начало

Прокурорската колегия ще подбира европейските делегирани прокурори, а те ще са независими от обвинител №1 Прокурорската колегия ще подбира европейските делегирани прокурори, а те ще са независими от обвинител №1

Проблем с кадастрална схема.

Казуси за недвижими имоти


Проблем с кадастрална схема.

Мнениеот akvarna » 26 Яну 2017, 23:34

Здравейте пиша във темата тъй като на скоро се сбълсках със неприятен казус от , който все още не мога да намеря конкретен отговор и най-безболезен начин за завършването му. Около коледа на 2016 година попадна на обява за етаж от къща в гр.Варна като за продажба беше 70 кв.м( поне толкова ми казаха) първи етаж от къща , в последствие на сделката с продавача се уговорихме да закупя от него също така и 100 кв.м идеални части от 480 кв.м парцел , както и сутеренен етаж , тьй като отделянето на сутеренният етаж бе трудна процедура изискваща време с което продавачът ми не разполага. След направена справка в АГКК(кадастъра) стана ясно следното , че в кадастралният план парцела от 480 кв.м е разделен , къщата която е построена е близнак със общ зид , документ за делба на двата парцела не сме намирали нито в архив нито някъде е упоменато подобна делба , факта е , че двата имота се водат на два адреса 3 и 3А и има ограда по-между си , във старият териториален план парцела със съседната къща е един. Във кадастъра обаче се водят два парцела , което не отговаря на нотариалните актове и делбата на по-голям парцел още от 59 година , от геодезистката фирма ми обясниха , че за да може да се изкара схема и скица на имота ще трябва той отново да се обедини..... Въпросът ми е следният , тъй като продавача , не е в много добри отношения със съседите си , има ли вариант тъй като документите събрани до момента показват , че парцела е един той да бъде обединен , както показват нотариалните актове и старият териториален план без те да бъдат уведомени поради факта , че реално те нямат за какво да спорят , това което ние правим е да оправим в крайна сметка и техните документи за в бъдеще , знам че варианта е да се мине през съд ако не успеем да вземем съгласие от тях , но дали не съществува на база на събраните документи това нанасяне да се случи без тяхното уведомление. Благодаря предварително за отговора и ако има нещо , което е останало неясно ще се опитам до колкото мога да допълня.
akvarna
Нов потребител
 
Мнения: 2
Регистриран на: 26 Яну 2017, 23:20

Re: Проблем с кадастрална схема.

Мнениеот teogeo » 27 Яну 2017, 00:10

akvarna написа:Здравейте пиша във темата тъй като на скоро се сбълсках със неприятен казус от , който все още не мога да намеря конкретен отговор и най-безболезен начин за завършването му. Около коледа на 2016 година попадна на обява за етаж от къща в гр.Варна като за продажба беше 70 кв.м( поне толкова ми казаха) първи етаж от къща , в последствие на сделката с продавача се уговорихме да закупя от него също така и 100 кв.м идеални части от 480 кв.м парцел , както и сутеренен етаж , тьй като отделянето на сутеренният етаж бе трудна процедура изискваща време с което продавачът ми не разполага. След направена справка в АГКК(кадастъра) стана ясно следното , че в кадастралният план парцела от 480 кв.м е разделен , къщата която е построена е близнак със общ зид , документ за делба на двата парцела не сме намирали нито в архив нито някъде е упоменато подобна делба , факта е , че двата имота се водат на два адреса 3 и 3А и има ограда по-между си , във старият териториален план парцела със съседната къща е един. Във кадастъра обаче се водят два парцела , което не отговаря на нотариалните актове и делбата на по-голям парцел още от 59 година , от геодезистката фирма ми обясниха , че за да може да се изкара схема и скица на имота ще трябва той отново да се обедини..... Въпросът ми е следният , тъй като продавача , не е в много добри отношения със съседите си , има ли вариант тъй като документите събрани до момента показват , че парцела е един той да бъде обединен , както показват нотариалните актове и старият териториален план без те да бъдат уведомени поради факта , че реално те нямат за какво да спорят , това което ние правим е да оправим в крайна сметка и техните документи за в бъдеще , знам че варианта е да се мине през съд ако не успеем да вземем съгласие от тях , но дали не съществува на база на събраните документи това нанасяне да се случи без тяхното уведомление. Благодаря предварително за отговора и ако има нещо , което е останало неясно ще се опитам до колкото мога да допълня.


Това "бърникане" по КК няма как да се случи с новите промени в ЗКИР, без да бъдат уведомени и съседите.
Хубавото тук е, че преди се искаше АНГ, а сега се изисква изричното възражение на заинтересовано лице.
Колкото и да са им лоши отношенията, ако знаят, че е така, защо да възразяват? Възразят ли, отваря се пътят към иск по чл. 54/2 от ЗКИР, който те (съседите) ще изгубят със сигурност, ако всичко е така както казвате.
Кой ще се втурне да води дела и да се набутва с един кош пари, ако знае, че е крив, независимо от лошите отношения?
Аватар
teogeo
Активен потребител
 
Мнения: 1525
Регистриран на: 15 Юли 2009, 22:28

Re: Проблем с кадастрална схема.

Мнениеот akvarna » 27 Яну 2017, 17:34

Здравейте благодаря ви за бързият и логичен отговор. Работата е там , че имота всъщност в документи се води на два букви а и б 3659 мисля а и б , така е нанесен в териториалният план и във кадастър , от което би следвало , че за да се нанесе така най-вероятни има делба нали така ? Работата е там , че не можем да намерим подобен документ в архива поне до сега надявам се следващият път да имам по-голям късмет и по азбучника и имената да бъде намерена подобна делба и чрез нея вече да бъде доказано , че даденият имот през времето е бил разделен от някой , въпреки , че в последният нотариален акт отново е записано 100 кв.м ид.ч от парцел с площ от 480 кв.м ид.ч , който е съставен от двете къщи и следва да бъде общ или обединен.
akvarna
Нов потребител
 
Мнения: 2
Регистриран на: 26 Яну 2017, 23:20

Re: Проблем с кадастрална схема.

Мнениеот teogeo » 28 Яну 2017, 00:53

akvarna написа:Здравейте благодаря ви за бързият и логичен отговор. Работата е там , че имота всъщност в документи се води на два букви а и б 3659 мисля а и б , така е нанесен в териториалният план и във кадастър , от което би следвало , че за да се нанесе така най-вероятни има делба нали така ? Работата е там , че не можем да намерим подобен документ в архива поне до сега надявам се следващият път да имам по-голям късмет и по азбучника и имената да бъде намерена подобна делба и чрез нея вече да бъде доказано , че даденият имот през времето е бил разделен от някой , въпреки , че в последният нотариален акт отново е записано 100 кв.м ид.ч от парцел с площ от 480 кв.м ид.ч , който е съставен от двете къщи и следва да бъде общ или обединен.


Тц... масова грешка е при изработването на КК в един парцел, в което има две сгради-близнаци, и дворът е разделен с ограда, при заснемането заради тази ограда да вкарат в КК като два отделни поземлени имота.
Кадастърът е пълен, ама ПЪЛЕН с грешки. Тук, по нашия район са срали мъжката. И в Севлиево/Габрово, Монтана/Враца и комай навсякъде също е ужас. Ако Ви разправя как е протекло изработването на КК и КР по ЗКИР, ще Ви се завие свят. Що пара се накраде от наши и ваши...
Аватар
teogeo
Активен потребител
 
Мнения: 1525
Регистриран на: 15 Юли 2009, 22:28


Назад към Имотни казуси


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 5 госта


cron