начало

ВАС решава накърнени ли са трудовите права на асистентите в университетите ВАС решава накърнени ли са трудовите права на асистентите в университетите

Приложим ли е чл. 293а от НК?

Дискусии и казуси в областта на: Наказателно право, Наказателен процес, Криминалистика, Съдебни експертизи
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.


Приложим ли е чл. 293а от НК?

Мнениеот ezlatarev » 03 Фев 2017, 13:05

Здравейте.
Осъдих едноличен търговец з аопределена сума. Повече от година след влизането в сила на решението не си е изплатил дълга. В самото решение пише: "Осъжда Х в качеството му на ЕТ "Х" да заплати ...". Изпълнил ли е Х състава на чл. 293а от НК. Т. е. това, че делото е било дрещу фирмата му а не лично срещу него, освобождава ли го от наказателна отговорност, като се има предвид, че имуществото на ЕТ е неотделимо от физическото лице?
Има и една, може би съществена, подробност - при разглеждането на делото той не е получавал никакви документи или призовки - винаги е бил неоткриваем на адреса. Доколкото знам, не е получил и решението на съда. При образуваното ИД също не можа да бъде открит - ЧСИ дори поканата не успя да му връчи. Човека е оабсолютно неоткриваем. Може ли да носи наказателна отговорност, ако наистина не знае, че е осъден?
ezlatarev
Младши потребител
 
Мнения: 61
Регистриран на: 02 Дек 2013, 19:51

Re: Приложим ли е чл. 293а от НК?

Мнениеот ilian_todorov » 03 Фев 2017, 20:23

Според мен не може.
ilian_todorov
Активен потребител
 
Мнения: 1033
Регистриран на: 08 Юни 2013, 13:34

Re: Приложим ли е чл. 293а от НК?

Мнениеот svettoslav » 03 Фев 2017, 21:33

На първия въпрос смятам, че трябва да носи отговорност. Все пак търговеца е физическо лице. Сигурно има практика с такива;то на никого не му се плаща.
Иначе за знанието -категорично трябва да знае, че е осъден . Без значение как ще разбере . Иначе няма умисъл.
svettoslav
Активен потребител
 
Мнения: 3894
Регистриран на: 07 Апр 2009, 07:11


Назад към Наказателно право


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 6 госта


cron