начало
Общината е осъдена да плати над 30 000 лева на адвокатка – счупила си крака до Съдебната палата Общината е осъдена да плати над 30 000 лева на адвокатка – счупила си крака до Съдебната палата

Проблем с паркиране пред гараж

Казуси за недвижими имоти


Проблем с паркиране пред гараж

Мнениеот sinclar81 » 09 Май 2014, 02:03

Здравейте, имам следният проблем - преди 2години закупих апартамент в малко блокче на 5етажа с мазе и гараж N;5( с вход откъм вътрешен двор). Пред гаража ми има тясна тревна алея която идва от улицата и свършва на 2метра след гаража ми. На алеята пред входа на блока има място за паркиране на 4-5автомобил и тясно място за достигане до вътрешните два гаража(N:5 и N:4). Когато закопувах гаража ми (N:5) попитах собственика на кооперацията мястото пред гаража дали се продава за да го закупя и евентуално ако си взема втори автомобил да си го паркирам пред гаража, той ми отговори, че земята не се продава и обща част като евентуално от блока можело да си направим бесетка с барбекю ако имаме желание за целия блок. Преди месец обаче човек закупил апартамент започна да паркира на тясното място пред гаража ми като заема 20см от вратата на гаража, с което затруднява не само влизането в гаража но и маневрирането за влизане в двата гаража( N:4 i N:5). Строителя и съсобственик на сградата му е казал, че това е неговото парко място( за което новият собств. е платил 2000лв). Прочетох си нотарилният акт и там пише така: Гараж Н:5 находящ се на партерният етаж кота 0.00м ,при съседи гараж Н:4, входно предверие на жил. сграда, стълбищна клетка и място за маневриране, заедно с 2.25% идеални части от обшите части на сградата равняващи се на 5.19кв.м. Въпроса ми е какво мога да няправя този автомобил да не спира пред вратата на гаража ми и малкото място на което маневрираме заедно със собств. на съседния гараж? Пред входа местата за паркиране са свободни. Исках дори да закупя мястото пред гаража а той да му преотсъпи друго място от свободните пред входа, но той отказва. говорих със съседите и те казаха, че той няма право да продава това място което е обща част. Също така мястото което затруднява нашето паркиране е около 3на3 метра което е малко за пракиране на нормален автомобил, и въобще според нас няма как да се даде за паркомясто. Човека е с голф4 и въпреки че е малък стърчи 20см пред вратата на гаража. Прилагам и примерна снимка за да добиете представа за какво говоря... Правоъгълника в червено е мястото на което се паркира.
Вие нямате нужните права за да сваляте прикачени файлове.
sinclar81
Нов потребител
 
Мнения: 4
Регистриран на: 09 Май 2014, 01:32

Re: Проблем с паркиране пред гараж

Мнениеот eurolinker » 09 Май 2014, 09:38

Здравейте,
Доста добре сте описали фактическата обстановка, а за прикачането на схемата - браво, това се казва усърдие.
Така... Ами неприятното е, че май ще трябва да избирате между развалени съседски отношения и спокойно ползване на недвижимия имот. А ако строителя също (ще) е съсед - добавете и него към дилемата :!:
Според мен, бихте могли успешно да осъдите съседа ви, да прекрати действията (т.е. спирането пред вашия гараж), с които ви пречи да упражнявате своето право (т.е. да влизате излизате с автомобила си).
Споменах строителя, т.к. при уважаване на иска ви, това ще повлече (вероятно) иск на платилия 2000 лв с/у предприемчивия строител... Ама виновния ще сте вие 8)
В случай, че собственика у вас надделее - абсолютно необходим ви е адвокат. Късмет.

BTW, темата би следвало да в "имотни казуси".
Actio cum Deliberatio
eurolinker
Потребител
 
Мнения: 711
Регистриран на: 15 Яну 2010, 15:55

Re: Проблем с паркиране пред гараж

Мнениеот sinclar81 » 09 Май 2014, 12:09

Строителя също живее в кооперацията, сащо така ползва единият апарт. на първи етаж като офис, както и трите гаража отпред за склад. Незнам дали ще се стигне до съд но май нещата си отивт лека полека към бой. То не се търпи вече...
sinclar81
Нов потребител
 
Мнения: 4
Регистриран на: 09 Май 2014, 01:32

Re: Проблем с паркиране пред гараж

Мнениеот bludniq_sin » 09 Май 2014, 12:23

действително ли няма как да се разберете някак си? В смисъл - така се почват едни съседски войни дето години наред ще ви тровят живота ..
Moral und Gerechtigkeit haben nichts mit Rechtswissenschaft zu tun.
bludniq_sin
Потребител
 
Мнения: 967
Регистриран на: 06 Яну 2011, 14:56

Re: Проблем с паркиране пред гараж

Мнениеот eurolinker » 09 Май 2014, 15:31

sinclar81 написа:...май нещата си отивт лека полека към бой. То не се търпи вече...

Боят е вариант, по-лош и от съдебен спор. Отправете чрез нотариус предупреждение до съседа ви да прекрати паркирането пред/до гаража ви. Това все още не е част от съдебния спор, но (1) би могло да има отрезвяващ ефект върху съседа ви (напр. като се позамисли, да вземе да пише като вас тук и да му дадат съвет да си свива сърмите по отношение на вас, а да си търси 2000-те лева от строителя), (2) би ви послужило в евентуалния съдебен спор, за да докажете факти полезни за вас.
Actio cum Deliberatio
eurolinker
Потребител
 
Мнения: 711
Регистриран на: 15 Яну 2010, 15:55

Re: Проблем с паркиране пред гараж

Мнениеот sinclar81 » 09 Май 2014, 23:39

Аз също не искам да започвам съседски войни защото от това накрая никой няма да спечели. Ще се опитам да го убедя че това нее правилно, още повече, че има обособвни свободни парко места. Ако не ще послушам вашия съвет и ще отида до нотариус и ще пробвам. Благодаря за съветите дано все пак се оправим като големи хора...
sinclar81
Нов потребител
 
Мнения: 4
Регистриран на: 09 Май 2014, 01:32

Re: Проблем с паркиране пред гараж

Мнениеот eurolinker » 10 Май 2014, 19:23

Ще се опитам да го убедя че това нее правилно, още повече, че има обособвни свободни парко места.
Желая успех в убеждаването, това е най-доброто решение, но съм песимист. Съседът ви е убеден, че е собственик на зеленото правоъгълниче и не разсъждава на плоскостта "правилно/неправилно"...Но, времето ще покаже дали съм бил прав :mrgreen:
Сещам се, че има вариант да отправите и поканата с обратна разписка. Но има специфика как да се попълни разписката и какво да пише в писмото до съседа ви.
Струва ми се, че по-евтино и ефективно би било да отидете при адвокат, който (ако ви посъветва като мен), ще знае какво и как да бъде написано. Ако няма ефект от поканата, адвокатът може да ви консултира и за по-нататък, а нотариусът не може. :wink:
Actio cum Deliberatio
eurolinker
Потребител
 
Мнения: 711
Регистриран на: 15 Яну 2010, 15:55

Re: Проблем с паркиране пред гараж

Мнениеот sinclar81 » 10 Май 2014, 22:36

Да се надяваме, че няма да се стигне до адвокати но и аз се съмнявам. Прочетох в ЗАКОН ЗА УСТРОЙСТВО НА ТЕРИТОРИЯТА, че по закон мимимумът за парко място е 3на5метра( а то е по малко), и че също така собственикът на земята няма право да продава части от нея тъй като и ние живущите имаме права върху общите части около блока. Лошото е че незнам точно как да открия данните на собственика на автомобила, на собствееника на имота вече м ги имам от нот. акт. А само да ме насочите към какъв адвокат трябва да се обърна някой който се занимава с имоти или някакъв друг. Още веднъж благодарря за съветите и разбирането.
sinclar81
Нов потребител
 
Мнения: 4
Регистриран на: 09 Май 2014, 01:32

Re: Проблем с паркиране пред гараж

Мнениеот bgarch » 11 Май 2014, 19:38

sinclar81 написа:...Прочетох в ЗАКОН ЗА УСТРОЙСТВО НА ТЕРИТОРИЯТА, че по закон мимимумът за парко място е 3на5метра...

Къде го прочетохте пък това във въпросния Закон?
Като гледам Вашите гаражи, двата вдясно, 271/462- тези размери са доста по- малки от цитираните от Вас, а става въпрос за гараж, а не за паркомясто, което може да е доста по- малко от размерите на гараж. Не знам как си вкарвате и изкарвате колите, нарисуваните две коли не са мащабни. Нещо май някой е послъгал.

Напоследък нотариусите започнаха да изповядват сделки за продажба на паркоместа, не знам това доколко е законосъобразно, но най- малкото тези паркоместа трябва да са обособени като такива в проекта на сградата. Това правоъгълниче, заградено с червено от Вас, не може да бъде обособено паркомясто, отговарящо на нормативните изисквания. Изискайте от строителя ситуацията от одобрения архитектурен проект и от част "Геодезия" на проекта. За да продава паркоместа и такава сделка да може да мине през нотариус, те трябва най- малкото да са елемент от одобрения инвестиционен проект за сградата.
Изображение
bgarch
Потребител
 
Мнения: 873
Регистриран на: 03 Окт 2010, 14:53

Re: Проблем с паркиране пред гараж

Мнениеот eurolinker » 12 Май 2014, 14:46

sinclar81 написа:А само да ме насочите към какъв адвокат трябва да се обърна някой който се занимава с имоти или някакъв друг.
Потърсете адвокат с добра репутация в гражданското право. Защитата ви е вещно-правна (лично мнение, разбра се).
Лошото е че незнам точно как да открия данните на собственика на автомобила.
Кои данни ще са нужни и как да се открият оставете на избрания от вас адвокат.
bgarch , убеден съм, че изводите ви са правилни. Но те са относими към сделката за "парко-мястото". А да се занимава с тази сделка (да ѝ търси слабото място) на питащия не му върши работа. Той иска да си ползва спокойно имота и си има начин това да се постигне като се въздейства пряко върху онзи, който нарушава правото му на собственост.
Actio cum Deliberatio
eurolinker
Потребител
 
Мнения: 711
Регистриран на: 15 Яну 2010, 15:55

Re: Проблем с паркиране пред гараж

Мнениеот vasgg88 » 11 Апр 2020, 21:29

Привет на всички в групата !!

Преди около година закупих гараж 4 / прилагам план на разпределение/. За съжаление тогава не настоях архитектурен план, тспоред нотариуса не ми трябвало. Една година по-късно строителя на сградата е получил правата върху имота и сега продава паркоместата П1 и П2/ от плана на разпределението/. Как ще ги продаде не ми е известно, дали като общи части или като право на ползване. ПРОБЛЕМА е видно от схемата, че ми блокират достъпа до гаража, не мога да направя маневра напред и след това влизам назад. Не е възможно и влизане напред. Прилагам още една схема с разположението на подхода към гаражите спрямо улицата. На практика не спират пред гаража, но няма и 5 м до оградата и не мога да правя маневри.Сградата е строена 2010г. и според думите на една моя приятелка, която е урбанист, преди не са взимали радиусите на завиване при колите. Мога ли да си търся правата при нотариуса, при който сключих сделката? Моля Ви, за съвет, мнение и коментари!!!
Този случай е подобен!!

Прилагам линк към схемата: https://we.tl/t-C49C7ye7Kr
vasgg88
Младши потребител
 
Мнения: 13
Регистриран на: 07 Апр 2020, 14:23


Назад към Имотни казуси


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 28 госта


cron