начало
Общината е осъдена да плати над 30 000 лева на адвокатка – счупила си крака до Съдебната палата Общината е осъдена да плати над 30 000 лева на адвокатка – счупила си крака до Съдебната палата

Вдовица без деца от брака -наследство

Правила на форума
Ако искате да Ви помогнат, помогнете и Вие: Българската Коледа - http://www.bgkoleda.bg/ ; SOS Детски селища България - http://www.sosbg.org/ ; Спаси, дари на .... - http://www.save-darina.org/ ; И АЗ МОГА - http://www.icantoo.eu/ ; Единен дарителски номер - http://dmsbg.com/projects_list_actual.php ; Коледа 365 - http://koleda365.org/ ...


Вдовица без деца от брака -наследство

Мнениеот kupena » 18 Яну 2015, 21:11

Здравейте ! Не съм юрист по образование но искам с аудиторията да споделя следния казус който пряко ме касае. Дядото по бащина линия на моята съпруга има 20декара земя наследство от своя баща . Отдавна е покойник но наследниците вече са се сдобили на 12.07.1999г с решение на поземлената комисия за въпросната земя.Дядото има трима сина Най- големия семеен с деца син и дъщеря. Дъщерята е моя съпруга. Всички в това семейство освен съпругата ми са вече покойници. Жена ми има удостоверение за наследници.Средния брат също семеен починал има живи съпруга и две дъщери. И малкия брат женен починал но няма деца от брака му съпругата жива. До тук за моята съпруга и наследниците от страна на чичо и имат законно право на тези земи. Въпросът ми е има ли право на наследство и вдовицата на третия брат която няма деца от брака си. Кметицата на селото твърди че няма право. Мотива право имали в случая децата на починалите .А тя няма деца. Не мога да приема твърдението и .Зная че закона не всякога е такъв какъвто ни се иска .Но хубав или лош той си е закон . Затова моля аудиторията да ни помогне с отговор кой е закона който урежда тези неща и какво гласи. Кметицата се пада малко роднина на съпругата ми и може да е пристрастна.
kupena
Младши потребител
 
Мнения: 16
Регистриран на: 18 Яну 2015, 20:40

Re: Вдовица без деца от брака -наследство

Мнениеот REVOLUTION » 18 Яну 2015, 21:39

Зависи , ако малкият брат е починал преди баща си, то съпругата не наследява.
Ако братът е починал след баща си , преживялата съпруга наследява.
Най-вероятно кметицата се бърка с разпоредбата на "чл. 9а. ЗН (Нов - ДВ, бр. 60 от 1992 г.) Когато към открито наследство се възстановява собственост върху имоти, одържавени или включени в трудовокооперативни земеделски стопанства или в други образувани въз основа на тях селскостопански организации, наследниците на последващ съпруг не наследяват, ако той е починал преди възстановяване на собствеността и от брака му с наследодателя няма родени или осиновени деца."
но той касае различна хипотеза.В случая си се прилага Чл. 9. (1) Съпругът наследява част, равна на частта на всяко дете.
(2) (Изм. - ДВ, бр. 60 от 1992 г.) Когато съпругът наследява заедно с възходящи или с братя и сестри, или с техни низходящи, той получава половината от наследството, ако то се е открило преди навършването на десет години от сключването на брака, а в противен случай получава 2/3 от наследството. А когато съпругът наследява заедно с възходящи и с братя и сестри или с техни низходящи, той получава една трета от наследството в първия случай и половината във втория.
(3) (Доп. - ДВ, бр. 60 от 1992 г.) Ако няма други наследници по предходната алинея, съпругът получава цялото наследство.

Все пак най-точна консултация може да получите ако занесете УН и Решението на ПК на колега адвокат, който да даде консултация, след като се запознае с документите и поредността на откриването на наследствата на роднините.
REVOLUTION
Активен потребител
 
Мнения: 4455
Регистриран на: 25 Сеп 2007, 11:26
Местоположение: гр.Пловдив

Re: Вдовица без деца от брака -наследство

Мнениеот kupena » 19 Яну 2015, 08:34

Благодаря за информацията! Да редът на кончината на тримата братя е следния . Бащата на съпругата ми най-големия брат почива някъде през1985год. Двадесет дни след него си отива баща му. Две години след това и средния брат през 90 и малкия брат. Аз изтеглих закона за наследството . Прочетох внимателно чл.9 виждам и отделните точки .По първата точка наистина вдовицата няма право. По втората има. Ако втората точка е написана додопълнително и отменя силата но предходната то е ясно. Но ако не е ? Вие сте юристи . Бих искал поне още няколко мнения във форума.
kupena
Младши потребител
 
Мнения: 16
Регистриран на: 18 Яну 2015, 20:40

Re: Вдовица без деца от брака -наследство

Мнениеот portokal » 19 Яну 2015, 09:29

Ако втората точка е написана додопълнително и отменя силата но предходната то е ясно.

Няма значение коя е "допълнително написана", в случая е от значение това, че 9а - "допълнително написаната" - има ограничено приложно поле и не засяга вашия случай. Този текст се отнася само за съпруга/та на лицето, на чието "име" са възстановени нивите, а не за съпрузите и съпругите на неговите деца, тоест не за жените на тримата братя. Лицето, чието име е написано в решението за възстановяване, то е наследодателят, за който чл. 9а се отнася.
Нали земите са възстановени на наследниците на дядото, така ли пише в решението?
Във вашия случай значение има само дали малкият брат е починал преди баща си, а не дали е починал преди братята си - това Ви питаше и колегата. По всяка вероятност бащата е починал преди децата си, така че вдовицата на сина има право на наследство.
Citrus sinensis от семейство Седефчеви
Аватар
portokal
Старши потребител
 
Мнения: 5497
Регистриран на: 13 Яну 2005, 20:36

Re: Вдовица без деца от брака -наследство

Мнениеот kupena » 19 Яну 2015, 11:29

Да малкия брат почива последен доста време след смърта на баща си. Трите оформящи се наследници моята съпруга дъщеря на първия брат и единствена останала жива от семейството . Съпругата на втория брат и нейните деца и съпругата на третия брат тя няма деца от брака. В документа който имам от 12-07-1999г това е Решение на поземлената Комисия . Цитирам
На основание чл27 от ППЗСПЗЗ,влезлият в сила план за земеразделяна и протокол №..... от 27.11.97г за определяне категориите на земеделските земи по преписка № на В.А от 04.08.92г
РЕШИ
Възстановява правото на собственост на наследниците на Т.А
Т.А е баща на тримата братя . Това визира решението подолу следват номерата на земите. Скица на разположението им. Като разгледа човек хронология та се вижда че действията за това решение са започнати на 08.04.92 год. Решението което излиза на 12,07.97год. Само възстановява правото на наследниците да претендират за тези земи. Но никой от тах до сега няма издадено от ПК решение за въвеждане в собственост персонално. Примерно моята съпруга да е въведена във владение на 1/3 от тези земи. До тук са стигнали и нещата са оставени така. Тепърва трябва да се подават документи за персонално решение за ввъвеждане на всеки от тях.
kupena
Младши потребител
 
Мнения: 16
Регистриран на: 18 Яну 2015, 20:40


Назад към Съсобственост и делба


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 13 госта


cron