начало
Общината е осъдена да плати над 30 000 лева на адвокатка – счупила си крака до Съдебната палата Общината е осъдена да плати над 30 000 лева на адвокатка – счупила си крака до Съдебната палата

Formalno i Rezultatno prestuplenie

Дискусии и казуси в областта на: Наказателно право, Наказателен процес, Криминалистика, Съдебни експертизи
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.


Re: Formalno i Rezultatno prestuplenie

Мнениеот nancho13 » 05 Юни 2004, 14:11

Що се занимавате с Гега! Човекът не е виновен че мисли по този начин /т.е. че не може/ Просто няма практика, а може и да не е завършил все още. Смятам все пак, че показва някакъв потенциал за дознател.
nancho13
Нов потребител
 
Мнения: 9
Регистриран на: 13 Май 2004, 18:30

Re: Formalno i Rezultatno prestuplenie

Мнениеот spero » 05 Юни 2004, 17:30

Баев трябва да четеш по задълбочено.Да караш пиян е престъпление само ако си управлявал МПС с концентрация на алкохол в кръвта над 1.2 на хиляда промила ,демек да е осъществен състава на чл.343б ,ал.1 от НК,погледни и втората алинея.
spero
 

Re: Formalno i Rezultatno prestuplenie

Мнениеот gbaev » 05 Юни 2004, 19:51

Spero! Ти май трябва да четеш по-задълбочено. Прочети ми по-горното мнение и тога ми прави забележки!
gbaev
Младши потребител
 
Мнения: 53
Регистриран на: 23 Мар 2004, 15:48

Re: Formalno i Rezultatno prestuplenie

Мнениеот Mb}|{bT » 06 Юни 2004, 00:38

Айде пак се почна...
Mb}|{bT
 

Re: Formalno i Rezultatno prestuplenie

Мнениеот gega » 06 Юни 2004, 09:20

Баев, явно си далеч от науката и практиката! Престъпният резултат, още веднъж ще го повторя (за последно обаче, и то само за теб), от обективна страна може да се изразява във две форми - 1) причиняване на вреда (вредоносен резултат) и 2) СЪЗДАВАЩО ОПАСНОСТ от настъпване на вредоносните последици - най-лесния пример, разбираем за теб, ще ти дам:
Раздел III
Злепоставяне
Чл. 136. (1) Който наруши правила, установени за охрана на безопасността на труда, и с това изложи на опасност живота или здравето на трудещите се, се наказва с лишаване от свобода до три години или с поправителен труд, както и с обществено порицание.
(2) (Нова - ДВ, бр. 28 от 1982 г.) Когато с деяние по предходната алинея по непредпазливост се изложи на опасност животът или здравето на трудещите се, наказанието е лишаване от свобода до една година или поправителен труд.
Чл. 137. Който изложи лице, лишено от възможността да се самозапазва поради малолетство, престарялост, болест или изобщо поради своята безпомощност, по такъв начин, че животът му може да бъде в опасност, и като съзнава това, не му се притече на помощ, се наказва с лишаване от свобода до три години.
Чл. 138. Който съзнателно не окаже помощ на лице, за което е длъжен да се грижи и което се намира в опасност за живота си и няма възможност да се самозапази поради малолетство, престарялост, болест или изобщо поради своята безпомощност, в случаите, когато е могъл да окаже помощ, се наказва с лишаване от свобода до една година или с поправителен труд.
Чл. 139. (Изм. - ДВ, бр. 28 от 1982 г., бр. 10 от 1993 г.) Който при непосредствена опасност за живота на другиго не се притече на помощ, която е могъл да му даде без опасност за себе си или за другиго, се наказва с поправителен труд до шест месеца или с глоба от сто до триста лева.
Чл. 140. Водач на превозно средство, който след превозна злополука, в която има участие, не окаже необходимата помощ на пострадалото лице, която е могъл да му даде без опасност за себе си или за другиго, се наказва с лишаване от свобода до една година или с поправителен труд.
Чл. 141. (1) (Изм. - ДВ, бр. 28 от 1982 г., бр. 10 от 1993 г.) Лице, което упражнява медицинско занятие, ако след като бъде поканено, не се притече на помощ на болен или на родилка без уважителна причина, се наказва с поправителен труд или с глоба от сто до триста лева.
(2) Ако на виновния е било известно, че болният или родилката са в опасно положение, наказанието е лишаване от свобода до една година или поправителен труд.
(3) (Изм. - ДВ, бр. 28 от 1982 г., бр. 10 от 1993 г.) Който, като е длъжен да окаже помощ на болен, не му окаже такава помощ без уважителни причини, се наказва с поправителен труд до шест месеца или с глоба от сто до триста лева.
gega
 

Re: Formalno i Rezultatno prestuplenie

Мнениеот gega » 06 Юни 2004, 09:31

Прав си безсъмнение в много отношения! Не бъди обаче тъй докачлив! Аз съм благ човек и когато „скастрям“ някого не изпътвам злоба или надменност! Просто ми се ще да бъдем по-прицизни! Това е! А пък аз винаги обосновавам моята теза, поради което не можеш да ме обвиняваш, че говоря голословно. И по темата:смятам, че е трудно да се обоснове една ясна дефиниция на понятието резултатно и формално престъпление, тъй като всяко престъпление накърнява или заплашва определено обществено отношение - чл. 10
Чл. 10. (Изм. - ДВ, бр. 50 от 1995 г.) Общественоопасно е деянието, което застрашава или уврежда личността, правата на гражданите, собствеността, установения с Конституцията правов ред в Република България или други интереси, защитени от правото.
А резултатно престъпление е и това общественоопасно деуяние, което е извършено противоправно и виновно, обявено е за наказуемо по НК и създаващо дори опасност („ЗАСТРАШАВА“) от накърняване на нечие права и законни интереси. Ако съм те обидил, не съм целял това!
gega
 

Re: Formalno i Rezultatno prestuplenie

Мнениеот mishoni » 06 Юни 2004, 12:59

Ама я не се връзвай! Дай да пием по бира!:))

[%sig%]
mishoni
Младши потребител
 
Мнения: 87
Регистриран на: 19 Май 2003, 15:31
Местоположение: гр. София

Re: Formalno i Rezultatno prestuplenie

Мнениеот gbaev » 07 Юни 2004, 13:28

Da Gega prav si . Taka e ! Bravo! Qvno sam se zabludil za mnenieto ti. Razbrah go v smisal, 4e rezultatno e vsqko ob6estveno opasno prestaplenie!
gbaev
Младши потребител
 
Мнения: 53
Регистриран на: 23 Мар 2004, 15:48

Re: Formalno i Rezultatno prestuplenie

Мнениеот АЗ » 12 Юни 2004, 17:21

Ама има и една подробност-ТРЯБВА ДА ТЕ ХВАНАТ!
АЗ
 

Предишна

Назад към Наказателно право


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 18 госта


cron