начало

Атанас Бобоков излиза от ареста, ако плати гаранция от 2 млн. лева Атанас Бобоков излиза от ареста, ако плати гаранция от 2 млн. лева

Срок за връшане на парична гаранция.

Дискусии и казуси в областта на: Наказателно право, Наказателен процес, Криминалистика, Съдебни експертизи
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.


Срок за връшане на парична гаранция.

Мнениеот bilqnita » 11 Дек 2013, 15:07

Здравейте имам следният въпрос - подадох молба за освобождаване на парична гаранция внесена преди близо 2 години интересува ме какъв е срока за връщане на сумата и има ли законово установен срок за това?
Адвоката ми каза цитирам :
"Божа работа"
Предварително благодаря.
bilqnita
Младши потребител
 
Мнения: 13
Регистриран на: 04 Юли 2012, 08:55

Re: Срок за връшане на парична гаранция.

Мнениеот georgiev_sfbg » 07 Яну 2014, 13:00

bilqnita написа:Здравейте имам следният въпрос - подадох молба за освобождаване на парична гаранция внесена преди близо 2 години интересува ме какъв е срока за връщане на сумата и има ли законово установен срок за това?
Адвоката ми каза цитирам :
"Божа работа"
Предварително благодаря.


НПК - Чл. 61. (8) Гаранцията се освобождава, когато обвиняемият бъде освободен от наказателна отговорност или от изтърпяване на наложеното наказание, оправдан, осъден на наказание без лишаване от свобода или задържан за изпълнение на наказанието.

:idea: :arrow: В разумен срок! (Европейската конвенция за защита правата на човека и основните свободи)

:?: Кога и до кого сте подали "молба за освобождаване на парична гаранция", и на какво правно основание (съгл. Чл.61, ал.(8) от НПК)?
ЗСВ-Съдиите, съдебните заседатели, прокурорите и следователите нямат право да изразяват предварително становище по възложените им дела, както и становище по дела,които не са им възложени. Съдия, прокурор и следовател няма право да дава правни консултации.
georgiev_sfbg
Активен потребител
 
Мнения: 1147
Регистриран на: 13 Окт 2009, 07:26

Re: Срок за връшане на парична гаранция.

Мнениеот bilqnita » 29 Яну 2014, 13:34

Проблема е там че прекрасният адвокат ме убеждава , че на база отказ от съдия да образува дело поради не достатъчно доказателства по това обвинение може да бъде изтеглена гаранцията. Което на практика няма нищо общо с описаното в закона . Не съм юрист но от написаното от вас и това което четох в закона се убедих че първо всичко трябва да приключи и след това имаш 1.5 г. срок да изтеглиш гаранцията. :shock: :shock: :shock: :shock:
bilqnita
Младши потребител
 
Мнения: 13
Регистриран на: 04 Юли 2012, 08:55

Re: Срок за връшане на парична гаранция.

Мнениеот lexy21 » 29 Яну 2014, 15:08

Ако производството е все още в досъдебната си фаза / а то ще се намира в тази фаза, ако опитът да премине в съдебна е претърпял крах и съдебното производство е прекратено, а делото върнато на прокурора за отстраняване на СПН/, най-вероятно адвокатът е напомнил на прокурора задължението му, произтичащо от чл. 234, ал. 8 от НПК или директно е искал от съда отмяна по реда на ал. 9 на същия член:

(8) (Изм. - ДВ, бр. 32 от 2010 г., в сила от 28.05.2010 г., изм. - ДВ, бр. 71 от 2013 г.) Взетите по отношение на обвиняемия мерки за процесуална принуда, както и мярката за обезпечаване на гражданския иск, ако основанието за нейното налагане е отпаднало, се отменят от прокурора след изтичане на повече от една година и шест месеца от привличането в случаите на тежко престъпление и повече от осем месеца - в останалите случаи. В тези срокове не се включва времето, през което наказателното производство е било спряно от прокурора на основание чл. 25.

(9) Ако прокурорът не изпълни задължението си по ал. 8, мерките за процесуална принуда се отменят по искане на обвиняемия или на неговия защитник от съответния първоинстанционен съд.


Паричната гаранция е вид мярка за процесуална принуда и, ако сте още в ДП, подлежи на отмяна на горното основание.
Ако ДП е приключило с внесен ОА в съда:
- съдията докладчик в разпореждането за насрочване се произнася и по отношение на мярката. В тази част актът му подлежи на обжалване - чл. 256, ал. 2 вр. ал. 1, т. 2 от НПК;
- ако сте в стадия на съдебното заседание:
Чл. 270. (1) Въпросът за изменение на мярката за неотклонение може да се поставя по всяко време на съдебното производство. Ново искане по мярката за неотклонение в съответната инстанция може да се прави при промяна на обстоятелствата.
(2) Съдът се произнася с определение в открито заседание, без да разглежда въпроса за наличието на обосновано предположение за извършено престъпление.
(4) Определението по ал. 2 и 3 подлежи на обжалване и протестиране по реда на глава двадесет и втора.


В съдебното производство обаче няма срок, подобно на този в досъдебното, след изтичането на който съдът да е длъжен да отмени гаранцията.
Аватар
lexy21
Активен потребител
 
Мнения: 2606
Регистриран на: 14 Фев 2008, 18:34

Re: Срок за връшане на парична гаранция.

Мнениеот bilqnita » 12 Фев 2014, 15:58

Много благодаря за подробният отговор , сега вече нещата ми се изясниха. :) :) :)
bilqnita
Младши потребител
 
Мнения: 13
Регистриран на: 04 Юли 2012, 08:55

Re: Срок за връшане на парична гаранция.

Мнениеот talaz1 » 15 Окт 2020, 15:00

Да използвам темата да помитам защото не намирам отговор, даже и на националният телефон за Безплатна правна помощ звънях и там не можаха да ми отговорят явно или не им се занимава или юристите там са съвсем млади и неопитни, като и да е. Та на въпроса, четох в няколко сайта на адвокатски кантори, че паричната гаранция по ДП което още не е приключило но са минали сроковете по чл.234, ал.8 от НПК подлежи на връщане до 1г. след като е била освободена с прокурорско постановление. И ако не бъде потърсена остава в полза на държавата.Ето и точният цитат:

-"Срокът за получаване на гаранцията е 1 година, считано от датата когато е станала изискуема. След изтичането му, сумата не се възстановява и остава в полза на държавния бюджет."

Не намирам подобен текст в закона, ако може някой да ми каже дали е вярно това и от кога се счита гаранцията за изискуема от влизането в сила на акта ли? И кога влиза в сила прокурорското постановление за освобождаване на гаранцията. От момента на издаването му ли или от момента в който аз го получа с/у подпис и съм осведомен, че паричната гаранция е освободена и мога да я получа след подаване на молба? Ако е изпратена по пощата без да съм я получил тече ли този едногодишен срок? Точно кой член и алинея регламентират тези срокове? Защото при мен казуса е че, гаранцията е освободена през м.06.19г. без да знам и не съм получавала нищо по пощата,а с молба до прокуратурата от 07.20г. разбирам, че е била освободена и постановлението за това е било изпратено до адреса известен по делото. Но аз нищо не съм получавал и не знаех за това. Върнаха ми оригиналната вносна бележка от делото като на гърба и са сложили печат с подписи за да подам молба с нея до ОД на МВР за превод по банков път ,но след доста време нищо не се получава и явно има проблем защото имах да получавам две гаранции едната освободена тази година и нея я преведоха мн. бързо, но тази от миналата година на която едногодишният срок от прокурорското постановление е изтекъл не ми я връщат.
А от прокуратурата когато ми върнаха оригиналната бележка с печатите на гърба не ми казаха нищо ,казаха да отивам да пускам молба с вносната бележка до деловодството на од на мвр и да чакам.
talaz1
Нов потребител
 
Мнения: 7
Регистриран на: 05 Мар 2015, 12:25


Назад към Наказателно право


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 2 госта


cron