начало
Кадровиците не отстраниха от длъжност Константин Сулев, изслушаха прокурорите по делото срещу Нотариуса Кадровиците не отстраниха от длъжност Константин Сулев, изслушаха прокурорите по делото срещу Нотариуса

Данък Прехвърляне на МПС - не се изисква?

Дискусии и казуси в областта на данъчното право
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.


Данък Прехвърляне на МПС - не се изисква?

Мнениеот atlasstruggled » 09 Юни 2016, 13:51

Здравейте,

Пиша ви, по повод на един странен казус, с който се сблъсках лично. Изчетох доста подобни теми, не видях такъв случай.

При прехвърляне на автомобил, се дължи съответния общински данък - в София 2.5%.

Бях останал с впечатлението, че данъкът се заплаща при нотариуса, в момента на сделката.
Въпреки това, нотариусът отказа да се занимава с плащането на този данък и ме насочи, да го преведа по съответната сметка, лично - до 2 месеца.
(Важно е да разясня, че сделката се извършва в София, нотариусът е в София, а аз по лична карта (към момента на сделката) се водя в друга област и община - Варна).
Аз приемам довода на нотариуса и продължавам нататък.
Междувременно, на другия ден сменям местожителството си, като се регистрирам - в София. (по съвсем други причини, несвързани с казуса)
На първо време, се чудя - къде трябва да платя данъка по прехвърлянето - във Варна или в София... тъй като в момента на сделката съм във Варна, но в момента на регистрация на МПС-то, съм в София (по ЛК).
Все пак - продължавам напред с регистрациите в КАТ и прочие... и никъде не ми искат документ за въпросния данък.
Тъй като, в София, КАТ автоматично предава информацията в Столична Община - се оказвам безпроблемно регистриран, като собственик на автомобила - и в КАТ и в Общината (в която дължа само годишен данък).
Запитах и в общината ми в София и във Варна - никъде не дължа нищо. :shock:

Въпросът ми е, как така никъде не ми се изисква този данък? Къде се къса нишката? Трябва ли да го плащам? Какви са рисковете?

Много благодаря.
atlasstruggled
Нов потребител
 
Мнения: 2
Регистриран на: 08 Юни 2016, 17:16

Re: Данък Прехвърляне на МПС - не се изисква?

Мнениеот burgas_ssg » 09 Юни 2016, 14:20

Отговор на проблема си може да намерите в Закона за местните данъци и такси.
По принцип повечето нотариуси събират сумата за данъка и го внасят, но това не е задължително и поради това ако от нотариалната кантора не са го направили, това не Ви освобождава от задължението да си го внесете. Без значение е дали Ви излиза задължение по партидата в съответната община или не.
По същество - съгласно чл.49 от ЗМДТ - "данъкът се заплаща в общината по местонахождението на недвижимия имот, а в останалите случаи - по постоянния адрес, съответно по седалището на данъчно задълженото лице. Лицата, които нямат постоянен адрес, заплащат данъка по настоящия си адрес."

Горното следва да е достатъчно, за да се ориентирате и разбера се - ако не си платите данъка винаги съществува риска да Ви цъфне някоя покана за доброволно плащане или пък направо публичен изпълнител. Ако по-напред във времето все пак си начислят дължимия данък в системата може да Ви откажат и извършването на някоя административна услуга, както правят в някои общини...
burgas_ssg
Младши потребител
 
Мнения: 15
Регистриран на: 26 Май 2016, 09:55

Re: Данък Прехвърляне на МПС - не се изисква?

Мнениеот thebeast » 09 Юни 2016, 22:15

1.Данъкът върху придобиването на автомобила се дължи към общината в област Варна, тъй като към момента на придобиването данъкът следва да е платен, а тогава сте били с постоянен адрес в тази община. В тази община няма как да им е известна сделката при софийския нотариус, поради което са в невъзможност да Ви образуват данъчното задължение.
2.Най-големият виновник да не сте си заплатили данъка е нотариуса - нарушил е чл. 50 от ЗМДТ и заслужава да бъде даден на Съвета на нотариусите и на Министерство на правосъдието да му свият "перките" (разбира се, ако имат желание). Това не Ви освобождава от задължението, върху което дължите и лихва от датата на сделката до датата на издължаването на главницата.
3.В Столична община са се отнесли небрежно към ситуацията и не са проверили дали е дължим данък при придобиване - не са Ви искали договора за покупко-продажба - така щяха да се уверят, че задължението не е към тях.
4.Така дилемата е да платя ли или да не платя! Второто знаете със сигурност как да го направите, а за първото Ви трябва банковата сметка на общината в област Варна, която можете да си намерите от сайта й, да я впишете в платежното нареждане, заедно с код за вид плащане 44 25 00 и ЕГНто и имената си като задължено лице, сумичката и да го активирате.
5.Не могат да Ви глобят, тъй като неплащането на местните данъци в определените срокове не представлява административно нарушение, така единственото Ви евентуално наказание е лихвичката за закъснение.
6.Нямат право да Ви откажат административна услуга, поради това, че не сте си платили данъка - не, че не е възможно да се случи, но вероятността в случая е под 0.001 %.
thebeast
Потребител
 
Мнения: 481
Регистриран на: 09 Авг 2007, 11:56
Местоположение: Пловдив


Назад към Данъчно право


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 12 госта


cron