начало
Общината е осъдена да плати над 30 000 лева на адвокатка – счупила си крака до Съдебната палата Общината е осъдена да плати над 30 000 лева на адвокатка – счупила си крака до Съдебната палата

Граждански иск в НП-с

Дискусии и казуси в областта на: Наказателно право, Наказателен процес, Криминалистика, Съдебни експертизи
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.


Граждански иск в НП-с

Мнениеот една » 11 Яну 2005, 10:49

Колеги, представям ви следната ситуация. Предявен граждански иск в НП-с. На първа инстанция, съдът оправдава подсъдимия и отхвърля гражд.иск. Гражданският ищец не обжалва присъдата. Прокуратурата обаче протестира и сега пред въззивния съд сме призовани като граждански ищец отново. Въпросът ми е: След като не сме обжалвали присъдата в гражданската и част, каква би следвало да е позицията на гражд.ищец пред Въззивния съд? Едва ли е възможно в самото съдебно заседание да заявим:"оспорваме присъдата като неправилна в гражданската и част", но ако не го заявим въобще какво би следвало да е процесуалното поведение в тази ситуация ? Благодаря Ви предварително
една
 

Re: Граждански иск в НП-с

Мнениеот ЖЖЖ » 11 Яну 2005, 11:27

След като гражданският ищец не се е възползвал от възможността да обжалва присъдата в гражданската й част,то тя е влязла в сила.
ЖЖЖ
 

Re: Граждански иск в НП-с

Мнениеот Барни Ръбъл » 11 Яну 2005, 11:31

възможно ли е да е грешка на деловодството? присъдата в гражданската й част е влязла в сила, по отношение на гр. ищец и тои няма повече място във въззивното производство .
Барни Ръбъл
 

Re: Граждански иск в НП-с

Мнениеот една » 11 Яну 2005, 11:37

Считам, че присъдата в гражд. и част не е влязла в сила, тъй като протестът на Прокурора е за цялата присъда, а не само за наказателноправната и част.
една
 

Re: Граждански иск в НП-с

Мнениеот LageG » 11 Яну 2005, 11:54

И аз мисля,че въпросът зависи от това какво обхваща протеста на прокурора, тъй като той може да протестира и гражданско-правната част
LageG
 

Re: Граждански иск в НП-с

Мнениеот kazuist » 11 Яну 2005, 12:04

Подкрепям - чл. 317 (2) НПК
kazuist
 

Re: Граждански иск в НП-с

Мнениеот една » 11 Яну 2005, 12:05

Прокурорът е написал: " протестирам присъда №... от ... и предлагам да я отмените и да осъдите...", като никъде не конкретизира и аз си правя извода, че протестът е за цялата присъда и в тази светлина се връщам на въпроса си : Каква е процесуалната позиция на гражд.ищец в таза хипотеза?
една
 

Re: Граждански иск в НП-с

Мнениеот LageG » 11 Яну 2005, 13:02

Съгласна съм-поддържаш протеста на прокурора в частта за неправилност и незаконосъобразност на произнасянето по гражданския иск, тъй като това е материята, относно която имаш правен интерес.
LageG
 

Re: Граждански иск в НП-с

Мнениеот enigma » 11 Яну 2005, 15:01

Не Ви разбирам проблема - след като сте призовани именно като граждански ищец, то позицията на съда е ясна - продължавате напред.
enigma
 

Re: Граждански иск в НП-с

Мнениеот една » 11 Яну 2005, 15:11

Проблемът е следният: Във въззивната инстанция предмет на разглеждане е първоинстанционната присъда, а ние не сме я обжалвали в законния преклузивен срок и сега изведнъж в съдебното заседание може ли да заемем позиция "вече обжалваме"
една
 

Re: Граждански иск в НП-с

Мнениеот enigma » 11 Яну 2005, 15:33

Ами за какъв дявол ще Ви призовават като граждански ищец, ако не можете ... .

Нали ако отменят или обезсилят наказателната част на решението, то гражданската ще се окаже основана на едно порочно наказателно решение. Прокуратурата следи за законността и след като приема, че нак. част е порочна е напълно логична да се приеме, че е обжалвала и гражданската такава, защото в нейната основа стои неправилното решение, че няма престъпление например. Това все пак е наказателно производство, не гражданско и правилата са други.
enigma
 

Re: Граждански иск в НП-с

Мнениеот една » 12 Яну 2005, 13:55

Колеги, някой друг няма ли да се включи с мнение и евентуално с практически съвет?!
една
 

Re: Граждански иск в НП-с

Мнениеот 4ефо » 14 Яну 2005, 14:46

Това, че гр.ищец не е обжалвал присъдата не е фатално. Пред въззивната инстанция гр.ищец може просто да заяви, че поддържа предявения иск. Такъв иск е предявен. И доколкото присъдата не е влязла в сила и делото е висящо-не е необходимо ново предявяване.
4ефо
 


Назад към Наказателно право


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 25 госта


cron