начало
Габриел взе мандата за кабинет след безпрецедентно закъснение, преговорите продължават Габриел взе мандата за кабинет след безпрецедентно закъснение, преговорите продължават

Има ли лъжесвидетелстване по досъдебно производство?

Дискусии и казуси в областта на: Наказателно право, Наказателен процес, Криминалистика, Съдебни експертизи
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.


Има ли лъжесвидетелстване по досъдебно производство?

Мнениеот ezlatarev » 26 Май 2017, 13:51

Здравейте, имам следния въпрос
Разследващият полицай е ли "надлежен орган на властта"? И лъжесвидетелстването при разпит от разследващ полицай по досъдебно производство изпълнява ли състава на чл. 290 от НК?
Случаят е следният: човекът е призован като свидетел по досъдебно производство. По време на разпита пред разследващия полицай той твърди неистини. Твърденията му са взаимноизключващи се с показанията на друг свидетел по делото.
Нещо повече, същите неистински твърдения той е излагал и по-рано, пред граждански съд, като страна по гражданско дело. Тъй като, ако твърденията му бяха верни, щеше да е налице извършено престъпление, тогава е била образувана прокурорска преписка и е извършена проверка. Тогава прокуратурата доказва, че тези му твърдения са неистински. Въпреки това по-късно, вече като свидетел по досъдебно производство, отново твърди същите неистини.
Човекът не е нито извършител, нито пострадал от престъплението, за което се води досъдебното производство, дори и самите му лъжи не биха имали значение за разследването.
ezlatarev
Младши потребител
 
Мнения: 65
Регистриран на: 02 Дек 2013, 19:51

Re: Има ли лъжесвидетелстване по досъдебно производство?

Мнениеот nk7702n » 26 Май 2017, 17:28

Зависи кой, какви обстоятелства е заявил пред разследващия орган и дали съответната РП ще установи, че е осъществен състав на деяние по чл.290 от НК. Не съм забелязала особена активност в повдигането и в поддържането на обвинения за такива деяния. :?
nk7702n
Старши потребител
 
Мнения: 6454
Регистриран на: 01 Юли 2010, 11:02

Re: Има ли лъжесвидетелстване по досъдебно производство?

Мнениеот neutralen » 26 Май 2017, 21:40

Всичко е относително - кой от двамата свидетели казва истината се установява едва след като по наказателното дело има влязла в сила присъда. Също така следва да се прави разлика между обясненията на страна в едно гражданско дело и свидетелските показания по граждански дела - те не във всички случаи са допустими - виж чл. 164 от ГПК.
neutralen
Активен потребител
 
Мнения: 2634
Регистриран на: 12 Фев 2012, 22:03


Назад към Наказателно право


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 14 госта


cron