начало
Кадровиците не отстраниха от длъжност Константин Сулев, изслушаха прокурорите по делото срещу Нотариуса Кадровиците не отстраниха от длъжност Константин Сулев, изслушаха прокурорите по делото срещу Нотариуса

Филчев

Дискусии на тема съдебната власт в България


Re: Филчев

Мнениеот наблюдател » 02 Сеп 2004, 23:21

Кафето се изгуби.Изгуби се и темата за УНСС.А там веселбата беше голяма.
наблюдател
 

Re: Филчев

Мнениеот s_ogled_na_gornoto » 03 Сеп 2004, 14:20

Две мъжки жени взеха Филчев на подбив
3 септември 2004

Главният прокурор Никола филчев предизвика две дами с мъжки дух в съдебната система и политиката и те го направиха за смях заради изказването му, че жените не ставали за борба с престъпността, затова мъже, при това военни, трябвало да водят дела срещу мафиоти.

Това оправдание за безсилието в борбата с организираната престъпност бе изречено след убийството на полицай и гангстер, озовали се в едно кафе в нощта срещу сряда.

"От някоя госпожа, понесла две тикви и една ряпа в обедната почивка и кисело мляко не може да чакаме да се бори и да смачка организираната престъпност", е крилата фраза на главния прокурор, изречена пред журналисти в сряда. Той посочи още, че когато трябва да осъдят някой мафиот жените се разболявали.

Съдия Нели Куцкова и депутатката Татяна Дончева, които многократно са атакували главния прокурор за стила му на действие като главен обвинител и натоварен да защитава законността, този път откровено го взеха на подбив.

"Ама вижте сега, вие мъже с комплекси познавате ли? Дайте да проявим толерантност. Няма значение, изтървал се човекът, казал го. Аз говоря по принцип. Това е материалът", заяви депутатът от БСП Татяна Дончева пред Би Ти Ви.

Тя иронично запита дали пък след призива на българския главен прокурор не трябва да бъде отстранена легендарната Карла дел Понте, главен прокурор на военния Трибунал в Хага, защото е жена.

Дончева категорично отхвърли лансираната от Филчев крута мярка за извънредни военни съдилища, които да съдят цивилни граждани. Идеята бе разкритикувана вече от правосъдния министър Антон Станков, който предложи да има не военни, а специализирани съдилища за дела, свързани с тероризъм и организирана престъпност. Наказанията за тях вероятно ще бъдат обособени в отделни глави в НК и НПК , а не в специален закон, както иска Филчев.

Бившият член на ВСС и шеф на Окръжния съд Нели Куцкова заяви,че след подобни изказвания като това на филчев срещу жените, в европейските държави се подава оставка.

Пред радио "Нова Европа" тя посочи, че Филчев често си изпуска нервите си, което е недопустимо за поста, който му е поверен. Тя добави обаче, че е чувала много по-страшни неща по време на заседания на ВСС.

"Аз не мисля изобщо да го коментирам това изказване. . . главния прокурор, защото то е смешно и нелепо", заяви Куцкова вече пред Би Ти Ви.

Тя е категорична, че "тиквите" не пречат на жените съдийки да си вършат работата и приемайки с насмешка проблема на главния прокурор разказа как от МВР са предложили да облекат с бронежилетки съдиите, които екстрадираха мафиота Сретен Йосич за Холандия.

"И една от колежките, която тежи общо 45 килограма цялата, като й казали, че трябва да облече бронежилетка 30 килограма. . . И то беше повод за майтап, но не си мислете, че тези жени са се отнесли шеговито към работата си", отбеляза Нели Куцкова.

Татяна Дончева запита по-късно в студиото дали като е мъж един съдия няма да си сложи бронежелетка или пък и той да тежи 50 килограма. А водещия ходи ли да пазарува през обедната почивка, атакува Дончева.

Съдия Куцкова посочи още, че с идеята за специализирани съдилища срещу тероризма не сме открили топлата вода.

Въпросът е, че когато държавата наистина е неадекватна, не може да се справи с организираната престъпност, заключи тя.

Много е смешно и не е необходимо да си юрист, за да разбереш, че причините не са в тиквите, кратуните и пр. зарзават... Не съм противник на специализираните съдилища, напротив, смятам, че на съдиите, които ще гледат дела срещу организираната престъпност трябва да се осигурят и някакви мерки за охрана.

И в контекста на темата за жените съдийки, тя посочи, че има много колежки, които гледат наказателни дела и са чели тежки присъди.

"Имах колежка, която не пускаше детето си да играе на площадката, защото подсъдимият живееше в съседния блок, което не й попречи да го осъди. И тя го осъди, нали? Нищо, че си трепереше за детето", заяви Куцкова.

© Copyright Mediapool
s_ogled_na_gornoto
Младши потребител
 
Мнения: 73
Регистриран на: 20 Яну 2004, 16:42

Re: Филчев

Мнениеот gambit » 03 Сеп 2004, 18:57

не,че Филчев е цвете,но тези жени са така крещящо ярко партийно оцветени,че ми се повдига като ги погледна.Такива препълниха съдебната система и я докара
ха до това жалко дередже.такива заслужават само презрение,а не възхищение.
gambit
Младши потребител
 
Мнения: 32
Регистриран на: 13 Юни 2004, 12:43

Re: Филчев

Мнениеот яstavrev » 03 Сеп 2004, 20:53

Абсолютно правилно.Тези две кокони са си типичен пример за жени-политици, което явление е по-опасно и вредно от жени-съдии.
Въобще повечето от съдийките не само че не помагат на борбата срещу мафията, но и пречат. В някои случаи с пряк умисъл, в други с косвен и по-малко по непредпазливост. Последните случаи произлизат просто от промените на хормонална основа,които настъпват в организма на жена на средна възраст. Действието на естрогена понякога е толкова силно, че няма значение колко добър юрист е съдийката и колко е смела като магистрат.Природни закони.
яstavrev
 

Re: Филчев

Мнениеот ippon » 04 Сеп 2004, 09:33

уважавам жните,за това,че те са върха на природното съвършенство,за това,че
всевишния им е определил най-отговорната и най-благородната професия:да съзъдават и да възъпитават деца. Но не мога да приема жени,които не изпълняват божията повеля и се правят на мъже,само това е достатъчно за да бъде прогласена забрана:жени които нямат деца ,не са създали семейство да не бъдат допускани до места и длъжности,които са свързани с организация и управление на обществото.Вярно е,че има и обективни причини за това,но тези жени не могли да родят деца поради тези причини да осиновят деца да ги възпитат,а не като тази госпожица и подобните и да се правят на съдници.Каквито
са те такива са и партиите им.
ippon
Потребител
 
Мнения: 165
Регистриран на: 28 Авг 2004, 20:54

Re: Филчев

Мнениеот Еstro-genka » 06 Сеп 2004, 21:19

Жена съм. На средна възраст съм. И..! О, ужас, магистрат съм. С навлизането в средната възраст и под напора на естрогена съм изгубила юридическите си знания и трупания в продължение на 20 год. правен опит. Дали пък не ставам само за варене на компоти. Май е време да престана да чета правна литература и да започна да чета рецепти за да спечеля одобрението на комплексираните фашизоиди?
Еstro-genka
 

Re: Филчев

Мнениеот донна2 » 06 Сеп 2004, 21:23

боже аз никога не съм варила компоти и не знам как става
донна2
 

Re: Филчев

Мнениеот донна2 » 06 Сеп 2004, 21:25

искам да кажа ,че това го прави някое родителско тяло или някоя приятелка последните си ме знаят от време оно ,че съм с две леви със зимнината и др. такива манджи
донна2
 

Re: Филчев

Мнениеот Com » 07 Сеп 2004, 10:10

Какво общо имат компотите ??!!!
С изключение на един колега, мнението, което изразяват "мъжете" не им прави чест, осъзнайте се, не е редно да говорите така за колегите си.
Com
 

Re: Филчев

Мнениеот донна2 » 07 Сеп 2004, 10:41

Компотите ли ,нищо общо ,но една жена се спрявя не по лошо от един мъж и отдавна ролята на жената не е само да се грижи за домашния "уют" , аз бих умряла ако изпълнявах ролята на домакиня тя просто не е съвместима със същността ми .
донна2
 

Re: Филчев

Мнениеот Com » 07 Сеп 2004, 10:46

Ами, да - докато другите правят "буркани", ние да правим пари :))
Com
 

Re: Филчев

Мнениеот Ники » 07 Сеп 2004, 11:47

Вие не знаете ли, че мъжете също преживяват подобни физиологични промени, наречени "критическа възраст"? Ако не, поинтересувайте се, за да можете да вземете мерки навреме и да ограничите щетите!
А иначе, недоумявам как може да има толкова ретроградни, шовинистични и ограничени изказвания. Сякаш не живеем в 21 век, и при това в Европа. Някои от колегите имат възгледи и изказвания, с които биха паснали повече в Афганистан на талибаните, а не тук и сега, където сме всички.
Хубавото след две години и малко ще бъде, че при подобни публични изказвания "умникът" ще може да бъде много по-лесно и бързо осъден. и че обществото ще бъде принудено, ако трябва и насила, да развие пълна нетолерантност към подобна дискриминация. а дотогава ... уважаеми колеги, справете се с комплексите си сами, за да не ви бъде още по-тежко после!
Ники
 

Re: Филчев

Мнениеот s_ogled_na_gornoto » 07 Сеп 2004, 12:40

ама колеги тук дискусията не е кой е по добър юрист мъжът или жената. има добри юристи мъжи има и жени.
важното е ,че един ............. , облечен с власт плю по цялото съсловие и дава лош пример на другите прокурори
s_ogled_na_gornoto
Младши потребител
 
Мнения: 73
Регистриран на: 20 Яну 2004, 16:42

Re: Филчев

Мнениеот Estro-genka » 07 Сеп 2004, 12:56

Признавам пред всички, че и аз не мога да варя компоти. Използувах термина "компот" защото ми хареса като продължение на използуваната от Филчев "тиква". А сега сериозно: В правотото, както ивъв всички други области има професионалисти и непрофесионалисти. Полът (и сексуалната ориентация) не е от значение. Психически обременени могат да бъдат както мъжете, така и жените. Дали в съдебната зала съдията ще мисли за варенето на компот или за шарнирния болт на колата е без значение за другите участници в процеса. Вредата е една и съща.
Колеги, поставям въпрос: Какъв е истинският мотив за изказването на Филчев? Обективен или субективен?
Estro-genka
 

Re: Филчев

Мнениеот s_ogled_na_gornoto » 07 Сеп 2004, 13:35

колежке, неговият мотив е мъглив като есенен ден, очевидно му е трудно да формулира ясна теза. оставете го , да почива.
s_ogled_na_gornoto
Младши потребител
 
Мнения: 73
Регистриран на: 20 Яну 2004, 16:42

Re: Филчев

Мнениеот Гари » 07 Сеп 2004, 14:17

За Филчев или добро или нищо! Така, че аз ще замълча. Все пак ми предстои държавен изпит при него.
Гари
 

Re: Филчев

Мнениеот ippon » 07 Сеп 2004, 16:25

Видно е,че голяма част от участващите в този разговор са в началото на житйеския си и професионален път.Те изразяват отношението си към обвивката
на проблема,а не към същността му.За същинския анализ на предмета на спора са нужни също много знания и съответното възпитание . Като казвам възпитание
имам предвид неправилно ,а не лошо възпитани.За това причината е основно в
системата и методиката на образованието.При него не се отчита сериозното
различие в духовния мир на жената и мъжа.Различните полове,различно възприемат,анализират,синтезират,обобщават и ползват, обективно една и съща ,по вид и съдържание информация.Това предполага и различни възможнос
ти и вътрешна нагласа.Темата е интересна и с конкретно значение за практиката,
не бива еманципираните колежки да се обиждат ,струва ми се,че те самите
се поставят в конфузно полежение като се опитват да избягат от същността си на
родителки и възпитателки на поколението .Считам,че това им призвание е върхът
на всички професии.Това е божествена професия.
ippon
Потребител
 
Мнения: 165
Регистриран на: 28 Авг 2004, 20:54

Re: Филчев

Мнениеот яstavrev » 07 Сеп 2004, 18:48

Виж, не казвам,че мъжете са повече от жените или обратното,а че в някои области от живота жените не се справят толкова добре ,колкото мъжете. Също така не става въпрос кой от двата пола са по-добри юристи, макар че сред известните учени в правото има малко жени.Например,мисля че жените са по-добри адвокати от мъжете, но като съдии и прокурори е обратното. Това съм го чувал и от много жени,между другото.Естествено от жена,която и в момента е магистрат не може да се очаква обективна реакция на казаното от Филчев ...
А самият гл.прокурор наистина не се изказва много-много добре като юрист. Има известна доза субективност и това се вижда от примера с тиквите и ряпата,който даде, но за мен той казва истината. Все пак, не съм забелязал съдийките да са се спрявили с организираната престъпност.А вие? Всъщност, може неговото изказване да си е чиста политика, като продължение на предложението военни съдилища да съдят мафиите.
яstavrev
 

Re: Филчев

Мнениеот Гари » 07 Сеп 2004, 20:24

Моето мнение, като човек "в началото на творческия си и професионален път" е, че проблема на половете и проблема с професионализма са две коренно различни неща, които непонятно как се смесиха в съзнанието на г-на Филчева. Но над тях неизменно стои /не само стои, ами е надвиснал със страшна сила/ проблема на неефективната ни правораздавателна система. Защо е такава, кой и как я прави такава и какви са начините тя да проработи не е в компетенциите ми да обобщавам. Просто ще изразя скромното си мнение по темата, а то е че безпочвените спорове на тема "кой е по-, по - най...?" някакси не вървят без Бате Енчо! Естествено е да има изказвания от рода на "...сред известните учени в правото има малко жени..." или "...не съм забелязал съдийките да са се спрявили с организираната престъпност..." - просто пейстнах цитати от последното изказване на колега, които "дълбоко ме трогнаха"! В този ред на мисли не мога да не отбележа и стремежа на колегите от женски пол за надмощие в съревнованието, които по скоро звучат като оправдание...
Жалко е. Жалко е, че се хабим в глуповати дискусии и още по жалко е, че магистрат от ранга на Филчев ги поставя на дневен ред. Питам се дали това не е стремеж да се прокара проблема с неефективността на съд. с-ма на такова ниско равнище, че хората да си кажат: "еми какво да ги виним магистратите-жени, нали са майки и се страхуват!" И защо съдийките не са се справили с организираната престъпност? - ами логично е - то май никой не се е справил, но по-големия дял от пая се пада на тях/жените/ - само за справка погледнете списъците на съдии във ВКС, ВАС, окр. и районни съдилища - ами, че то май жените се оказаха 2/3 - естествено е тяхната вина да е по-голяма, нали са повече на брой! Така май звучи по добре, а?
Гари
 

Re: Филчев

Мнениеот mi6o » 08 Сеп 2004, 00:07

Vsi4ki sme vazmuteni TOVA E IASO
No kolegi vi6te niakoi nesta:

1 Predi6nia palia4o Tatar4v ima6e sasto problemi no sas samia sebe si -niama6e zakonovo osnovanie da lovi banditi(tova be6e izivlenieto mu po vsiaka nedelia),zastoto politsiata ne mu vodela prestapnitsi

Ami to v zako na si ima dostata4no osnovani koito davat pravo na prok. da zadeistva politsiata.
Ta tova be6e opravdanieto na TATAR$EV

Sega na toia hui mu bili krivi damite sadiiki-otnovo opravdania ot subektivno estestvo
s tsel da se izvini na6ia za nesto.........


Drug problem na na6te vlastima6ti otgovorni litsa e 4e katodoidat na vlast i si gubiat uma (spravka Prikazka za stalbata_Smirnnski)
Ottuk vednaga sledva izvoda 4e mandata im triabva da e tolkova dalag 4e da ne mogat da si gubiat uma -mi togava da redutsirat mandata mu ot 7 na 4 god.

ABE FIL4EV TI LUDL LI DI BE KAPUT TAKAV .mOJELI TAKIVA IZIAVLENIA DA PRAVI LI4NOST S TVOIA POST.
mi6o
 

ПредишнаСледваща

Назад към Съдебна власт


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 16 госта


cron