начало

Мобилни екипи от адвокати ще помагат на бедни и жертви на домашно насилие Мобилни екипи от адвокати ще помагат на бедни и жертви на домашно насилие

Убийство в хотелска стая

Дискусии и казуси в областта на: Наказателно право, Наказателен процес, Криминалистика, Съдебни експертизи
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.


Убийство в хотелска стая

Мнениеот Сергей Цветанов » 10 Дек 2004, 10:15

Здравейте, колеги

Има ли превишаване пределите на неизбежната отбрана, ако е извършено убийство при защита от нападение, осъществено чрез проникване с взлом в хотелска стая или би следвало да се приложи презумцията по чл. 12 ал. 3 т. 3 от НК. Деецът е обитавал въпросната стая само една вечер.
Сергей Цветанов
 

Re: Убийство в хотелска стая

Мнениеот RRH » 10 Дек 2004, 10:50

Има становище че хотелската стая може да се приеме за жилище, съответно на това основание да се приложи чл.12 ал.3, т.3-3.:
(Обявена за противоконституционна относно думите "вилен имот или стопански обект" - ДВ, бр. 120 от 1997 г.) нападението е извършено чрез проникване с насилие или с взлом в жилище, вилен имот или стопански обект;

До приложението й ще се стигне обаче едва когато се установят със сигурност дали са налице другите елементи описващи неизбежната отбрана.
RRH
 


Назад към Наказателно право


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 3 госта


cron