начало

Работодател може да разреши на служителите си дискретни религиозни символи, но да забрани забрадки Работодател може да разреши на служителите си дискретни религиозни символи, но да забрани забрадки

Шумящ Климатик

Правила на форума
Ако искате да Ви помогнат, помогнете и Вие: Българската Коледа - http://www.bgkoleda.bg/ ; SOS Детски селища България - http://www.sosbg.org/ ; Спаси, дари на .... - http://www.save-darina.org/ ; И АЗ МОГА - http://www.icantoo.eu/ ; Единен дарителски номер - http://dmsbg.com/projects_list_actual.php ; Коледа 365 - http://koleda365.org/ ...


Шумящ Климатик

Мнениеот acined » 27 Яну 2017, 11:08

Здравейте ,
Живея на първият етаж и под нас има магазинче , което не принадлежи на входа , защото е продадено на частно лице преди много години. Проблемът идва от там , че преди няколко дни , са били монтирани (не съм си била в къщи ) 3 огромни климатика и то на стени , които граничят с моят апартамент. Съответно те работят денонощно и аз имам един постоянен отвратителен шум , включително и в стаята която спя. Въпросът ми е към , кого трябва да се обърна за да съм сигурна , че това нещо поне няма да бъде денонощно и дали това е законно без разрешение от никого да се монтират , така своеволно на чужди стени климатици?
acined
Нов потребител
 
Мнения: 1
Регистриран на: 27 Яну 2017, 10:50

Re: Шумящ Климатик

Мнениеот ivanov_p » 28 Яну 2017, 11:41

Отидете в общината и обяснете за какво става дума.
ivanov_p
Активен потребител
 
Мнения: 3517
Регистриран на: 26 Ное 2013, 19:53

Re: Шумящ Климатик

Мнениеот tochotocho » 11 Юли 2017, 17:37

Ivanov_р , Общината, вкл и в София ТО се представляват от КМЕТ. Имахме такъв случай. Приемен час при Кмета с ЖАЛБА. Чудеше се кого да извика: гл.архитект, незаконно строителство . Накрая ВРЪЗКИ С ОБЩЕСТВЕНОСТТА или нещо такова. Накрая ни прехвърлиха към Опазване на околната среда - РИОКОС, мисля такава е абревиатурата! Мина време, пълен пас. Накрая получихме писмо- идвали, замерили шума- всичко е в нормите! Открехнааи ни, проучва се , обаждат му се и тръгват да мерят!
tochotocho
Потребител
 
Мнения: 414
Регистриран на: 16 Юни 2013, 22:34

Re: Шумящ Климатик

Мнениеот jhoro » 11 Юли 2017, 17:45

acined - не сте казали за къде става въпрос, но всяка община има „Наредба за обществения ред“ и в почти всички има текст, подобен на следния:
Чл. 8 Собствениците или ползватели на апартаменти или обекти в жилищни и административни сгради, обществени и здравни заведения и други, както и фирмите, извършващи монтаж на климатични, вентилационни или отоплителни инсталации са длъжни:
(1) Да не допускат разполагането и/или експлоатацията на отоплителни, климатични и вентилационни инсталации – източници на шум с високо ниво на звуково налягане и вибрации, в помещения с нормирано ниво на шума или в съседство до тях, установено с протокол от СРИОКОЗ .

Това е от Наредба № 1 за обществения ред на територията на Столична община
jhoro
Активен потребител
 
Мнения: 2182
Регистриран на: 05 Окт 2006, 11:58

Re: Шумящ Климатик

Мнениеот tochotocho » 15 Юли 2017, 14:31

"са длъжни да не допускат" Но монтажа е вече факт, допуснат е! Общината е Несебър. И сега -кой е нарушителя ? Логично- фирмата монтирала климатика. Да я издиря и поканя да отстрани нарушението! Отговорът вероятно ще е ....нещо за духане на супата. И тогава граждански иск и т.н.
tochotocho
Потребител
 
Мнения: 414
Регистриран на: 16 Юни 2013, 22:34

Re: Шумящ Климатик

Мнениеот jhoro » 17 Юли 2017, 12:07

tochotocho написа:"са длъжни да не допускат" Но монтажа е вече факт, допуснат е! Общината е Несебър. И сега -кой е нарушителя ? Логично- фирмата монтирала климатика. Да я издиря и поканя да отстрани нарушението! Отговорът вероятно ще е ....нещо за духане на супата. И тогава граждански иск и т.н.

А защо не - фирмата-вносител или направо - производителя на климатика?
Всички тези фирми - и фирмата монтирала климатика, и вносителя, и производителя - ще ви кажат: “Когато беше нов, климатика си работеше добре! И не шумеше!“
Да, ама всяко нещо с времето се амортизира.
В наредбата е посочено - „Да не допускат разполагането и/или експлоатацията...“ Четете всичко.
Задължение на собственика е да го поддържа в добро техническо и експлоатационно състояние, вкл. звуковото налягане.
jhoro
Активен потребител
 
Мнения: 2182
Регистриран на: 05 Окт 2006, 11:58


Назад към Етажна собственост


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 4 госта


cron