начало
Общината е осъдена да плати над 30 000 лева на адвокатка – счупила си крака до Съдебната палата Общината е осъдена да плати над 30 000 лева на адвокатка – счупила си крака до Съдебната палата

Данък за МПС, отписване от КАТ

Дискусии и казуси в областта на данъчното право
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.


Данък за МПС, отписване от КАТ

Мнениеот kalind » 19 Апр 2017, 11:25

Здравейте,
казусът не е нов, но законите се менят..

Баща ми има стар автомобил, на който по една или друга причина местонахождението му не е известно.
Автомобилът е със стари регистрационни табели (тези които са без BG, на тях).
За него са се натрупали данъци, но не ми е много ясно давността дали е 5 или 10 години - аз както разбирам текста на закона всичко по-старо от 10 години автоматично се опрощава, а за задължения между 5 и 10 години трябва да се подаде декларация в общината. Правилно ли разбирам нещата?

Втората част от казуса е, че този автомобил трябва да се отпише от КАТ, за да спрат да му се трупат данъци.
Няма ги и двете регистрационни табели и според това което прочетох по другите теми и на сайта на KAT (http://kat.mvr.bg/NR/rdonlyres/62A323C3 ... g_mps2.pdf) трябва да се обявят за изгубени в РПУ, след това да се напише декларация свободен текст за съхранението на автомобила и т.н. Но от миналата година влязоха в сила промениете в закона, че ако не си си платил гражданската отговорност, то автомобила се отписва автоматично и се дължи глоба. В този случай може ли само да се плати глобата и само със справка от КАТ, че автомобила е отписан, да отидем в общината и да го отпишем от там? Към какъв специалист трябва да се обърна за подобни въпроси (свързани с процесите на КАТ)?

Поздрави!
kalind
Нов потребител
 
Мнения: 1
Регистриран на: 19 Апр 2017, 10:47

Назад към Данъчно право


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 13 госта


cron