начало
ВАС окончателно отхвърли жалба на бивша спецсъдийка, поискала преместване в Търговското отделение на СГС ВАС окончателно отхвърли жалба на бивша спецсъдийка, поискала преместване в Търговското отделение на СГС

Пробация в България

Дискусии и казуси в областта на: Наказателно право, Наказателен процес, Криминалистика, Съдебни експертизи
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.


Пробация в България

Мнениеот reni 2 » 04 Яну 2005, 17:07

Пробацията в България е в сила от 01.01.2005 г., но мен ме интересува какво е направено по този въпрос. Създадени ли са пробационните служби? Ще има ли конкурс за пробационни служители и ако не по какви критерии ще се назначават? Моля, ако някой е запознат с това да ми отговори!
reni 2
 

Re: Пробация в България

Мнениеот Gosho » 05 Яну 2005, 14:16

Случайно слушах по радиото някакво интервю именно по въпроса за пробацията и пробационните центрове и служители. Ако може да се вярва на интервюирания ще се назначават хора с разнообразно образование - юристи, социални работници и т.н. Доколкото помня тепърва ще се създават тези центрове, което би трябвало да стане за няколко месеца. Интервюираният застъпи тезата, че първо ще бъдат изградени центровете и чак след това щяло (?!) да бъде налагано наказанието пробация. Което изобщо не се връзва със смисъла на закона. Да не говорим, че точно поради липса на средства и организационен потенциал на практика беше забавено прилагането на пробационните мерки с 1 година.
Конкурси за назначаване на пробационни служители би следвало да има... Но кога и какви ще са критериите не се знае още. След като сте с юридическо образование обаче би следвало да успеете да се преборите за място.
Успех
Gosho
 

Re: Пробация в България

Мнениеот reni 2 » 07 Яну 2005, 16:03

Благодаря.
reni 2
 

Re: Пробация в България

Мнениеот Пионерче » 08 Яну 2005, 02:36

За пръв път след промяната на закона, пробация бе приложена от Пловдивския окръжен съд
Веселина Божилова - 7 Януари 2005

Пробацията е вид наказание, което позволява осъденият да не бъде изолиран от обществото, но поведението му се контролира и коригира за поправяне на недостатъците.

В първата си произнесена присъда за 2005 година, магистратите от Пловдивски окръжен съд приложиха мярката пробация, приета съвсем наскоро в Наказателния кодекс. Днес те осъдиха двама 22-годишни младежи за грабеж на златно синджирче от жена на улицата след прилагане на сила - единият от двамата извършители има друго подобно деяния в миналото и затова получи 7 години лишаване от свобода при първоначален строг режим и пробация за срок от две години. Другият младеж получи присъда от 3г6 м при първоначален общ режим. Наказанието пробация включва следните ограничителни мерки - задължителна регистрация по местоживеене, периодични срещи и участие в програми за обществено въздействие.

Пробацията бе въведена в българското законодателство след осъзнаването на нуждата от синхронизиране на нашето право с това на страните членки от Европейския съюз. По своята същност тя представлява наказателна репресия, изразяваща се в полагането на безплатен, обществено полезен труд от осъдения, самостоятелно или съчетан с други пробационни мерки спрямо него. Тя е позната като мярка, налагана на извършител на престъпление, още от 10-век от Великобритания, В някои страни като САЩ, например, с навлизането на новите технологии, от средата на 90-те е въведен т.нар електронен мониторинг - на ръката на осъдения се поставя гривна, която го локализира във всеки един момент по компютърен път. Той, от своя страна, има право да се движи само в границите на едно населено място или в определен периметър, и всяко нарушение бива регистрирано веднага.

Пробацията включва система от специфични мерки, които позволяват на осъдения да живее в своята социална среда и да изпълнява ежедневните си семейни и трудови задължения.От 1973 година основа на мярката в редица страни е безплатният труд в полза на обществото. В различните европейски страни, а така също и в САЩ, Канада и Австралия, той варира от 40 до 240 часа в рамките на наложения от съда пробационен срок. Срокът на самата пробация пък може да варира от 6 месеца до 3 години в зависимост от тежестта на извършеното престъпление. Възможно е, както е издадена и присъдата в Пловдив, от по-тежко наказание да се премине към пробация. Освен полагането на обществено полезен и безплатен труд, друг задължителен елемент е адресната регистрация. По принцип е възприето в началото тя да е ежедневна, по- късно става седмична, после месечна, докато накрая отпада. В различните страни тя се прави или в полицейските управления, или пред специализиран за това служител. Най- острата форма на пробационен надзор в различните страни е пробационното общежитие - там се настаняват хора, които няма къде да живеят и не могат сами да поемат разходите си или пък са с висока степен на обществена опасност.Една част от тях работят на пълен работен ден, други посещават професионални курсове. В случая осъдените са свободни през деня, но от 23 до 7 те са задължени да бъдат налице в общежитието.
Пионерче
 

Re: Пробация в България

Мнениеот tydi » 11 Яну 2005, 20:15

Благодаря за изчерпателната информация. Не разбрах след като са осъдени на затвор как ще се изпълни пробацията?
tydi
Младши потребител
 
Мнения: 10
Регистриран на: 20 Ное 2004, 20:04

Re: Пробация в България

Мнениеот Пионерче » 11 Яну 2005, 21:14

След ефективната присъда Л от С има и пробационна. Не го обясних както трябва, но...
Пионерче
 

Re: Пробация в България

Мнениеот tydi » 12 Яну 2005, 15:55

Ясно. До тогава сигурно ще са създадени пробационните служби.
tydi
Младши потребител
 
Мнения: 10
Регистриран на: 20 Ное 2004, 20:04

Re: Пробация в България

Мнениеот ЗЛАТЕВ » 18 Яну 2005, 19:34

КОЛЕГИ, НЯКОЙ ПРОЧЕТЕ ЛИ СЪОБЩЕНИЕТО НА СТРАНИЦАТА НА МП ВЪВ ВРЪЗКА С ПРОБАЦИЯТА?!?
ЗЛАТЕВ
 

Re: Пробация в България

Мнениеот reni 2 » 19 Яну 2005, 19:51

Аз го прочетох. Притеснява ли ви нещо?
reni 2
 

Re: Пробация в България

Мнениеот ЗЛАТЕВ » 19 Яну 2005, 20:18

МЕН ЛИЧНО, НИЩО НЕ МЕ ПРИТЕСНЯВА. ПУСНАХ СЪОБЩЕНИЕТО ЗАЩОТО Е ШАНС ЗА НЯКОИ ОТ КОЛЕГИТЕ ДА СИ НАМЕРЯТ РАБОТА!
ЗЛАТЕВ
 

Re: Пробация в България

Мнениеот popeye » 25 Яну 2005, 19:29

да обаче май и тези места са вече раздадени. аз например се опитвах 5 дни да се свържа с кадровика на един от посочените в страницата затвори, но така и неуспях. едниствено си разговарях с жената от телеф. централа на затвора, която след като разбереше за какво става дума казваше да изчакам и след това отговаряше, че човека го няма и така 5-6 дена по ред. според вас това какво е? или пак някой ще каже, че просто така се е случило и всичко си е наред? а пък как ще се влезе вътре в този затвор да се подадът тези документи, също е много интересно :) и все пак много ще съм ви благодарен, ако някой си направи труда да напише какви документи точно трябват.
popeye
 

Re: Пробация в България

Мнениеот nikola121 » 25 Яну 2005, 21:06

Здравейте! Прочетох съобщението за молбите за кандидатстване. Моля да ми отговорите има ли възрастови ограничения за кандидатстване за длъжности в пробационните служби.
Предварително благодаря!
nikola121
 

Re: Пробация в България

Мнениеот tydi » 26 Яну 2005, 21:55

Доколкото разбрах възрастта няма значение, но прадполагам, че не взимат пенсионери.
tydi
Младши потребител
 
Мнения: 10
Регистриран на: 20 Ное 2004, 20:04

Re: Пробация в България

Мнениеот popeye » 26 Яну 2005, 23:23

а някой все пак нямали да каже какви точно документи се изискват???
popeye
 

Re: Пробация в България

Мнениеот dyody » 27 Яну 2005, 23:09

Правилник за прилагане на ЗМВР: Чл. 122. (1) (Изм. - ДВ, бр. 39 от 2003 г.) За държавни служители в
МВР се приемат кандидати само с българско гражданство, които отговарят на
изискванията на чл. 193, ал. 2 ЗМВР и на следните условия:
1. (изм. - ДВ, бр. 39 от 2003 г.) да не са по-възрастни от 40
години - за офицери и сержанти, освен за заемане на длъжности от хабилитирани
лица след конкурс;...
Оставам с впечатление, че възрастовото ограничение се отнася само за офицерите и сержантите, а не и за държавните служители - граждански лица. Правилно ли разбрах? Тъй като за пробационните служители важат кадровите изисквания по ЗМВР, би трябвало за гражданските лица в пробационните служби да няма възрастови ограничения.
Моля за коментар, интересува ме спешно, че срокът за подаване на документи тече!
Предварително благодаря!
dyody
 

Re: Пробация в България

Мнениеот sisi69 » 29 Яну 2005, 19:33

Защо цитирате ЗМВР? Те няма ли да са към МП?
sisi69
 

Re: Пробация в България

Мнениеот dyody » 30 Яну 2005, 12:33

Вижте чл. 20, ал. 4 ЗИН!

Закон за изпълнение на наказанията:
Чл. 20. (Отм. - ДВ, бр. 21 от 1990 г., нов - ДВ, бр. 73 от 1998 г., изм. - ДВ, бр. 62 от 2002 г.) (1) Личният състав на Главна дирекция "Изпълнение на наказанията" и на местата за лишаване от свобода се състои от:
1. държавни служители, които могат да бъдат офицери, сержанти или граждански лица;
2. работници и служители по трудово правоотношение.
(2) За офицери и сержанти по ал. 1 се назначават служители, които пряко и непосредствено осъществяват охранителна дейност.
(3) Званията на офицерите и сержантите се присвояват по реда на Закона за Министерството на вътрешните работи, както следва:
1. за офицерите - от министъра на вътрешните работи;
2. за сержантите - от министъра на правосъдието или от упълномощено от него лице.
(4) За личния състав по ал. 1, т. 1 се прилагат разпоредбите на част трета, глави двадесет и първа - двадесет и шеста от Закона за Министерството на вътрешните работи, доколкото в този закон не е предвидено друго.
(5) Правата и задълженията на работниците и служителите по трудово правоотношение се уреждат при условията и по реда на Кодекса на труда и на този закон.
dyody
 


Назад към Наказателно право


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 25 госта


cron