начало
Общината е осъдена да плати над 30 000 лева на адвокатка – счупила си крака до Съдебната палата Общината е осъдена да плати над 30 000 лева на адвокатка – счупила си крака до Съдебната палата

КАКЪВ Е ПРОЦЕНТА съдебен брак

Дискусии на тема съдебната власт в България


КАКЪВ Е ПРОЦЕНТА съдебен брак

Мнениеот sterster » 16 Юли 2015, 16:09

на ниво районен съд :arrow: има ли наказания за съдии,с системни процесуални нарушения посочвани у възивни инстанции :idea: и въобще някакъв контрол над колегиите по съдилищата.СКЪСАНИ на касация съдии са всички.
sterster
Потребител
 
Мнения: 179
Регистриран на: 03 Май 2015, 11:24

Re: КАКЪВ Е ПРОЦЕНТА съдебен брак

Мнениеот lawchoice » 25 Юли 2015, 00:12

sterster написа:КАКЪВ Е ПРОЦЕНТА съдебен брак на ниво районен съд :arrow: има ли наказания за съдии,с системни процесуални нарушения посочвани у възивни инстанции :idea: и въобще някакъв контрол над колегиите по съдилищата.СКЪСАНИ на касация съдии са всички.

Има как... строени са пред кладата, по решение на тълпата, к`во да правиш те не са човешки същества и нямат право на протест/жалба...
Искате връщане на талиона....ок сега Ви кефи, а утре.... к`во правите...., ами ако осъзнаете, че и това няма да ви донесе търсеното удовлетворение...??? - кой ще ви спасява от тълпата, а....

Моля се само за едно ... Бог да пази тази държава от псевдо патриоти и псевдо реформатори.
"Човек може да има ум, знания, да бъде дори и гениален, но да няма характер." Ж. Лакордер
lawchoice
Потребител
 
Мнения: 892
Регистриран на: 28 Дек 2014, 22:44

Re: КАКЪВ Е ПРОЦЕНТА съдебен брак

Мнениеот ivan_lawyer » 25 Юли 2015, 06:41

Сегашният началник К.Т. от Н-ския окръжен съд беше надлежно прилъган от моята кантора и му пратихме една девойка - млада, пряма на заседание и така. Решението срути една от защитите на противника и му трябваше усърдие да си възстанови бакиите. Но така или иначе нямаше практика по казусът ми. Това обърква съдията.

Всичките фишове на Агенцията митници - бяха полуотменени. Всичко това е заслуга на адвокатите, които мълчаливо работят ден и нощ, за да режисират и прережисират. Не е виновен съдът, нито пък може да се поставя статистика на дневен ред. Какво значи - негодни съдебни решения. Нали аз като защитавам някого, някъде се стремя да получи максимална защита. Ако адвокатът влезне в кожата и ролята на съдебен разпоредител, жална майка на чичкото - клиент с портофейла. Не може да се подпитва така индиректно.

Касация, тази интересна дума, напълно излишно вдъхва надежди в младите юристи, че някой мисли вместо тях.

Така или иначе е преценен интерес на касационна допустимост и делата си вървят и пред ВКС, но не е практично.

2 инстанции и филмът свършва. Почва изнасянето на ранените и контузените и така нататък. Какво толкова ще каже ВКС, не знам. Трябва архитектурно да има касация, в смисъл - един надзор над останалите колеги-съдии. Но 7-години може да продължи едно дело, а при умело ползване на разни трикове и капани - вечно, на практика. Дали ВКС не удължава агонията на вечно съдещите се и т.н. Трябва нещо да се променя, но не на всяка цена и на на всеки вопъл за промяна. Не всеки, който иска - получава, значи не е подготвен за съдебно решение на опаки на желанията му. Всеки трябва да си поема превратностите на съдбата, какво друго може да има. Обикновено маневрите свършват преди съдебната зала, не знам трябва ли да се пояснявам.
ivan_lawyer
Старши потребител
 
Мнения: 5212
Регистриран на: 25 Мар 2008, 17:46

Re: КАКЪВ Е ПРОЦЕНТА съдебен брак

Мнениеот lawchoice » 25 Юли 2015, 23:20

ivan_lawyer написа:Касация, тази интересна дума, напълно излишно вдъхва надежди в младите юристи, че някой мисли вместо тях. ...


Еее, чакай клиента не плаща ли за това на младите юристи... да мислят...

Ами, ако разгледаме въпроса от другата страна - "заливането" на ВКС с несъстоятелни от правна гледна точка искания и жалби. Разбираема е съпротивата на персоналния състав на този орган /друг е въпроса дали тя е житейски оправдана, съобразно интересите на обществото/, обективирана в това, той да се стреми да ограничи разглеждането на такива искания, чрез прокарване идеите на ръководството му, къде явно, къде не чак толкова. ГПК от 2007г. и измененията му в последните години, по един недвусмислен начин илюстрират именно тези намерения. Както и да е..., добри или лоши, правилата трябва да се спазват.
"Човек може да има ум, знания, да бъде дори и гениален, но да няма характер." Ж. Лакордер
lawchoice
Потребител
 
Мнения: 892
Регистриран на: 28 Дек 2014, 22:44

Re: КАКЪВ Е ПРОЦЕНТА съдебен брак

Мнениеот ivan_lawyer » 26 Юли 2015, 09:07

Пенкилер, не знам това ли се търси.

Премахва, болката веднага. ВКС на практика се занимава с дребнотемие. Дребни, незначителни въпроси, резултат на разхайтеното поведение на самите жалбоподатели. Няма значение, впрочем. Има ВКС и тогава има какво - пак нищо. Нито някой се интересува от указанията му, нито ще се наложи традиция.

Трябва предварително да се решават проблемите. Разбира се, като адвокат аз не мога да откажа съдействие на гражданите, но пък и те да си оправят нещата. ВКС не може да те ожени за подходяща гражданка, нито да ти ускори кариерата, особено пък да решава психо-физиологични проблеми.

Каквото трябва е направено. Има всякакви версии за съда, реформата и други работи. Прекрасна статия на Огн. Герджиков. Откъде - накъде, казва да има томбола за разпределение на дела при новообразуваните преписки.

Всеки си има афинитет към специфичен ъгъл на професията и си харесва определени актуални за него въпроси. Развитието на правника завършва някъде към утвърждаването като специалист. Което става факт независимо колко си некадърен или талантлив, дипломата ти дава възможност да се упражняваш, вървейки по служебната стълбица.

И аз съм бил студент. Какво от това. При все това не може да се уеме целият обем от правни науки. Е, да, мога да защищавам и административни искания, но не е по специалността на всекиго. Не че не може да се напънеш и да станеш корифей, можеш, то дето се вика е по-лесно да си компетентен. Оттам и другите изводи.

Съдебната професия е трудна задача. Самото понятие е трудно. Как да изградиш независим съд. Сграда. Кадри. Усмивки. Дотук добре, но нали всичко се движи и е в динамика и трябва да се получи накрая. Самите служители трябва да са наистина убедени за да се движи. Не е кардинален проблем според така образно маркираните пунктове. На практика това е старшинска задача, тоест началник. Трябва ли да се включва някаква друга външна структура.

Нека да насочим внимание към интересни теми. А то - съдебни дела, не че са необичайни темите, но те са си техен въпрос - самият съд да се справя сам. Не знам какво.
ivan_lawyer
Старши потребител
 
Мнения: 5212
Регистриран на: 25 Мар 2008, 17:46

Re: КАКЪВ Е ПРОЦЕНТА съдебен брак

Мнениеот bird_of_paradise » 27 Юли 2015, 10:13

sterster написа:на ниво районен съд :arrow: има ли наказания за съдии,с системни процесуални нарушения посочвани у възивни инстанции :idea: и въобще някакъв контрол над колегиите по съдилищата.СКЪСАНИ на касация съдии са всички.


Думата е атестация ( бр. потвърдени, респективно отменени актове)- отразява се на възнаграждението и повишаване в ранг. Останалото е статистика, а проблемите се коренят в в т.н. вътрешно убеждение и функционален имунитет. Думи, изпълнени със съдържание, което обрича всичко.
Проверка от инспектората на ВСС ( по сигнал или планова, втората е повече от безмислена по ред причини-провяряват дела, които сам магистратът предлага :) ). Създават известен дискомфорт у магистрати. Силно надценен резултат.

Като цяло системата е несъвършена точно толкова, колкото сме и ние човеците.
"Човек е дълго изречение, написано с много любов и вдъхновение, ала пълно с правописни грешки.”
bird_of_paradise
Активен потребител
 
Мнения: 2668
Регистриран на: 25 Яну 2013, 15:27

Re: КАКЪВ Е ПРОЦЕНТА съдебен брак

Мнениеот sterster » 27 Юли 2015, 10:39

най-после по същество отговор :idea: и понеже човеците са злобна сган,това е мултиплицирано по институциите,работещи с тях :arrow:
sterster
Потребител
 
Мнения: 179
Регистриран на: 03 Май 2015, 11:24

Re: КАКЪВ Е ПРОЦЕНТА съдебен брак

Мнениеот bird_of_paradise » 27 Юли 2015, 13:05

В институциите работят?- хора, не машини, и се посещават от?- хора.
Какъв е извода?

По правило всеки има право да се идентифицира, но аз мразя обобщенията, а не се приемам и "за злобна сган".
"Човек е дълго изречение, написано с много любов и вдъхновение, ала пълно с правописни грешки.”
bird_of_paradise
Активен потребител
 
Мнения: 2668
Регистриран на: 25 Яну 2013, 15:27

Re: КАКЪВ Е ПРОЦЕНТА съдебен брак

Мнениеот sterster » 27 Юли 2015, 17:58

Искаш да кажеш,че не ти е падало пердето никога и при нито 1 обстоятелство на работа ли :arrow:
sterster
Потребител
 
Мнения: 179
Регистриран на: 03 Май 2015, 11:24

Re: КАКЪВ Е ПРОЦЕНТА съдебен брак

Мнениеот ivan_lawyer » 28 Юли 2015, 07:36

Всички сме голи под дрехите, извика ужасено старата мома. Впрочем цитирам Швейк, където една стара девойка не излизала от къщи, за да не се среща с хора, било я страх да не види голо момче. Колкото и да я убеждавали, тя си била твърдо убедена, че така или иначе дори и под дрехите хората са голи, следователно е неприлично.

Юристите сме хуманитиристи. Стремим се да помагаме на другите хора, без да усложняваме и натоварваме излишно. Нито ти режат нещо, нито ти отварят организма, когато си клиент на Темида. Не лека, но не е опасна за клиента работа. Какво толкова губиш - при случайно объркване на работата това се случва навсякъде.

Първо живеем във време на вълци. Нали сами си го желаем това - сега повече от всякога има банани по магазините. Какво трябва да е отношението на институциите по принцип. Може ли да има някаква универсална човечност - винаги, неизменно и по задължителен метод. Сега дисциплиниращата функция на държавата е едно, тук особени трепети в теорията не намирам.

Да се търси обаче задължителна порция любов към хората - не знам. Впрочем трудно се доказва брак в правото. То в медицината е трудно, дори в точните науки.

Не че няма санкционирани, но нека по-скоро финансово да се подхожда. Не много - но то има доста опорни точки и сега.

Липсата на свобода в служителите на съда е достатъчно наказание, ако трябва да сме злоради.
ivan_lawyer
Старши потребител
 
Мнения: 5212
Регистриран на: 25 Мар 2008, 17:46

Re: КАКЪВ Е ПРОЦЕНТА съдебен брак

Мнениеот lawchoice » 29 Юли 2015, 00:55

ivan_lawyer написа:Липсата на свобода в служителите на съда е достатъчно наказание, ако трябва да сме злоради.


За да бъде оценена свободата, тя трябва да бъде осъзната...

sterster написа:най-после по същество отговор :idea: и понеже човеците са злобна сган,това е мултиплицирано по институциите,работещи с тях :arrow:


Bird_of_paradise е дала аргументиран от правна страна отговор на поставеното от Вас питане... А това, дали Ви удовлетворява или не е съвсем друга тема на разговор...

Като съм коментирал темата не съм таил никаква злоба към Вас, а съм се ръководил от своето убежедение /основано на житейския ми опит/ и съм изразил мнение, което може и да не се припокрива с Вашето, но това само по себе си не го обезличава.
"Човек може да има ум, знания, да бъде дори и гениален, но да няма характер." Ж. Лакордер
lawchoice
Потребител
 
Мнения: 892
Регистриран на: 28 Дек 2014, 22:44

Re: КАКЪВ Е ПРОЦЕНТА съдебен брак

Мнениеот sterster » 29 Юли 2015, 06:33

Липсата на свобода в служителите на съда е достатъчно наказание, ако трябва да сме злоради.

:arrow: би ли го обяснил :idea:
sterster
Потребител
 
Мнения: 179
Регистриран на: 03 Май 2015, 11:24

Re: КАКЪВ Е ПРОЦЕНТА съдебен брак

Мнениеот ivan_lawyer » 29 Юли 2015, 10:34

Нормирано работно време, малка творческа дейност, липса на нормални служебни отношения, в частност. Една изящна фаланга, която обаче пристъпва като костенурка, а е неефективна.

Нежелаещи, неможещи да харесат работата си - това е доста сериозно наказание, да не си отдаден на службата си, да си просто статист.

Една съдия е ограничена в изявата си - впрочем трябва да отиде и на време, а работата е скучна. Не може да промени нищо в битието си, освен в извънработното си време. Но това са общи приказки. Едното щастие съдиите намират в сравнително високите си заплати и други работи. А това не е много хубаво. Същите пари един съдия ако е частен бизнес може да ги взема на час, а не на месец. Да не говорим - когато Дянков им оряза новогодишните бонуси - дори и тук имаше плясъци и крясъци на съдии - да не коментираме - но няма какво. За какво им трябвали - един имал ремонт на банята, друг не знам какво. Еми такива работи. Натоварени са ама то е поради липсата на работа - ако си бяха изчистили делата навреме нямаше да им се натрупва.
Освен това съдия се става с изпит по литература. Айде да оставим граматиката, конструирането на текст и работата с текст. Няма хуманизъм ако трябва да е точно. Как може човек, който е учил литература, четящ и образован човек да взема присърце интересите на една или друга страна, но без обосновка - а по принцип. Липса на смисъл в поведението е това. Аз ако защитавам кредиторите - го правя от сърце, ако не ми харесва историята не мога да бъда бъда заинтригуван. Ако вземам страна на длъжниците - винаги си спомням за бедните, описани в книгите и помагам.



Отделени от съдиите са съдебните служители, които са мани-мани. Така и на разбрах как може да си избереш такава служба. Вярно - благодарен съм им, но да се гърчат на малки заплати не е хубаво. Не могат да обосноват и промяна. Наблюдавам отдавна софийските служители - ми вярно готини са - ама са си слугинаж. събрани от селата около София, вярно - съдът е в центъра, ама това ли ти е целта в живота. Не могат да са никога служители в частна фирма. Там няма кафенце, няма пуш-ком, поне докато не се покажат резултати. От друга страна служителят в частна фирма също е скопено врабченце. Много е старомодна обстановката и мрачно някак.
Бих предпочел да не съм съдия. Отделно от това не могат да бъдат и свързани с някакъв бизнес - поне не им е до това. После аз съм прекарал сигурно много време по съдебни процедури, доста трудно се работи.

И наистина нека да не си говорим общи приказки - бавни са, мудни са, но пък нямат друг изход. Може би нарочно се туткат, като отмъщение.
ivan_lawyer
Старши потребител
 
Мнения: 5212
Регистриран на: 25 Мар 2008, 17:46

Re: КАКЪВ Е ПРОЦЕНТА съдебен брак

Мнениеот sterster » 30 Юли 2015, 17:08

http://www.blitz.bg/news/article/352018
съдията е декларирала трудов доход в размер на почти 42 000 лв.
:idea:
sterster
Потребител
 
Мнения: 179
Регистриран на: 03 Май 2015, 11:24

Re: КАКЪВ Е ПРОЦЕНТА съдебен брак

Мнениеот ivan_lawyer » 31 Юли 2015, 21:21

Леко смугла красавица, друго какво да се каже. ГЕРБ са неприятни по генезис - ама то за всеки може да се каже нещо.
Да даянат там - то при отрицателен прираст, дано се оправи, ще видят макарона яде ли се без босилек.
ivan_lawyer
Старши потребител
 
Мнения: 5212
Регистриран на: 25 Мар 2008, 17:46

Re: КАКЪВ Е ПРОЦЕНТА съдебен брак

Мнениеот sterster » 31 Юли 2015, 23:29

\ТЪПОТО Е,ЧЕ положението отдавна мина всяка безнадеждност и отчаяние...вече не се и питаме какво може да следва от такава реалност\ :( (по простата причина,че надхвърля предишни кошмарни очаквания,базирани на нейната история) :!:
sterster
Потребител
 
Мнения: 179
Регистриран на: 03 Май 2015, 11:24

Re: КАКЪВ Е ПРОЦЕНТА съдебен брак

Мнениеот ivan_lawyer » 31 Юли 2015, 23:53

Не е моя работа да говоря за политика - но съм фен на Джек Лондон. Е, който го е чел ще разбере. В "Желязната пета ", говори за някаква подобна на тоталитарната система и някаква съпротива срещу нея, фантастика най-вероятно - може би порив на писателя. Впрочем би трябвало светлината да пробие облаците към средата на този век. Днешната система в която са движим е твърде куца, но както и да е.
Какво да кажем след като имаме дори и съседи, които са по-добре от нас. Климатът ли не работи, какво ли.
Прочее е прилагаема хуманитарната идея в норд-страните не знам. Но както се казва в календара няма само четни дати.
ivan_lawyer
Старши потребител
 
Мнения: 5212
Регистриран на: 25 Мар 2008, 17:46

Re: КАКЪВ Е ПРОЦЕНТА съдебен брак

Мнениеот sterster » 01 Авг 2015, 08:48

какво правят смачканите,потъпканите в такъв случай от...обществото-от тия,които пишат помпозно`в името на народа`...то един питаше НАРОДЕ... :idea: :arrow: сега го знаем като обикновен престъпник в учебниците на подрастващите :|

А,`климата`чее нрава ни на зверове е ясно това,даже и навън :arrow:
Попадайки в непознато място има голям риск да станете жертва на .... нашенци. "Прееби другарчето" е национален спорт в Канада и постиженията са на олимпийско и световно ниво. "Приятелството" там се извоюва много трудно и се разваля много лесно. Ще дам пример, че "приятели" които познаваме от осем години ни обърнаха гръб.На мен инстинктивно ми е вкарано, като чуя българска реч и да млъквам.
http://bmwpower-bg.net/forums/viewtopic.php?p=4090536#p4090536
sterster
Потребител
 
Мнения: 179
Регистриран на: 03 Май 2015, 11:24

Re: КАКЪВ Е ПРОЦЕНТА съдебен брак

Мнениеот ivan_lawyer » 01 Авг 2015, 10:02

Личността на Васил Левски не е клише. Изучавал съм му личността и е голяма работа - първо, а като ръст не е висок, но изключително чиста душа. Ако минем на зодиакални съзвездия, той е Рак, а нямам лоши впечатления от тях, като познати. Много са лоялни и общителни - всеки си има кусури, жалко за провалените ми приятелства с тези зодии. В смисъл, че наистина е като светец. Но аз мисля, че Левски не е интригуван от канонизирането си толкова - а е бил идеалист, но много практичен идеалист. Аз не мога така - малко или много съм домашен екземпляр. Така че това е личност с която малко можем да се съизмерваме.

Но ние си имаме прекрасни традиции в правото, качествени при това - малко известен факт. А всяка община от държави си има собствени тертипи. Малко известно е, че в Сърбия няма нотариуси. Няма. Там се дипломираш и си ДжиПи - няма такава тясна специализация. как са устискали 50 години и досега - ама хигиена е имало при тях. Сега са въведени нотариуси - и забележете - веднага стачка на адвокатите - никакви такива мамини поведения - да се наредим, да направим обръч около частният нотариус, белким врътнем някаква далавера.

Защото всеки нотариус прави шашарми. По-добре да е високоморален юрист като един адвокат, а не окопан в собственото си величие Нотариус.
Изниква понятието за манталитет. Аз моят манталитет си го харесвам - родният. Вярно, че е бацилус булгарикус, ама. Ирландците казват така - Всеки мъж, харесва собствената си ... пръцка.

Като военен специалист съм твърдо за подобна ежова отбрана.

Първо имаме невероятен климат - 10 дни жега 10 дни студ, това се знае. Просто е невероятно и имам много познати, които харесват това и са все чужденци. Няма външен пришълец който да не е харесал работата. Така че завистливия, злобен нрав е пазене на територията. Сериозно. Ами жените, ако се абстрахираме от римското правило, че са невменяеми. Такива изразителни лица имат нашите девойки - чак да ти е приятно. После са много артистични и като режисьор на съдебни дела в открита зала ми е приятно просто да гледам - с какво старание се подготвят и се нагласяват - знаете за какво иде реч. Как се вживяват в ролята на Али Макбийл, как се фръцкат - с две думи красота.

Аз съм шоп - но харесвам всяко кътче на страната. Особени са навсякъде. Независимо от прахоляка на Северна България, това е прекрасно място. Ами Пловдив - равнина и това също е интересно. Хасково ми е приятно - люпилня за кадри. Това са много апетитни земи. И понастоящем. Затова сме много особняци. Ами хубавата храна която имаме. Кой не иска това спокойствие - все едно си в почивка непрестанно - а раждаме без усилия каквото си искаме. И компютри и таблети, ама вече нямаме тая работа.
Не съм единственият хищник, но при все че нямам естествени врагове, аз знам за какво иде реч. Котката се снишава като има опасност.

А ние се снишаваме - защото пазим най-интересното кътче, на хубаво място. По-добре анонимни - това е лукс, за който се плаща много скъпо. Вярно, има си кусури. Но това е в общи линии - здравословно защитно поведение. Също така търкането при емигрантите е обяснимо - те отиват на заточение. Нормално е един добре глезен човек при попадането му в арест да прояви злоба към други хора. Впрочем напълно са ясни работите.

Като военен изследовател - ще кажа, че ако войниците се гушнат в спалното - работата няма да свърши на-добре. А защо се държим като войници - заради хубавите придобивки които имаме и затова се преструваме на недъгави и сигурно от това има ефект и при емигрантите.
Но конкретно за нашата правна система - знаете че Търновската конституция е рецепция, оттам и цялата подредба- надолу-наляво - надясно е рецепция. А прочетете прекрасния Законъ о суддение людмам - какви задълбочени правила е имало преди 10 века.

Философията е - съдът да служи като бариера на неестествените процеси в обществото - а не да е проводник.
Не знам дали трябва реформа - но ето ти концепция.

Норвежецът Брайвик - убил 120 души най-малко - получава 20 години, възможно е да не излезе, но - учи в затвора, има забавления.
Тук за една сцепена глава обърнаха държавата на -опаки - за лудото приключение при Сандански говоря. И един обвинителен уклон - ще разчекнем това - онова, смъртното наказание - така де.
ivan_lawyer
Старши потребител
 
Мнения: 5212
Регистриран на: 25 Мар 2008, 17:46

Re: КАКЪВ Е ПРОЦЕНТА съдебен брак

Мнениеот sterster » 01 Авг 2015, 11:02

:idea: Да си идеалист,е като глухар в любовен сезон :arrow: авджиите си хранят челядтта с тях...

Понякога съм с чувство на самоизгнание в това общество,ама то ме плаши че другите са по-свирепи и гледам румънски гранични полицаи в града си ежедневно,по новата наредба със смесено настроение все още.
Ами жените, ако се абстрахираме от римското правило, че са невменяеми.
това плаче,да си го сложа в подписа :wink:

казваш,аз това,аз онова :arrow: на какво стъпваш за себеси :idea: младост+семейство и хъс,крепящи те психически в тая война на злобни подигравчии ли :?:

Сещаш ли се,че с времето-а то не се шегува,оставаш все по-сам :idea: погребенията в рода ти стигат до теб,понеже семейното гробище е пълно и след това как продължаваш защото слабия го гонят всички
sterster
Потребител
 
Мнения: 179
Регистриран на: 03 Май 2015, 11:24

Следваща

Назад към Съдебна власт


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 23 госта


cron