начало
Общината е осъдена да плати над 30 000 лева на адвокатка – счупила си крака до Съдебната палата Общината е осъдена да плати над 30 000 лева на адвокатка – счупила си крака до Съдебната палата

Носи ли наказателна отговорност главният проектант?

Дискусии и казуси в областта на: Наказателно право, Наказателен процес, Криминалистика, Съдебни експертизи
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.


Носи ли наказателна отговорност главният проектант?

Мнениеот cvetanov1 » 30 Апр 2017, 13:57

Здравейте,
Порових се из форума, но тъй като не намерих нищо по този въпрос, реших да пусна нова тема. Извинявам се предварително за терминологията си, но не съм учил право, а съм инженер.
Моят казус е следният: Главен проектант съм по част пожарогасене в една фирма. В момента предавам проект на една пожарогасителна инсталация и трябва да си сложа печата и подписа на проектите. Освен моя печат, фирмата също слага печат и прилага застраховка, която за строеж 1-ва категория покрива щета до 300 000 лв. Какво се случва, ако недай си Боже сградата изгори и се останови проектантска грешка при разследването? Да кажем, че стойността на сградата е 1 000 000, застраховката ще покрие до 300 000, останалите явно трябва да се извадят от джоба, и по-важното за мен КОЙ БИ НОСИЛ НАКАЗАТЕЛНАТА ОТГОВОРНОСТ В ТОЗИ СЛУЧАЙ:
вар 1 - главният проектант
вар 2 - управителят на фирмата
вар 3 - споделена отговорност м/у главния проектант и управителя на фирмата
Ако не сте сигурни, то ще съм благодарен да ми дадете координати на някой ваш колега, който се занимава с подобни казуси. Лошото е, че съм притиснат от време и трябва да намеря отговор на този казус до вторник, някакви идеи?
cvetanov1
Нов потребител
 
Мнения: 3
Регистриран на: 30 Апр 2017, 13:25

Re: Носи ли наказателна отговорност главният проектант?

Мнениеот ch3oh » 30 Апр 2017, 20:10

Не, не съм сигурен, но предвид формата ще ви се наложи да се задоволявате с каквото ви се предлага и да се въздържите от поставяне на предварителни условия.
За ваше съжаление в правото не могат да се дадат предварително еднозначни отговори.
И за да ви стане по-ясно: посочете КОНКРЕТНАТА причина за пожара, от който ще изгори сградата, за която сте изготвили проект за пожарогасителна инсталация?

Отделно от горното, "гледайки в кристалното кълбо" "ми се дава", че сте наясно, че в проекта ви са заложени грешки....
Единствената сигурна информация в случая е, че наказателната отговорност е лична, и която, не дай Боже се наложи да бъде търсена, всеки ще се старае да избегне.
ch3oh
Активен потребител
 
Мнения: 1022
Регистриран на: 21 Ное 2007, 12:03

Re: Носи ли наказателна отговорност главният проектант?

Мнениеот stiopata » 01 Май 2017, 01:36

Здравей колегиточнение - главен проектант няма вече. Имаше нещо подобно - водещ проектант, но отпадна с изменение на ЗУТ от преди два месеца.
Отговорност носи организацията издала документа (проекта). Предполагам, че няма да използваш персонална застраховка по 171 от ЗУТ. Проекта би било редно да се предава със застраховката на фирмата. Още нещо - проектирснето се извършва на базата на договор, сключен между изпълнител и някой си. Изпълнителя в твоя случай е фирмата, която е и проектанта по смисъла на ЗУТ.

Предлагам ти да се обадиш в КИИП. Питай бабите там да кажат как седят нещата. Лошото е, че нямаш време... те може и да нямат готов отговор...
Ако можеш запиши в проекта да се упражнява авторски надзор, който е задължителен за такъв обект. Така ще може да се правят промени със заповед на провктанта, след като се започне строежа.
Пиши какво са ти казали от КИИП, защото казуса в много интересен.
stiopata
Младши потребител
 
Мнения: 13
Регистриран на: 17 Фев 2011, 17:45

Re: Носи ли наказателна отговорност главният проектант?

Мнениеот probcho » 01 Май 2017, 09:48

Освен че вече няма водещ проектант трябва да се отчете и друго нещо. За строежи 1-ва категория е задължителна оценка от надзорна фирма, която в състава си има специалист по съответната част, както и необходимостта от становище дадено от съответното РЗ ПАБ. Те също преглеждат проектите.
probcho
Потребител
 
Мнения: 995
Регистриран на: 27 Яну 2010, 22:55

Re: Носи ли наказателна отговорност главният проектант?

Мнениеот cvetanov1 » 01 Май 2017, 23:45

Реално това с водещия проектант мисля, че гфо вкараха началото на 2016, но не знаех, че е отпаднало. Иначе целта му беше такава, че да не е както преди - размита вина между няколко проектни части и надзор, а да се търси конкретен виновник. Щом това е отпаднало значи е една идея по-добре за мен, понеже наистина топката ще бъде и в полето на надзора, а не само в моето. А колкото до фирмата ми, да застраховката е нейна и договорът е сключен между нея и даден възложител, но стане ли някаква щета, той ще търси отговорност от нашата фирма, а те ще търсят от мен. Вече тука идва споделената отговорност м/у мен и надзора и евентуално, ако не съм извършвал авторски надзор може и да се измъкна с този предтекст, но ако съм правил и авторски надзор ще е по-трудно. Аз така долу горе ги виждам нещата в такъв случай.
Колкото до застраховката, да прикачвам копие от застраховката на фирмата защото договорът е между нея и възложителя. Но при всички случай, за да ми е мирна главата трябва да накарам работодателя ми или да добави изришна точка в договора, че няма да търси отговорност от мен, ако възложителят предяви иск към него. Естествено той едва ли ще се навие на подобно нещо, а тогава би ми останал вариант номер 2 - да го накарам да ми плати застраховката за 1-ва категория, която е за обезщетение до 300 000 лв. Макар че няма да съм съвсем спокоен пак, поне ще е нещо.
cvetanov1
Нов потребител
 
Мнения: 3
Регистриран на: 30 Апр 2017, 13:25

Re: Носи ли наказателна отговорност главният проектант?

Мнениеот svettoslav » 02 Май 2017, 11:33

Вие работа ли ще вършите или от сега ще треперите да не се запали нещо?

Ама какво ще стане, ама що ще стане, ама защо няма още виновни. ......

То накрая наистина ще стане като го мислите толкова.
Една работа се върши или професионално или не се върши.
И пет надзора да имаш, всеки ще си го отнесе.
Говориш за наказателна отговорност. Ами ако изгорят пет човека в сградата? Какво те топли надзора ако има такъв?
Отиваш в затвора заедно с тях.
svettoslav
Активен потребител
 
Мнения: 3901
Регистриран на: 07 Апр 2009, 07:11

Re: Носи ли наказателна отговорност главният проектант?

Мнениеот cvetanov1 » 02 Май 2017, 13:11

Svettoslav, разумните хора винаги си проверяват хипотетичните най-лоши варианти и дават всичко от себе си да не се стигне до там! Много по-добре е да си се презастраховал и да не се случи, отколкото да ти дойде на главата и да се чудиш какво да правиш.
Та сега по същество, ако някой има опит ще съм много благодарен да го сподели с мен. Днес се чух с няколко застрахователни компании, но няма да ми свършат работа. В Армеец ми казаха, че давността на застраховката може да се връща до 5 години назад (пример: ако съм предал проекта 2017 година и съм имал застраховка за 1-ва категория, а 2018 сменя фирмата и сключвам застраховка само за 4-та категория, то ако стане щета 2021, биха ми покрили размер на щетата за 1-ва категория, ако се случи обаче 2022, биха покрили само за 4-та категория. Реално, за да съм спокоен, че ще ми покрият щета за 1-ва категория до 300 000 лв, трябва всяка година да им внасям по 300 лв, което е пълен абсурд!) В Алианз казаха, че е година за година, дефакто също трябва да ис плащам по 300 лв всяка година, дори и да взема да се занимавам с търговия примерно, за да съм спокоен трябва да ис плащам :X. Единствено ми остава варианта да накарам шефа ми да впише в договора, че не нося вина, ако се случи нещо.
cvetanov1
Нов потребител
 
Мнения: 3
Регистриран на: 30 Апр 2017, 13:25


Назад към Наказателно право


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 28 госта


cron