrali se mneniq v drugata tema i ottam vidqh za novite ti "genialni" pravni razsujdeniq!!! Popregledah i tuk kakvi si gi drobil, no 4estno kazano izob6to ne si pravq truda da vnikvam v dumite ti /gluposti ne mi se 4etat i komentirat/, za6toto qvno zad 4ujdicite i pravnite termini, koito neumelo se opitva6 da izpolzva6, i imenata na iztuknati uristi, krie6 sobstvenata si nekompetentnost - edin suvet/bezplaten/:))) - tiq si gi zapazi za pred eventualnite klienti /ako nqkoi se izluje da ti stane/ - moje da se respektirat!!! Vidqh te kolko razbira6 ot pravo v diskusiqta po kazusa ot konkursa - napravo si pulna dupka - 100 puti ti obqsnqvah za delikta , za uni6tojaemostta i za lihvite i ti taka i ne proumq elementarni ne6ta. Izob6to ne si mi na nivoto/na mnogo, mnogo po-nisko si/, za da sporq s teb na profesionalno ravni6te! Ti si sram i pozor za SU! Ti si izklu4enieto, koeto potvurjdava praviloto - 4e zavur6ilite SU sa dobri uristi!!! Ako si navit - mojem da si sravnim diplomkite ot SU, no sigurno 6te potune6 v zemqta ot sram!!!:))))))))))) Ta zatova, osven da si pravq maitap s teb, drugo ne vijdam kakvo moga da pravq!!!:))))))
Ti qvno pak ima6 problemi s glavi4kata, a?!?! Eh, tezi brumbari - brum4at li, brum4at........:)))))))))))))))) Osven 4e si 6izofrenik, si i paranoik - mai te presledvam navsqkude:))), vuv vsi4ko i vsi4ki vijda6 dulgat ruka na Dark Knight:))), strah li te e kato se pribira6 po tumno, da ne izsko4a zad nqkoi ugul!!!:))) Ami mnogo sum zul!!! Napravo kato ko6mar!!! Kato Robin Hud za Notingamskiq 6erif!!!:))))))))))))) Mnogo, mnogo psihi4ni zabolqvaniq te mu4at - i strahova nevroza suziram:)))), 4e i gei izleze.................:)))))))))))))))))))))))) Koga, nai-nakraq, 6te razbere6, 4e nedolubvaniq v tozi forum si ti, za6toto se zaqjda6 sus vsi4ki, misleiki si moje bi, 4e se zaqjda6 samo s men?!?! Ne moja li da proumee6, 4e ne vsi4ki sa kato tebe da pi6at s nqkolko nika i da manipulirat forumite! Ti si podlec i negodnik, ti si gadno, samovlubeno su6testvo! Takiva kato teb ne gi mrazq, za6toto ne zaslujavat omrazata mi - preziram gi! I edinstveniqt na4in da budat slojeni na mqstoto si e 4rez gruba sila!!! Nikoga nqma da stane6 magistrat, za6toto nqma6 nujnite ka4estva - visok moral i profesionalizum!!! A ako be6e tolkova dobur urist vse nqkoi 6te6e da te oceni v 4astniq sektor i da raboti6 eventualno v prosperira6ta 4ujdestranna firma, i prez glavata ti nqma6e da minava ideqta da se qvqva6 2 puti na konkurs za ml.sudiq. Qvno hi4 ne ti vurvi v jivota i se opitva6 da se izqvqva6 v i-net, kudeto si anonimen i moje6 da si suzdade6 nov obraz, no qvno i tova ne umee6 da napravi6 kato horata! Za6toto tuk qvno ima kolegi, koito razbirat ot pravo i ne se vruzvat na visokoparnite ti i bezsmisleni slova!!! Eh, da mi padne6 v Pazardji6liq OS!!!:)))))))))))))))))))))))))) /tova e 6ega/
Ta ob6to vzeto, dostatu4no vreme ti otdelih i poneje ne razbira6 ot dobro, puk i sled cqlata pomiq, koqto si izlql po moi adres, a za i da si opravdaq izpolzvanoto ot teb prozvi6te, ni6to drugo ne mi ostava osven da ti kaja.... vurvi DA GO....., ti si znae6 kakvo, a i qvno go pravi6, gei ne6tasten!!! I imai kusmeta da objalva6 konkursa - obe6tavam ti, 4e 6te te sma4kam kato gnida!!!:)))))))))))))))))))))))))))))))

Dark Knight in the dark of the night!!!:)))
Dark Knight
 

Re: gega

Мнениеот Dark Knight » 16 Ное 2003, 09:58

I az mislq su6toto - napravo sa go oturvali ot ludnicata!!! Sigurno si e pregrizal remucite na usmiritelnata riza!!!:))) Puk decata da vnimavat s nego, 4e toku vij gi e izpohapal - kakuvto e nervak!!!!:)))))))))))))))))))))))))) Dano sled weekend-a nqkoi se seti da go pribere!!!:))))
Dark Knight
 

Re: :))))))))))))))

Мнениеот gega » 16 Ное 2003, 11:20

Браво! Отново сам се охарактеризира! С всяка своя дума доказваш всяко мое твърдение! Бъди жив и здрав, ранобуднико!
gega
 

Re: gega

Мнениеот PI4 » 17 Ное 2003, 00:10

Da si pla6ta za konsultaciikite,ama s kakvo nesretnika,vijte go kolko e izpadnal 6tom ima vreme da visi s 4asove tuka i ferman4eta da pi6e,fra6 e s klienti,ebi mu mamatai bokluka
PI4
 

Re: Какви са магистратските заплати?

Мнениеот Joe taxito » 17 Ное 2003, 02:55

Много интелигентен спор се разви, с много имена, сложни думи и нашенски обиди.

Само на Dr.Hristov да кажа че е по-ясен, че с неговите концепции (определящ ги като несоциалистически, което май го кара да се чувства по-добре, демократ и не глупак), че ако му натисна физиономията с грайфера на предна лява гума, хич не ми пука, дори ще се чувствам доволен. Ако не ми се отдаде, европейския вятър ще му донесе някои неща дето ще му затруднят дишането. Те, европейците вече са били там където е той и въпреки че се прави на много отворен, знаят какво да сложат във вятъра за обдухване на такива животни. "Сега се живее", утре ще е ада за някои. Виждал съм такива случаи с очите си. Ох, кеф ми става като знам накъде отиват нещата.
Joe taxito
 

Mi 6tom taka kazva6...

Мнениеот Dark Knight » 18 Ное 2003, 09:32

... 4uval sum, 4e na ludite nqmalo smisul da im se protivore4i!:)))))))))))))))))))
Produljavai da si ......, ne6tastniko!!!:))))))))))))))))))
Dark Knight
 

Re: Какви са магистратските заплати?

Мнениеот *88 » 18 Ное 2003, 10:11

Какво ще стане като задуха европейския вятър. Няколко пъти го споменавате тук във форума, но така и не схващам нещо:-) Ако мислите, че само кадърните ще дърпат напред, то лъжете се. Нещата ще си са както и понастоящем:-) Нали ги знаем и западняците. Спазват си хората раб. време, по цял ден соят пред компютъра и само се озъртат:-)
*88
 

ПредишнаСледваща

Назад към Съдебна власт


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 26 госта


cron