начало
Кадровиците не отстраниха от длъжност Константин Сулев, изслушаха прокурорите по делото срещу Нотариуса Кадровиците не отстраниха от длъжност Константин Сулев, изслушаха прокурорите по делото срещу Нотариуса

За безумните решения на СГС

Дискусии на тема съдебната власт в България


За безумните решения на СГС

Мнениеот devva » 03 Окт 2013, 11:28

Ищец сме по дело за неплатена цена по договор за доставка на стоки. В първоинстанционното дело пред СРС ответникът не просто не оспорва, а ПРИЗНАВА извършването на доставката (по някакви неясни причини оспорва размера на задължението си). Размерът така или иначе е установен по делото с експертиза. След безумна квалификация на районния съдия и извода му, че договорът ни бил нищожен, губим делото и обжалваме. СГС вижда грешката на съда, вежливо ни обяснява, че естествено сме прави и подобна квалификация е пълна пародия, но о, чудо :shock: - въпреки това отхвърля иска, защото не сме представили доказателства за извършване на доставката, т.е. прави нова грешка.

И това е вече за втори път (за различни ответници иде реч) - при един и същи състав. Естествено сумите са такива, че за ВКС няма как да говорим. СГС е безгрешен.

Неколкократно е обърнато внимание на положението - и в съдебно заседание, и писмено. И все пак няма кой да чуе/прочете за какво става въпрос.

Ясно е, че нищо не може да се направи и все пак к'во прайм? Как да ги накарам да четат делата си, поне занапред? Защото знам, че "занапред" ще има.
devva
Потребител
 
Мнения: 161
Регистриран на: 05 Апр 2012, 11:30

Re: За безумните решения на СГС

Мнениеот devva » 03 Окт 2013, 16:04

Тъй като никой не ми отговаря, аз да си кажа какво съм решила за себе си. Тъй като възможностите ми да пиша каквото и да било срещу влязло в сила СР са силно лимитирани, реших да си напиша молба за тълкуване на решението, в която да опиша дълбокото си обръкване от разсъжденията на съда. Барем някой прочете поне нея...
devva
Потребител
 
Мнения: 161
Регистриран на: 05 Апр 2012, 11:30

Re: За безумните решения на СГС

Мнениеот ivan_lawyer » 03 Окт 2013, 20:28

Не се считам за всезнайко, но на първо място трябва да се уточни тежестта на доказване. От практиката си знам, че е много трудно да се води дело, дори за елементарни спорове. Де-факто законът е сложно-конструиран и изтъкан от много непонятни области, така е. Понякога се водят пара-процеси, трудни са работите понякога, но няма лесен успех.
ivan_lawyer
Старши потребител
 
Мнения: 5212
Регистриран на: 25 Мар 2008, 17:46

Re: За безумните решения на СГС

Мнениеот error » 03 Окт 2013, 20:30

Нещо не е така.
Няма такъв въззивен състав, който в залата да ти каже, че си прав и първоинстанционното решение е сбъркано.
Защо не посочиш № на делото и състав на СГС за да можем да прочетем за какво става дума.
Аватар
error
Потребител
 
Мнения: 458
Регистриран на: 20 Окт 2004, 16:01

Re: За безумните решения на СГС

Мнениеот devva » 04 Окт 2013, 09:35

Бих посочила делото, но клиентът ми е твърде чувствителен. И не, не са ми го казали в съдебно заседание, написали са го в решението: "В тази връзка основателни са оплакванията на въззивника, че правоотношението между страните не е такова за ..., поради което приложимите за този вид договори императивни разпоредби не намират приложение в случая. Въпреки това исковете са неоснователни." И се започва грешката на СГС.

Тежестта за доказване ли? Не казвам, че нещо изобщо е лесно, но когато имаме признание за факта, от който възниква вземането, от страната, за която той е неизгоден, каква тежест на доказване, какви пет лева? СГС е спал и не е видял, че в първата инстанция ответникът си е признал сключването на договора и получаването на стоката (И в отговора на исковата молба, и лично в съдебно заседание). И твърди, че искът ми бил неоснователен, щото не съм доказала именно последното.

Защо не съм представила доказателства е тема на друг разговор, но считайте, че приемо-предавателният протокол липсва у клиента ми по една или друга причина.

Идеята на темата не беше да влизаме в конкретика, а по-скоро да попитам как се справяте с очевидно неправилните решения на СГС, които баче няма как да обжалвате. Често ли ви се случва? А когато ви се случи няколко пъти при един и същи състав?
devva
Потребител
 
Мнения: 161
Регистриран на: 05 Апр 2012, 11:30

Re: За безумните решения на СГС

Мнениеот error » 04 Окт 2013, 13:13

devva написа:Бих посочила делото, но клиентът ми е твърде чувствителен. И не, не са ми го казали в съдебно заседание, написали са го в решението: "В тази връзка основателни са оплакванията на въззивника, че правоотношението между страните не е такова за ..., поради което приложимите за този вид договори императивни разпоредби не намират приложение в случая. Въпреки това исковете са неоснователни." И се започва грешката на СГС.


Щом ще коментираме без доказателства, тип ЕЖК, изказвам насрещното предположение, че отхвърлянето на иска се основава на допусната адвокатска грешка при предявяването и подържането му. Демек, твоята.



devva написа:Идеята на темата не беше да влизаме в конкретика, а по-скоро да попитам как се справяте с очевидно неправилните решения на СГС, които баче няма как да обжалвате. Често ли ви се случва? А когато ви се случи няколко пъти при един и същи състав?


Без да навлизам в конкретика, толкова е паднало нивото на предлаганите адвокатски услуги, та когато видя, един и същ адвокат да прецаква N-тото поред дело, иде ми да сложа обява на външната врата на канцеларията "Уважаеми граждани, ако ваш адвокат е Х.Y.Z., надежда всяка тука оставете".
Аватар
error
Потребител
 
Мнения: 458
Регистриран на: 20 Окт 2004, 16:01

Re: За безумните решения на СГС

Мнениеот chandra » 04 Окт 2013, 13:22

Ми като е признал, да бяхте поискали от съда да отдели спорното от безспорното и да чете едно определение, че факта на сключване на договора и извършването на доставката не се нуждаят от доказване, предвид признанието на иска в тази му част от страна на ответника с отговорът на исковата молба!
chandra
Потребител
 
Мнения: 407
Регистриран на: 21 Дек 2008, 14:55
Местоположение: гр.Варна

Re: За безумните решения на СГС

Мнениеот devva » 04 Окт 2013, 14:00

devva написа:Неколкократно е обърнато внимание на положението - и в съдебно заседание, и писмено. И все пак няма кой да чуе/прочете за какво става въпрос.


Това - за колегата chandra. Ако е съдия, прощавам й, вече свикнах с практиката на посочените да се произнасят без да четат.

error написа:Без да навлизам в конкретика, толкова е паднало нивото на предлаганите адвокатски услуги, та когато видя, един и същ адвокат да прецаква N-тото поред дело, иде ми да сложа обява на външната врата на канцеларията "Уважаеми граждани, ако ваш адвокат е Х.Y.Z., надежда всяка тука оставете".


За съжаление, трябва да се съглася, че логичният извод е именно този. На практика обаче идеше реч за нещо съвсем друго. Здраве да е.
devva
Потребител
 
Мнения: 161
Регистриран на: 05 Апр 2012, 11:30

Re: За безумните решения на СГС

Мнениеот votpuska » 05 Окт 2013, 14:32

Адвокатската професия е рискова, защото някои недоволни клиенти след това прилагат винкелно право... :lol: :lol: :lol:
Юризмът не е лъжица за всяка уста!
votpuska
Потребител
 
Мнения: 362
Регистриран на: 24 Ное 2012, 16:06

Re: За безумните решения на СГС

Мнениеот toros » 05 Окт 2013, 23:28

Здравейте. Повдигнатият в темата въпрос е доста болезнен според мен и не се отнася само до СГС, а се среща във всички съдилища в страната. За съжаление голяма част от съдиите са тръгнали серизоно по инерция и нежеланието им да работят е трудно прикривано.

Та конкретно по темата - освен да ппсикате тълкуване на решението, което според мен е добра идея, бихте могли да се жалвате и пред Инспектората към ВСС. Това едва ли ще доведе до успех по същество на делото, но мисля, че ще има ефект "за напред".
toros
Нов потребител
 
Мнения: 2
Регистриран на: 05 Окт 2013, 23:21

Re: За безумните решения на СГС

Мнениеот devva » 06 Окт 2013, 07:49

Мъчна работа е това с инспектората, премислила съм го и ми се струва, че не му е баш това работата. А и не ми се иска в бъдеще да нося негативите на една евентуална проверка на конкретен състав. Да не говорим, че то и ще се разчуе из коридорите на съдебната палата.
devva
Потребител
 
Мнения: 161
Регистриран на: 05 Апр 2012, 11:30

Re: За безумните решения на СГС

Мнениеот krushov » 06 Окт 2013, 08:41

По повод на негативните изказвания за адвокатите, бих искал да вметна, че за несвършената от съда работа е най-лесно да бъде обвинен адвокатът - той за това съществува, за да поема /вместо съда/ емоциите на хората.
Проблемът е в това, че съдът държи на своите "права" да работи възможно най-малко и да решава делата както дойде, защото е "независим", решава "по съвест" и "според другите обстоятелства по делото". Очевидно е, че тази практика създава условия за корупция - решенията могат да бъдат мотивирани от роднинско или финансово стимулиране, а не от реалността и логиката.
Но все пак съдът е ВЛАСТ, а в БГ по традиция "срещу ръжен не се рита".
krushov
Нов потребител
 
Мнения: 4
Регистриран на: 25 Юли 2013, 16:31

Re: За безумните решения на СГС

Мнениеот nk7702n » 06 Окт 2013, 09:22

Очевидно е, че в някои случаи се налага намесата на Инспектората към ВСС след приключване на съответното производство колкото и да е утвърдено правилото, че "срещу ръжен не се рита". Иначе, за търсенето на вина от адвокатите винаги и на всяка цена, сте прав, колега. Между другото, наближава моментът на обсъждане на проекта за изменение на ЗА, така че следва внимателно да се обмислят предстоящите изменения!
nk7702n
Старши потребител
 
Мнения: 6454
Регистриран на: 01 Юли 2010, 11:02

Re: За безумните решения на СГС

Мнениеот ivan_lawyer » 06 Окт 2013, 11:17

Винаги се опитва с лакмус - за киселинност на средата, така да се каже Ph. Първо се завежда обезпечително искане, където ще да пише. Нож с две страни - възможно е съдът да се произнесе витиевато и/или това да се обърне поради жалба. Възможно е - но ако е по време на делото, това ще определи крайният изход. Същото се отнася и за други похвати и прийоми.
ivan_lawyer
Старши потребител
 
Мнения: 5212
Регистриран на: 25 Мар 2008, 17:46

Re: За безумните решения на СГС

Мнениеот bird_of_paradise » 06 Окт 2013, 12:09

:roll: Не разбирам две-три неща: защо темата е в публичен форум, а не в раздела за юристи ( освен, ако не се цели популяризиране), кому е нужно това разделение на магистрати и адвокати и какво ще постигнете с молбата за тълкуване на Р, колега?
Защото сме в юридически форум, а писалите са все юристи, ще отдам внимание само на третия въпрос, останалото е за публиката, та- молбата ви ще бъде основателна, ако е налице неяснота по отношение диспозитива на постановеното СР, за каквито обстоятелства данни не излагате, напротив- твърдите, че съдът е изразил ясна воля за неоснователност на исковете/ "... Въпреки това исковете са неоснователни...".
Сама знаете, че тълкуване на мотивите няма да ви бъде дадено, а ал.5 на 251 няма как да бъде пренебрегната и се питам, каква е ползата от това, което ще правите :roll: .
"Човек е дълго изречение, написано с много любов и вдъхновение, ала пълно с правописни грешки.”
bird_of_paradise
Активен потребител
 
Мнения: 2668
Регистриран на: 25 Яну 2013, 15:27

Re: За безумните решения на СГС

Мнениеот devva » 06 Окт 2013, 14:57

bird_of_paradise написа::roll: Не разбирам две-три неща: защо темата е в публичен форум, а не в раздела за юристи ( освен, ако не се цели популяризиране), кому е нужно това разделение на магистрати и адвокати и какво ще постигнете с молбата за тълкуване на Р, колега?
Защото сме в юридически форум, а писалите са все юристи, ще отдам внимание само на третия въпрос, останалото е за публиката, та- молбата ви ще бъде основателна, ако е налице неяснота по отношение диспозитива на постановеното СР, за каквито обстоятелства данни не излагате, напротив- твърдите, че съдът е изразил ясна воля за неоснователност на исковете/ "... Въпреки това исковете са неоснователни...".
Сама знаете, че тълкуване на мотивите няма да ви бъде дадено, а ал.5 на 251 няма как да бъде пренебрегната и се питам, каква е ползата от това, което ще правите :roll: .


Темата не е в раздела за юристи, защото нямам достъп до него, по моя вина. Не съм целила популяризиране, нито разделение на магистрати и адвокати. Ако исках, щях да посоча и самите съдии, което не ми е приоритет. Поисках съвет как да обърна внимание на самия състав какви ги върши.

А молба за тълкуване ще пиша с ясното съзнание, че е неоснователна. Целта ми, както казах, е самите те да си видят недоразуменията и мисля, че по този начин това ще стане възможно най-елегантно и безконфликтно. Ако някой се сеща за други методи - моля, за това е темата. Да си мълча и да забравя обаче - няма как да стане, тъй като, както споменах, със сигурност ще имам още подобни дела при този състав.
devva
Потребител
 
Мнения: 161
Регистриран на: 05 Апр 2012, 11:30

Re: За безумните решения на СГС

Мнениеот ivan_lawyer » 06 Окт 2013, 15:53

За да се стигне до там, да се целува срочна книга... Вал.Бр. го е писал и то в "Адвокатски преглед", мисля по повод онова султанското дело. Не искам да буйствам, но не съм и мравка. Както и да е, най-лоши са в по-горните инстанции. Там където времето е спряло, както циничната ми уста може да каже. На толкова заметени решения съм бил свидетел, че просто ме е срам. Вярвам обаче в превръзката й.
ivan_lawyer
Старши потребител
 
Мнения: 5212
Регистриран на: 25 Мар 2008, 17:46

Re: За безумните решения на СГС

Мнениеот proki0 » 09 Окт 2013, 20:57

devva написа:Естествено сумите са такива, че за ВКС няма как да говорим. СГС е безгрешен. Неколкократно е обърнато внимание на положението - и в съдебно заседание, и писмено. И все пак няма кой да чуе/прочете за какво става въпрос. Ясно е, че нищо не може да се направи и все пак к'во прайм? Как да ги накарам да четат делата си, поне занапред? Защото знам, че "занапред" ще има.

Предложение: Сумата за която е спора е например 2 000 /две хиляди лв/, като в този смисъл са и всички документи с които разполагате.
Въпреки това предявявате иск за 5 001 лв /пет хиляди и един лев/. Така решението на СГС вече няма да бъде съвсем окончателно, пък ВКС ако стане чудо може и да го допусне до касационно обжалване, ако прецени че са налице предпоставките на чл. 280 ГПК.
Отрицателна черта на идеята - дори и да ви уважат иска за 2- те хил лв., ще плащате разноски на насрещната страна, съразмерно с отхвърлената част от иска, като няма да могат да ви се присъдят всички сторени деловодни разноски по същите съображения.
Така че преценявайте си дали си заслужава. Иначе пак СГС ще е "безгрешен", пък и не само той :wink:
proki0
Младши потребител
 
Мнения: 72
Регистриран на: 29 Дек 2010, 17:57

Re: За безумните решения на СГС

Мнениеот ivan_lawyer » 09 Окт 2013, 21:48

Не, че изгарям от вътрешно желание да отговарям на всяка тема, но мисля, че не са оставени бушони по веригата и оттам се получава едно желатиново състояние.

Съдиите са адекватно ориентирани, не е необходимо да се търси нещо повече от фактите, каквото е необходимо.

Хубаво е да се намери практическо решение - практически от всяка позиция има изход, малко опираме до спорта, където също се играе или с дървени щеки или с гумени топки.
ivan_lawyer
Старши потребител
 
Мнения: 5212
Регистриран на: 25 Мар 2008, 17:46

Re: За безумните решения на СГС

Мнениеот onzitam4 » 09 Окт 2013, 22:07

ivan_lawyer написа:За да се стигне до там, да се целува срочна книга... Вал.Бр. го е писал и то в "Адвокатски преглед", мисля по повод онова султанското дело.

Бихте ли конкретизирали за какво става дума.
onzitam4
Младши потребител
 
Мнения: 60
Регистриран на: 07 Апр 2011, 17:10

Следваща

Назад към Съдебна власт


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 21 госта


cron