начало

Съдия от Варна осъди прокуратурата за близо 100 000 лева Съдия от Варна осъди прокуратурата за близо 100 000 лева

Сертификат за оценки на имоти

Защита на авторски и сродни права, индустриална собственост, патенти и полезни модели
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.


Сертификат за оценки на имоти

Мнениеот anikop » 27 Май 2014, 23:06

Въпроса ми е малко по-особен за аудиторията, но не може да няма отговор тук. Редно ли е човек, който е изкарал курс за оценители на недвижими имоти, но не е включен в списъка на независимите оценители в България да извършва оценки към Съдебно-изпълнителните служби, въпреки че е включен в списъците на вещите лица. И съдия-изпълнителите търпят ли санкции, че назначават такива лица да определят пазарни цени на имоти.
anikop
Нов потребител
 
Мнения: 1
Регистриран на: 27 Май 2014, 22:56

Re: Сертификат за оценки на имоти

Мнениеот vdggbg » 26 Юни 2014, 19:20

С риск да възбудя полемика с отговор на въпроса Ви с едномесечна давност - "списъкът на независимите оценители" е горе-долу със същата стойност като списъка с членовете на Бирената партия (дано да ме разбирате). Независимото оценителство не е измежду регулираните професии в Република България - тая работа може да я върши всеки, който има необходимата професионална квалификация да оценява едно или друго нещо. А, в случая, професионалната квалификация е резултат от придобиване на определени академични знания, не от включване в някакъв списък.
Аватар
vdggbg
Активен потребител
 
Мнения: 1056
Регистриран на: 24 Авг 2010, 17:11

Re: Сертификат за оценки на имоти

Мнениеот enter » 19 Окт 2014, 11:25

vdggbg написа:С риск да възбудя полемика с отговор на въпроса Ви с едномесечна давност - "списъкът на независимите оценители" е горе-долу със същата стойност като списъка с членовете на Бирената партия (дано да ме разбирате). Независимото оценителство не е измежду регулираните професии в Република България - тая работа може да я върши всеки, който има необходимата професионална квалификация да оценява едно или друго нещо. А, в случая, професионалната квалификация е резултат от придобиване на определени академични знания, не от включване в някакъв списък.

А аз без риск да възбудя полемика след дългомесечна давност си мисля ,че законът за независимите оценители е на друго мнение. Вж чл .3 ал 2 и чл. 16
enter
Потребител
 
Мнения: 180
Регистриран на: 08 Окт 2008, 14:32

Re: Сертификат за оценки на имоти

Мнениеот vdggbg » 30 Яну 2015, 20:00

Не че има кой-знае какво значение, но "независимите оценители" не са в списъка на регулираните професии в Република България (за Разлика от Румъния и Хърватска, примерно). Дали това е пропуск - съзнателен, или не - на Министерския съвет - не се наемам да твърдя. В контекста на въпроса - няма пречка всеки, който притежава нужната квалификация, да извършва оценки на едно или друго, и по един или друг повод - стига да не упражнява това си занятие като професия - точно както вещите лица участват в съдопроизводството, без тази им дейност да се смята за професия.
Специално за enter, понеже разпознавам и уважавам иронията, когато я срещна, ще дам още един пример - повечето от вещите лица (архитекти и инженери), регистрирани към съответните съдебни райони, не са членове, съответно, на КАБ и КИИП - и това не пречи на съдебните състави да кредитират експертизите им.
Аватар
vdggbg
Активен потребител
 
Мнения: 1056
Регистриран на: 24 Авг 2010, 17:11

Re: Сертификат за оценки на имоти

Мнениеот prnedev » 04 Фев 2015, 16:51

То и аз да се включа с кажи речи седмица закъснение :-)

vdggbg написа:Не че има кой-знае какво значение, но "независимите оценители" не са в списъка на регулираните професии в Република България (за Разлика от Румъния и Хърватска, примерно)....


Ако гледате този списък на регулираните професии:
http://mail.nacid.bg/newdesign/qual/?id=23
Много много не му вярвайте :-) Рискувате да кажете, че професиите "нотариус" и "частен съдебен изпълнител" не са регулирани :-)

Колкото до основният въпрос - "Редно ли е човек, който е изкарал курс за оценители на недвижими имоти, но не е включен в списъка на независимите оценители в България да извършва оценки към Съдебно-изпълнителните служби, въпреки че е включен в списъците на вещите лица." - няма пречка (чл.468 ал.1 ГПК), стига този човек, който прави оценките да е нает на трудов договор при съдебният изпълнител (т.е., да не е външен оценител, работещ по поръчка - чл.4 т.1 ЗНО).
prnedev
Активен потребител
 
Мнения: 1956
Регистриран на: 29 Ное 2005, 23:12
Местоположение: София/Велико Търново


Назад към Интелектуална собственост


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 0 госта


cron