начало
ВАС окончателно отхвърли жалба на бивша спецсъдийка, поискала преместване в Търговското отделение на СГС ВАС окончателно отхвърли жалба на бивша спецсъдийка, поискала преместване в Търговското отделение на СГС

Празни мисли на един празен магистрат

Дискусии на тема съдебната власт в България


Re: Празни мисли на един празен магистрат

Мнениеот Pause » 28 Ное 2013, 17:59

Хубава ,работа ама работа... има си закон за ЗСВ регулиращ отношенията ,но според мен от съдиите са най високо заплатени - конституционните.Нормално е човек заемащ отговорна позиция да не иска и взема подкуп.
http://www.razkritia.com/211460/%D0%B5% ... %B8%D0%B4/
Аватар
Pause
Активен потребител
 
Мнения: 1615
Регистриран на: 29 Авг 2008, 16:14

Re: Празни мисли на един празен магистрат

Мнениеот nk7702n » 28 Ное 2013, 22:40

След всичко прочетено дотук, стигаме пак до извода, че смисълът на тази тема не е в това да си сравняваме заплататите и някой да се чувства ощетен от останалите, тъй като техният труд е по - високо заплатен / визирам постовете на Theoldman, нищо лично негативно спрямо него, коментирам по принцип/. Различното в статията, е опитът да се провокира общественото мислене в насока не да търсим кой е на по - високо стъпало в иейрархията и каква заплата получава, а да се обърнем към чисто житейския аспект ,към ежедневието на един магистрат, който си върши работата съвестно и отговорно, води нормален живот, тегли и обслужва кредит и т.н. С други думи - сблъсква се с обичайните трудности на доста българи в момента. На мен лично ми е омръзнало да слушам единствено за негативите на системата. Нека да се търсятт реалните проблеми и решения, а не да си говорим общо за корупция и гнилост на системата.
nk7702n
Старши потребител
 
Мнения: 6454
Регистриран на: 01 Юли 2010, 11:02

Re: Празни мисли на един празен магистрат

Мнениеот ivan_lawyer » 28 Ное 2013, 23:00

Два-три случая имам с магистрати. Впрочем са чиновници. Малко ме е яд, човек който е правил есета, чел писмени книги, чел автори да простее. Не мога да разбера при цялото ВУЗ-възпитание, какво се случва после. Не знам, операта е виновна, все Верди, а и такива работи.
ivan_lawyer
Старши потребител
 
Мнения: 5212
Регистриран на: 25 Мар 2008, 17:46

Re: Празни мисли на един празен магистрат

Мнениеот nk7702n » 28 Ное 2013, 23:34

ivan_lawyer написа:Два-три случая имам с магистрати. Впрочем са чиновници. Малко ме е яд, човек който е правил есета, чел писмени книги, чел автори да простее. Не мога да разбера при цялото ВУЗ-възпитание, какво се случва после. Не знам, операта е виновна, все Верди, а и такива работи.

Случаи всякакви има, Иване. И аз съм се възмущавала по някои дела, но не съм се приучила да създавам генерализирани писания на тема " Корумпираните и некомпетентни магистрати", някак повърхностно и пошло звучи. Все едно, че говорим за изказвания от рода на Хампарцумян тия дни, че " алчни адвокати" искали да се приеме Закон за физическия фалит, за да печелят от производствата по обявяване на фалит. Много е удобно да се прехвърлят камъчетата от нашата градинка в тая на съседа, за да избегнем поемането на отговорност и да попречим на наложителни изменения в законодателството! :roll:
nk7702n
Старши потребител
 
Мнения: 6454
Регистриран на: 01 Юли 2010, 11:02

Re: Празни мисли на един празен магистрат

Мнениеот TheOldMan » 29 Ное 2013, 02:31

nk7702n написа:...Много е удобно да се прехвърлят камъчетата от нашата градинка в тая на съседа, за да избегнем поемането на отговорност и да попречим на наложителни изменения в законодателството! :roll:

Да, проблема е че средствата за масово осведомяване се превърнаха в жълти парцали до едно. Но това е следствие от 45 годишния опит да първи страници да излизат само стахновци и доячки-ударнички, изпълнили петилетката за 2 години. Много повече се харчи репортажа за арестувани, умрели, заклани, убити при катастрофи, отмъкнали 1 млн... На хората от по-старото поколение им е ясно че 1 доячка не може да надои толкоз, че да зареди всички магазини и че ако някъде се появи положителна новина тя или е инцидентна, или е преднамерено публикувана за да смекчи нещо лошо, което се задава. А за младите ... тях не им дреме за нищо. Те не вярват нито на добрите, нито на лошите новини, ако изобщо се подлъжат да прочетат вестник, или погледнат по телевизията нещо различно от музикален канал.
А конкретно за цитата - е откъде да почне цялата "деконструкция" на системата (дет вика Волгин)? Явно все още не е почнала - тъпчем четвърт век на едно и също място, поливаме трупа с парфюм за да не мирише и го мажем с помади да изглежда "като жив". Не говоря за съдебната система само - цялата държава е в ролята на трупа. Парламента не работи - там си мерят п*шките само. Съдебната система не работи - хора с 20-30 "висящи" дела се разхождат по улиците. Полицията не работи - в момента единственото което върши е да запази целостта на сградата на Парламента и на телесата на депутатите. Здравеопазването не работи - хората мрат по праговете на болниците и във фоайетата на хотели, в които се провежда семинар на тема "спешната помощ и перспективите за развитието й". Образованието не работи - сина ми мрази яростно книги. Армията вече я няма - след 20 години реформи личния състав на армията с все генералите не може да напълни седалките на стадион "Българска армия", за оборудването да не говорим. Кое функционира в тая държава? И ако има нещо дето функционира - дали функционира за "ползу роду" или обслужва някакви частни интереси?
С'я чета - най-важния приоритет на законтоврците е да да приемат закон намаляващ данъците на хазарта... Това ли е основния проблем пред икономическия растеж?
Кой и кога ще погледне хала на който са стигнали "простите хора" - тези които изработват нещо реално, които произвеждат нещо?
Защо няма "дежурни съдилища", които по бързата процедура да осъждат пияните водачи и хулиганите? Ако трябва - и в 2 часа през нощта? В 11 вечерта те хващат с достатъчно доказателства - в 8 сутринта си първа смяна с оранжевия гащеризон да копаеш градинки. Това го има в не една и 2 държави. А тук един познат бутна с колата един дядо на улицата преди година, дядото "даде фира" и 1 година все още не е ясно дали е виновен... Човека вече се е побъркал от тази неизвестност - не знае да стяга бохчата за затвора или да стяга маса да черпи за оправдаването си. Да, това не е точно по "съдийската част", но стана въпрос за прехвърлянето на камъчетата от едната градина в другата, та се сетих.
Е па земете вкарайте най-накрая някой политик в затвора де... ни един ли не намерихте за достатъчно виновен? Аре ... оня ... Цв. Кънчев... докарахте го до някъде, но една птичка пролет не прави. С'я Цветанов толко ли па няма за кво да го хванете? Що никой не пита майка му и баща му откъде събраха толкоз пари да му дават заеми да си купи сичките тия апартаменти? Що не го питате направо "Защо си писал "НЕ" на искането за подслушване на онуй съмнително ченге?" Мен лично ми е интересно да разбера мотивите за това "НЕ". Защо заседанията са при закрити врати? Някой може би не знае как работят "специалните средства за събиране на информация"? Кое криете - технологията за събиране на информацията, или самата информация? Та технологията я има в нета... и средствата за предпазване и тях ги има, продават се пак в нета. Явно се крие самата информация - мотивите за това "НЕ". И с'я като го изкарате невинен, но фактите довели до това отсъждане останат секретни, в простия човечец остава една въпросителна, голяма колкото Статуята на свободата.
Как и да е ... отплеснах се. Дано успях да изложа кво ме гложди отвътре.
Не съм против съдията като човек. Против него съм точно толкова, колкото срещу полицая дето се е скрил зад храстчето и дебне, щото има да изпълнява норма за брой актове. Или колкото общинския служител който ми иска част "пожарна безопасност" за проект на ... фонтан. И не само ПБ, ами иска и статически изчисления за устойчивост на същия тоя фонтан на земетръс... Кретения - аз изгорял фонтан не съм видял, не съм чул да има такъв случай, а па за срутил се от земетръс фонтан - още по-малко. Както казва колегата - строителен инжинер: "Най-обичам да проектирам фундаменти, щот досега няма случай на паднал фундамент. Покрив може да падне, балкон може да падне, билборд може да падне, ма фундамент..."
та и човечето в общината - гледа правилника дето са му казали какви части трябва да има един проект и иска всичко дет го пише в списъка да го има. Ама това че водата не гори ... ми няма го в списъка това условие.
Един пожарникар .... правим шоурум за автомобили. Идва тоя, почва да листи наредбата ... няма написано "шоурум за автомобили"... И вика ... ми за мен щом го няма в наредбата, това е ... закрит паркинг". Да, погледнато реално - има едни коли, дето са в едно помещение. Отговаря на дефиницията - коли под покрив. Ма ... това са 2-3 чисто нови коли (вероятността за дефект който да предизвика запалване е клоняща яко към 0), с по 2-3 литра гориво в резервоарите, тоя магазин има денонощна охрана, витрината е видима от всички които минат покрай магазина. И най-важното - тия коли НЕ СЕ КАРАТ. Не излизат от помещението докато някой не ги купи. Ама не - това е ПАРКИНГ. Точка.
Та и със съдиите нещата са малко по тоя начин. В закона пише нещо, и край - ако в закона пише да не дишаш, трябва да пукнеш от асфикция, иначе си престъпник.
Аз не съм юрист. Ползвайте съветите ми на своя отговорност!
TheOldMan
Активен потребител
 
Мнения: 1646
Регистриран на: 08 Май 2008, 15:19

Re: Празни мисли на един празен магистрат

Мнениеот neutralen » 29 Ное 2013, 16:01

Всичко написано "ЗА" и "ПРОТИВ" по темата е правдоподобно. Но не трябва да забравяме, че една или друга тема се поставя за разискване в публичното пространство с определена цел, която остава скрита за всички нас, участващи в разискванията - дали това е проучване на "общественото" мнение, или противопоставяне на едни срещу други, или пък с други цели, е неизвестно. В случая обаче, очевидно е че целта е да се внуши на публиката колко обикновени хора са съдебните магистрати, и като такива те просто са неспособни да нарушават закона и в работата си ръководните им принципи са "върховенството на закона" и "справедливост". Това е така, щото те са в пъти по-квалифицирани юристи от адвокатите и не само от тях.
neutralen
Активен потребител
 
Мнения: 2634
Регистриран на: 12 Фев 2012, 22:03

Re: Празни мисли на един празен магистрат

Мнениеот TheOldMan » 29 Ное 2013, 16:18

neutralen написа:Всичко написано "ЗА" и "ПРОТИВ" по темата е правдоподобно. Но не трябва да забравяме, че една или друга тема се поставя за разискване в публичното пространство с определена цел, която остава скрита за всички нас, участващи в разискванията - дали това е проучване на "общественото" мнение, или противопоставяне на едни срещу други, или пък с други цели, е неизвестно. В случая обаче, очевидно е че целта е да се внуши на публиката колко обикновени хора са съдебните магистрати, и като такива те просто са неспособни да нарушават закона и в работата си ръководните им принципи са "върховенството на закона" и "справедливост". Това е така, щото те са в пъти по-квалифицирани юристи от адвокатите и не само от тях.

А пък аз като фен на "Теория на конспирацията" и жив свидетел на заглавията от първа страница на "Работническо дело", възхваляващи доячки и стругари търся по-дълбок смисъл. Дали ще последва преразглеждане на бюджета с искане съдебната система да отхапе още малко от държавната баница? Дали ще последва увеличение на таксите за всички услуги свързани със съда? "В предния брой ви разказахме как съдиите са таквиз благи хора... трябва да преглътнете и да бръкнете още малко в кесията за да могат тези добри хорица да живеят мъничко по-щастливо..."
Или пък ще излезне някакво решение ... я че е законно да се застрои "Корал", я че над Банско няма нищо противозаконно да се изсече баира и да се направят още няколко писти, я че Бисеров не е извършил нищо нередно, я че срещу Борисов и Орешарски "няма достатъчно доказателства за извършени престъпления и нарушения"... или таксиметровия водач дето помете 10-тина на Окръжна болница му се "полага" само условна присъда... ей-такива неща...
Аз не съм юрист. Ползвайте съветите ми на своя отговорност!
TheOldMan
Активен потребител
 
Мнения: 1646
Регистриран на: 08 Май 2008, 15:19

Re: Празни мисли на един празен магистрат

Мнениеот mi_lena » 29 Ное 2013, 17:08

Повредени ли сте, бе хора :shock:
Години наред, думата "съдия" във всички медии се споменаваше единствено в контекста на (крясък): КОРУПЦИЯ-НЕКАДЪРНОСТ-ГЛАВА НА ОКТОПОДА-ШУМОЛЕНЕ НА ПАРИ-ГЛАВЕН ВИНОВНИК ЗА ПРОПАДАНЕТО НА ДЪРЖАВАТА-МАФИЯ и пр.
И тази медийна помия я поглъщахте с кеф и доверие.
Но след като се появи 1 (един) медиен материал в който 1 (един) един редови съдия си описа ежедневието, несъвпадащо с гореописания фолклор, вие се заоглеждахте за извънземни, Ал Кайда, "смучене на народни пари под формата на ДМС" и какво ли още не.
Чувствате се некомфортно, когато публикацията не ви дава пряко основание да насочите обвинителен пръст ли? Та затова основанието трябва да се измисли.
Майко мила!

TheOldMan написа: ...
Е па земете вкарайте най-накрая някой политик в затвора де... ни един ли не намерихте за достатъчно виновен? Аре ... оня ... Цв. Кънчев... докарахте го до някъде, но една птичка пролет не прави. С'я Цветанов толко ли па няма за кво да го хванете? .


Това го бях пропуснала!
Ами ей с`я ще ида да си хвана един и между заповедните производства, застрахователните дела и арбитражните решения, ще взема да му прасна една ефективна присъда с членовредителни елементи. Ще взема и да го изпълня наказанието (в частта за членовредителството) и ще го заснема с GSM-а за да го кача в YouTube да се кефи електората.
Последна промяна mi_lena на 29 Ное 2013, 17:22, променена общо 1 път
Аватар
mi_lena
Потребител
 
Мнения: 621
Регистриран на: 02 Сеп 2005, 16:53
Местоположение: София

Re: Празни мисли на един празен магистрат

Мнениеот neutralen » 29 Ное 2013, 17:19

Донякъде сте прав, но не напълно. Съдебната система е независима и има отделен бюджет, различен от държавния бюджет, който се формира от данъците, таксите и глобите плащани от народа. Заплатите на магистратите се плащат от ВСС. Някои от магистратите дори са социално слаби - нямат пари да си построят 6 етажни хотели на морето, за това си строят 5 етажни хотели. А какво да кажем за тези от тях дето не са социано слаби - те са си обикновени хора като всички нас.
neutralen
Активен потребител
 
Мнения: 2634
Регистриран на: 12 Фев 2012, 22:03

Re: Празни мисли на един празен магистрат

Мнениеот nk7702n » 29 Ное 2013, 17:26

Theoldman, може да си житейски по - зрял и преживял повече, щом си се писал Old, и всичко, което си написал по принцип относно доячките и новините в медиите да е вярно, но аз лично не съзирам някаква идея за конспирация и опит да се търсят дивиденти точно пък от тая статия. Нещо повече, жената дори е изразила недоволството си, че сградата е в плачевно състояние, сградата, а не личният и бюджет и домакинство. :!:
Методите за отвличане на вниманието от съществените проблеми на деня са ни ясни на всички. Мисля, че няма някой, който да даде отговор на въпроса защо няма повече осъдени политици и защо депутатите не работят ефективно в защита на интересите на хората. Нали затова хората изразяват публично недоволството си!?
Основният проблем в държавата е незнанието кой за какво точно протестира и липсата на организация и обединение на идеите как да се постигне конкретен резултат. Именно затова до момента нямаме приет нов Изборен кодекс, затова банките продължават да си увеличават лихвите по кредитите както си искат, затова не се прилагат ефективно европейските директиви. Разединението, липсата на конкретизиране и обоснованост на исканията за законодателни промени водят до хаос и до създаване на възможности политиците да си полегнат и да си полежат, докато хората мръзнат по улиците, защото си знаят, че без Изборния кодекс статуквото си остава и няма да има промяна. Нищо не се постига с безцелно викане.Точно заради разединението, разпокъсването ни като народ, сме били под робство толкова години и това ще продължава, докато се държим като овце.
nk7702n
Старши потребител
 
Мнения: 6454
Регистриран на: 01 Юли 2010, 11:02

Re: Празни мисли на един празен магистрат

Мнениеот TheOldMan » 29 Ное 2013, 20:04

Добре, приемам че в-к Труд го е закъсал дотолкова откъм рекламодатели, че не е имал с какво да запълни 1 страница и е публикувал литературния напън на един съдия. Щото иначе ще почна да мисля "защо точно съдийска изповед решиха да публикуват?".
Аз не съм юрист. Ползвайте съветите ми на своя отговорност!
TheOldMan
Активен потребител
 
Мнения: 1646
Регистриран на: 08 Май 2008, 15:19

Re: Празни мисли на един празен магистрат

Мнениеот nk7702n » 29 Ное 2013, 20:34

TheOldMan написа:Добре, приемам че в-к Труд го е закъсал дотолкова откъм рекламодатели, че не е имал с какво да запълни 1 страница и е публикувал литературния напън на един съдия. Щото иначе ще почна да мисля "защо точно съдийска изповед решиха да публикуват?".

Защото съдията също е човек като полицейския служител, учителя, адвоката и шофьора. Всеки има определена професия и задължения. Защо трябва да сме предубедени и да мислим, че непременно трябва да има нещо нередно в тази публикация? :roll:
nk7702n
Старши потребител
 
Мнения: 6454
Регистриран на: 01 Юли 2010, 11:02

Re: Празни мисли на един празен магистрат

Мнениеот TheOldMan » 29 Ное 2013, 23:22

Ми не знам... вътрешно един глас ми шепне че не е редно. Както ще се съгласите че не би било редно жена-съдия да излезе на корицата на Maxim или Playboy, или да влезе в къщата на BigBrother... Опита да се покаже че и "съдията е човек"... не е в полза на институцията. Затова се чудя какво се крие зад тази статия, публикувана в ежедневник.
Другата седмица може би трябва да очакваме и едно такова есе и от някой народен представител... Предполагам че и те имат от какво да се оплачат... примерно служебните им автомобили вече станаха на над 5 години, постоянно под прозорците им някакви хора крещят им пречат да се съсредоточат върху работата си... не могат да си позволят да се разходят по улицата... Но пък той също ще е горд че служи "на ползу роду", че народа му е гласувал голямата отговорност именно той да ги представлява, че и той търпи лишения както всички останали българи.
И се сещам за дилемата: "Кой е по-нещастен: пияницата дето не му стигат 50 стинки за една бутилка вино, или богаташа на който не му стигат няколко хиляди да си купи ново Бугати"...
Аз не съм юрист. Ползвайте съветите ми на своя отговорност!
TheOldMan
Активен потребител
 
Мнения: 1646
Регистриран на: 08 Май 2008, 15:19

Re: Празни мисли на един празен магистрат

Мнениеот chandra » 29 Ное 2013, 23:31

Милена, изключително те харесвам и като човек и като професионалист, още от времето, когато тук пишех с друг псевдоним и юристите бяха преди всичко колеги, хора, приятели... обаче, моля те отиди на сайта на сметната палата и виж някои твои "колеги" с какви доходи са половинките им и после ми кажи, че всички си вършат съвестно, принципно и без нещо "под масата" работата...
Защото Вашият труд има цена, която вие сте се съгласили да получите за него, а когато аз оценя моя труд, Вие може да ми го намалите, нищо, че аз го оценявам на толкова и клиента ми реално е заплатил цената...
И да ти кажа честно в светлината на новото "творчество" на ВКС хич, ама хич не изпитвам вече уважение към върховният ни съд. Доста по голям респект изпитвам към някои районни и градски (окръжни) съдии.
chandra
Потребител
 
Мнения: 407
Регистриран на: 21 Дек 2008, 14:55
Местоположение: гр.Варна

Re: Празни мисли на един празен магистрат

Мнениеот nk7702n » 29 Ное 2013, 23:43

Theoldman, появата на кориците на подобни списания може да навреди не само на съдия, но и на всеки друг, който се ползва с авторитет и държи да запази уважението на хората, така че не мисля, че може да се прави разграничение между заемането на пост на съдия и упражняването примерно на адвокатска или лекарска професия.
Относно депутатите съм на доста по - различно мнение, защото не може да има база за сравнение между тях и останалитет хора нито с оглед заплащането, което е в пъти повече от това на средностатистическия българин, нито с оглед на функциите им и очевидно незадоволителната им законотворческа дейност, породила всеобщото народно недоволство. Историята ни учи, че не сме се поучили от грешките и националните катастрофи. Защо? :roll:
Chandra, аз също харесвам мненията на Милена- звучат разумно и премерено. Все пак, кой, какво взима или не под масата няма как да знаем със сигурност до доказването на тези обстоятелства по предвидения в закона ред. Не смятам за необходимо да характеризирам и обобщавам добросъвестността или липсата на такава по отношение на всички магистрати, както не можем да направим изводи и обобщения за всички колеги от нашата гилдия. " Разни хора - разни идеали." За решението на ВКС относно размера на адвокатските хонорари си абсолютно права - много колеги са разочаровани.
nk7702n
Старши потребител
 
Мнения: 6454
Регистриран на: 01 Юли 2010, 11:02

Re: Празни мисли на един празен магистрат

Мнениеот mi_lena » 30 Ное 2013, 00:42

chandra написа:Милена, изключително те харесвам и като човек и като професионалист, още от времето, когато тук пишех с друг псевдоним и юристите бяха преди всичко колеги, хора, приятели...


Ще се наложи да те разочаровам, но на въпросите ти ще отговоря с въпроси

chandra написа: моля те отиди на сайта на сметната палата и виж някои твои "колеги" с какви доходи са половинките им и после ми кажи, че всички си вършат съвестно, принципно и без нещо "под масата" работата...


Моята декларация също е на този сайт. По какъв начин декларациите, които не харесваш рефлектират върху моята ?
По какъв начин наличието на безсъвестни колеги омаловажава или неглижира моите усилия или тези на колежката от Плевен?
А може би илюстрира какво ни коства това и колко е по-трудно?
Кога съм твърдяла, че познавам лично и професионално всичките 2500 съдии и ги харесвам до един?

chandra написа:Защото Вашият труд има цена, която вие сте се съгласили да получите за него, а когато аз оценя моя труд, Вие може да ми го намалите, нищо, че аз го оценявам на толкова и клиента ми реално е заплатил цената....


Не знаеш ли, че изпълнението на неприятната функция по редуциране на разноските ни е възложена от закона?
Не знаеш ли, че тази редукция не се прилага служебно, а по изрично искане на насрещната страна (в 99% от случаите - от твой колега)?
Не знаеш ли, че не се интервенира в договорната връзка адвокат-клиент, а се намалява тежестта за разноски на другата страна?
Чела ли си темата за разноските в този форум?

chandra написа:И да ти кажа честно в светлината на новото "творчество" на ВКС хич, ама хич не изпитвам вече уважение към върховният ни съд. Доста по голям респект изпитвам към някои районни и градски (окръжни) съдии.


След като съм била и младши и районен и градски съдия, как очакваш да се огорча, че изпитваш уважение към колеги от тези инстанции?
Лесно е да се работи в едноличен състав; по-трудно е да се постига съгласие между юристи в 3-членен състав; лесно ли се постига съгласие и се отстоява теза между 70 юристи?
Аватар
mi_lena
Потребител
 
Мнения: 621
Регистриран на: 02 Сеп 2005, 16:53
Местоположение: София

Re: Празни мисли на един празен магистрат

Мнениеот chandra » 30 Ное 2013, 01:21

О не, не ме разбирай погрешно, НО всеки един от Вас вижда и знае какво се случва и... просто мълчи! Много качествени колеги излязоха от съдебната система, защото иначе щеше да ги унищожи! Не е въпросът дали харесвам или не дадена декларация, не харесвам обаче, че има хора, които в ОС не намират време за 4-5 месеца да напишат едно не особено сложно решение по ЗТР (системно), както и не намирам за нормално да се крещи в зала как може така видиш ли да си позволявам аз да и обжалвам определението и апелативен да го отмени... и такива случаи съм имала... и на целия тоя фон оценка "много добра"... ми "много добра", ама в друг аспект...
На мен ми е ясно как точно се случва редуцирането, но не ми е ясно как при дело с висока степен на правна сложност се решава да е минималния, без мотиви... и как един и същи състав на апелативен съд по един казус приема, че разписката е достатъчно доказателство за плащане на хонорар, а по друго дело, същият състав не я приема... двойният аршин не е по отношение на мен, а по отношение на "интереса"...
Би трябвало да те огорчи обаче все по голямото недоверие не на гражданите, а на работещите активно юристи в съдебната ни система и в качеството на магистратите! Защото от съдия в СРС съм чувала как ще ми удължи решителен срок :mrgreen: , но не трябваше да му казвам, че няма нужда (тактично), а да му кажа, че ще е чудесно да го удължи, пък аз щях да си спазя законовия! :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
В крайна сметка ако на колегата ти не и харесва да работи като магистрат при тези условия, да заповяда :) ако е толкова добър магистрат бързо ще стане и толкова добър адвокат! Само, че да си адвокат не е така лесно и просто както изглежда. Работиш в целия спектър на гражданското и търговското право, не само в определена материя, четеш също непрекъснато (само, че и сиелата и аписа са си за твоя сметка, литературата също), няма кой да ти дава добавка за дрехи, ваучери за храна, не говориш преференциално по мобилния си телефон, вървят ти сметки, осигуровки (около 600 лв. на реален доход), спазваш си стриктно работното време, защото аз за заседание в 9:00 ч. съм точна, но ми се е случвало заседанието да почне в 10:00 ч. (първо дело за 9:00 ч.)., и още други неудобства на свободната професия, като адвокатстване не от адвокати, включително от съдии, поработващи чрез адвокати :mrgreen:
chandra
Потребител
 
Мнения: 407
Регистриран на: 21 Дек 2008, 14:55
Местоположение: гр.Варна

Re: Празни мисли на един празен магистрат

Мнениеот chandra » 30 Ное 2013, 01:33

nk7702n, за съжаление последните "ноемврийски" решения на ВКС ме замислиха аз право ли съм учила или какво?! Не визирам това за хонорарите ни, а това във връзка с решението на ОСС за разпоредителни сделки, както и не намирам никаква логика примерно в ТР 6/2011 г. Но кой ме пита мен :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: , аз съм прост адвокат! :mrgreen:
chandra
Потребител
 
Мнения: 407
Регистриран на: 21 Дек 2008, 14:55
Местоположение: гр.Варна

Re: Празни мисли на един празен магистрат

Мнениеот mi_lena » 30 Ное 2013, 09:29

Започнах да си припомням защо престанах да влизам в Лекса, независимо, че е уж професионален :).

За каквото и да е темата, няма начин да не се превърне в детска градина - "Къдравият Гошко ме настъпи и вече ще мразя всички Гошковци. Пък и всички казват, че къдравите хора са гадни. И .. горкичкият/горкичката аз...."
А от другата страна - хорово скандиране на недооценените - "Всички са маскари!"

P.S. Който намери в материала, публикуван в "Труд" и една дума срещу останалите юристи или срещу страните в процеса - готова съм да компенсирам поне частично моралните вреди, които му е нанесъл този материал.
Аватар
mi_lena
Потребител
 
Мнения: 621
Регистриран на: 02 Сеп 2005, 16:53
Местоположение: София

Re: Празни мисли на един празен магистрат

Мнениеот portokal » 30 Ное 2013, 10:34

Off - за декларациите. Моят човек също печели значително повече от мен (не е бизнесмен, програмист е) и съм му казала, че единствената причина да го търпя да ме мъчи* без брак е това, че не се налага да му декларирам имуществото. Че знае ли човек кой какво ще си помисли... ;)

*"Мъчи" е наш си термин за съжителство без брак с произход от думите на една позната преди десетина години по адрес на трети лица: "Х защо го мъчи това момиче, а не се ожени за него".

В крайна сметка ако на колегата ти не и харесва да работи като магистрат при тези условия, да заповяда :) ако е толкова добър магистрат бързо ще стане и толкова добър адвокат! Само, че да си адвокат не е така лесно и просто както изглежда. Работиш в целия спектър на гражданското и търговското право, не само в определена материя, четеш също непрекъснато (само, че и сиелата и аписа са си за твоя сметка, литературата също), няма кой да ти дава добавка за дрехи, ваучери за храна, не говориш преференциално по мобилния си телефон, вървят ти сметки, осигуровки (около 600 лв. на реален доход), спазваш си стриктно работното време, защото аз за заседание в 9:00 ч. съм точна, но ми се е случвало заседанието да почне в 10:00 ч. (първо дело за 9:00 ч.)., и още други неудобства на свободната професия, като адвокатстване не от адвокати, включително от съдии, поработващи чрез адвокати

Естествено, че не е "така лесно и просто" да си адвокат, кой е казал такова нещо и на кого му изглежда? :shock: Впрочем свободната професия почти никога не е нещо лесно и просто и със сигурност не е за всеки.
Естествено, че има всякакви съдии, в това число непочтени или некоректни към останалите. Също и такива, които искрено смятат своя труд за най-сложен, а своите проблеми - за най-сериозни. Последното се среща у определен процент от всички хора, а съдиите също са хора.
Следва ли от горното, че е справедливо съдиите да бъдат обвинявани за почти всички злини в обществения живот у нас?
На мен лично и през ум не ми е минавало да се оплаквам колко по-сложно е да си магистрат, отколкото адвокат, а като гледам, и оплакването на авторката не е такова. Къде го прочетохте това?
Онова, което вероятно ви звучи като оплакване, е по-скоро опит да се покаже, че - както някой друг го формулира - съдията е обикновен човек с обикновени проблеми вкъщи и в службата.
Просто не е честно да си винаги нарочен за безполезен корумпиран некадърник и дежурен виновник за какво ли не, от престъпността до недостатъчната икономическа активност и намалелите чуждестранни инвестиции. Все едно за адвокатите да се говори сериозно, както ги описват в някои вицове за адвокати.

За тълкувателното решение не ми се коментира, защото всичко се каза в другата тема. Според мен е правилно.
Citrus sinensis от семейство Седефчеви
Аватар
portokal
Старши потребител
 
Мнения: 5497
Регистриран на: 13 Яну 2005, 20:36

ПредишнаСледваща

Назад към Съдебна власт


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 16 госта


cron