начало
Кадровиците не отстраниха от длъжност Константин Сулев, изслушаха прокурорите по делото срещу Нотариуса Кадровиците не отстраниха от длъжност Константин Сулев, изслушаха прокурорите по делото срещу Нотариуса

За и против смъртното наказание

Дискусии и казуси в областта на: Наказателно право, Наказателен процес, Криминалистика, Съдебни експертизи
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.


За и против смъртното наказание

Мнениеот stamen1 » 25 Апр 2004, 09:59

Другари мисля малко да подискутираме върху тази противоречива тема. Все повече се увеличават опасните рецидиви,а никой в тази държава не се стряска. Като че ли съда е малко снизходителен и така се създават условия за да може престъпноста да вирее необезпокоявана. Така мисля аз. Не че си налагам мнението, обаче трябва малко да се позатегнат наказателните мерки, например за "Изнасилил и удушил 12 годишно дете"- ел. стол, нали? Или ще го издържаме този човек в някой затвор?
stamen1
Младши потребител
 
Мнения: 17
Регистриран на: 25 Апр 2004, 09:18

Re: За и против смъртното наказание

Мнениеот miron » 25 Апр 2004, 10:57

Другарю,

Тази тема мисля, че обществото ни я изчерпа преди няколко години.
България със страшна сила е тръгнала да се присединява към ЕС.
В ЕС смърно наказание няма и няма да има.
Който иска да гледа смърни присъди на площада - има прогресивни страни като Китай и Саудитска Арабия, където може да имигрира и с радост в сърцето да гледа как държавата умъртвява собствените си граждани.
САЩ също вършат работа, особено някои южни щати.

Нужно ли е да продължаваме да чесаме езиците си с демагогия?
За мен пред обществото ни има далеч по-важни теми в момента - например как да увеличаваме населението на страната (и то образованото население), което до 50 години ще се стопи съвсем, а не как да го намаляваме посредством ползване на електрическа енергия, която след затваряне на АЕЦ "Козлодуй" също ще стане кът.
miron
 

Re: За и против смъртното наказание

Мнениеот Зари » 25 Апр 2004, 10:59

Не съм много съгласна. Смятам, че не смъртното наказание е метода да се намали престъпността, даже напротив. Няма по тежко наказание от това, да гниеш в зтавора до живот без право на замяна. Това едно, на второ място не мисля, че може да се отнеме човешки живот толкова лесно. Възможността от съдебна грешка винаги сеществува и тя не е никака малка.
Относно "Изнасилил и удушил 12 годишно дете"- отношетнието към този род престъпници в затвора знаем какво е. Е заради това, по-добре ли е да има смъртно наказание или не? Аз смятам че не е.
Зари
 

Re: За и против смъртното наказание

Мнениеот Гери » 25 Апр 2004, 14:23

Моето е малко "на кантар" :) така де...
...за това си мислех за нещо средно :")))
... смъртно наказание с един вид срок за изпълнение след изтичане на минимум 10 години от влизането на присъдата в сила (ако има съдебна грешка за 10 год. струва ми се ще се разбере). Тези десет години "мъртав период" се изтърпяват при режимът на "доживотен затвор без право на замяна"...

Ох по обяд ми идват едни идеи...
Гери
 

Re: За и против смъртното наказание

Мнениеот nenene » 25 Апр 2004, 15:30

Моето мнение е подкрепящо Зари и Гери."Осъден да живее".
nenene
 

Re: За и против смъртното наказание

Мнениеот miron » 25 Апр 2004, 16:37

Гери,

Замисляла ли си се какви изменения ще настъпят в психиката на едно човешко същество, получило присъда "смърт на електрически стол след 10 год. затвор?".

Не, моля те, само си го представи за който и да е човек, когото познаваш.

А сега си го представи и във варианта "съдебна грешка", открита през 9-тата година от изтърпяването на наказанието.

Вярваш ли че някой ще е останал нормален за толкова време с мисълта, че просто, ей тъй на, ще си пролежи 10 годинки кротко, след което ще го изпекат на стола?

Не виждам освобождаването му какво ще му помогне на този осъден - той вече няма да става за нищо ...

Колеги, 21-ви век е! Гледайте напред, не назад!
miron
 

Re: За и против смъртното наказание

Мнениеот Гери » 25 Апр 2004, 20:40

Колега практиката ми е свързана с наказателното право, признавам си :) за 3 години не съм виждала истинска съдебна грешка и то по отношение на т.нар. убийци!
Никой не говори за електрически стол, а за боцките, дзак и заспиваш вечен сън... Ако е съдебна грешка (приемам че са до 3% от всички) има начин за обезвреда. Друг е въпроса, че някой не си е свършил работата...

А помисляли ли сте, какво е усещането след 10 година... когато всеки ден отварят вратата на килията и не знаеш дали това е последната ти минута живот...

По мое скромно мнение оправдателни присъди се произнасят не поради не виновност, а поради груби процесуални нарушеня (нещо за което винаги се хващам)... не казвам че имам някакви душевни терзания...

Колега колко пъти сте стояли до убиец, а нещо от рода на сериен? и...как сте се чувствали?

Имаше един такъв случай, лицето Х беше блудствал с 2 деца осъдиха си го на ефективно излезе и 2 часа след това беше посегнал на 1 дете... Е за какво въобще говорим? Наказателният кодекс не е ефективен, но така ще е докато се кърпи, НПК е ... няма да коментирам, нямам думи... ЗИН и местата за лишаване от свобода не отговарят на европейските стандарти, да не говорим, че пробацията от 2002 година остана за 2005... ефективна ще е ако се изработи качествен закон, нещо в което се съмнявам!

И накрая защо Съединените Щати които са обявени за люлката на демокрацията ... още съществува смъртно наказание, което се изпуълнява?! Нали сме 21 век, а? Или ние сме много по напред от "образеца" за демокрация...
Гери
 

Re: За и против смъртното наказание

Мнениеот яstavrev » 26 Апр 2004, 12:02

САЩ сега са много далече от демокрацията и даже се превръщат в ковчега на демокрацията,ако мога така да се изразя,така че не я давай за пример.
Смъртното наказание ме отвращава начина по който се налага то.Не зная как би се чувствал този съдия, който с един подпис отнема човешки живот,ако въобще осъзнае това. Просто този човек трябва да е лишен от всякакви чувства.И цялата тежка съдебна процедура ,която в крайна сметка завършва и има за резултат едно убийство. Това е такова извращение... Престъпникът убива,защото природата му е такава,а съдията ще направи това, безпристрастно и то в името на обществото.
яstavrev
 

Re: За и против смъртното наказание

Мнениеот Toshko » 26 Апр 2004, 12:16

Лежането в затвора доживот без право на замяна, НЕ Е ПО-ХУМАННО от смъртното наказание!!!
Такива изменения настъпват в психиката на затворника, че дори и да излезе на свобода, той НЯМА ДА успее да се ресоциализира!!!!!
А колко пари на данъкоплатеца отиват за издръжката на един затворник за тома, че той е извършил престъпление?!?!?!
Тези пари можеха да отиват за здравеопазване, пенсии, за децата и т. н.
Още ли сте против смъртното наказание?!?!?!
Toshko
 

druga gledna to4ka

Мнениеот nekoj » 26 Апр 2004, 12:20

kakvo shte kajete, ako na sydia, osydil na smyrt, no sydebna greshka - razbirate li ...
mu byde nalagana PO ZAKON smyrtna prisyda, zashtoto toj e ubiec defakto :)))

Geri - sluham bate? samo bez takiva - ama ne, ama toj e sydia i podobni mrynkania...
nekoj
 

Re: За и против смъртното наказание

Мнениеот Христова » 26 Апр 2004, 16:52

За теб съм с 2 ръце. Не ми харесват и Европейските "идеи" за цивилизовано отношение към затворниците и фактът, че трябва да ги ресоциализираме! В карцера и това е! Да е мислил, когато е вършил деянието си. Не може да има умисъл за нещо и да понесе по-леко наказание от това, което е причинил на жертвата. Любимата ми тема е за правото и справедливостта. Винаги е актуална, нали?
Христова
 

Re: За и против смъртното наказание

Мнениеот nenene » 26 Апр 2004, 17:08

А какво е мнението Ви за тежките престъпления извършени от малолетни?Например двете момичета от Пловдив...
nenene
 

Re: За и против смъртното наказание

Мнениеот DNV » 26 Апр 2004, 17:31

На всички "за" смътрното наказание задавам въпроса: вие ще натиснете ли ЛИЧНО спусъка/дръпнете шалтера/натиснете бутона???
Ще поемете ли ЛИЧНО отговорността за смъртта на друго човешко същество, пък било то и най-големия престъпник???
Ще спите ли след това спокойно, знаейки, че ако един малък текст в някакъв закон не го правеше наказание, щеше да е най-тежко престъпление???

Разбира се тук изключвам случаите на лично засегнатите пострадали /близки, роднини/ от престъпление.
DNV
 

Re: За и против смъртното наказание

Мнениеот nenene » 26 Апр 2004, 18:37

"Малкият текст в някакъв закон"не е паднал от небето.Той е писмен израз на морала ,разумният опит и нравите на обществото.Все пак ,задължително е да се прави разлика между умишлено,по непредпазливост и т.н.престъпление.По-спокоен ли ще е сънят ти ако знаеш че навън около твоето дете се разхожда изнасилвач или убиец излежал присъда Х години?А къде е възмездието?Отнемането на човешки живот е необратимо.Мъката на близките е до края на дните им.По-хуманно е да се премахне злото не непременно със смъртно наказание ,доживотна присъда без право на обжалване и с лишаване от всички човешки права е по-тежко наказание от смъртното и в крайна сметка пак се стига до първото."Осъден да живее".
Никога не изключвай случаите на лично засегнатите.Само ако се поставиш на тяхното място можеш да разчиташ ,че виждаш нещата от точния ъгъл.Всички останали позиции са въпрос на гледна точка
nenene
 

Re: За и против смъртното наказание

Мнениеот Второкурсник » 26 Апр 2004, 18:50

По въпроса дали смъртното наказание има первантивна роля, мисля историята е отговорила пределно ясно: при въвеждането на смъртното наказание (или доживотен затвор като алтернатива) е налице известен спад за няколко години, след това престъпността се връща на предишното ниво и малко отгоре: справка - прилагането на смъртното наказание в България по отношени на престъплението "Длъжностно присвояване в особено големи размери, представляващо особено тежък случай" през 50-те и 60-те, прилагането на смъртно наказание при транспортни произшествия със смъртен изход в някои държави, динамиката на тежките престъпления в САЩ в щатите със и без смъртно наказание. Изобщо - в криминологическата литература има достатъчно данни по въпроса за да си направи всеки сам извода и само мързеливия няма да си състави обосновано мнение по въпроса.

Колкото до това дали тежките наказания вършат работа, иска ми се всеки от нас да си отговори на няколко въпроса:
1. Всички знаем, че пушенето е вредно и съсипва целия организъм, особено лекарите - при това 50 % от лекарите пушат.
2. От години се дискутират широко рисковите фактори за сърдечно-съдови заболявания - човек може да очаква, че кардиолозите ще вземат най-сериозни профилактични мерки. Всъщност инфаркта на миокарда е признато за професионално заболяване на сърдечните хирурзи (около 60% процента от тях мисля умират по този начин).
3. Хората с наднормено тегло са наясно, че като ядат храни с много захар и скорбяла задълбочават проблемите си - и се тъпчат редовно с точно такива храни.
Във всички тези случай връзката между едно поведение е причинно-следствена и с много висока степен на сигурност носи наказание за това поведение - смърт, инвалидизиране, ниско самочувстви, здравословни проблеми.... Това обаче в много ниска степен коригира поведението на хората. Например изследванията в САЩ показват, че само 9-12% от населението на страната се храни здравословно (т.е. консумира поне 5 порции плодове и зеленчуци на ден) - в тази страна проблема очевидно не е финансов, а поведенчески.
Примери като горните могат да бъдат продължени до безкрайност и то не само в сферата на здравословния живот, а и такива сфери като пенсионно и социално осигуряване, финанси и т.н.
Ясно е ,че ако разделим хората на 2 групи: 1 - хора чието поведение се доминира от желанието да се постигне нещо приятно, 2 - хора чието поведение се доминира от желанието да се избегне нещо неприятно (наказание), то хорато от първата група катогорично доминират.
Извод: Всяка система доминирана от идеята да се коригира човешкото поведение въз основа на наказание е обречена на провал. Който не вярва - да се замисли за икономическото развитие на света - от робовладелска система (система на тоягата) през феодализма (малко по-малко тояга и повече морков) до капитализма (основно морков, които в развитите страни е особено сочен).

Дали мотивите ни да накажем тежко престъпниците са морални?
Често изтъкван мотив е: какво ще ги храним тия педофили и убийци да им клъцнем главите, така ни е по-евтино. Въпрос: защо убиват най-често хората? Очевиден отговор: за пари.
Друг мотив: страха. Страх ни е от тези хора и искаме да ги убием, защото чувстваме, че те (или подобните на тях) могат да ни приченят болка. Обаче: изследванията на когнитивните психолози ясно показват, че огромната част от насилниците не смятат, че насилват - според техните възгледи те само се защитават срещу света които ги мрази и иска да ги нарани.
Извод: няма принципна разлика между мотивите на обществото-убиец и мотивите на отделния убиец.

Морално ли е да наказваме с колкото се може по-тежки наказания хората извършили тежки престъпления? На пръв поглед - да. Казваме, че те са лоши и ги наказваме за тяхната зла воля (при умишлените престъпления) или за тяхната слаба воля (при непредпазливите престъпления). Това може да се твърди само от хора, които никога не са се замисляли колко сложен феномен е човешкото поведение, и колко малко понятия като добър и зъл могата да ни дадат вярна представа за него. Върху него влияят фактори като: генетично наследство, отношението към човека (особено в ранна детска възраст), хранене, здравословни проблеми, социални взаимоотношения и т.н.
Извод: Често пъти наказваме хората за фактори не зависещи от тях. Наказанието освен израз на дразнещо ниска ефективност има и съмнително морално оправдание.

Освен това смъртното наказание е израз на крайно безсилие - признание, че не можем да направим НИЩО за да променим този човек и затова ще го убием.

И накрая: престъпността е обществен феномен - то е само израз на тежкото заболяване на обществото като цяло. Смъртното наказание е израз на желанието ни да се освободим от НАШАТА отговорност за НАШЕТО общество и да я прехвърлим върху отделните личности, в които обществениете проблеми са избили най-ярко.

Не мисля, че липсата на разбиране, нетолерантността, омразата, страха, алчността и безотговорността трябва да се поощряват. Точно това прави смъртното наказание. Т.е. то НАСЪРЧАВА престъпността.
Второкурсник
 

Re: За и против смъртното наказание

Мнениеот Второкурсник » 26 Апр 2004, 18:50

По въпроса дали смъртното наказание има первантивна роля, мисля историята е отговорила пределно ясно: при въвеждането на смъртното наказание (или доживотен затвор като алтернатива) е налице известен спад за няколко години, след това престъпността се връща на предишното ниво и малко отгоре: справка - прилагането на смъртното наказание в България по отношени на престъплението "Длъжностно присвояване в особено големи размери, представляващо особено тежък случай" през 50-те и 60-те, прилагането на смъртно наказание при транспортни произшествия със смъртен изход в някои държави, динамиката на тежките престъпления в САЩ в щатите със и без смъртно наказание. Изобщо - в криминологическата литература има достатъчно данни по въпроса за да си направи всеки сам извода и само мързеливия няма да си състави обосновано мнение по въпроса.

Колкото до това дали тежките наказания вършат работа, иска ми се всеки от нас да си отговори на няколко въпроса:
1. Всички знаем, че пушенето е вредно и съсипва целия организъм, особено лекарите - при това 50 % от лекарите пушат.
2. От години се дискутират широко рисковите фактори за сърдечно-съдови заболявания - човек може да очаква, че кардиолозите ще вземат най-сериозни профилактични мерки. Всъщност инфаркта на миокарда е признато за професионално заболяване на сърдечните хирурзи (около 60% процента от тях мисля умират по този начин).
3. Хората с наднормено тегло са наясно, че като ядат храни с много захар и скорбяла задълбочават проблемите си - и се тъпчат редовно с точно такива храни.
Във всички тези случай връзката между едно поведение е причинно-следствена и с много висока степен на сигурност носи наказание за това поведение - смърт, инвалидизиране, ниско самочувстви, здравословни проблеми.... Това обаче в много ниска степен коригира поведението на хората. Например изследванията в САЩ показват, че само 9-12% от населението на страната се храни здравословно (т.е. консумира поне 5 порции плодове и зеленчуци на ден) - в тази страна проблема очевидно не е финансов, а поведенчески.
Примери като горните могат да бъдат продължени до безкрайност и то не само в сферата на здравословния живот, а и такива сфери като пенсионно и социално осигуряване, финанси и т.н.
Ясно е ,че ако разделим хората на 2 групи: 1 - хора чието поведение се доминира от желанието да се постигне нещо приятно, 2 - хора чието поведение се доминира от желанието да се избегне нещо неприятно (наказание), то хорато от първата група катогорично доминират.
Извод: Всяка система доминирана от идеята да се коригира човешкото поведение въз основа на наказание е обречена на провал. Който не вярва - да се замисли за икономическото развитие на света - от робовладелска система (система на тоягата) през феодализма (малко по-малко тояга и повече морков) до капитализма (основно морков, които в развитите страни е особено сочен).

Дали мотивите ни да накажем тежко престъпниците са морални?
Често изтъкван мотив е: какво ще ги храним тия педофили и убийци да им клъцнем главите, така ни е по-евтино. Въпрос: защо убиват най-често хората? Очевиден отговор: за пари.
Друг мотив: страха. Страх ни е от тези хора и искаме да ги убием, защото чувстваме, че те (или подобните на тях) могат да ни приченят болка. Обаче: изследванията на когнитивните психолози ясно показват, че огромната част от насилниците не смятат, че насилват - според техните възгледи те само се защитават срещу света които ги мрази и иска да ги нарани.
Извод: няма принципна разлика между мотивите на обществото-убиец и мотивите на отделния убиец.

Морално ли е да наказваме с колкото се може по-тежки наказания хората извършили тежки престъпления? На пръв поглед - да. Казваме, че те са лоши и ги наказваме за тяхната зла воля (при умишлените престъпления) или за тяхната слаба воля (при непредпазливите престъпления). Това може да се твърди само от хора, които никога не са се замисляли колко сложен феномен е човешкото поведение, и колко малко понятия като добър и зъл могата да ни дадат вярна представа за него. Върху него влияят фактори като: генетично наследство, отношението към човека (особено в ранна детска възраст), хранене, здравословни проблеми, социални взаимоотношения и т.н.
Извод: Често пъти наказваме хората за фактори не зависещи от тях. Наказанието освен израз на дразнещо ниска ефективност има и съмнително морално оправдание.

Освен това смъртното наказание е израз на крайно безсилие - признание, че не можем да направим НИЩО за да променим този човек и затова ще го убием.

И накрая: престъпността е обществен феномен - то е само израз на тежкото заболяване на обществото като цяло. Смъртното наказание е израз на желанието ни да се освободим от НАШАТА отговорност за НАШЕТО общество и да я прехвърлим върху отделните личности, в които обществениете проблеми са избили най-ярко.

Не мисля, че липсата на разбиране, нетолерантността, омразата, страха, алчността и безотговорността трябва да се поощряват. Точно това прави смъртното наказание. Т.е. то НАСЪРЧАВА престъпността.
Второкурсник
 

Re: За и против смъртното наказание

Мнениеот miron » 26 Апр 2004, 19:15

Второкурсник,

Евала!
miron
 

Re: За и против смъртното наказание

Мнениеот stamen1 » 26 Апр 2004, 22:48

Евалла девойче! Само така! Харесваш ми. Другите като Мирон май само си правят вятър на устата.
stamen1
Младши потребител
 
Мнения: 17
Регистриран на: 25 Апр 2004, 09:18

Re: За и против смъртното наказание

Мнениеот stamen1 » 26 Апр 2004, 22:51

Абе пич, ти май си се разболял от много четене. Малко не ти се разбира. Недей да буташ толкова много масло, та ти си в началото на живота си още. Като станеш като мен- юрист с 16 годишна практика, 7 от които следовател- пак ще говорим. А сега си учи само за изпитите ОК?
stamen1
Младши потребител
 
Мнения: 17
Регистриран на: 25 Апр 2004, 09:18

Re: За и против смъртното наказание

Мнениеот stamen1 » 26 Апр 2004, 22:53

Това на какъв език беше колега или май не сте колега, щом използвате турски термини. Да не сте ходжа случайно?
stamen1
Младши потребител
 
Мнения: 17
Регистриран на: 25 Апр 2004, 09:18

Следваща

Назад към Наказателно право


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 19 госта


cron