начало
Кадровиците не отстраниха от длъжност Константин Сулев, изслушаха прокурорите по делото срещу Нотариуса Кадровиците не отстраниха от длъжност Константин Сулев, изслушаха прокурорите по делото срещу Нотариуса

Търся ПЛАТЕНА правна помощ

Казуси свързани с придобиване, установяване, освобождаване и възстановяване на гражданство. Статут. Визови проблеми.


Търся ПЛАТЕНА правна помощ

Мнениеот follar » 25 Авг 2015, 08:40

Здравейте,

Интересувам се от ПЛАТЕНА правна консултация относно следния казус:

Приятелката ми е Украинка и искам да дойде да живее при мен в София. Тя е от град Лвов (западна Украйна) и няма български произход. По професия е Магистър по Право, завършила в Украйна и работи като юрист-консулт в малко предприятие в града.
Наясно съм с възможността, че при сключване на брак това да дойде при мен ще бъде много по-лесно. За сега обаче проучвам всички други възможни варианти. Също така и за нея и за мен е важно тя да работи тук.
Четох закона за чужденците в РБ, а също така и звънях в няколко институции – Дирекция Миграция, МВНР, Агенция по Заетостта по отношение на Виза Д, разрешение за продължително пребиваване и разрешително за работа. Като цяло съм наясно със ситуацията, но ми е нужна правна помощ от специалист, който е „врял и кипял” в подобни ситуации, за да може да обсъдим някакви „вратички”, които биха могли да съществуват в закона. Някой, който има опит с миграционни дела и установяване на чужденци дошли извън ЕС в БГ. Особено важна е частта с намиране на работа в БГ има ли някакъв реалистичен вариант това да стане без Разрешително за работа, например.

Благодаря предварително!

Хубав ден,

Добрин
follar
Нов потребител
 
Мнения: 3
Регистриран на: 23 Авг 2015, 21:01

Re: Търся ПЛАТЕНА правна помощ

Мнениеот borovinka » 25 Авг 2015, 10:43

Не ти трябва никой "врял и кипял", който да ти вземе парите за това, че ще ти преразкаже закона.

В ЗЧ много подробно е разписано при какви условия се вземат визи. Сключването на брак е само едно от тях (има и опция "инвестиции"..., нали. Не споменавате колко заможна е приятелката).
Няма как да "прекарате" държавата при отпускането на виза - режимът е регламентиран в закона и не може да се заобикаля.

Колкото до работата, не очаквате, че българската държава ще й помогне да си намери такава, нали? Тя за своите си граждани не го прави, какво остава за чужденците.

Най-лесното и бързо е да й намерите работа вие (познати с фирма). Или да я назначите във ваша собствена фирма. ИТ ще издадат разрешение за работа.
Veritatem dies aperit
borovinka
Активен потребител
 
Мнения: 1513
Регистриран на: 18 Авг 2011, 14:41
Местоположение: Lawrence, KZ

Re: Търся ПЛАТЕНА правна помощ

Мнениеот follar » 26 Авг 2015, 14:23

Здравейте!

Благодаря за отговора.

Права сте. Не търся някой, който да ми преразкаже закона, а да намерим вариант при който разрешително за работа не е нужно да се вади въобще.
Закона съм го чел неотдавна и помня, че някакви стотици хиляди долари или евра (май беше половин милион) трябва да се инвестират или да се открие фирма с поне 10 работни места за една година. За съжаление не разполагаме с такива средства и възможности.
Чувал съм например, че ако се запише студентка може да работи на половин работен ден и разрешително за работа не и нужно. Можете ли да потвърдите дали е така и има ли други подобно възможности (на половин и цял работен ден)?

Мерси предварително.
follar
Нов потребител
 
Мнения: 3
Регистриран на: 23 Авг 2015, 21:01

Re: Търся ПЛАТЕНА правна помощ

Мнениеот borovinka » 26 Авг 2015, 17:53

Не четете внимателно или не четете до край:

borovinka написа:Най-лесното и бързо е да й намерите работа вие (познати с фирма). Или да я назначите във ваша собствена фирма. ИТ ще издадат разрешение за работа.
Veritatem dies aperit
borovinka
Активен потребител
 
Мнения: 1513
Регистриран на: 18 Авг 2011, 14:41
Местоположение: Lawrence, KZ

Re: Търся ПЛАТЕНА правна помощ

Мнениеот follar » 26 Авг 2015, 19:01

Здравейте отново!

Прочетох внимателно първоначалния отговор, но както вече казах търся вариант при който може да работи без разрешително за работа от АЗ. Знаете ли дали ако е студентка редовно обучение в БГ ВУЗ например може да работи на половин ден без разрешително?
Иначе това аз да направя фирма или да я уредя чрез познати не премахва нуждата от разрешително за работа изкарването, на което е не по-малко от 1.5 месеца според АЗ. Затова не смятам, че това е чак толкова добър вариант.

Мерси предварително за отговора!
follar
Нов потребител
 
Мнения: 3
Регистриран на: 23 Авг 2015, 21:01

Re: Търся ПЛАТЕНА правна помощ

Мнениеот ivan_lawyer » 27 Авг 2015, 04:40

Например - ако има възможност да вземе БГ гражданство. Аз ме преследва един - ама не му се хващам, щото много тичане. Гледам всеки път има много чакащи пред Вице-президентството и пред мини-Правосъдното. Особено като променят закони, то аз срещам всеки път нови правила.

Защо не отидете на консултация в мини-Министерството.
ivan_lawyer
Старши потребител
 
Мнения: 5212
Регистриран на: 25 Мар 2008, 17:46

Re: Търся ПЛАТЕНА правна помощ

Мнениеот nikiboy » 15 Сеп 2015, 20:04

За да работи в България или трябва да има разрешение от Агенция по заетостта, или да е на основание брак с български гражданин.
Другия вариант е да е съдружник в българска фирма, тогава има право да работи.
А най-лесно е да получи виза "Д" и пребиваване на основание "търговско представителство", което по черноморието правят около 10000 рускоговорящи :)
Не съм адвокат, a любител на правото !
nikiboy
Потребител
 
Мнения: 983
Регистриран на: 31 Авг 2006, 08:05


Назад към Гражданство


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: Google [Bot] и 10 госта


cron