начало
Общината е осъдена да плати над 30 000 лева на адвокатка – счупила си крака до Съдебната палата Общината е осъдена да плати над 30 000 лева на адвокатка – счупила си крака до Съдебната палата

За и против смъртното наказание

Дискусии и казуси в областта на: Наказателно право, Наказателен процес, Криминалистика, Съдебни експертизи
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.


Re: За и против смъртното наказание

Мнениеот stamen1 » 26 Апр 2004, 22:56

Ти ме съмняваш, че си повече психолог, отколкото юрист. Като е сгазил лука- ел. стола, естествено. Теб ако те е страх и спиш на светната лампа, избягваш филми на ужасите и т.н.- има и мужкари на които им пука да знаеш.
stamen1
Младши потребител
 
Мнения: 17
Регистриран на: 25 Апр 2004, 09:18

Re: За и против смъртното наказание

Мнениеот nenene » 26 Апр 2004, 23:46

Второкурсник,имаш дар слово,но се съмнявам ,че когато завършиш ще имаш друго мнение.А когато оставиш книжките и влезеш в живия живот представата ти за нещата или тотално ще се объркат или ще се съгласиш с по-крайните и не чак толкова хуманни мерки за лекуване на обществото.Обществото не е стадо овце,а съвкупност от индивиди-личности.Да, признание за безсилие е да се промени един убиец когото ти наричаш човек само защото има 2крака и 2ръце.И природата греши,трябва ли да се правим ,че незабелязваме грешките и само защото сме хомосапиенс.Ти вярваш ли в превъзпитанието?Аз не.
nenene
 

Re: За и против смъртното наказание

Мнениеот Гери » 27 Апр 2004, 02:41

Абсолютно вярно колега, само юрист, който никога не се е докосвал до наказателното право в реалният живот може да говори за хуманност и други такива писани по дебелите книги работи... Много хуманно е да застреляш от упор 3 граждани за да им вземеш 100 лв. например! Когато не ти се е налагало да стоиш до такъв е лесно да говориш... Друг е въпросът, че рядко се замисляш за вината (професионална деформация)... един вид придобита шизофрения :)

Тук да се включа и за темата със съдията... не е виновен съда който постановява осъдителна присъда, а обвинителният уклон на следователя и прокурора. Известно е, че основните фигури в досъдебният процес трябва да събират както доказателства които свидетелстват, че дадено лице е автор на престъплението... така и доказателства в подкрепа на неговата не виновоност... Друг е въпросът, както казах и по-горе, че оправдателни присъди се постановяват заради ГРУБИ процесуални нарушения!

Сега вече едва гледам... дано ясно написах спящите си мисли :")
Спокойна нощ колеги и утре... УСПЕШЕН ДЕН!
Гери
 

Re: За и против смъртното наказание

Мнениеот DNV » 27 Апр 2004, 09:01

Изобщо не слушай stamen1. Нищо лошо няма в многото четене. Напротив! Така се получава по-пълна и задълбочена картина на реалността и човек вижда нещата от много ъгли и не прави едностранни преценки.
Напълно те подкрепям в мнението ти.
Извинявам се за неформалното обръщение, ама нали сме колеги :)
DNV
 

Re: За и против смъртното наказание

Мнениеот DNV » 27 Апр 2004, 09:14

Съгласна съм да се "премахне" злото. Но считам, че е достатъчно да бъде изолиран до края на живота си, без право на замяна, а не да се принизяваме до неговото ниво и да се превръщаме в убийци. Варварско е!
DNV
 

Re: За и против смъртното наказание

Мнениеот Кларк Кент » 27 Апр 2004, 09:28

А нима смърта е наказание? Нали ролята на наказанието е да чрез неблагоприятни последици да предизвика поведенческа промяна. Това не може да стане, като някой бъде убит.Доживотния затвор е сериозно наказание и неговата роля, като най-тежко такова по сега действащия НК е да изолира от обществото хора, които очевидно не подлежат на превъзпитание.А колкото до колежката Гери- няма значение дали пишещите мненията си тук са стояли или не до убиец. Даже мисля, че обстоятелството, че Вие сте стояли по- скоро влияе върху безпристрастността на преценките Ви. Аз съм стоял срещу убийци, но не мисля като Вас по въпроса за смъртното наказание.Ако едно лице извърши убийство, то трябва ли обществото чрез институциите, които е създало също да се превърне в убиец? Тогава с какво ще сме по-добри от престъпника?И това ли е примера към децата ни- отвърни на това, което ти прават по същия начин. Тогава няма ли да станат жертвите на насилие бъдещи насилници?
Кларк Кент
 

Re: За и против смъртното наказание

Мнениеот Христова » 27 Апр 2004, 09:40

Смятам, че за 10 год. той доста добре ще свикне с мисълта дотам, че ще стигне фазата да чака изпълнението с нетърпение, само и само да не се тормози повече. А една открита съдебна грешка на 9-та година може и да му дойде нанагорно, защото след 9 години очакване за смърт това си е гавра. Ако в такива срокове обжалваш смъртна присъда и пледираш за грешка...Сигурна съм, че на осъдения ще му е все едно.
Христова
 

Re: За и против смъртното наказание

Мнениеот Христова » 27 Апр 2004, 09:51

Ти няма ли да натиснеш бутона, ако той е изнасилил 6 годишно дете, разфасовал го е и си пие бирата в кварталната кръчма с приятели и никой не подозира какво е направил? Ами серийният убиец в Москва? Ще плащаш данъци, за да живее той спокойно и по човешки в затвора, да има там компютри и нови книги? И после ще протестира, че незачитат личносттаму и му отнемат правото на живот! И такива най-честто се държат нагло и пред съда.
Христова
 

Re: За и против смъртното наказание

Мнениеот Toshko » 27 Апр 2004, 09:57

Така е, да!!! Напълно си права!!!
Toshko
 

Re: За и против смъртното наказание

Мнениеот Второкурсник » 27 Апр 2004, 10:16

Благодаря за подкрепата. :) Естествено, ще обърна внимание какво казва Стамен - свикнал съм да изслушвам хората дори и тяхното мнение да не ми допада. Човек винаги може да научи по нещо от всеки - ако решиш, че знаеш всичко, значи няма на къде повече да се развиваш т.е. - вече си умрял. Естествено, това не означава, че ще си променя мнението :).

Усмивки от мен и още веднъж - благодаря!
Второкурсник
 

Re: За и против смъртното наказание

Мнениеот Tod » 27 Апр 2004, 10:22

От цялото изложение не видях къде остана личната отговорност на отделната личност-явно според Второкурсник на всеки обществото му е виновно.
Tod
 

Re: За и против смъртното наказание

Мнениеот Второкурсник » 27 Апр 2004, 10:35

Гери, напълно те разбирам - ужасно е да се докоснеш до подобно престъпление, естествената реакция е да искаш да накажеш престъпника по възможно най-жесток начин. И аз когато се сблъскам с подобна жестокост, първата ми инстинктивна реакция е да изкрещя вътрешно: това не е човек, а животно! тоя трябва да го набием на кол! и това му е малко!

Камо ли пък да си жертва на подобна жестокост или твой близък да е пострадал!

Мисля, че сме хора именно защото можем да преодоляваме първоначалната емоционална реакция и да погледнем нещата от по-широка гледна точка, да намерим ЕФЕКТИВНОТО решение, независимо, че емоциите не подтикват да действаме незабавно по разрушителен начин.

Колкото до обидните подмятания от типа: избърши си жълтото от устата пък тогава говори, няма да се хвана на тази въдичка и да превръщам дискусията в безсмислена размяна на обиди (имам пред вид Стамен1). Все пак по въпроса за жизнения ми опит - 2 години съм по голям от Гери, правото ми е второ висше, имал съм късмета да бъда пациент на психиатричен диспансер, работил съм, занимавал съм се с частен бизнес (изключително неуспешно), и т.н. - мисля че това не е толкова малко. Именно проблемите с които съм се сблъсквал ме принуждават да чета непрекъснато и да се развивам - иначе не бих оцелял.
Второкурсник
 

Re: За и против смъртното наказание

Мнениеот Христова » 27 Апр 2004, 11:04

Дразни ме това, че гледате на смъртното наказание като на талион. Не е така. Това не ни прави убийци, както и цялото общество. Има толкова бедни и болни деца. Издръжката за такъв човек може да се трансформира в издръжка за нуждаещ се. Защо да не отговориш на убиеца по същия начин? Ако се отнесеш към него с добро, дали наистина той ще го оцени или ще се кефи, че е жив? За да е извършил нещо, наказуемо със см. нак., явно гражданската съвест у него е толкова надълбоко скрита, че е обявена за общодържавно издирване, щом това е дискусионна тема.
Христова
 

Re: За и против смъртното наказание

Мнениеот Второкурсник » 27 Апр 2004, 11:09

Разбира се, че не! Всеки е отговорен за постъпките си! Независимо как се е стигнало до тях - в крайна сметка миналото си е минало, настоящето и бъдещето са по-важни. Това на което исках да наблегна е, че човек не се формира изолирано, не пада от небето!

Ходил ли с в дом за сираци? За съвсем кратко време работих като доброволец в такова заведение. Знаеш ли какво е да те изнасилят на 12 години по големите? Или да ти блъскат системно главата в стената? Мислиш ли, че това остава без последствия? Замислял ли си се как влияе на едно 8 месечно дете ако майка му го подминава като малка гара и не му обръща внимание? Без да си дава сметка, че това уврежда ЗАВИНАГИ регулацията на ключови невромедиатори в мозъка (например серотонина) и че това дете после ЦЯЛ ЖИВОТ ще има проблеми с контрола върху импулсите си? И че ще е склонно към насилие? Бих ти предложил например една компилация от изследвания в областта на психологията: "Емоционална интелигентност" на Даниел Голман. Една от главите се казва: "Как да отгледаме насилник", мисля ще те заинтересува.

Замислял ли си се защо огромната част от престъпленията се извършва от мъже между 18-29 години? и защо има явно непропорционален дял на някои етнически общности?

Хилядолетия наред хората са живели в малки общности, под системните грижи и надзор на родителите и на майката - сега семействата често се разрушават докато детето е съвсем малко, а понякога изобщо не се създават! Векове наред младите мъже с проблемно поведение са били сдържани от общността - на село всеки се знае, ако направиш някоя беля веднага ще се разбере и ще последват бързи и неформални санкции. Сега всеки човек с проблемно поведение може да се укрие в анонимността на големия град и да разчита с голяма доза увереност на безнаказаност независимо колко ефективно работи съдебната система. Векове наред хората са били подлагани на ниски и умерени нива на стрес - на село живота си тече еднообразно, ден след ден, няма вестници, няма телевизия, няма радио - не четеш как са изнасилили някои, нито виждаш как Шварценегер изкормва някои "гад". Между другото - насилието по телевизията и компютърните игри е точно копие на методите за десенсибилизация на американските войници във Виетнам. Опитите са успешни до Виетнамската война само 10-15% от войниците са стреляли за да убият врага, останалите са се старали да гърмят някъде на страни. Във Виетнам 95% от американските войници стрелят на месо! Защо тогава се учудваме, че децата са склонни към насилие?
Насилието блика от обществото ни и да, то е отговорно за това, независимо от насилието на отделния извършител.

Насилието се ражда от неразбиране - на другия. Когато гледаме на Другия като на непознат, като на Нещо чуждо тогава е много лесно да натиснем спусъка. Зачети се внимателно в комюникетата на коя да е терористична организация: по отношение на Врага изоблистват епитети като: свиня, куче, чудовище и т.н. Словесното насилие и сложесната дехуманизация улесняват акта на насилие - това е безспорно установено в изследванията на психолозите. И какво виждаме по улиците, какво чуваме в автобуса, с какво се сблъскваме ежедневно на работното място? С насилие, поне словесно, ако не физическо (да впрочем, около 1/4 от българските жени са били подлагани на физическо насилие). С арогантност. С чувство за безсилие. С омраза. С една дума с НЕРАЗБИРАНЕ!

Емоциите са заразни. Спомни си ако някои ти се изтрепчи или постъпи несправедливо с теб, колко време носиш в себе си чувството на обида и затаен гняв? Помисли на колко души съсипва психиката един преподавател, мениджър, кондуктор във влак или автобус, които носи гняв, отчуждение, подтиснатост в себе си и ги излива върху десетките и стотици хора с които общува всеки ден.

Да всеки от нас носи отговорност! С всека наша постъпка и дума можем да наклоним везните на едната или на другата страна, да тласнем човека към развитие или да го натикаме в лайната! И затова не мога да приема да изливаме ЦЕЛИЯ си гняв и ЦЯЛАТА си омраза върху отделните личности, колкото и ужасни да са постъпките им.

Може би когато Христос е казвал: "Обичай ближиния си!" все пак е имал нещо пред вид?
Второкурсник
 

Re: За и против смъртното наказание

Мнениеот nenene » 27 Апр 2004, 11:12

Второкурсник,не превръщай форума в изповедалня.Ако бързо забравяш,ти обичаш да четеш-поглеждай по-често заглавието на темата!
nenene
 

Re: За и против смъртното наказание

Мнениеот Второкурсник » 27 Апр 2004, 11:18

Прав си, моля за извинение!
Второкурсник
 

Re: За и против смъртното наказание

Мнениеот DNV » 27 Апр 2004, 13:41

Ама, моля Ви, стига с тая издръжка!
Първо да обърнем внимание, защо издържаме 240 депутати, които и без това повечето време ги няма, пък после ще мислим за издръжката на затворниците. (Това обаче е друга тема) Наистина ли вярвате, че ако не плащаме за издръжката на убиец в затвора, ще има повече пари за сираците или старците?!? Я си спомнете къде живеем.
Освен това не смятам, че престъпникът ще се "кефи" като е под усилено строг или специален режим до края не живота си.
DNV
 

До Гери

Мнениеот DNV » 27 Апр 2004, 13:51

Предварително уточнявам, че по принцип харесвам коментарите на Гери по темите, но в случая виждането ни се разминава.
Та искам да попитам:
Доколкото следя форумите, Гери се занимава с наказателно право и е адвокат. Струва ми се, че някъде беше писала, че измъква клиентите си (очевидно престъпници, макар и недоказано) заради процесуални грешки/нарушения. Сега обаче коментира, колко е ужасно да стоиш до убиец. Е как тогава спи добре, измъквайки клиентите си (престъпници) през процесуални вратички?
Извинявам се, ако съм достигнала до погрешни изводи от коментарите дотук.
DNV
 

Re: druga gledna to4ka

Мнениеот Ася » 27 Апр 2004, 14:38

А какво ще стане ако се установи, че смъртното наказание на съдията е наложено в резултат на съдебна грешка??? И до къде по веригата ще се стигне, ако се използва вашата логика? И нужно ли е това?
Аз съм за смъртното наказание, но прилагано само за изключително жестоки престъпни прояви, като се отчитат всички субективни и обективни фактори и се изключи до 0% възможността за съдебна грешка.
Ася
 

Re: druga gledna to4ka

Мнениеот DNV » 27 Апр 2004, 14:46

До 0%!? Това е теоретично невъзможно. Винаги може да се сгреши.
DNV
 

ПредишнаСледваща

Назад към Наказателно право


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 13 госта


cron