начало
Кадровиците не отстраниха от длъжност Константин Сулев, изслушаха прокурорите по делото срещу Нотариуса Кадровиците не отстраниха от длъжност Константин Сулев, изслушаха прокурорите по делото срещу Нотариуса

Сертификат за оценки на имоти

Защита на авторски и сродни права, индустриална собственост, патенти и полезни модели
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.


Сертификат за оценки на имоти

Мнениеот anikop » 27 Май 2014, 23:06

Въпроса ми е малко по-особен за аудиторията, но не може да няма отговор тук. Редно ли е човек, който е изкарал курс за оценители на недвижими имоти, но не е включен в списъка на независимите оценители в България да извършва оценки към Съдебно-изпълнителните служби, въпреки че е включен в списъците на вещите лица. И съдия-изпълнителите търпят ли санкции, че назначават такива лица да определят пазарни цени на имоти.
anikop
Нов потребител
 
Мнения: 1
Регистриран на: 27 Май 2014, 22:56

Re: Сертификат за оценки на имоти

Мнениеот vdggbg » 26 Юни 2014, 19:20

С риск да възбудя полемика с отговор на въпроса Ви с едномесечна давност - "списъкът на независимите оценители" е горе-долу със същата стойност като списъка с членовете на Бирената партия (дано да ме разбирате). Независимото оценителство не е измежду регулираните професии в Република България - тая работа може да я върши всеки, който има необходимата професионална квалификация да оценява едно или друго нещо. А, в случая, професионалната квалификация е резултат от придобиване на определени академични знания, не от включване в някакъв списък.
Аватар
vdggbg
Активен потребител
 
Мнения: 1056
Регистриран на: 24 Авг 2010, 17:11

Re: Сертификат за оценки на имоти

Мнениеот enter » 19 Окт 2014, 11:25

vdggbg написа:С риск да възбудя полемика с отговор на въпроса Ви с едномесечна давност - "списъкът на независимите оценители" е горе-долу със същата стойност като списъка с членовете на Бирената партия (дано да ме разбирате). Независимото оценителство не е измежду регулираните професии в Република България - тая работа може да я върши всеки, който има необходимата професионална квалификация да оценява едно или друго нещо. А, в случая, професионалната квалификация е резултат от придобиване на определени академични знания, не от включване в някакъв списък.

А аз без риск да възбудя полемика след дългомесечна давност си мисля ,че законът за независимите оценители е на друго мнение. Вж чл .3 ал 2 и чл. 16
enter
Потребител
 
Мнения: 182
Регистриран на: 08 Окт 2008, 14:32

Re: Сертификат за оценки на имоти

Мнениеот vdggbg » 30 Яну 2015, 20:00

Не че има кой-знае какво значение, но "независимите оценители" не са в списъка на регулираните професии в Република България (за Разлика от Румъния и Хърватска, примерно). Дали това е пропуск - съзнателен, или не - на Министерския съвет - не се наемам да твърдя. В контекста на въпроса - няма пречка всеки, който притежава нужната квалификация, да извършва оценки на едно или друго, и по един или друг повод - стига да не упражнява това си занятие като професия - точно както вещите лица участват в съдопроизводството, без тази им дейност да се смята за професия.
Специално за enter, понеже разпознавам и уважавам иронията, когато я срещна, ще дам още един пример - повечето от вещите лица (архитекти и инженери), регистрирани към съответните съдебни райони, не са членове, съответно, на КАБ и КИИП - и това не пречи на съдебните състави да кредитират експертизите им.
Аватар
vdggbg
Активен потребител
 
Мнения: 1056
Регистриран на: 24 Авг 2010, 17:11

Re: Сертификат за оценки на имоти

Мнениеот prnedev » 04 Фев 2015, 16:51

То и аз да се включа с кажи речи седмица закъснение :-)

vdggbg написа:Не че има кой-знае какво значение, но "независимите оценители" не са в списъка на регулираните професии в Република България (за Разлика от Румъния и Хърватска, примерно)....


Ако гледате този списък на регулираните професии:
http://mail.nacid.bg/newdesign/qual/?id=23
Много много не му вярвайте :-) Рискувате да кажете, че професиите "нотариус" и "частен съдебен изпълнител" не са регулирани :-)

Колкото до основният въпрос - "Редно ли е човек, който е изкарал курс за оценители на недвижими имоти, но не е включен в списъка на независимите оценители в България да извършва оценки към Съдебно-изпълнителните служби, въпреки че е включен в списъците на вещите лица." - няма пречка (чл.468 ал.1 ГПК), стига този човек, който прави оценките да е нает на трудов договор при съдебният изпълнител (т.е., да не е външен оценител, работещ по поръчка - чл.4 т.1 ЗНО).
prnedev
Активен потребител
 
Мнения: 1956
Регистриран на: 29 Ное 2005, 23:12
Местоположение: София/Велико Търново


Назад към Интелектуална собственост


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 6 госта


cron